REVISTA PRESEI 28.06.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 iunie 2012

REVISTA PRESEI 28.06.2012

ADEVARUL

Curtea Constituţională: preşedintele participă la reuniunile Consiliului European

Curtea Constituţională a decis astăzi că România va fi reprezentată la Consiliul European de către preşedinte. "Eu cred că preşedintele va înţelege până la urmă că ascunderea în spatele celor cinci judecători e împotriva interesului public", a spus Ponta. Premierul a lăsat să se înţeleagă că USL va începe procedura de suspendare a preşedintelui după această decizie a CCR. "Românii trebuie să decidă dacă vor să rămână cu Băsescu şi cei cinci judecători", a sunat avertismentul lui Ponta. Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după decizia Curţii Constituţionale, că va merge, "evident", la Bruxelles, la Consiliul European. El i-a acuzat pe cei cinci magistraţi care au votat în favoarea preşedintelui că sunt oamenii acestuia, fiind numiţi de actuala Opoziţie.

Mizele României la Consiliul European

Cel mai important punct de interes al României de pe agenda Consiliului European care începe astăzi la Bruxelles este cel legat de viitorul buget al UE în cadrul căruia vor fi decise sumele ce vor fi destinate fondurilor structurale din 2014 până în 2020. România a fost un jucător activ în negocierile pentru viitorul buget al UE însă adevăratele mize ale reuniunii au fost aproape invizibile pentru publicul din România din cauza conflictului de putere Preşedinţie - Guvern. Reuniunea liderilor UE începe astăzi la prânz cu adoptarea recomandărilor specifice pe fiecare stat membru anunţate de Comisia Europeană (CE) la sfârşitul lunii mai, după care se va trece la discuţiile pe viitorul buget al UE.

Guvernul şi-a trecut pe şest Monitorul Oficial în subordine

Guvernul a decis ca Regia Autonomă "Monitorul Oficial" să treacă din subordinea Camerei Deputaţilor în cea a Guvernului, urmând ca directorul-general să fie numit de către secretarul general al Guvernlui, au declarat surse oficiale pentru Mediafax. "Monitorul Oficial a fost trecut din subordinea Camerei Deputaţilor în cea a Secretariatului General al Guvernului, care va numi directorul-general, acesta fiind şi preşedintele Consiliului de Administraţi", au arătat sursele citate. Transferul a fost efectuat prin Ordonanţă de Urgenţă a aprobată în şedinţa de miercuri a Executivului. Informaţia a fost confirmată, pentru Mediafax, de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu. Acesta a precizat că prin acest act normativ se urmăreşte reorganizarea Regiei.

Ministerul Educaţiei: Se recorectează toate lucrările la proba de limba română de la evaluarea naţională

Ministerul Educaţiei a decis, miercuri seara, să recorecteze toate lucrările la limba română la proba de evaluare naţională pe care au susţinut-o elevii de clasa a VIII-a, iar baremul de corectare va fi schimbat. Cerinţa controversată de la proba scrisă de limba română din cadrul evaluării naţionale va fi punctată atât în cazul elevilor care au răspuns că propoziţia respectivă este subiectivă, cât şi al celor care au spus că este predicativă. Astfel, la corectarea lucrărilor de la proba de luni, ambele răspunsuri vor primi câte şase puncte, după ce, până acum, baremul probei de română prevedea că răspunsul corect este "subiectivă".

Greg Konieczny: FP ar putea avea de câştigat din insolvenţa Hidroelectrica

Insolvenţa companiei Hidroelectrica este un eveniment negativ pentru Fond, dar este un unul pozitiv pentru companie şi pentru acţionarii săi, a declarat şeful companiei care admnistrează Fondul Proprietatea. Acesta şi-a exprimat încrederea că la finalul acestui demers Fondul ar putea avea de câştigat din creşterea valorii companiei. Acţionarii au votat astăzi pentru realizarea demersurilor necesare în vederea listării Fondului Proprietatea pe bursa de la Varşovia, şi pentru împuternicirea lui Greg Konieczny pentru realizarea formalităţilor necesare.

Are nevoie economia globală ca băncile centrale să dea drumul la tiparniţă?

Economia globală se poate redresa doar în cazul în care Europa şi Statele Unite vor adopta o politică de relaxare a reglementărilor masei monetare, inclusiv prin aplicarea de măsuri de facilitare cantitativă (QE), conform lui Bob Parker, înalt consilier la Credit Suisse. "Creşterea economică reprezintă principala problemă, nu doar în Europa, dar şi în Statele Unite, unde se pare că aceasta stagnează. În ultimele două luni, principalul motiv de îngrijorare l-a reprezentat griparea economiei germane", a declarat acesta. "Cred că, pentru a reporni motoarele de creştere, vom avea nevoie de adoptarea de noi măsuri, în acest sfârşit de săptămână, precum amânarea respectării ţintelor de deficit cu un an şi noi proiecte de infrastructură", a adăugat Parker într-un interviu acordat postului de televiziune CNBC.

Ghidul UBS cu privire la cele mai îndatorate ţări din zona euro

Într-o nouă notă de cercetare, Thomas Wacker, analist al UBS, şi echipa sa, oferă o imagine de ansamblu asupra crizei europene, concentrându-se asupra situaţiei Greciei, Italiei, Irlandei, Portugaliei şi Spaniei. Portalul Business Insider a sintetizat acest raport, reliefând problemele-cheie cu privire la sustenabilitatea datoriei, prognoza economică şi următorii paşi pentru economiile PIIGS. Datoria Greciei nu este sustenabilă iar pentru a atinge un nivel sustenabil, Grecia are nevoie de o reducere de 70% a datoriei curente. Irlanda: creştere economică de 2% şi o probabilă reîntoarcere pe pieţele de obligaţiuni. Italia nu va intra în incapacitate de plată iar economia sa va creşte cu 0,2% în 2013. Portugalia va avea nevoie de noi ajutoare financiare, PIB-ul fiind estimat să scadă cu 1,5% în 2013. Spania: noi măsuri de austeritate şi o scădere a economiei de 1,3% pe 2013.

De unde vine şi unde se duce profitul BNR

În ultimii cinci ani, Banca Naţională a României a înregistrat profituri considerabile, iar cea mai mare parte din bani merge în bugetul statului sub formă de impozit. Scopul Băncii Naţionale a României (BNR) în economie este asigurarea stabilităţii financiare a ţării, nu acela de a face profit ca o instituţie de credit comercială. Cu toate acestea, profitul nu îi este deloc străin băncii centrale, chiar dacă oficialii BNR nu fac un scop din asta. Din 2007 încoace, BNR înregistrează profituri consistente, cel mai mare fiind obţinut în 2009 - 4,6 miliarde de lei. Cea mai mare parte a profitului obţinut de Banca Naţională a României în ultimii ani a mers în consolidarea palatului băncii centrale şi în dotarea parcului auto cu peste 60 de maşini de teren, majoritatea însoţind blindatele ce transportă valori.

CURENTUL

PSD-singurul partid european condus din puşcărie

Greu de crezut, dar aceasta e realitatea. PSD este singurul partid european care este condus din puşcărie de un condamnat pentru corupţie. Deţinutul de drept comun Adrian Năstase este în continuare numărul doi în PSD, fiind preşedintele Consiliului Naţional al partidului. Ce-i drept, scăpând deocamdată de corvoada proceselor, Adrian Năstase are timp berechet şi s-ar putea ocupa , chiar şi din puşcărie de îndatoririle sale politice la partid Ar fi un soi de Ştefan Foriş al PSD, cu diferenţa majoră că partidul său se află la putere şi nu în ilegalitate, cum era PCR în vremea secretarului general Foriş.

Ponta minte! Zegrean nu se putea abţine la vot

Premierul Victor Ponta şi-a dat ieri din nou cu stângu-n dreptul, dovedind că habar nu are legile pe care le tot pomeneşte . După decizia de ieri a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că preşedintele este îndreptăţit de legea fundamentală să reprezinte ţara la Consiliul European, Ponta s-a grăbit să-l înfiereze pe judecătorul Augustin Zegrean , preşedintele Curţii, pe motiv că acesta trebuia să se abţină de la vot întrucât se exprimase anterior în favoarea preşedintelui. Dacă citea legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, ar fi putut afla că: "Judecătorii Curţii Constituţionale sunt obligaţi, în adoptarea actelor Curţii Constituţionale, să-şi exprime votul afirmativ sau negativ, abţinerea de la vot nefiind permisă" .

CURIERUL NATIONAL

Cum se motivează angajaţii?

Aspectul material este absolut necesar, însă nu este suficient pentru a asigura angajaţi performanţi, loiali şi stabili. Angajaţii apreciază şi sunt motivaţi dacă angajatorul se implică în dezvoltarea lor, prin programe de trening. Angajatorii care reuşesc să îşi ţină aproape oamenii, în perioade dificile, sunt cei care reuşesc să părăsească mai repede zonele cu turbulenţe.

Parteneriatul public-privat pentru proiectele din infrastructură

Investitorii spun că există o diferenţă mare între infrastructura României şi cea din Uniunea Europeană şi acest lucru nu se datorează lipsei finanţării, problema fiind la decizia politică pentru realizarea infrastructurii. "Decidentul politic de multe ori ia decizii care sunt strict relaţionate cu interesul lui personal şi nu cu interesul ţării. Trebuie pus sub presiune şi să fie tras la răspundere. Avem investitori germani, români şi firme de construcţii, de proiectare, avem bănci care doresc să finanţeze. Cei care trebuie să realizeze aceste proiecte nu sunt dispuşi în a le concretiza. Partenerul public este foarte reticent în a-şi asuma anumite responsabilităţi de genul ipotecă asupra terenului unde banca spune ce drepturi am eu dacă noi investim bani în canalul Bucureşti-Dunăre", a declarat preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, Radu Merică, la un seminar de specialitate.

Oltchim şi-ar putea relua activitatea. În vederea privatizării

Ministerul Economiei va propune Guvernului un plan minimal de măsuri pentru funcţionarea societăţii. Roibu: A fost aprobat sau urmează să fie aprobat un plan privind intrarea în administrare specială a companiei. Vulpescu (OPSPI): Se caută identificarea unor măsuri financiare pentru plata datoriilor, eficientizarea activităţii şi plata salariilor.

Borza (Euro Insol): Hidroservurile sunt găurile negre ale Hidroelectrica

Angajaţii companiei au pichetat ieri sediul companiei şi Ministerul Economiei, nemulţumiţi de intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, faţă de care au iniţiat, de altfel, recurs. Asigurându-i că "nu se va umbla la grila de salarizare" şi că "nimeni nu-i va da afară", Remus Borza le-a cerut sprijinul angajaţilor în depistarea acelor contracte păguboase companiei. "Vă asigur că nimeni nu va fi dat afară şi nu se va umbla la grila de salarizare. Aştept însă ca împreună să descoperim acele găuri negre, în special cele privind contractele de la hidroservuri. Împreună vom identifica problemele Hidroelectrica şi vom găsi o cale de a le rezolva", a declarat administratorul judiciar, părăsind locul protestului pentru a intra în sediul companiei.

Angela Merkel: Datoria ţărilor din zona euro nu va deveni comună "atât timp cât voi trăi"

Cancelarul german Angela Merkel a respins din nou, în mod categoric, ideea emiterii de euroobligaţiuni în contul datoriilor, afirmând marţi că acestea nu vor exista "atât timp cât va trăi" ea, potrivit unor participanţi la o reuniune a grupului parlamentar liberal (FDP), relatează AFP, potrivit Mediafax. "Vă dorim viaţă lungă", i-ar fi urat anumiţi deputaţi FDP, partid care face parte din cadrul coaliţiei guvernamentale. Niciunul dintre participanţii întrebaţi de AFP în acest sens nu a fost în măsură să citeze afirmaţiile exacte ale cancelarului, dar mai mulţi dintre ei au declarat că Merkel a spus că datoria ţărilor din zona euro nu va deveni comună "atât timp cât voi trăi". Unii au dat asigurări că Merkel glumea în acel moment, deşi cancelarul este prea puţin cunoscut pentru acest fel de afirmaţii.

S&P: Companiile europene au de refinanţat până în 2016 datorii de 4.200 miliarde dolari

Companiile europene evaluate de Standard & Poor's (S&P) au de refinanţat, până în 2016, datorii de 4.200 miliarde dolari, din care 3.300 miliarde dolari reprezintă obligaţiile instituţiilor financiare, potrivit unei analize a agenţiei de rating. Astfel, 78% din datoriile corporaţiilor europene revin băncilor şi asiguratorilor, notează Mediafax. Datoriile ajunse la scadenţă în acest an se ridică la peste 500 miliarde dolari, sumă care se va dubla anul viitor şi va urca la 1.300 miliarde dolari în 2014, potrivit S&P.

EVENIMENTUL ZILEI

Trei lovituri într-o singură zi pentru Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a încasat, ieri, trei lovituri politice dure. Două din aceste lovituri au venit de la Curtea Constituţională a României (CCR), iar una a venit din zona televiziunii publice. Cea mai importantă decizie a fost cea luată de CCR în ceea ce priveşte reprezentarea României la summitul Consiliului European de către preşedintele României. A doua decizie majoră luată ieri de CCR stabileşte că întreaga lege referitoare la aşa-numitul vot uninominal dur şi pur nu este conformă cu Constituţia. USL pierde astfel un avantaj major, întrucât această alianţă ar fi câştigat masiv de pe urma unui astfel de sistem de vot. În al treilea rând, la TVR este degringoladă totală. Trei pretendenţi cu spate politic, Radu Călin Cristea, Valentin Nicolau şi Claudiu Săftoiu, se înghesuie să încapă pe un singur scaun. În acest timp, cei 3.000 de angajaţi se arată decepţionaţi de noul şef care le este impus cu forţa.

Epopeea unui mare aventurier: Devalizatorul Băncii Dacia Felix s-a făcut scriitor ca să scape de puşcărie

Devalizatorul Băncii Dacia Felix a scris o carte şi a executat doar jumătate din pedeapsa de 10 ani. Opera sa este de negăsit în biblioteci. Devalizatorul de la Banca Dacia Felix, Mircea Horea Hossu, mâna dreaptă a lui Sever Mureşan, a ieşit săptămâna trecută din închisoare printr-o mişcare inteligentă. Practic şi-a redus pedeapsa la jumătate scriind după gratii o carte de care nimeni n-a auzit, nimeni nu ştie cum arată şi nimeni n-a citit-o vreodată. Hossu este unul dintre marii aventurieri ai tranziţiei. A dat tunuri colosale, a învârtit milioane de dolari când salariul în România nu depăşea suta în moneda americană, a stat ascuns ani de zile în afara ţării, figurând printre cei mai căutaţi fugari români, şi apoi a trecut prin două închisori. În 1992, a primit mită 20 milioane de lei, ca preşedinte al Comitetului de risc la Banca Dacia Felix, pentru aprobarea unui credit de 225 milioane de lei.

Anchetatorii deţin înregistrări din ziua în care judecătorii l-au aruncat pe Adrian Năstase după gratii

Adrian Năstase ţine, după cum au aflat reporterii Libertăţii, foarte mult, la siguranţa sa şi a familiei sale. Pe lângă acele camere ascunse în casă, a căror existenţă a fost dezvăluită în exclusivitate pentru ziarul nostru de surse judiciare, imobilul din Bucureşti e înţesat de echipamente video de supraveghere, care "bat" până în stradă. După ce Libertatea a prezentat faptul că în biblioteca din casa deputatului, în care acesta s-a împuşcat cu un revolver, ar exista camere ascunse care ar fi surprins momentul tragic din seara în care Adrian Năstase ar fi trebuit să ajungă la puşcărie, alte amănunte ies la iveală. Vila din Bucureşti a parlamentarului e înţesată de camere video de supraveghere la exterior, şase la număr, care surprind orice mişcare, inclusiv a persoanelor care se deplasează pe trotuar.

Dezmăţ la Romgaz. Peste 120 de milioane de lei cheltuiţi aiurea anul trecut

Societatea SNGN Romgaz SA a efectuat, în 2011, o serie de cheltuieli nejustificate pentru achiziţia de utilaje şi echipamente, în valoare totală de 123,17 milioane de lei, a anunţat, miercuri, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), citat de Agerpres. Din rezultatele controalelor efectuate la Romgaz reiese că au fost efectuate sponsorizări direcţionate organizaţii sportive în valoare de 8,5 milioane de lei, cheltuieli de reclamă şi publicitate în sumă de 5,5 milioane de lei, iar 3,79 milioane de lei au fost direcţionaţi pentru închiriere săli de conferinţă. De asemenea, cheltuielile de deplasare şi diurnă au totalizat 8,577 milioane de lei, iar pentru alte cheltuieli cu serviciile executate de terţi au fost mai fost cheltuite 88,44 milioane de lei.

JURNALUL NATIONAL

România, stat poliţienesc

Încarcerarea lui Adrian Năstase este o acţiune pregătită cu mult înainte de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În 4 iulie 2011 a fost o întrunire a Secţiei penale a instanţei supreme, care a hotărât modificarea legii care stabileşte termenele de prescripţie. 18 magistraţi au luat astfel o hotărâre împotriva Codului de Procedură Penală, cu scopul evident de a nu-i permite lui Năstase să beneficieze de termenul de prescripţie stabilit prin lege. Mai mult, instanţa de cinci judecători care l-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare a aplicat retroactiv această normă în procesul fostului prim-ministru. După 6 iunie, Năstase nu mai putea fi trimis în puşcărie în "Trofeul Calităţii", conform Codului de Procedură Penală. Înalta Curte a luat astfel o hotărâre ILEGALĂ, iar Năstase este în acest moment DEŢINUT ILEGAL, ca urmare a unui proces eminamente politic.

Fondul Proprietatea: "Insolventa Hidroelectrica e ca folosirea bombei nucleare pentru a rezolva o problema de lichiditate"

Cererea de insolventa a Hidroelectrica e ca folosirea optiunii nucleare pentru a rezolva o problema de lichiditate, a declarat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea. "Nu suntem fericiti cu aceasta optiune, e ca folosirea optiunii nucleare pentru a rezolva o problema de lichiditate", a afirmat Konieczny. Aceasta e o parafrazare a expresiei "a detona o bomba nucleara pentru a omori o musca". El a spus ca existau mai multe rezolvari administrative, cum ar fi emisiunea de obligatiuni dar Executivul, condus pe atunci de Mihai Razvan Ungureanu, a respins ideea iar Cabinetul Ponta a venit cu propriul plan. In privinta votului din consiliul de administratie din data de 15 iunie, cand s-a hotarat cererea insolventei, el a spus ca reprezentantul FP nu a avut "mandat" de niciun fel cum sa voteze.

Declaraţia care sperie o lume întreagă. Ce spune guvernatorul Bancii Angliei despre criza financiară globală

În timpul unei audieri într-o comisie a Parlamentului britanic, guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, a făcut un anunţ îngrijorător: criza financiară globală care a început în 2007 nu a ajuns nici măcar la jumatate, relatează Bloomberg. "Dacă aţi fi întrebat pe oricine din cadrul băncii, nu cred că cineva ar fi crezut că ne-am fi aflat în toiul crizei după cinci ani. Cred că nu am ajuns nici măcar la jumătate. Suntem într-o criză adâncă, cu provocări enorme pentru a pune pe o traiectorie corectă sistemul bancar precum şi cu provocări apărute din alte regiuni ale lumii", a spus King, care urmează să se retragă din postul de guvernator în circa un an.

Băieţii deştepţi se mută la Transelectrica. Noul şef al CA ar fi văr primar cu Buzăianu

Şeful Consiliului de Administraţie al Transelectrica, Mircea Ciopraga, este văr primar cu celebrul Bogdan Buzăianu, cel mai cunoscut "băiat deştept" din energie, potrivit România TV. Ciopraga a fost numit ieri în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Transelectrica. El a fost deputat PNL, preşedintele Filialei Sector 3 a organizaţiei din Bucureşti. Contactat telefonic de ECONOMICA.NET, Ciopraga a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la o eventuală incompatibilitate între calitatea de preşedinte al CA la Transelectrica şi relaţia de rudenie cu Buzăianu. Acesta a solicitat ca întrebarea să-i fie trimisă pe mail. Când va răspunde solicitării noastre scrise, vom publica reacţia şefului CA de la Transelectrica.

NATIONAL

Rus il vara pe Ponta pe usa DNA!

Adrian Nastase a ajuns in cele din urma la Rahova. Dar telenovela legata de condamnarea sa este departe de a fi pe sfarsite. Din contra chiar...Dupa ce procurorii anticoruptie au audiat si au pus sub invinuire medici si politisti, acum este iminenta si convocarea lui Ioan Rus. Iar declaratia ministrului de Interne va avea o singura consecinta imediata : umilirea publica a lui Victor Ponta, prin chemarea premierului la sediul DNA, drept martor. Pentru ca audierea ministrului de Interne are un singur scop. Este "carligul" ideal prin care oamenii lui Daniel Morar il vor putea agata pe premier cu o convocare la sediul DNA. Rus a recunoscut ca l-a informat telefonic pe Ponta de tentativa de suicid a colegului lor de partid.

Surse: Traian Basescu NU va merge la Bruxelles, pentru a evita "spectacolul" polonez

Traian Basescu nu ar urma sa plece la Consiliul European, desi Curtea Constitutionala a decis ca seful statului este cel care trebuie sa reprezinte Romania la reuniunea de la Bruxelles. Presedintele nu ar vrea sa se repete situatia liderilor polonezi, din urma cu trei ani. Presedintele Basescu "nu va forta o plecare la Bruxelles", potrivit unor surse citate de evz.ro. Conform acestora, dat fiind faptul ca pe adresa oficiala trimise de ministerul de Externe figureaza numele premierului Victor Ponta, seful statului si-ar dori sa evite situatia Poloniei, din urma cu cativa ani.

Leul se va deprecia in continuare, inflatia va creste

BNR a mentinut ieri dobanda-cheie la 5,25%, ceea ce poate fi un semnal pentru deprecierea, in continuare, a leului si cresterea inflatiei. Romanii strang cureaua si renunta la cumpararea de haine noi, dar isi mentin consumul de alcool si tigari. Analistii economici cred ca dobanda de 5,25%, stabilita inca din mai 2012, nu va fi modificata pana la sfarsitul acestui an. In conditiile in care exista o presiune permanenta pentru deprecierea leului, acest lucru va duce la majorarea cheltuielilor pentru cei care au credite in valuta si le achita in lei. Pe de alta parte, asa cum a spus si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, inflatia ar urma sa creasca in a doua parte a anului, deci putem sa ne asteptam la scumpiri in toamna.

PUTEREA

USL anti-Constituţie

Curtea Constituţională a României a emis ieri trei decizii care anulează măsurile Uniunii Social Liberale. Pe rând, CCR a afirmat că preşedintele Băsescu trebuie să reprezinte România la Consiliul European, că Legea uninominalului pur este neconstituţională la fel ca şi noua Lege a educaţiei. Premierul Victor Ponta a lansat un atac dur la adresa CCR afirmând că este subordonată preşedintelui Băsescu şi a susţinut că nu va respecta decizia de ieri şi va merge la Consiliul European de la Bruxelles. CCR l-a desemnat în decizia de ieri pe preşedintele României drept "şef al statului".

Consiliul European vrea să încalece bugetele

Consiliul European va începe astăzi o dezbatere fundamentală care are ca scop modificarea totală a Uniunii Europene. Criza economică a declanşat această dezbatere, iar liderii europeni se află în faţa unei alegeri dure: trebuie să îşi dea acordul ca ţările membre UE să renunţe parţial la suveranitatea lor. Mai precis, urmează să fie înfiinţat un minister european de finanţe care va putea să controleze bugetele ţărilor membre. La Consiliul European de azi liderii europeni vor examina un raport pregătit de preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, în colaborare cu preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Băncii Europene, Mario Draghi. Raportul a fost publicat de Euractiv şi prevede declanşarea unui proces de adâncire a integrării europene prin crearea unei uniuni bancare, a unei uniuni fiscale şi luarea de măsuri pentru realizarea unei uniuni politice.

Anarhistul Ponta refuză să respecte decizia Curţii Constituţionale

Să auzi din partea unui procuror, doctor în drept penal - plagiator sau nu - că refuză să respecte hotărârea Curţii Constituţionale este ca un atac nuclear la integritatea statală, o declaraţie de anarhie fără tăgadă. Este pentru prima dată când un premier sau un preşedinte în exerciţiu al României declară public că nu va respecta o decizie a unei instanţe. Şi nu orice instanţă! Vorbim aici de Curtea Constituţională, cea care este garantul suprem al respectării Constituţiei Românie, o Constituţie votată de majoritatea poporului. Cât timp Constituţia nu a fost modificată, ne convine, nu ne convine, trebuie respectată şi protejată de aleşii neamului şi mai ales de preşedinte şi de premier. Refuzul exprimat public, prin voce şi imagine, al lui Victor Ponta de a onora decizia Curţii denotă un comportament extrem de periculos al premierului, o dezonoare pentru orice înalt funcţionar de stat.

Vom plăti 500.000 de dolari pentru reconstrucţia Afganistanului

România va contribui financiar la instruirea, echiparea, finanţarea şi dezvoltarea capabilităţilor Forţelor Naţionale Afgane de Securitate cu 500.000 de dolari anual în intervalul 2015 - 2017, potrivit unei decizii de luni a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării(CSAT). "O altă temă importantă pe agenda şedinţei CSAT s-a referit la implicarea României în eforturile comunităţii internaţionale de reconstrucţie a Afganistanului. În cadrul acestui proces, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat ca România să contribuie financiar la instruirea, echiparea, finanţarea şi dezvoltarea capabilităţilor Forţelor Naţionale Afgane de Securitate anual cu 500.000 de dolari americani, pentru intervalul 2015 - 2017, aceasta fiind contribuţia financiară minimă, stabilită în urma analizei costurilor financiare asumate de partea română", potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Joseph Daul: Premierul Victor Ponta trebuie să demisioneze

Liderul grupului europarlamentar PPE, Joseph Daul, a declarat miercuri că premierul român Victor Ponta, acuzat de plagiat în ceea ce priveşte teza sa de doctorat în drept, ''trebuie să demisioneze din funcţie dacă aceste acuzaţii se dovedesc a fi fondate", relevă un comunicat de presă al grupului PPE. "În conformitate cu standardele europene şi cu o jurisprudenţă deja limpede stabilită, prim-ministrul român nu poate să conducă un guvern al unui stat din Uniunea Europeană dacă a comis într-adevăr o fraudă când a obţinut titlul universitar pe care îl deţine. În multe state europene, acest principiu s-a aplicat cu succes în trecutul apropiat. Trebuie să se facă lumină cât mai curând în această problemă, deoarece nu este în joc numai credibilitatea unui stat membru, ci credibilitatea întregii Uniuni", a spus Daul.

ROMANIA LIBERA

Ponta declanşează războiul politic total împotriva preşedintelui

Curtea Constituţională a constatat ieri existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedinţie şi i-a dat câştig de cauză celei din urmă, hotărând că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European. În replică, Victor Ponta a acuzat Curtea Constituţională de "politizare"" şi a lăsat să se înţeleagă că USL va declanşa procedurile de suspendare a preşedintelui, pe care l-a acuzat de "blocaj inacceptabil"". Totuşi, nu mai departe de toamna anului trecut, premierul se arăta dornic să-l suspende pe Traian Băsescu după ce şeful statului declarase că "şi în cazul în care CCR declară neconstituţională îngheţarea pensiilor, tot nu sunt bani"".

Liviu Pop şi-ar putea pierde postul pe mâna foştilor săi aliaţi, sindicaliştii

Liviu Pop este anchetat de către Agenţia Naţională de Integritate deoarece a semnat un ordin în calitate de ministru al Educaţiei în favoarea unei instituţii sindicale din care a făcut parte până la numirea sa în guvern. La începutul lunii iunie, Pop a anunţat că a dat un ordin prin care profesorilor din învăţământul preuniversitar li se va reţine, din nou, cotizaţiile sindicale direct de pe statele de plată. RL a scris de pe 16 mai că un conflictul de interese ar putea să rezide din faptul că Pop a deţinut funcţia de secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi de preşedinte al Sindicatului Liber din Invăţământ Maramureş.

ZIARUL FINANCIAR

Hidroelectrica a deschis o cutie a Pandorei. Bancherii evaluează toate expunerile pe stat

Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank, spune că autorităţile par să nu înţeleagă îngrijorările noastre în privinţa modului în care s-a decis intrarea în insolvenţă şi ce reacţii au apărut imediat în birourile băncilor care au expunere pe România. În mediile financiare, atât cele locale, cât mai ales cele externe, se vorbeşte mult mai puţin despre situaţia politică actuală decât despre situaţia de la Hidroelectrica, a menţionat el. Bancherii - care au o expunere totală în lei şi valută de 560 mil. euro - le reproşează autorităţilor modul cum s-a gestionat această situaţie şi comunicarea ulterioară. Plus că raţiunea expusă oficial privind intrarea în insolvenţă, respectiv înrăutăţirea indicatorilor financiari şi de cash, se bate cap în cap cu motivaţiile prezentate neoficial, respectiv încercarea de denunţare a unor contracte dezavantajoase şi cu asigurările date că situaţia este sub control şi că nu sunt probleme cu rambursarea împrumuturilor.

Banii pentru autostrăzi, scandalul AMPOSDRU şi Cupru Min, doar o parte din dosarele care trebuie lămurite

Premierul Victor Ponta i-a atenţionat pe miniştrii din cabinetul său să prezinte public un audit prin care să demonstreze frau­dele guvernării anterioare. Deşi se află la guvernare de două luni, încă niciun ministru din noul cabinet nu a ieşit la rampă cu dovezi privind fraudarea bunului public în perioada guvernării PDL. Care sunt principalele probleme care ar trebui să se afle pe masa miniştrilor şi în ce chestiuni ar trebui să se facă lumină cu privire la cheltuirea banilor? Premierul Victor Ponta i-a avertizat ieri pe miniştrii din guvernul său că vor fi demişi în cazul în care nu vor prezenta public rezultatele auditelor realizate la nivel de fiecare minister, prin care să arate neregulile guvernărilor anterioare.

Managerul FP încearcă să spele insolvenţa Hidroelectrica: "Luni am aflat şi eu. Noi am avut alte propuneri, dar dacă aş fi fost în CA aş fi votat la fel"

Insolvenţa Hidroelectrica loveşte 21% din activul net al Fondului Proprietatea (FP), dar administratorul fondului speră că acest proces se va încheia în câteva luni şi că va avea ca rezultat creşterea profiturilor companiei astfel încât şi participaţia de 20% pe care FP o deţine la producătorul de energie să devină mai valoroasă decât înainte de insolvenţă. Explicaţiile date în AGA de reprezentanţii Franklin Templeton nu-i liniştesc însă pe principalii acţionari ai fondului, care au investit sute de milioane de euro în acţiuni şi acum au înţeles că banii lor depind de deciziile politice asupra cărora Templeton şi fondul nu au control.

BNR devine "bancă-mamă surogat" pentru băncile româneşti cu capital străin

BNR spune că finanţarea băncilor locale cu capital străin de către băncile-mamă este incertă şi este nevoită să le împrumute. BNR a anunţat ieri menţinerea dobânzii-cheie la 5,25%, dar ceea ce este mai important este că subliniază într-un comunicat oficial că persistă incertitudini în ceea ce priveşte finanţarea băncilor româneşti cu capital străin de la băncile-mamă şi că aceasta duce la creşterea liniilor de credit de la BNR. Cu alte cuvinte BNR înlocuieşte ea - însăşi prin linii de credit finanţarea pe care au tăiat-o băncile-mamă din străinătate pentru "fiicele" lor din România, adică devine o "bancă-mamă surogat" pentru băncile româneşti cu capital străin. Finanţarea de către băncile-mamă a sucursalelor din România este vitală pentru funcţionarea acestora.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb