• ADEVARUL
• Consiliul Director al FMI a aprobat un nou acord preventiv cu România
Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a avizat vineri scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile române şi a aprobat încheierea unui nou acord stand-by cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv. "Solicităm aşadar aprobarea unui nou Acord Stand-By (ASB) pentru 24 de luni, cu o valoare totală de 1.751,34 milioane DST (aproximativ 2 miliarde Euro, 170 procente din cotă), pe care intenţionăm să îl tratăm ca preventiv. Noul program ASB va susţine programul nostru economic cuprinzător pentru perioada 2013-2015 de menţinere a politicilor macroeconomice sănătoase şi a stabilităţii sectorului financiar şi de continuare a reformelor structurale într-un context marcat de incertitudini externe semnificative", se arată în scrisoarea de intenţie transmisă FMI de autorităţile române. În scrisoarea de intenţie, Guvernul s-a angajat să îndeplinească mai multe condiţii prealabile şi criterii de referinţă structurale.
• STENOGRAME- Cum pregătesc şefii PSD Iaşi infiltrarea la mitingul pentru tei şi discreditarea mişcării: "O să deviem subiectul către Roşia Montană"
Înregistrări audio făcute în timpul unei şedinţe a PSD Iaşi care a avut loc joi, 26 septembrie, scot la iveală o strategie incredibilă pusă la cale de filiala locală a partidului pentru distrugerea şi decredibilizarea unui miting programat la Iaşi pe 4 octombrie. Stenogramele au fost obţinute în urma unei investigaţii realizate de jurnaliştii postului de televiziune Tele M Iaşi. Înregistrarea audio are o durată totală de aproximativ 70 minute şi a fost realizată în timpul unei şedinţe care a avut loc la sediul PSD Iaşi în cursul zilei de ieri, 26 septembrie. Câteva zeci sau chiar sute de PSD-işti ar urma să se infiltreze printre protestatari şi să scandeze lozinci care n-au legătură cu subiectul teilor. Tinerii PSD-işti au fost instruiţi chiar şi ce declaraţii să dea presei participante la protest şi li s-a promis că vor avea informaţii, în timp real, de la Poliţia Locală.
• TVR a ieşit din criză. Înglodată în datorii, televiziunea publică vrea să cumpere maşini de lux cu peste 6 milioane de euro
Şefii TVR uită că televiziunea publică este sufocată de datorii şi se pregătesc să achiziţioneze 140 de autoturisme de lux pentru transportul echipelor de filmare. Bugetul estimativ alocat acestor cheltuieli se ridică la 6,3 milioane de euro. Adică peste 45.000 de euro pentru o maşină. Conducerea TVR a apelat la un tertip, pentru a trece rapid hotărârea de achiziţie prin filtrul Consiliului de Administraţie. Referatul prezentat membrilor CA al TVR a fost doar o expunere de motive pentru necesitatea împrospătării parcului auto. Nu s-a spus însă niciun cuvânt despre sumele uriaşe care urmează să fie plătite, susţin surse din Consiliul de Administraţie al TVR. De asemenea, conducerea TVR nu a dat niciun fel de date despre dotările şi caracteristicile autoturismelor.
• Comisia Europeană a lansat un infringement împotriva României din cauza legislaţiei privind emisiile industriale
Comisia Europeană a lansat un infringement împotriva mai multor state, printre care şi România, din cauza necomunicării informaţiilor privind implementarea Directivei Uniunii Europene privind emisiile industriale în legislaţia naţională, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului European, Olivier Bailly. Comisia Europeană cere României, Italiei, Ciprului şi Sloveniei să trimită informaţii privind implementarea noii Directive europene privind emisiile industriale, potrivit Mediafax. Directiva aduce o serie de reglementări în vederea prevenirii, reducerii şi eliminării, pe cât posibil, a poluării în urma activităţilor industriale. Noile prevederi ar fi trebuit incluse în legislaţiile naţionale ale statelor membre până la 7 ianuarie 2013. România nu a respectat termenul de implementare a legislaţiei europene şi a primit în acest sens o scrisoare de notificare la 21 martie 2013. Bucureştiul are la dispoziţie două luni, pentru a evita trimiterea în faţa Curţii Europene de Justiţie, unde ar risca sancţiuni financiare.
• Gitenstein, fostul ambasador SUA la Bucureşti: "Poate nu ştiţi, dar România a fost, după SUA, unul dintre cei mai inovativi producători de energie"
România trebuie să facă eforturi în direcţia dezvoltării pieţei de capital, aceasta fiind soluţia redresării, şi nu creşterea impozitelor, a declarat Mark Gitenstein, fostul ambasador SUA la Bucureşti. "România este binecuvântată cu cele mai bune resurse energetice din regiune şi, totuşi, toţi experţii spun că România are nevoie de 10 miliarde de dolari investiţii pentru a putea moderniza şi dezvolta aceste active energetic", a precizat fostul diplomat, adăugând că România ar putea deveni, din nou, "un hub energetic al Europei, aşa cum a fost în anii '30-'40". "Poate nu ştiţi, dar România a fost, după SUA, unul dintre cei mai inovativi producători de energie. A avut a doua rafinărie din lume şi experţii în domeniu mi-au spus că, dacă vă veţi duce acum în California, veţi găsi încă tehnologie românească în anumite zone petroliere. Lucru valabil şi în alte părţi ale lumii", a subliniat Gitenstein.
• ASF cumpără servicii de comunicare, inclusiv de purtător de cuvânt, cu 1,1 milioane lei
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a demarat o licitaţie pentru serviciile de purtător de cuvânt, pentru care a alocat suma de 890.000 de lei pe trei ani, ceea ce înseamnă 24.772 lei lunar. Instituţia susţine că în mod "eronat" au apărut la cerinţe experienţă de zece ani pentru viitorul purtător de cuvânt şi precizează că pragul este de trei ani. Iniţial, în caietul de sarcini publicat pe site-ul e-licitatie.ro, candidaţii trebuiau să aibă o experienţă de zece ani în mass-media economică; pregătire în finanţe, asigurări, bănci, pensii private şi piaţa de capital; recunoaştere şi cunoştinţe prin prisma programelor de pregătire economică. În acest moment, postul este ocupat de către Radu Soviani. Procedura vine în condiţiile în care Fondul Monetar Internaţional (FMI) a impus României ca ASF să fie populată cu specialişti, iar conducerea să fie depolitizată.
• Barack Obama a discutat la telefon cu omologul său iranian, după trei decenii de tăcere între cele două state
Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat vineri seară, în cursul unei intervenţii televizate, că a vorbit la telefon cu omologul său iranian, Hassan Rohani, un contact fără precedent între Statele Unite şi Iran după revoluţia islamică din 1979. În cursul convorbirii, liderul de la Casa Albă i-a făcut cunoscut interlocutorului său că doreşte o soluţionare "globală" cu Teheranul care a demarat joi o serie de contacte cu puterile occidentale pentru a discuta despre programul său nuclear. Preşedinţia iraniană a confirmat dialogul telefonic Rohani-Obama, potrivit AFP. Preşedintele iranian, Hassan Rohani, este cel care, vineri, şi-a făcut cunoscută dorinţa de a discuta cu omologul său american, Barack Obama, înainte de a părăsi Statele Unite, a afirmat un responsabil american cu rang înalt după istoricul apel telefonic dintre cei doi lideri.
• După 3 ani, Steaua va purta din nou sponsor principal pe tricourile de joc > Cîţi bani va încasa clubul
După ce a încheiat colaborarea cu cei de la Sportingbet, în 2010, Steaua nu a mai avut nici un sponsor imprimat pe tricourile de joc. La 3 ani distanţă, roş-albaştrii vor avea din nou sponsor principal. Este vorba despre City Insurance, anunţă DolceSport. Societatea de asigurări va plăti Stelei aproximativ 1,5 milioane de euro pe an. Steaua va avea acest sponsor pe tricouri chiar de la partida cu ACS Poli de azi.
• EVENIMENTUL ZILEI
• EXCLUSIV EVZ. Miza în Dosarul "ICA". Domeniul de 60 de milioane de euro al lui Voiculescu
Miza imobiliară în acest caz este uriaşă. Privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) i-a adus lui Dan Voiculescu (67 de ani) un domeniu de trei hectare şi jumătate într-o zonă rezidenţială a Capitalei. Condamnarea primită de Voiculescu, 5 ani cu executare, aduce în primplan modul de operare şi dimensiunea fraudei imobiliare în acest dosar. Pe scurt, Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) a plătit, în 2003, suma de 104.730 de euro pentru pachetul majoritar de acţiuni ICA deţinut de Agenţia Domeniilor Statului (ADS). Era preţul pentru două apartamente de două camere în Capitală. În schimb, societatea a obţinut un adevărat imperiu imobiliar: terenul în suprafaţă de 36.676,79 mp şi construcţiile în suprafaţă desfăşurată de 9.983 mp, amplasate în zona rezidenţială a lacului Băneasa.
• PNL vrea schimbarea sistemului electoral în ciuda PSD
PNL se vede deja fără PSD: 63 de parlamentari au propus revenirea la sistemul de vot în două tururi la alegerile locale. PNL îşi face vara sanie şi iarna car. Partidul lui Crin Antonescu se pregăteşte de alegerile locale din 2016, după ce liberalii au anunţat deja în repetate rânduri că vor candida separat de PSD la peste trei ani. Astfel, luându-i prin surprindere pe social-democraţi, un număr substanţial de parlamentari liberali - 63 - au depus la Parlament o iniţiativă legislativă prin care, practic, se revine la vechiul sistem electoral în cazul alegerilor locale: primari aleşi din două tururi de scrutin şi desemnarea preşedinţilor de consilii judeţene nu prin vot direct, ca în prezent, ci prin votul consilierilor judeţeni, în componenţa rezultată după alegeri. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat la rândul său că susţine alegerea în două tururi a primarilor şi chiar şi a preşedinţilor de consilii judeţene.
• Prim-vicepreşedintele PDL Liviu Negoiţă: "Personal, cred că este normal ca primarul să fie ales din două tururi"
Prim-vicepreşedintele PDL Liviu Negoiţă a declarat, pentru EvZ, că urmează să se discute în conducerea partidului dacă va fi susţinut proiectul de lege propus azi de 63 de parlamentari liberali prin care se propune revenirea la alegerile locale la sistemul electoral în două tururi. Acesta a mai afirmat că personal, crede că este normal ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. "Ca o opinie personală, cred că este normal ca primarii să fie aleşi din două tururi pentru că în cazul în care este o prezenţă slabă la vot atunci există posiblitatea ca primarul să fie ales de un număr mic de votanţi. Iar în turul doi electoratul poate să decidă cine din doi e mai gospodar", a declarat pentru EvZ, Liviu Negoiţă.
• Mănescu nu vrea autostrada Iaşi-Târgu Mureş: "Suntem oameni serioşi, nu ne jucăm cu autostrăzile"
Proiectul autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş, alocat fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, va fi transmis Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură după divizarea CNADNR, afirmă noul şef de la Transporturi, Ramona Mănescu, care declară: "Nu ne jucăm cu autostrăzile". "Dacă autostrăzile merg la domnul Şova, şi această autostradă trebuie să meargă tot la domnul Şova, pentru că nu putem să facem o autostradă aici, o autostradă acolo, nu ne împărţim jucăriile între noi. Suntem oameni serioşi, nu ne jucăm cu autostrăzile. Dacă Ministerul Transporturilor poate face o autostradă, atunci poate să le facă pe toate. La fel cum dacă domnul Şova face toate autostrăzile, o poate face şi pe aceasta. Dacă tot facem o delimitare, aceasta să fie foarte clară de la început", a declarat Mănescu agenţiei MEDIAFAX.
• Victor Ponta schimbă legea pentru a-i oferi lui Radu Mazăre portul Constanţa
În ciuda opoziţiei liberalilor care conduc Ministerul Transporturilor, premierul Victor Ponta se grăbeşte să-i ofere portul Constanţa primarului Radu Mazăre. Prezent la Constanţa "pentru a rezolva mai multe probleme", premierul a fost însoţit în permanenţă de primar împreună cu echipa sa de parlamentari PSD. L-au convins să dea o fugă la Administraţia Portului Constanţa unde, la o cafea în spatele uşilor închise, au stabilit "o implicare mai mare a autorităţilor locale" în dezvoltarea portului. "Jumate guvern, jumate autoritatea locală. E vorba de acel pachet de acţiuni care să permită implicarea activă atât a capitalului privat, cât şi a statului, sub forma autoritate locală, guvern, în luarea deciziilor şi care să impună regulile care sunt aplicabile listării la bursă, reguli de transparenţă decizională", a explicat, la final, Victor Ponta. Portul Constanţa nu este însă singurul "cadou" primit de echipa Mazăre - Constantinescu de la Victor Ponta. Solicitarea lor de a obţine pentru litoral statutului de zonă specială, cu facilităţi fiscale pentru jocuri de noroc şi cazino, este pe cale să se rezolve.
• JURNALUL NATIONAL
• Liviu Dragnea, nemulţumit de proiectele PNL, cere discuţie de urgenţă în USL: "Ţara nu poate fi guvernată în acest mod!"
Vicepremierul Liviu Dragnea cere o discuţie de urgenţă în USL. Dragnea este numulţumit de proiectele PNL privind descentralizarea sau legea electorală. În plus, Dragnea s-a declarat nemulţumit şi de colaboarea cu PNL din cadrul USL. Dragnea s-a arătat foarte deranjat de cererea celor 63 de parlamentari PNL care vor, fără a discuta în USL, modificarea legii electorale în 2016 pentru primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene. "Ţara asta nu poate fi guvernată în acest mod. Un grup de parlamentari depun un proiect de modificare a unei legi importante, discutăm, în fapt, de o rediscutare a unui sistem administrativ. Ne aşteptam să discutăm serios despre modificarea legii parlamentarilor, să nu mai avem 600 de parlamentari şi 2-3 per un colegiu, noi neputând să ducem la bun sfârşit o discuţie despre regionalizare şi descentralizare. Astea sunt lucruri care trebuie tranşate rapid.
• Antonescu: Subscriu la ideea că sunt destule de clarificat în USL pentru a merge mai departe
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că subscrie la ideea liderului PSD Liviu Dragnea că sunt destule lucruri de clarificat în interiorul USL pentru a putea merge mai departe. "Subscriu la ideea că sunt destule lucruri de clarificat în interiorul Uniunii pentru ca să putem merge mai departe aşa cum ne-am angajat în faţa cetăţenilor României care ne-au dat votul", a declarat Antonescu. El a menţionat că subiectul legat de legile electorale nu este cuprins în programul de guvernare, dar a existat o înţelegere la nivelul USL pentru o discuţie "despre pachetul de legi electorale". Preşedintele PNL a afirmat că, de regulă, iniţiativele majore trebuie discutate în conducerea partidului, motiv pentru care subiectul iniţiativei propuse de parlamentarii PNL a fost ridicat în şedinţa BPN de săptămâna trecută. Antonescu a mai spus că sunt trei acte politice majore care au făcut şi fac efecte "neplăcute" şi în cazul cărora nu a existat consultare la nivelul USL. Antonescu a precizat că nu vrea să le nominalizeze public, ci îi va transmite vicepremierului Liviu Dragnea personal.
• Premierul moldovean: Republica Moldova ar putea accepta un compromis privind statutul Transnistriei
Republica Moldova ar putea accepta un compromis "rezonabil" referitor la un statut special al Transnistriei, fapt ce ar garanta populaţiei din regiune un anumit grad de autoguvernare, a declarat joi premierul moldovean Iurie Leancă, în cadrul Adunării Generale a ONU, la New York. "Viziunea Guvernului Republicii Moldova privind soluţia finală a conflictului (transnistrean) este lipsită de ambiguitate. În primul rând, o soluţie cuprinzătoare şi viabilă trebuie să se bazeze pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării", a declarat Leancă, citat într-un comunicat, publicat pe site-ul Guvernului Republicii Moldova. Leancă a subliniat că reintegrarea statului este o prioritate strategică a Executivului. El a afirmat că Chişinăul este "deschis unui compromis rezonabil referitor la un statut special al regiunii (transnistrene) în cadrul Republicii Moldova, fapt ce ar oferi populaţiei din stânga Nistrului un nivel confortabil şi garantat de autoguvernare în diferite domenii ale vieţii publice".
• Dan Diaconescu, executat silit. Fondatorul PP-DD are o datorie de 5 milioane de euro
Fondatorul PP-DD, Dan Diaconescu, va fi executat silit pentru o datorie de 5 milioane de euro. BRD a solicitat şi a obţinut din partea instanţei executarea silită a lui Dan Diaconescu cu privire la clădirea din zona Băneasa, amenajată ca noul sediu al postului de televiziune OTV. Împrumutul de la BRD, însumând 5 milioane de euro, a fost făcut în 2011 prin Oglinda Press SRL, unde Dan Diaconescu este acţionar majoritar. Banca solicită în prezent executarea silită a garanţiei după ce împrumutul nu a mai putut fi returnat, informează Agerpres. Oglinda Press SRL Bucureşti, unde acţionar majoritar este Dan Diaconescu, a intrat în insolvenţă în februarie 2013, pentru datorii totale 39 de milioane de lei, dintre care 5 milioane de euro la BRD.
• Voinea: Pragul garanţiilor de stat pentru credite a crescut la opt miliarde de lei
Garanţiile de stat alocate pentru stimularea creditului privat au crescut de la trei miliarde de lei la opt miliarde lei, pentru perioada iulie 2013-iunie 2014, după ce Guvernul a convins FMI şi Comisia Europeană că pragul trebuie majorat, a declarat vineri ministrul pentru Buget, Liviu Voinea. "În negocierile cu FMI şi Comisia Europeană am reuşit să convingem partenerii noştri internaţionali că pragul anual pentru garanţiile de stat, care până acum era de trei miliarde de lei, să fie substanţial mărit şi anume la opt miliarde de lei pentru perioada iulie 2013-iunie 2014, bani care trebuie alocaţi pentru garanţii de stat pentru a stimula creditul privat", a afirmat Voinea la Bucharest Forum, potrivit Mediafax. El a arătat că stimularea cererii agregate, care trebuie realizată alături de reducerea deficitului bugetar, se poate face prin creşterea garanţiilor de stat.