ADEVARUL
• Cazul Oprea reaprinde jocurile de putere
Prin refuzul de a demisiona, vicepremierul Gabriel Oprea resetează tot jocul politic şi, personal, rămâne dependent de Victor Ponta. Cheia noilor combinaţii politice este în mâna lui Liviu Dragnea, care se vede pus într-o situaţie grea: să renunţe la guvernare sau să susţină în continuare tandemul Victor Ponta- Gabriel Oprea. Dincolo de atacurile înspre şeful statului, Oprea şi Ponta, naş şi fin, arată că, forţaţi de împrejurări, joacă pe aceeaşi carte politică cu scopul de a prinde finalul mandatelor la Palatul Victoria. Până acum, Victor Ponta guverna cu teama ca Gabriel Oprea să nu trădeze şi să treacă de partea liberalilor, ceea ce ar fi însemnat debarcarea sa din fruntea Guvernului. De când Oprea a rupt relaţiile cu Iohannis şi cu liberalii, Ponta se vede în situaţia de a-l controla el pe Oprea. "Victor Ponta, care depindea în cea mai mare măsură de Gabriel Oprea, devine acum stăpânul situaţiei. Poziţia lui Gabriel Oprea poate fi periclitată doar de Victor Ponta, pentru că Oprea şi-a anihilat tot potenţialul de negociere", a comentat, pentru "Adevărul", politologul Cristian Pârvulescu.
• Gabriel Oprea a avut anul acesta 1.600 de "urgenţe" cu girofar doar în Bucureşti
Maşina lui Gabriel Oprea a fost implicată, de la începutul anului, în 1.600 de misiuni urgente doar în Bucureşti, potrivit unor surse judiciare consultate de "Adevărul". Ieri, Digi24 evocase cifra de 1.500 de asemenea misiuni. Asta înseamnă 292 de zile în care maşina a fost în situaţii de urgenţă. Astfel, în medie, cinci misiuni urgente pe zi a avut Gabriel Oprea de la începutul lunii ianuarie şi până acum. Ţinând cont că în această perioadă Gabriel Oprea a fost de două ori prim-ministru interimar, asta înseamnă că în decurs de 35 de zile ar fi avut drept la coloană oficială. Din punct de vedere legal, doar patru persoane beneficiază de coloană oficială: preşedintele ţării, premierul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. Potrivit legii, ministrul de Interne beneficiază de coloană oficială, dar doar în situaţii de urgenţă.
• Apa nu se ieftineşte, deşi TVA scade de la 24% la 9%
Guvernul a decis marţi scăderea TVA la apă de la 24% la 9% începând cu 1 ianuarie 2016, însă cea mai mare parte a populaţiei nu va resimţi o ieftinire în facturi. Acest lucru se întâmplă deoarece foarte multe primării au realizat investiţii pe fonduri europene în reţelele de utilităţi şi şi-au asumat în contractele de finanţare majorări de tarife. Astfel, reducerea TVA va fi doar o operaţiune financiar-contabilă care va permite creşterea tarifelor fără a fi scumpite serviciile oferite populaţiei de către regiile locale dintr-o serie de oraşe şi municipii. De altfel, chiar ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, afirma acest lucru în luna aprilie. Oficialul spunea atunci că, dacă se va reduce TVA la apă, va creşte consumul, iar unii operatori economici vor putea majora tarifele. "Sunt zone în care tariful de apă trebuie crescut, sunt obligaţii asumate în finanţările pe care acei operatori economici le-au primit de-a lungul timpului (...) Odată cu reducerea TVA la apă, se poate trece la tarifele majorate pentru ca ei să îşi poată respecta obligaţiile faţă de cei care finanţează", explica Teodorovici, la acel moment.
• Cat costa vesmintele de sărbătoare ale preoţilor. "Când te întâlneşti cu Hristos, pregătirea e deosebita, inclusiv hainele"
Alai mare, in zi de sărbătoare, pe Dealul Mitropoliei, din Bucureşti, unde zeci de înalţi prelaţi romani si greci s-au rugat in ziua in care il pomenim pe Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureştiului. Un sfânt care a trăit aici, in secolul al XIII-lea si despre care se spune ca a făcut minuni atât in timpul vieţii, cat si după moarte...In fruntea celor 36 de ierarhi au fost Înalt Preasfinţitul Patriarh Daniel si mitropolitul Pavlos de Drama, sosit special din Grecia pentru acest moment. Toate fetele bisericesti au purtat straie de mare sărbătoare. Deşi par cusute cu fir de aur si bătute cu pietre preţioase, reprezentanţii bisericii ne asigura ca, de fapt, aceste ţinute au mai ales o valoare spirituala. Sunt fabricate in mânăstirile din tara, iar preturile diferă in funcţie de model. Vesmintele patriarhului sunt cele mai scumpe si pot costa pana la 7.000 de lei, pentru ca sunt brodate. Ale preoţilor nu sunt mai mult de 2.000 de lei. Mitrele purtate de ierarhi au pietre semipreţioase si pot ajunge la 3.000 de lei.
• Carnea, inamicul public numărul 1. Cât adevăr şi câtă exagerare se află în avertismentul OMS
Rezultatele celui mai recent studiu derulat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, potrivit căruia consumul de carne procesată şi carne roşie duce la cancer, i-au pus pe jar nu doar pe specialiştii în sănătate publică, ci şi pe producătorii din industria cărnii, care contestă deja cercetarea. Mai grav este că, în opinia experţilor OMS, şi carnea roşie are potenţial cancerigen. Cu toate acestea, ei au admis, în cadrul cercetării, că nu există o legătură directă între consumul de carne de porc, miel, vită sau oaie şi apariţia cancerului digestiv, respectiv a celui de colon. Concluziile au fost formulate de specialişti după ce au fost analizate 800 de studii în care au fost abordate legăturile dintre consumul de carne roşie şi carne procesată şi apariţia diverselor tipuri de cancer.
• Ashton Carter: SUA vor iniţia operaţiuni terestre contra reţelei teroriste Statul Islamic
Statele Unite vor iniţia operaţiuni terestre directe împotriva reţelei teroriste Statul Islamic, în Siria şi Irak, anunţă secretarul american al Apărării, Ashton Carter, citat de NBC News. "Nu vom ezita să oferim susţinere partenerilor noştri, prin atacuri oportune împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic, sau prin efectuarea unor misiuni directe, fie aeriene, fie la sol", a declarat Ashton Carter în faţa membrilor Comisiei Forţelor Armate din Senatul SUA. Şeful Pentagonului a oferit ca exemplu operaţiunea americană efectuată săptămâna trecută în Irak, pentru salvarea unor ostatici kurzi deţinuţi de militanţi ai reţelei Stat Islamic. Iniţial, Departamentul american al Apărării refuzase să caracterizeze această operaţiune drept o misiune terestră, argumentând că a fost o situaţie specială, de excepţie.
• Deputat francez: Dialogul cu Bashar al-Assad este un element-cheie în rezolvarea conflictului sirian
Procesul de soluţionare a conflictului din Siria implică în mod necesar dialogul cu Bashar al-Assad, a afirmat marţi deputatul francez din cadrul opoziţie Jean-Frédéric Poisson, care a ajuns la Damasc alături de doi colegi, pentru a se întâlni cu preşedintele sirian, informează cotidianul Le Figaro. "Reglementarea situaţiei politice siriene implică în mod necesar dialogul cu preşedintele sirian actual şi care este ales de poporul sirian", a declarat Jean-Frédéric Poisson la sfârşitul unei întâlniri cu preşedintele Parlamentului sirian, Jihad al-Lahham, potrivit Mediafax. "Nu ţările străine decid cine trebuie să conducă Siria, ci sirienii", a adăugat el .
• Reuniune la Paris pe tema Siriei
Absentă de la negocierile care au avut loc vinerea trecută la Viena între trioul Washington-Ankara-Riad şi Moscova, Franţa încearcă să revină în soluţionarea crizei siriene, prin organizarea unei reuniuni la Paris cu "principalii parteneri din regiune", dar fără Rusia şi Iran, aliaţii fideli ai lui Bashar al-Assad. Reprezentanţi ai Statelor Unite, Marii Britanii, Italiei, Germaniei, Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Iordaniei, Qatarului şi Turciei sunt prezenţi la Paris pentru a participa la o cină de lucru astăzi alături de ministrul francez de Externe, Laurent Fabius. Reuniunea de la Paris urmează să se concentreze pe lupta împotriva organizaţiei extremiste Statul Islamic, protejarea populaţiilor din regiune şi rezoluţia referitoare la bombardamentele cu butoaie cu explozivi pe care Franţa o va depune în cursul acestei săptămâni la Consiliul de Securitate al ONU. Totodată, diplomaţii prezenţi la Paris "vor evoca mijloacele necesare pentru o tranziţie politică spre o Sirie unită şi democratică", a anunţat Laurent Fabius, citat într-un comunicat.
• Care sunt cele mai performante companii din România. Un angajat a adus unei firme 466 de milioane de lei într-un an
Societăţile din domeniul energetic şi al resurselor naturale sunt cele mai performante din România, acestea având cea mai mare productivitate pe angajat, alături de societăţile din domeniul IT, potrivit ediţiei din acest an a Topului Naţional al Firmelor Private din România. Traderul de energie Gen-I Bucharest-Electricity Trading and Sales este cea mai performantă companie din România, singurul său angajat aducând companiei venituri de 466,5 milioane de lei în anul 2014. Următoarea în top este firma Software Scope, din Ploieşti, care a generat anul trecut 171 de milioane de lei pe fiecare angajat. Aceasta este urmată de Tebu Consult Invest, din Bucureşti, cu 88,6 milioane de lei venituri pe angajat. OMV Trading, care comercializează gaze şi energie, are venituri pe angajat în valoare de 83,6 milioane de lei, în vreme ce în top 15 la microîntreprinderi se mai găseşte Trend Energy, care intermediază comerţul cu combustibili, minereuri, metale şi produse chimice pentru industrie, aceasta ocupând locul al şaselea cu venituri pe angajat de 81,4 milioane de lei.
• BANCHERUL
• BCR a publicat un punct de vedere elaborat privind procesul colectiv pierdut la ICCJ cu clienţii reprezentaţi de Piperea
BCR a publicat un punct de vedere elaborat privind procesul colectiv pierdut cu clienţii reprezentaţi de avocatul Gheorghe Piperea la ICCJ, in care susţine ca "principala solicitare privind înlocuirea clauzei relative la dobândă (in sensul ca dobânda sa fie formata din marja fixa iniţial stabilita + EURIBOR / ROBOR) a fost RESPINSA IREVOCABIL."
• Avocatul Piperea si avocaţii BCR de la NNDKP îşi scot ochii interpretând diferit o decizie a ICCJ privind clauzele abuzive din contractele de credit
Dobânda de referinţa variabila (DRV) practicata de BCR in cazul unor vechi contracte de credite imobiliare este abuziva si in consecinţa trebuie eliminata, iar banca va fi obligata sa emită noi grafice de rambursare a creditelor. Asta a decis recent Înalta Curte de Casaţie si Justiţie (ICCJ), dând dreptate plângerilor făcute de un grup de 200 de clienţi reprezentaţi de avocatul Gheorghe Piperea. O decizie previzibila, întrucât respectiva dobânda (DRV) avea un mod de calcul netransparent, ştiut doar de către banca, ceea ce i-a permis sa o modifice după bunul plac. Mai exact, dobânda creditelor BCR era compusa din DRV plus o marja fixa, in general 1,5% sau chiar 0%, spre deosebire de dobânda pe care acum toate băncile sunt obligate sa o practice, respectiv indicele pieţei, transparent, ştiut de toata lumea, EURIBOR, plus o marja fixa, care este undeva in jurul a 3-4% pe an. Instanţa suprema a greşit însă, neprecizând clar, de la bun început, ce dobândă va trebui sa practice de acum înainte BCR, după eliminarea dobânzii abuzive DRV, fapt care a dat naştere la controverse publice intre avocaţii băncii (de la firma de avocatura NNDKP) si cel al clienţilor, Gheorghe Piperea, in funcţie de interesul fiecăruia.
• CURENTUL
• UNPR-istul de la RATB a pregătit milioane de euro pentru şeful său de partid
Regia Autonomă de Transport Bucureşti beneficiază de poziţie de monopol pe piaţa transportului de suprafaţă din capitală. La jumătatea acestui an, RATB anunţa ca nu eliberează bon fiscal. În loc de bon fiscal, de la RATB se putea obţine o chitanţă ce nu era nici măcar ştampilată. În luna august, conducerea RATB a fost demisă şi Director General a fost numit UNPR-istul Radu Orzaţă. Tot în UNPR, mare şef e patronul UTI, Tiberiu Urdăreanu. Acesta îndeplineşte funcţia de preşedinte al Departamentului energie, resurse si politici industriale al UNPR. În această vară, RATB a anunţat că din cauza unei defecţiuni a serverului de baze de date a Sistemului Automat de Taxare (SAT) cei care vor să circule cu mijloace de transport în comun în Bucureşti nu îşi pot cumpăra carduri ACTIV nominale. Sistemul automat de Taxare pentru validarea biletului de călătorie a costat aproape 13 milioane de euro.
• Încolonarea - de Tia Şerbănescu
Fript cu cererea demisiei lui Ponta care i-a tot refuzat-o, preşedintele a ales "să-l sfătuiască" pe Oprea să demisioneze pentru ca, în caz de eşec, să nu reiasă că iar a încasat un refuz ci doar că nu i s-a urmat un sfat. În general, e mai simplu să dai sfaturi decât exemple: aşa că generalul cu girofar a considerat "complect" nefondate acuzaţiile şi a ignorat sfatul demisiei preferând să ofere el un sfat: "oamenii de stat au obligaţia să dea curs în primul rând raţiunii". Super! De unde l-o fi copiat? Dar unde-s oamenii de stat şi unde-i raţiunea căci nu se văd deloc? Sunt deja în folclor - unde Oprea a intrat direct cu coloana: "se-aude o coloană, se aude-un girofar, se-aude vocea bolândă a unui izmenar, trec coloane trec şi nu se mai opresc, ne mai şi mierlesc". Într-adevăr vocea generalului s-a auzit rostind adesea: "noi nu lăsăm pe nimeni în urmă". Măcar acum Oprea putea să spună tot adevărul: "noi nu lăsăm nimic în urmă".
• EVENIMENTUL ZILEI
• Clasarea faptelor din Decembrie '89 încalcă legislaţia internă şi internaţională
Cazul închiderii Dosarului Revoluţiei a fost transmis către Comitetul de Miniştri al CE. Curtea Europeană "nu acceptă o anchetă care se termină prin efectul prescripţiei". Clasarea Dosarului Revoluţiei reprezintă o palmă pe obrazul Justiţiei Române, sunt de părere foşti magistraţi, revoluţionari şi reprezentanţi ai societăţii civile. Referitor la această decizie a Parchetului General, Teodor Mărieş a declarat, pentru "Evenimentul zilei", că a transmis - în numele asociaţiei pe care o conduce: "21 Decembrie 1989" - o înştiinţare către Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei - organul decizional al Consiliului. "Urmează ca, în cel mai scurt timp posibil, să atacăm decizia de clasare dată de Parchetul General", a adăugat Mărieş. Aşa cum ne-au relatat, atât Teodor Mărieş, cât şi generalul Dan Voinea - cel care a instrumentat, o perioadă de timp, Dosarul Revoluţiei - , clasarea faptelor săvârşite în timpul evenimentelor din decembrie 1989, soldate cu 1.142 de morţi, nu numai că încalcă legile în vigoare din România, dar sfidează şi hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
• Discuţii Ponta - Iohannis. Preşedintele şi prim-ministrul s-au întâlnit după atacuri reciproce în zeflemea
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit astăzi cu preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni, la invitaţia şefului statului. Întâlnirea dintre cei doi s-a încheiat după doar 30 de minute. Premierul a scris un mesaj pe Twitter, iar Administraţia Prezidenţială a transmis un comunicat de presă. "Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit marţi, 27 octombrie a.c., cu Prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor Ponta. Pe agenda discuţiilor, purtate în cadru instituţional, s-au aflat situaţia gestionării fluxurilor migratorii din regiunea Balcanilor de Vest, poziţia României faţă de această problemă şi stadiul actual al pregătirilor pentru preluarea refugiaţilor. Totodată, s-a discutat despre întărirea cooperării dintre statele din regiune şi despre eficientizarea schimbului de informaţii între state, astfel încât acţiunile noastre să fie mai bine corelate. În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au abordat şi alte probleme de actualitate. Prim-ministrul a prezentat, de asemenea, o serie de probleme curente legate de execuţia bugetară", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
• Cel mai bogat român cu afaceri în media rămâne Zoltan Teszari, patronul Digi 24. Scăderi dramatice la Adrian Sârbu şi la Voiculescu
Zoltan Teszari, proprietarul companiei RCS, este cel mai bogat român cu afaceri în media. Averea celui care deţine Digi 24 este de jumătate de miliard de dolari, potrivit Capital Top 300 Cei mai bogaţi români, a cărui ediţie va apărea la sfârşitul săptămânii viitoare. Topul averilor din media arată scăderi puternice în cazul lui Dan Grigore Adamescu (România liberă), al familiei Voiculescu şi al lui Adrian Sârbu (Mediafax). Insolvenţele şi falimentele care au afectat companiile pe care le deţin (falimentul Astra, respectiv insolvenţa Mediafax), dar şi problemele cu justiţia s-au văzut şi în averea acestora. De exemplu, Adrian Sârbu are o avere estimată de Capital Top 300 la puţin peste 20 de milioane de euro, de patru ori mai puţin decât anul trecut. Familia Păunescu este pe locul al doilea în topul media, cu 200 de milioane de euro. Deţine jumătate din B1, dar afacerile familiei vin în principal din alte domenii. Familia Voiculescu, locul al treilea, are o avere estimată de Capital de 180-200 de milioane de euro, faţă de 230-250 de milioane de euro anul trecut.
• Liviu Mihaiu, jurnalist şi activist de mediu: "Ponta mi-a propus să fiu iar guvernator al Deltei şi l-am refuzat. Am greşit!"
,,Noi ce suntem azi, măi, Liviule: ziarişti, şomeri, activişti?". Mihaiu, uşor amuzat: "Eu sunt jurnalist şi activist de mediu, actualmente şomer în aşteptarea reconstrucţiei Radio Guerrilla, asasinat ca victimă colaterală civilă". Apoi, râzând: "Tu, nu mai ştiu exact ce eşti... Eşti jurnalist spovedit şi ţi-am crezut şi ţi-am apreciat demersul pentru că ştiu că vrei mai mult pentru România şi pentru onoarea statutului de jurnalist care astăzi pare o utopie a anilor 90. Tu eşti băsist, eu nu. Asta nu-nseamnă că nu trebuie să colaborăm unul cu celălalt. Dar, cum mi-a spus o prietenă psihoterapeută, suntem dependenţi de putere amândoi, de puterea Binelui, singura ideologie legitimă a unui jurnalist!".
• America sfidează China
Marţi, în zori, contra- torpilorul american purtător de rachete teleghidate USS Lassen, sprijinit de avioane de luptă, a început să patruleze în Marea Chinei, unde armata chineză construieşte insule artificiale gigantice pentru a-şi justifica revendicările teritoriale din regiune. Contra-torpilorul a pătruns în interiorul zonei de 12 mile marine (22 de kilometri) faţă de atolii Subi şi Mischief, care fac parte din Arhipelagul coraligen Spratley. Beijingul a reacţionat cu iritare la ceea ce consideră o violare a apelor sale teritoriale: "Dacă este adevărat, sfătuim Washingtonul să se gândească de două ori înainte de a acţiona orbeşte şi de a provoca probleme fără motiv", a declarat Wang Yi, ministrul chinez al Apărării. Manevra americană este primul gest real de contestare a brutalei acţiuni de apropriere de către Beijing a unui teritoriu uriaş, situat la sute de kilometri de frontierele sale. China revendică sub diverse pretexte istorice şi geografice, contestate de experţi, cvasitotalitatea Mării Chinei meridionale.
• JURNALUL NATIONAL
• Ponta despre discuţia cu Iohannis: Deschidere totală pentru dialog
Premierul Victor Ponta a scris, marţi, pe Twitter, despre întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni, arătând că există deschidere totală pentru dialog, respect reciproc şi colaborare Guvern - Preşedinţie pentru bunul mers al României. "Întâlnire cu Preşedintele Iohannis - deschidere totală pentru dialog, respect reciproc şi colaborare Guvern - Preşedinţie pentru bunul mers al României!" - este mesajul transmis de prim-ministru pe Twitter, după discuţiile de la Cotroceni. Victor Ponta a afirmat într-o emisiune TV că va merge la Cotroceni pentru a discuta cu preşedintele Iohannis pe tema refugiaţilor şi a explicat că, potrivit art. 102 din Constituţie, nu avea nevoie de mandat pentru a discuta cu omologii săi bulgar şi sârb sâmbătă la Sofia.
• Se ascute lupta pentru o piaţă de 1,4 miliarde de lei
Dacă Euroins şi Carpatica nu vor reuşi să iasă de sub procedurile de redresare financiară, este posibil ca şi competiţia să aibă de suferit, întrucât pe piaţa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) va rămâne un număr limitat de vânzători mari, care pot dicta mult mai uşor tarifele. În piaţa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) activează, în prezent, nouă asigurători - Euroins, Carpatica Asig, Omniasig VIG, City Insurance, Asirom VIG, Allianz-Ţiriac, Groupama, Uniqa şi Generali - care îşi dispută o felie cât mai consistentă din acest segment, generator de lichiditate şi de cotă de piaţă. Lupta acerbă este motivată de ponderea de 43,61% pe care piaţa RCA o deţine în totalul primelor brute subscrise de companiile de asigurări. Fiind o poliţă obligatorie, competiţia se duce pentru tarife, nicidecum la nivelul calităţii serviciilor oferite pe zona de despăgubire, aşa cum ar fi firesc. Cine are preţul cel mai redus câştigă cei mai mulţi clienţi şi, prin urmare, cotă de piaţă.
• Suntem săraci, dar refuzăm exemplul Vestului
Pot să atragă investiţii de miliarde de euro şi să îmbunătăţească viaţa a cel puţin cinci milioane de români. Din păcate, la aproape 20 de ani de la apariţia ideii, în România rolul lor este mai mult formal. Este vorba de zonele metropolitane, un concept larg răspândit şi aplicat în Uniunea Europeană, dar care la noi s-a transformat într-o iluzie. Zona Metropolitană Oradea (ZMO) este prima care a dobândit acest caracter juridic, acum zece ani. De-atunci, aceasta a realizat direct sau a colaborat la 30 de proiecte, în care s-au investit 24 de milioane de euro, cea mai mare parte provenind din fonduri europene. În condiţiile în care judeţul Bihor gravitează în jurul Oradei, s-a mers mai departe: fuziunea între municipiu şi comunele învecinate. Oficialii bucureşteni sunt cel mai puţin interesaţi să formeze zona metropolitană , nefiind presaţi să găsească soluţii pentru dezvoltarea oraşului. Ori-cum, oraşul este un magnet pentru investitori.
• NATIONAL
• Romania, stat santinela pentru SUA!
După "ruşinica" încasată cu ocazia conflictului din Ucraina, când au "înghiţit" fără să crâcnească anexarea unilaterala a Crimeii de către "Tarul" Putin, liderii principalelor puteri occidentale dau din colţ in colţ si acum, de când cu incredibila criză a refugiaţilor. Una accentuată, daca nu chiar provocată de unele declaraţii halucinante ale celor care, acum, nu mai ştiu cum să paseze "pisica moarta" in ograda ţârilor balcanice. Iar pe acest fond al unei slăbiciuni tot mai făţişe a Uniunii Europene, se pare că administraţia americana e hotărâtă să acţioneze fără echivoc, astfel că la Washington s-a decis că unul dintre aşa-numitele "state santinela" ale Statelor Unite ale Americii să fie Romania. Desigur, scenariul pare unul eminamente pozitiv, mai ales după ce atâtea decenii am aşteptat in zadar americanii. Si mai ales ca, se ştie, după cum a fost si cazul Coreei de Sud, giganţii economici americani obişnuiesc sa vina cu investiţii majore in "statele santinela".
• Moţiunea anti-Oprea, neconstituţionala
Ca sa arate cat sunt de parolişti, liberalii au depus o moţiune simpla împotriva vicepremierului. Intitulat "Gabriel Oprea, demis pentru sfidare, aroganta, abuz si dispreţ in exercitarea funcţiei publice", documentul a fost făcut pe genunchi si, potrivit progresiştilor, "in total dezacord cu Constituţia". Luat la puricat "gestul politic" a fost desfiinţat imediat de vicepreşedintele UNPR Eugen Nicolicea. "E o moţiune prin care PNL cere demiterea ministrului Oprea. Ar fi bine ca cei care depun astfel de moţiuni sa pună mana sa mai citească regulamentele si legile si Constituţia, pentru ca (...) preşedintele Senatului nu va supune dezbaterii moţiunile simple care vizează finalităţi specifice moţiunii de cenzura - adică sa retragi încrederea cuiva, sa ceri demiterea cuiva. Aceasta interpretare nu am dat-o eu, este data de Decizia 148 a CCR pentru cazul Monica Macovei. Printr-o moţiune simpla s-a cerut demiterea acesteia si acest lucru a fost declarat neconstituţional de către CCR", a explicat Nicolicea, precizând ca, potrivit Constituţiei, "un ministru nu este demis, ci revocat".
• Vă temeţi de refugiaţi? Sute de sirieni angajează români!
Sirienii si-au căpătat nedorita faima de refugiaţi proscrişi, pe care nimeni nu ii doreşte, iar premierul Victor Ponta a zis ca închide graniţele României pentru aceştia. Cam târziu, domnule prim-ministru, deoarece sirienii sunt deja aici de peste 25 de ani, au sute de firme înregistrate la noi si, periodic, fac angajări, oferind joburi cetăţenilor români. Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor si Registrul Comerţului, prelucrate de analiştii KeysFin, in România sunt active 642 de firme cu acţionari, patroni sau administratori sirieni, care au peste 2.000 de angajaţi, majoritatea români. De la 698 de firme in 2011, numărul societăţilor cu acţionari sirieni a ajuns la 627 in 2013 si a crescut la 642 in 2014. Afacerile lor au urmat acelaşi trend, de la 1,33 miliarde de lei in 2011 la 1,8 miliarde in 2012 si 966,8 milioane lei in 2014.
• PUTEREA
• Păcăleala cu votul prin corespondenţă. PSD vrea să înşele din nou Diaspora. PNL se face că nu vede
În Parlamentul României a mai fost o "marţe neagră". Comisia parlamentară pentru Cod Electoral a decis, adoptând un amendament propus de PSD, că votul prin corespondenţă va fi aplicat doar alegerilor parlamentare. PNL a cauţionat şmecheria PSD, abţinându-se la vot. Mai mult, Comisia a eliminat din proiectul de lege prevederea potrivit căreia cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să voteze prin corespondenţă se puteau înscrie în Registrul electoral online. Uşor, uşor votul prin corespondenţă riscă să rămână o chestie teoretică, foarte greu de realizat în practică. Ca o justificare, preşedintele comisiei, Gabriel Vlase (PSD), a spus că proiectul de lege va fi unul pilot, iar votul prin corespondenţă se va aplica deocamdată doar la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, urmând ca, "în funcţie de ce se întâmplă în toamna anului viitor, când vor fi alegeri parlamentare", să se aplice şi pentru alte tipuri de alegeri.
• Robert Veress, în greva foamei şi a setei pentru demiterea vicepremierului Oprea - Ziua a II-a
Jurnalistul Robert Veress se află marţi în a doua zi de grevă a foamei şi a setei. El protestează în Piaţa Victoriei, în faţa muzeului Grigore Antipa, împotriva vicepremierului Gabriel Oprea, pentru că l-a abandonat într-o groapă pe poliţistul Bogdan Gigină, cel care deschidea cu motocicleta coloana oficială a lui Oprea, în data de 20 octombrie 2015. Bogdan Gigină a murit, Oprea e bine sănătos şi nu are nici un gând să îşi asume vina pentru moartea poliţistului. Pe pancarta afişată de Veress a scris: "GREVA FOAMEI ŞI A SETEI. PENTRU CĂ UN SUBOM NU POATE FI DEMNITAR". Robert Veress a început a doua zi de grevă cu verificările de rigoare din partea jandarmilor. A fost căutat în rucsac să nu aibă "substanţe" sau vreo bombă şi întrebat dacă are autorizaţie. După ce au aflat că protestează de unul singur, jandarmii s-au retras pentru noi ordine şi lămuriri de la comandanţii lor.
• ROMANIA LIBERA
• Interviu cu Vladimir Milov, lider al opoziţiei ruse: Putin se va prăbuşi. Dar nu ca Ianukovici, ci ca Erdogan
În 2011, cu un câteva luni înaintea alegerilor parlamentare din Rusia, Radio Europa Liberă îl prezenta pe Vladimir Milov (astăzi în vârstă de 43 de ani) drept "figura proaspătă a opoziţiei ruse", o opoziţie divizată, dar în primul rând oprimată de aparatul propagandistic şi poliţienesc controlat de Vladimir Putin. Cu doar un an înainte, Milov, Vladimir Ryzhkov, Mihail Kasyanov şi Boris Nemţov (executat la începutul lui 2015 în centrul Moscovei) formaseră o coaliţie cu care să concureze partidul prezidenţial Rusia Unită în legislative. Nu au avut prea mult succes, după cum recunoaşte Milov însuşi într-un interviu acordat României libere, dar, o spune tot el, vremurile au adus noi oportunităţi, pe care opoziţia, dacă vrea cu adevărat o schimbare, va trebui să le fructifice cu multă răbdare. Milov, care în timpul Guvernului Mihail Kasyanov a fost ministru adjunct al Energiei, critică dur stilul sovietic al Gazprom şi inadecvarea la realitate a strategiilor girate de Putin şi conducerea gigantului rusesc.
• Parlamentul European a decis DESFIINŢAREA taxelor de ROAMING. Când intră în vigoare decizia
Parlamentul European a decis, marţi, interzicerea taxelor suplimentare pentru roaming la utilizarea telefoanelor mobile. Decizia se aplică începând din iunie 2017, pentru toate persoanele care călătoresc într-o altă ţară membră UE. Noul "pachet telecom" aprobat de europarlamentari conţine şi reguli clare privind dreptul la acces internet. "Abolirea taxelor de roaming a fost aşteptată de multă vreme de toată lumea", a explicat raportoarea Pilar del Castillo în dezbaterea dinaintea votului. Principiul neutralităţii internetului se va aplica direct în cele 28 de state membre. Şi va asigura faptul că nu vom avea internet cu două viteze. Taxele de roaming pentru a efectua apeluri telefonice, pentru a trimite mesaje text şi a utiliza internet mobil în altă ţară din UE vor fi interzise începând cu 15 iunie 2017. Până atunci, începând cu 30 aprilie 2016, taxele de roaming (adăugate la preţul plătit acasă) nu trebuie să depăşească 0,05 euro pe minut pentru apelurile vocale, 0,02 euro pentru mesajele text (SMS) sau 0,05 euro pe megabyte la utilizarea internetului mobil.
• ZIARUL FINANCIAR
• Ilustrul Club de la Roma şi-a trimis emisarul la Bucureşti să discute cu Isărescu
Britanicul Graeme Maxton, secretarul general al Clubului de la Roma, organizaţie al cărei scop este să supună atenţiei aspecte referitoare la viitorul planetei, spune că cel mai probabil economia mondială nu se va confrunta cu o nouă criză în viitorul apropiat, însă în schimb vor exista dezechilibre regionale. "Am realizat un studiu în încercarea de a vedea dacă există riscul apariţiei unei noi crize economice globale şi răspunsul nostru este: probabil nu. Şansele apariţiei unei noi crize globale rămân ridicate, dar nu anticipăm că acest lucru se va întâmpla curând. Mai degrabă vor exista crize regionale. Mai mult, şi dezechilibrele ecologice vor crea crize: spre exemplu, creşterea nivelului mărilor şi oceanelor ar putea afecta ţări precum Bangladesh, Statele Unite, China sau Olanda", a spus Maxton într-un interviu pentru Ziarul Financiar. Secretarul general al Clubului de la Roma se află într-o vizită în România pentru lansarea în limba română a cărţii sale "The End of Progress - How Modern Economics Has Failed Us" (Sfârşitul progresului - Cum ne-a înşelat aşteptările gândirea economică modernă).
• În rapoartele unor analişti a apărut deja termenul de "supraîncălzire"
Dobânzile mici şi ofertele tot mai agresive de creditare în lei din partea băncilor au stimulat accelerarea împrumuturilor în monedă naţională, politică încurajată de BNR prin reducerea dobânzii de referinţă. Soldul împrumuturilor în lei acordate companiilor şi populaţiei, care în septembrie a crescut la maximul istoric de 108 mld. lei, a ajuns să reprezinte 50% din soldul creditării totale, nivel care nu mai fusese depăşit de la jumătatea anului 2007. Spre comparaţie, în septembrie 2014, ponderea creditării în monedă naţională în total era de 43%, potrivit datelor BNR. Ritmul de creştere pe care l-a avut creditarea în lei în ultimul an a determinat analiştii să includă deja în rapoarte termenul de "supraîncălzire", aceştia anticipând că banca centrală ar putea lua măsuri de temperare a creditării dacă aceasta va accelera puternic şi anul viitor. De altfel, ritmul alert al creditării pentru populaţie a pus pe gânduri BNR, care a transmis semnale că dacă vor fi constatate riscuri semnificative, se va avea în vedere implementarea unor măsuri de temperare.
• Conducerea Eximbank a primit discret un nou mandat pe patru ani
Traian Halalai, Paul Ichim şi Crina Cozma, care asigură conducerea executivă a Eximbank, au primit un nou mandat de patru ani de la Ministerul Finanţelor, până în 2019, alături de ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie al băncii. "Mandatul tuturor membrilor Consiliului de Administraţie a fost prelungit cu încă patru ani, până în 2019", au confirmat pentru ZF reprezentanţii Eximbank. Eximbank, banca de stat dedicată finanţării exportatorilor, a trecut în acest an la sistem dualist de conducere, cu Vasile Secăreş în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al băncii şi Traian Halalai în funcţia de director general. Ministerul Finanţelor deţine peste 95% din acţiunile Eximbank. Traian Halalai, cu o experienţă de două decenii în sistemul bancar, a fost adus de la Banca Românească la Eximbank în 2012, odată cu venirea PSD la putere şi expirarea mandatului lui Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană.