REVISTA PRESEI 29.07.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 iulie 2015

ADEVARUL

Guvernul a încheiat şedinţa specială pentru rectificarea bugetară

Proiectul privind rectificarea bugetară a fost discutat şi aprobat într-o şedinţă specială a Guvernului, care a început la ora 12.00 cu declaraţii ale premierului Victor Ponta. Rectificarea de buget aprobată de Guvern în şedinţa de marţi include şi bugetarea ordonanţei care prevede creşterea indemnizaţiilor pentru înalţii demnitari, au precizat surse guvernamentale. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, a afirmat, după şedinţă, că Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară pe 2015 în forma propusă de Ministerul Finanţelor. În proiectul de rectificare bugetară publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, în nota de fundamentare, între principalele elemente care stau la baza rectificării pe anul 2015 este precizată şi "adoptarea unor acte normative care au prevederi referitoare la majorări sau modificări salariale, precum şi cu influenţe asupra veniturilor şi cheltuielilor bugetare".

Ponta a uitat să mai discute ordonanţa prin care se majorează salariile demnitarilor

Guvernul nu a discutat nimic, marţi, despre ordonanţa prin care se majorau salariile demnitarilor, deşi premierul Victor Ponta anunţase că atunci se va lua decizia politică. Anterior, Ponta a spus că Guvernul va da o o altă ordonanţă care să anuleze creşterea salariilor pentru demnitari de la 1 august. Surse din Ministerul Finanţelor au confirmat, pentru Mediafax, că sumele necesare aplicării acestor majorări de salarii au fost incluse în buget cu ocazia rectificării bugetare. Ceea ce înseamnă, că ordonanţa adoptată de Guvernul condus de vicepremierul Gabriel Oprea rămâne în vigoare, iar demnitarii vor primi salarii mărite odată cu 1 august. În baza ordonanţei la acest moment în vigoare, miniştrii şi alte categorii de demnitari, inclusiv şefii serviciilor de informaţii, trebuie să primească o indemnizaţie lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru.

Victor Ponta a anunţat că se retrage în 2016. Cât de credibil mai este?

Victor Ponta a spus că nu intenţionează să mai candideze pentru funcţia de premier în 2016, motivând că are mulţi colegi în coaliţia de guvernare care îi pot lua locul la Palatul Victoria. "Nu mai candidez în 2016 să fiu prim-ministru, chiar vreau să fac lucrurile bune, 5 ani de zile cred că reprezintă un mandat important. . În 2016 vreau să câştigăm împreună cu UNPR şi cu ALDE din nou majoritatea şi sunt colegi care pot să conducă Guvernul", a declarat Victor Ponta, la Antena 3. Declaraţia lui Victor Ponta este ambiguă, mai ales că premierul nu este ales în urma unui scrutin electoral, ci partidul care a obţinut cele mai multe voturi în alegerile parlamentare formează o majoritate şi desemnează un prim-ministru, pe care preşedintele îl poate numi sau îl poate refuza. Numirea unui prim-ministru este o prerogativă care aparţine exclusiv preşedintelui statului. Analiştii politici consideră că Ponta încearcă o nouă strategie de management al relaţiei cu propriul partid, care l-a promovat în funcţia de premier.

Idei de afaceri (de rasă pură): vacile de carne Limousine

Dezvoltată special pentru producţia de carne, rasa de vaci Limousine a prins bine şi în fermele din România, mai ales în Transilvania, inclusiv în fermele mici. S-a mers mult pe metisări, însă cum noua legislaţie prevede ca sprijinul cuplat pentru taurinele de carne să se plătească doar rasei pure, fermierii sunt decişi să investească în genetică. În judeţul Alba, la Ciuruleasa, tânăra Ramona Liliana Sicoe este cunoscută nu doar ca "doamna învăţătoare", dar şi ca o împătimită a rasei de carne Limousine. Acum trei ani, împreună cu familia sa - socrii, părinţi, cumnaţi, au pus mână de la mână şi au înfiinţat o fermă de vaci de carne în creierii munţilor Apuseni. Au sfidat toate sfaturile celor care le spuneau că ar trebui să bage banii în Bălţata Românească: dă şi lapte, da-i bună şi de carne. Nu şi nu: învăţătoarea a simţit să piaţa locală avea nevoie şi se o sursă pentru carne de vită de calitate, scrie Agrointeligenţa.

Consiliul Fiscal dă undă verde rectificării bugetare, dar are rezerve la anumite creşteri de venituri

Încadrarea în ţinta de deficit bugetar pe anul în curs în contextul meţinerii parametrilor actuali ai politicii fiscal-bugetare se va realiza cu uşurinţă, apreciază Consiliul Fiscal, însă este rezervat faţă de nivelul rectificării ascendente a programului aferent veniturilor din contribuţii sociale. Consiliul este sceptic şi în ceea ce priveşte probabilitatea de materializare a estimărilor privind sumele din fonduri europene post-aderare revizuite ascendent cu circa 2 miliarde de lei, date fiind performanţa raportată la programul pe primul trimestru şi ipoteza implicită a triplării intrărilor în a doua jumătate a anului. La nivelul cheltuielilor bugetare, dincolo de consideraţiile cu privire la lipsa de relevanţă a regulilor fiscale conexe celei de deficit bugetar, realizarea acestora la nivelul programat apare drept extrem de puţin probabilă având în vedere subexecuţia masivă a cheltuielilor de investiţii din primul semestru al anului curent.

Guvernul a aprobat privatizarea Rompetrol Rafinare

Strategia de privatizare a Rompetrol Rafinare Constanţa a fost aprobată în şedinţa de marţi a Guvernului, iar preţul de adjudecare al pachetului de 11.775.349.451 de acţiuni (26,7% din total) nu va fi mai mic de 200 de milioane de dolari. Hotărârea de Guvern stabileşte derularea etapelor necesare implementării Strategiei de privatizare prin vânzarea printr-o metodă transparentă, respectiv prin licitaţie cu strigare, a unui pachet de 11.775.349.451 acţiuni, reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa (RRC). Preţul de ofertă al pachetului de acţiuni va fi cel puţin egal cu valoarea nominală a acestui pachet de acţiuni, iar licitaţia cu strigare va putea să se deruleze la un preţ în urcare faţă de preţul de ofertă (licitaţie competitivă), sau în scădere (licitaţie olandeză), în funcţie de interesul manifestat de investitori.

BANCHERUL

Florin Georgescu: Populaţia si firmele care respecta legea nu simt in buzunare creşterea economica

Deşi situaţia macroeconomică a României este foarte bună (îndeplinirea criteriilor de la Maastricht, precum şi a 10 din cei 11 indicatori ai tabloului de bord european privind macrostabilitatea), există tensiuni la nivel microeconomic, deoarece repartiţia PIB în economie este inadecvată, considera prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, un adept al politicii economice de tip social, el făcând parte in trecut din conducerea PSD (fostul PDSR) si a fost deputat al acestui partid. Mai exact, Georgescu spune ca persoanele fizice si juridice care respecta legea, adică cei disciplinaţi, sunt tensionaţi (nemulţumiţi) pentru ca nu resimt in buzunare creşterea economica (care a ajuns la peste 4%), din cauza faptului ca "multe din canalele repartizării valorii adăugate sunt obturate de indisciplina altor persoane juridice si fizice, adică cei indisciplinaţi, care "îşi însuşesc o parte nejustificat de mare din valoarea adăugată obţinută în economie."

Managerii firmelor sunt optimişti: economia continua sa crească in perioada iulie-septembrie

Economia va continua sa crească in perioada iulie-septembrie, apreciază managerii companiilor, confirmând estimarea economiştilor pentru un avans anual al PIB-ului de 4,5%. Astăzi, Institutul National de Statistica (INS) a comunicat rezultatele anchetei de conjunctura efectuata in rândul managerilor din industria prelucrătoare, construcţii, comerţul cu amănuntul si servicii, in luna iulie, se arata intr-un raport al economiştilor Băncii Transilvania (BT), in care se mai precizează următoarele: Datele INS exprima o creştere a economiei in trimestrul III (iulie-septembrie), notându-se dinamica construcţiilor si a comerţului, ramuri ciclice ale economiei, influenţate de factori sezonieri (vara climatul meteorologic este favorabil pentru construcţii, iar concediile de vara antrenează turismul si comerţul). Datele comunicate ieri de INS confirma scenariul macroeconomic central BT, conform căruia economia interna ar putea accelera de la 2.8% an/an in 2014 la 4.6% an/an in 2015. In acest scenariu investiţiile productive se vor relansa (dinamica anuala de 5.8%), cu efect de antrenare in economie. Totodată, consumul privat, principala componenta a PIB, ar urma sa crească cu 4.5% an/an.

CURENTUL

Ponta merge mai departe cu mega - moscheea: va avea şi loc de spălări rituale

Ce contează că strămoşii noştri au murit ca să nu fim musulmanizaţi forţat? Guvernul PSD-UNPR-ALDE-Minorităţi merge mai departe cu mega-moscheea din Sectorul 1 deşi în TOATĂ România sunt doar 67000 de musulmani. Deh, Ponta mai trebuie să facă o operaţie la genunchi la clinica lui Erdogan. Protocolul de predare-preluare a terenului din Bucureşti, pe care va fi construită o moschee, a fost semnat marţi de secretarul de stat Victor Opaschi, din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, şi de muftiul Murat Iusuf, şeful Cultului Musulman din România. Potrivit protocolului postat pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Culte, "imobilul-teren, aflat în domeniul public al statului şi în folosinţa gratuită a Secretariatului de Stat, este transmis pe o perioadă de 49 de ani Muftiatului Cultului Musulman, în folosinţă gratuită''. Terenul respectiv este situat în Bucureşti, pe Bulevardul Expoziţiei nr. 22-30 şi are o suprafaţă de 11.295 de metri pătraţi.

Grade - de Tia Şerbănescu

Dragnea şi PSD au aprobat rectificarea bugetară prezentată de Ponta care a sosit la vizionare pe propriile picioare şi cu altă faţă: iar şi-a lăsat mustaţă şi bărbuţă (aşa-i la pubertate!) - după care a explicat presei de ce rectificarea e pozitivă: "am încasat mai mult decât am cheltuit". Culmea neputinţei! Nu puteţi cheltui voi cât plătim noi. Neputând cheltui un mld lei la Transporturi pentru a beneficia de 3 mld euro de la UE, guvernul a tăiat şi miliardul rămas prin anularea proiectelor. Aşa se fac economiile! Ratezi fondurile europene după care tai şi contribuţia românească şi rămâi cu bani pentru cadouri electorale. De-aia pesemne vor să reducă şi TVA, ca să mai scape de bani. În caz că avem nevoie, ne împrumutăm - fiindcă e mai simplu, nu trebuie să construim nimic. Mânaţi de instincte obscure, 32 de deputaţi au propus ca aceia care donează bani armatei să obţină grade militare: cu câteva sute de mii de euro, ajungi general. Ia uite! Exact ca la civili! Dai bani, iei funcţii! Generalul Oprea n-a fost de acord: "gradele militare se obţin altfel". Mult mai ieftin.

CURIERUL NATIONAL

Ce locuri de muncă ne aşteaptă în străinătate

În luna iunie, peste 31.000 de locuri de muncă i-au aşteptat pe români în străinătate, unele dintre ele destul de bine plătite. Surprinzător, în topul celor mai ofertante pieţe de muncă se află chiar cea din Marea Britanie, urmată de Germania şi Italia, însă la mare distanţă, în comparaţie cu oferta de muncă din Insulă. Deşi nu prea ne plac, britanicii au cea mai mare ofertă, 15.000 de locuri de muncă fiind ofertate de angajatorii din Regat. Locurile de muncă sunt şi ele foarte ofertante. A cam dispărut din oferta locurilor de muncă cererea pentru muncitorii în agricultură sau, mai pe româneşte, "căpşunarii" nu mai sunt la căutare, unele oferte fiind destul de specializate şi necesitând îndemânare, cum ar fi şoferi de TIR, asistente medicale, bucătari, medici specialişti în medicina muncii, vânzători de cosmetice sau dealer casino pe vasele de croazieră. În Grecia, locurile de muncă par a fi mai puţin pretenţioase, însă se pare că angajatorii greci sunt dispuşi să plătească anumite joburi destul de bine, în pofida aşa-zisei crize greceşti.

Seceta face ravagii în agricultură

Fermierii români spun că legumele de toamnă sunt compromise în multe cazuri în proporţie de 90 la sută, iar producătorii avertizează că românii vor avea de ales între legumele autohtone, mai scumpe decât în mod normal, şi cele importate. Potrivit b1.ro, aceştia se plâng că, din cauza secetei, au pierdut sume mari de bani. Seceta de acum va face ravagii la toamnă, în pieţe, avertizează producătorii, pentru că vor creşte preţurile legumelor. Cu toate acestea, agricultorii nu au şanse prea mari nici să primească despăgubiri de la stat, după cum spunea, recent, însuşi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Doar o negociere cu reprezentanţii Comisiei Europene ar putea duce la deblocarea unor fonduri pentru agricultorii afectaţi de secetă, scriu jurnaliştii de la reporterntv.ro. Singurii care vor primi bani sunt cei care şi-au asigurat separat culturile împotriva calamităţilor.

În ce joc politic s-a angajat Erdogan?

Turcia a reluat în ultimele zile raidurile aeriene împotriva rebelilor kurzi, pe fondul ofensivei împotriva djihadiştilor Statului Islamic în Siria. În opinia editorialistului Cengiz Candar de la cotidianul turc "Radikal", dar şi a unor analişti europeni, războiul împotriva terorismului anunţat de Ankara pare a fi un pretext, adevăratul scop fiind o revanşă la insuccesul electoral din 7 iunie al partidului la putere în Turcia, Partidul dreptăţii şi dezvoltării (AKP) (care a pierdut majoritatea absolută pe care o deţinea de mai bine de 13 ani în Parlament). Doreşte neapărat să împiedice crearea la frontieră cu Turcia, în nordul Siriei, a unei regiuni autonome a kurzilor.

Rachetele ruseşti au personalitate: se înfig direct în apă sau nu pleacă deloc

Prilej de a-şi arăta puterea, de ziua ei, Marina Militară Rusă a reuşit să se facă de râs. Festivităţile au avut loc în întreaga ţară, în mai toate bazele Marinei Ruse. La Sevastopol s-a răsturnat orice scenariu atunci când fregata Ladny a încercat să tragă cu rachete într-o ţintă simulată. Dintr-o înregistrare video făcută din mulţimea de spectatori se vede cum, imediat după lansare, rachetele au făcut câteva loopinguri scurte şi s-au prăbuşit în mare. Ziua Marinei, care ar trebui să fie un spectacol de forţă şi aptitudini, are loc în fiecare an în ultima duminică a lunii iulie. În acest an, parade au fost organizate peste porturi ruseşti din Pacific, Marea Baltică şi Marea Neagră, dar şi la flotele Flotila Caspică. La Sevastopol, Marina Militară Rusă a vrut să facă spectacol cu 20 de nave, 35 de aero­nave şi 10 nave auxiliare. Vladimir Putin nu a fost în acest port şi nu a asistat la lansarea total ratată. El a fost prezent, în schimb, la festivităţile din oraşul Baltiysk, în vestul regiunii Kaliningrad, la Marea Baltică. Nici aici lucrurile nu au stat foarte bine, însă ratarea tragerilor demonstrative nu a fost la fel de spectaculoasă.

Stefanini vrea să ajungă la 1.300 de angajaţi în România

Stefanini, unul dintre principalii jucători globali în externalizarea de servicii IT, prezent de peste 10 ani şi pe piaţa din România, a recrutat 348 de persoane pentru birourile din Bucureşti şi Sibiu în primul semestru, compania intenţionând să ajungă la 1.300 de angajaţi în ţara noastră până la sfârşitul anului, se arată într-un comunicat remis redacţiei. Numărul angajaţilor Stefanini în România a crescut în primul semestru cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând în prezent la 1.150. Până la sfârşitul anului, compania urmează să angajeze încă 150 de persoane şi să ajungă astfel la 1.300 de angajaţi în ţara noastră. Din cei 348 de noi angajaţi pe care Stefanini i-a recrutat în primele şase luni ale anului, 299 lucrează în biroul din Bucureşti al companiei, iar 49 în biroul din Sibiu.

EVENIMENTUL ZILEI

Aleksandr Litvinenko: "Tată, am fost otrăvit de Vladimir Putin"

Ultimele cuvinte spuse de Aleksander Litvinenko tatălui său, Valer Litvinenko, au fost "tată, am fost otrăvit de Vladimir Putin", informează Mediafax. De asemenea, Aleksandr Litvinenko i-a atras atenţia tatălui că preşedintele Rusiei este un "om foarte periculos" şi că trebuie să fie foarte atent. Dezvăluirile au fost făcute în cursul audierilor efectuate de comisia care anchetează circumstanţele otrăvirii fostului agent FSB. Preşedintele comisiei britanice de investigaţie, sir Robert Owen, a acuzat procurorii ruşi că încearcă să blocheze colectarea probelor despre un suspect principal, Dmitri Kovtun. Aleksandr Litvinenko a fost otrăvit cu poloniu-210 pe 1 noiembrie 2006, în cursul unei întâlniri la Hotelul Millennium cu Dmitri Kovtun şi Andrei Lugovoi. Litvinenko a decedat după trei săptămâni. Rusia refuză extrădarea celor doi suspecţi de crimă.

Traficul cu medicamente pentru cancer

Procurorii DNA au spart "cartelul" creat pentru a aduce câştiguri uriaşe producătorilor şi distribuitorilor de medicamente. Bani, bunuri şi excursii la Paris şi Las Vegas, mită pentru medici. Diagnostice trucate. Au fost efectuate, simultan, 61 de percheziţii la sediile unor cabinete medicale, farmacii, clinici oncologice şi domicilii ale unor medici şi alte cadre medicale din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş. Conform surselor Evenimentului zilei, sunt implicate în cartel zeci de cadre medicale, inclusiv şefi de comisii oncologice, membri ai comisiilor de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor, directori medicali. Ei sunt suspectaţi de comiterea infracţiunii de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, în forma prevăzută de Legea Anticorupţiei, dar şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, pacienţii fiind afectaţi de activitatea lor infracţională.

Îngrijorare printre savanţi. Maşinăriile vor aduce sfârşitul lumii

Peste o mie de experţi şi oameni de ştiinţă trag un semnal de alarmă în privinţa pericolului reprezentat de armele autonome. Ei se declară într-o scrisoare deschisă împotriva dezvoltării armelor bazate pe inteligenţă artificială. Printre semnatari se numără astrofizicianul britanic Stephen Hawking, patronul Tesla Motors, americano-canadianul Elon Musk şi co-fondatorul Apple, Steve Wozniak. Ce s-ar întâmpla dacă un robot-militar ar scăpa de sub control? Întrebarea provoacă nelinişte în rândul oamenilor de ştiinţă, care atrag atenţia că o cursă a înarmării cu aşa-numiţii "roboţi ucigaşi" ar fi o idee proastă. "Armele autonome au fost descrise ca a treia revoluţie în război, după praful de puşcă şi armele nucleare", atrag atenţia semnatarii scrisorii deschise.

Curtea supremă de justiţie din Grecia cere anularea imunităţii lui Yanis Varoufakis

Curtea supremă de justiţie din Grecia a cerut, marţi după-amiază, Parlamentului anularea imunităţii deputatului Yanis Varoufakis, fost ministru al Finanţelor, acuzat de "înaltă trădare" după ce a dezvăluit informaţii despre un presupus plan secret de ieşire a ţării din zona euro, scrie Ekathimerini. Una dintre plângeri a fost depusă de Apostolos Glenzos, primarul oraşului Stylida (centru) şi liderul partidului antisistem Teleia. O altă reclamaţie la Curtea supremă a fost făcută de un avocat, Panayiotis Giannopoulos. Cei doi îl acuză pe Yannis Varoufakis, care a demisionat din funcţia de ministru al Finanţelor pe 6 iulie, de "înaltă trădare" şi de daune aduse economiei Greciei. Suspendarea imunităţii parlamentare a deputatului Syriza este puţin probabilă, dat fiind că este în mod clar vorba de o activitate cu caracter politic.

JURNALUL NATIONAL

Oprea caută soldaţi pentru Armată

Un proiect de lege depus la Camera Deputaţilor prevede introducerea stagiului militar voluntar începând cu data de 1 ianuarie 2016, pe o durată de şase luni. Proiectul, semnat de deputatul PSD, Ninel Peia, este susţinut de vicepremierul Gabriel Oprea, responsabil cu coordonarea ministerelor cu atribuţii în domeniul apărării şi siguranţei naţionale. Conform proiectului, tinerii, femei sau bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani, se pot înrola în armată pentru o perioadă de şase luni. Pe timpul stagiului militar, voluntarii vor primi soldă, instruire militară, formare profesională şi o educaţie bazată pe disciplină şi respect. Iniţiatorul proiectului consideră că serviciul militar voluntar ar asigura, cu costuri scăzute, crearea unei rezerve de personal din care pot fi selectaţi viitorii militari profesionişti. Vicepremierul pentru securitate naţională, Gabriel Oprea, a declarat că poartă discuţii cu ministrul Apărării, Mircea Duşa, pentru a susţine un astfel de proiect.

Liviu Dragnea vrea să refacă relaţia cu Iohannis

Proaspăt ales preşedinte interimar al PSD, Liviu Dragnea, îşi propune să repare ce-a stricat Victor Ponta: relaţia dintre Palate. Partidul este deschis la orice fel de discuţii cu Iohannis şi cu opoziţia, câtă vreme demersurile nu sunt de imagine. Anunţul lui Dragnea vine în contextul în care premierul nu a mai discutat cu şeful statului din 5 iunie, ziua în care DNA i-a deschis dosar penal. Prima şedinţă a PSD condusă de Liviu Dragnea, prima schimbare. Principalul partid de guvernământ se declară prin vocea noului lider o punte de legătură între cele trei Palate: Victoria, Cotroceni şi Parlament. El a explicat că nu se pune problema unui pact de coabitare, ci că este nevoie ca "fiecare să lase puţin de la el" pentru ca România să se dezvolte. Şeful social-democraţilor a răspuns astfel invitaţiei liberalilor la consultări pe Codul Fiscal, retrimis de preşedinte Parlamentului.

PSD explică rectificarea bugetară

Bugetul Ministerului Transporturilor scade, la rectificarea bugetară, cu 985 milioane de lei, însă banii nu se pierd, explică premierul Victor Ponta. Potrivit acestuia, "de la Transporturi se taie acei bani care erau prevăzuţi ca şi cofinanţare pentru proiecte care, oricum, nu se mai fac". Cea mai mare tăiere de fonduri, de aproape un miliard de lei, se face anul acesta la Ministerul Trans porturilor, dar nu vor fi afectate proiectele. Ca şi în cazul ministerelor Economiei şi Apărării, de unde se taie fonduri, banii vor fi redistribuiţi către celelalte ministere. "Dacă vorbim de matematica pe care o înţelege orice om care nu a studiat bugetul, trebuia să fim cu minus 13 miliarde, dar suntem cu plus patru miliarde", a declarat Ponta. Şi preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a explicat că în urma rectificării bugetare nu se vor tăia bani de la niciun minister şi, mai mult, că din banii care sunt în plus la buget urmează să fie finanţate măsurile cuprinse în actele normative privind domeniul social.

NATIONAL

DNA emite de la Radio Chişinău!

Procurorii anticorupţie tocmai sunt pe cale sa dea iama într-o alta instituţie unde la conducere s-a instaurat un adevărat "cuib de pontişti". Ovidiu Miculescu a ajuns in înalta poziţie de preşedinte al Societăţii Romane de Radiodifuziune, pura coincidenta sau nu, într-o perioada in care se lauda ca este ca un frate pentru proaspătul premier de atunci al României. Numai ca situaţia de la Societatea Romana de Radiodifuziune a ajuns una exploziva, procurorii anticorupţie audiind pe banda rulanta angajaţi care se întrec in a da detalii şocante atât despre o ampla operaţiune de "capusare" a instituţiei, cat si despre nenumărate alte abuzuri in serviciu care ar avea loc la nivelul conducerii. Însă "perla" din dosarul la care lucrează anchetatorii este o speţa cu implicaţii transfrontaliere, privind situaţia de la Radio Chişinău!

Gheorghe Piperea trimite Curtea de Conturi pe capul lui Mugur Isărescu

Avocatul Gheorghe Piperea, cunoscut pentru procesele in care apară clienţii Volksbank, a depus o sesizare la Curtea de Conturi prin care cere ca Banca Naţionala a României sa dea socoteala pentru utilizarea banilor publici si pentru activitatea sa in perioada 2006-2015. Avocatul a anunţat, ieri, ca a depus, la Curtea de Conturi, in numele Asociaţiei Parakletos, o sesizare privind administrarea de către BNR a banilor publici si unele dintre competentele acestei instituţii. "Sesizarea are in vedere perioada pre-criza (2006-2008) si perioada post -criza (2009-2015) si reliefează atitudinea voit pro ciclica a BNR", a precizat Piperea.

Dragnea, ameninţat cu boicotul

Liviu Dragnea trebuie ignorat, marginalizat, considera europarlamentarul Cristian Preda, care le cere liderilor din opoziţie sa nu se aşeze la aceeaşi masa cu preşedintele interimar al PSD. Cazierul atârna mai greu decât calităţile politice pe care ar putea Dragnea sa le aibă, a mai subliniat euro deputatul. In opinia acestuia, liderul social-democrat are o uriaşa problema de credibilitate din cauza faptului ca a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare. "Sunt şocat sa vad ca PSD da un urmărit penal pe un condamnat in prima instanţă, asta este împotriva culturii democratice", a afirmat Preda. Mai mult, acesta i-a sfătuit pe liderii opoziţiei sa nu se compromită afişându-se cu "condamnatul" din fruntea PSD.

Oprea vrea sa-i facă vânt lu` ala micu` din Guvern

In cazul in care se va ajunge la o noua remaniere guvernamentala, Gabriel Oprea si-a propus sa pună mana pe Ministerul Agriculturii, condus in prezent de copreşedintele ALDE, Daniel Constantin. Vicepremierul Gabriel Oprea le-a pus gând rău partenerilor de la ALDE, susţin surse parlamentare, citate de stiripesurse. "Oprea s-a întors la planul iniţial. Vrea Ministerul Agriculturii pentru Valeriu Steriu (deputat si vicepreşedinte UNPR - n.r)", a declarat un parlamentar din arcul guvernamental. Potrivit acestuia, aşa se explica si atacul lansat recent de Oprea la adresa lui Daniel Constantin, fostul preşedinte PC fiind acuzat practic ca a distrus Uniunea Social Liberala. Planul celor de la UNPR s-ar putea sa fie dat peste cap însă de social-democraţi, care nu-si doresc tensiuni in coaliţie.

PUTEREA

Tragem cu praştia? Forţele Navale Române - mormane de fier vechi

La începutul lunii martie a.c., a avut loc un exerciţiu comun, la care au participat 12 nave, 6 româneşti şi 6 din cadrul NATO, în largul Mării Negre. Pe parcursul exerciţiului, un avion al Armatei Ruse, IL - 20, a survolat spaţiul de desfăşurare, la 3.000 m altitudine. Exerciţiul de atunci a fost un eşec de proporţii. Unele mitraliere nu au tras, fiind nevoie de reparaţii cu... şurubelniţa (!). Apoi, în faţa unei şalupe care simula un atac asupra fregatei "Regina Maria", avioanele anunţate că vor ataca nava în două minute au apărut la 20 de minute şi la mare distanţă de fregată ş.a.m.d., toate acestea în faţa ministrului Apărării, Mircea Duşa.". Un militar de pe fregata "Regina Maria" a decis să rupă tăcerea şi să tragă un semnal de alarmă privind starea de facto a flotei române. "De când a venit ăsta (comandantul Flotei, comandorul Tiberiu-Liviu Chodan - n.r.), e nenorocire. Se strâng toţi (comandanţii - n.r.) sus la ei la careu şi se fac morţi de beţi. Seară de seară, praf. Ziua, să-i vezi cum stau pe punte şi dau la peşte", a spus militarul.

Megaafacerea Armatei cu Primăria Sectorului 2. - 700 de locuinţe gratis şi bani în plus

Ministerul Apărării Naţionale propune Primăriei Capitalei aprobarea unei megaafaceri. Contra unui teren de 40.000 mp, Primăria Sectorului 2 va investi circa un milion de euro pentru construirea unui complex rezidenţial cu 1.400 de unităţi locative în zona Fabrica de Glucoză. Jumătate dintre acestea vor fi cedate MApN, MAI şi SRI. Restul vor fi locuinţe sociale şi pentru tineri. Dacă nu va respecta condiţiile de cedare a celor 700 de apartamente, MApN ia înapoi terenul cu construcţii cu tot.

ZIARUL FINANCIAR

Businessul resimte în mod dramatic lipsa investiţiilor publice

În loc să aducă manageri capabili să cheltuiască banii de la Transporturi, guvernul taie de la şosele şi căi ferate. Afacerile private îşi pierd din competitivitate, activele imobiliare stau îngheţate şi nu pot fi vândute, salariile nu pot fi crescute din cauza cos­turilor de transport în creştere, iar întreg circuitul de business local este afectat. Acesta este principalul impact al reţelei deficitare de infrastructură de transport asupra economiei locale, dar în ciuda nevoilor vizibile din acest domeniu, guvernul a decis să taie un miliard de lei din cele peste 14 miliarde de lei pe care le avea la dispoziţie Ministerul Transporturilor anul acesta. Motivaţia acestei rectificări bugetare în minus a fost legată de faptul că Transporturile nu au fost în stare să cheltuiască banii din vistierie în primul semestru. "Nu putem face comerţ sau indus­trie fără infrastructură. E o subminare a economiei naţionale. Lipsa unei infra­structuri se răsfrânge în costuri mult mai mari pentru companii", spune Andrei Mocanu, directorul general al companiei de recuperare de creanţe Kredyt Inkaso.

O lună fără bursă în Grecia. "Lumea este îngrijorată de traiul zilnic, nu de portofoliile de acţiuni"

"Vom trăi şi vom vedea" astfel a descris starea de fapt un broker grec angajat al firmei Eurobank Securities din Atena. A venit ieri la muncă deşi bursa elenă, o piaţă de 39 miliarde de euro cu 243 de companii listate, este închisă de o lună de zile. Peste 80 de firme de brokeraj, care rulau acţiuni de 90 milioane de euro într-o zi, au rămas din 26 iunie fără obiectul muncii, iar mulţi dintre brokeri lucrează fie part time, fie au fost trimişi acasă în concediu. Bursa din Atena (Hellenic Exchange) a fost scoasă din priză pe 26 iunie şi de atunci a rămas închisă, ca măsură de protecţie împotriva scăderilor şi retragerilor masive de capital. Funcţionarea unei ţări dezvoltate fără bursa de valori timp de o lună ridică o întrebare importantă: cât de mare este golul lăsat de închiderea pieţei de capital în economie? Bursa din Atena are o pondere de 21% în PIB-ul Greciei. Prin închiderea bursei, celor 243 de companii listate, printre care se numără mari grupuri bancare - Alpha, Eurobank, National Bank of Greece - cu operaţiuni şi în România, le-a fost întrerupt accesul la o sursă de finanţare.

Cutremur pe piaţa farma: numele fostului lider al pieţei apare într-un dosar al DNA

Piaţa medicamentelor, o industrie de circa 3 mld. euro, a fost zguduită marţi de o anchetă deschisă de DNA, în care sunt implicaţi mai mulţi producători de medicamente, inclusiv al doilea mare jucător de pe piaţă, precum şi distribuitori, spitale şi doctori. Reprezentanţii Roche, care produce medicamente folosite în tratarea cancerului precum Avastin, Herceptin sau Tarceva, au confirmat pentru ZF faptul că procurorii DNA au efectuat o percheziţie la sediul companiei. Producătorul elveţian a fost liderul pieţei farma în anul 2013, însă anul trecut a pierdut această poziţie în favoarea francezilor de la Sanofi. DNA a deschis un dosar care vizează suspiciuni de fapte de corup­ţie legate de segmentul medicamentelor oncologice, comise în perioada 2012-2015, şi a efectuat percheziţii în 61 de locaţii din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb