REVISTA PRESEI 30.04.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 30 aprilie 2014

ADEVARUL

Ce au discutat liderii politici cu adjunctul Victoriei Nuland, la Ambasada SUA

Liderii partidelor politice din România au fost convocaţi ieri, la Ambasada Statelor Unite ale Americii, pentru o întâlnire cu adjunctul Victoriei Nuland, Hoyt Yee. PNL, PDL şi Forţa Civică au fost reprezentate de preşedinţii Crin Antonescu, Vasile Blaga şi Mihai Răzvan Ungureanu, în timp ce, din partea PSD, s-a prezentat vicepreşedintele Corina Creţu. Asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Hoyt Yee, se află la Bucureşti, marţi, pentru o vizită de rutină în regiune, informa Ambasada SUA. Întrebat dacă secretarul de stat John Kerry se referea şi la România atunci când a vorbit, recent, despre oligarhii care cumpără politicieni şi instituţii media în Europa Centrală şi de Est, asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Hoyt Yee, a precizat că ţările cu instituţii slabe şi fără o justiţie complet independentă sunt "vulnerabile" la tipul de acţiuni pe care Rusia le desfăşoară în Ucraina.

De ce a greşit Dan Voiculescu când a atacat DNA înainte să ştie ce probe au procurorii împotriva judecătorului său

Fondatorul Partidului Conservator a atacat, marţi, dur Direcţia Naţională Anticorupţie, care a dispus reţinerea magistratului Stan Mustaţă, cel care îl judecă în dosarul ICA. Judecătorul este acuzat că a luat mită în şase dosare pentru a da soluţii favorabile. Atacul lui Voiculescu s-a produs înainte ca DNA să anunţe că printre dosarele lui Mustaţă nu se numără şi cel în care este judecat Dan Voiculescu. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis ca magistratul Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea să fie arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Decizia judecătorilor nu este definitivă şi poate contestată la Curtea Supremă. Magistratul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel - care instrumentează apelul în dosarul "ICA" în care omul de afaceri Dan Voiculescu este judecat pentru fapte de corupţie, a fost reţinut, marţi seară, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni grave printre care că ar face parte dintr-un grup infracţional organizat.

Eurocampanie: partidele din România trag cu dinţii de Republica Moldova

Integrarea Republicii Moldova în UE este tema de campanie preferată a marilor partide de la Bucureşti, fie ele de stânga sau de dreapta. Radu Magdin, analistul politic contactat de "Adevărul", crede că formaţiunea sprijinită de Traian Băsescu va primi cele mai multe voturi din partea basarabenilor. PSD, PNL, PDL şi PMP, adică primele patru partide din România, şi-au găsit, în contextul campaniei pentru europarlamentare, un obiectiv politic comun: grija pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Liderii de la Bucureşti, fie ei de dreapta sau de stânga, au simţit că votul românilor din Republica Moldova le poate rotunji zestrea electorală şi apasă progresiv pedala naţionalistă. Partidul care exploatează cel mai mult filonul basarabean este Mişcarea Populară, partid tutelat de preşedintele Traian Băsescu, un susţinător declarat al unirii Basarabiei cu România.

Harta păcănelelor. Românii joacă anual 21 de euro la aparate şi 5 euro la pariuri

Fiecare aparat din cazinouri aduce venituri de 1.000 de euro pe lună, iar agenţiile de pariuri câştigă 700 de euro pe lună per aparat de pe urma jucătorilor. Venitul brut din jocurile de noroc, reprezentând suma care se joacă minus câştigurile revenite jucătorilor, a fost de 657 de milioane de euro în 2012, arată un studiu prezentat marţi de compania de consultanţă financiară PricewaterhouseCoopers (PwC). Din datele studiului reiese că românii joacă în medie 21 de euro pe an la păcănele şi mizează la pariuri 5 euro pe an, sume semnificativ mai mici decât cele înregistrate în Italia, Germania, Spania sau Marea Britanie. Astfel, România se situează la un nivel echivalent cu două treimi din media europeană în ceea ce priveşte venitul brut din jocurile de tip slot-machine la numărul de locuitori, care este de 36 de euro. Pentru comparaţie, în Italia venitul este de şase ori mai mare, ajungând la 130 de euro/locuitor.

Becali, şef peste deţinuţii cu regim deschis

Gigi Becali a uitat de problemele medicale şi de procese şi se bucură acum de mai toate avantajele unui om liber. Cel puţin opt ore pe zi, patronul Stelei are libertatea să facă tot ce vrea la sediul Academiei lui Hagi. Gigi Becali are de luni program de voie. Patronul Stelei a primit acordul comisiei din Penitenciarul Poarta Albă să meargă la muncă la Academia de Fotbal a naşului său, Gică Hagi. Becali era programat să tundă iarba, să văruiască pomii şi să aibă grijă de gazonul de pe teren. Doar că odată ajuns aici, latifundiarul a schimbat regulile. În timp ce colegii săi deţinuţi munceau de zor, îmbrăcaţi în haine sport, Becali se relaxa la o plimbare în faţa sediului administrativ al Bazei Sportive.

Havrileţ, ANRE: Preţul gazelor pentru populaţie ar putea creşte cu mai puţin de 2% de la 1 iulie

Calendarul de liberalizare prevede o creştere de 2% a preţului gazelor pentru populaţie de la 1 iulie, însă ANRE analizează dacă este cazul să existe o astfel de ajustare a tarifelor, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). "De la 1 iulie, calendarul de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii casnici prevede o scumpire de 2%, însă vom face calcule şi vom vedea dacă este cazul să aplicăm această scumpire", a spus Havrileţ, citat de Agerpres.ro. El a mai afirmat că în calendarul de liberalizare se prevede o scumpire totală de 10% pentru consumatorii casnici în acest an, dar, ANRE nu se aşteaptă la o creştere mai mare de 5-7%. "Până la finalul perioadei de liberalizare, respectiv sfârşitul anului 2018, este prevăzută o creştere de preţ de 36%, însă noi estimăm că scumpirea va fi undeva la 22%", a completat oficialul ANRE.

CURENTUL

Corina Creţu, "rândunica" serviciilor ruse, trimisă de PSD la Ambasada SUA - George Roncea

Ponta o trimite la Ambasada SUA pe exact acea persoană despre care Pacepa zice că ar putea fi o unealtă a serviciilor ruse , o "rândunică " utilizată pentru compromiterea generalului Powell, potenţial candidat la preşedinţia SUA. La Ambasada SUA au fost ieri invitaţi şefii de partide, la solicitarea unui emisar special al Departamentului de Stat. Oficialul american era Hoyt Lee, adjunctul Victoriei Nuland - asistentul secretarului de stat american. Potrivit Biroului de diplomaţie publică al Ambasadei ar fi fost vorba de o vizita de rutina, o discuţie pe marginea unor aspecte referitoare la relaţiile bilaterale şi parteneriatul strategic plus analiza situaţiei din regiune respectiv a conflictului din Ucraina, agresiunea trupelor ruseşti. Când Putin îl mobilizează pe pionul numărul unu al propagandei Kremlinului, şeful Russia Today, să atace vitriolant România înseamnă că miza e groasă. Iar când Traian Băsescu, şeful statului român se referă la nevoia chemării sub arme a rezerviştilor aflaţi (şi) în Diaspora, semnalul este mai mult decât clar. Ponta a pretins că nu e disponibil deoarece era la...Bacău, unde a servit mititei cu Dragnea.

CURIERUL NATIONAL

Mall-urile din România au nevoie de renovări - lucrările sunt evaluate la 200 mil. euro

Potrivit companiei de consultanţă imobiliară, Immpuls, cel puţin jumătate de milion de metri pătraţi de suprafeţe comerciale aflate în centrele comerciale au nevoie de îmbunătăţiri imediate. În aceste condiţii, mai mult de o treime din mall-urile existente pe piaţa locală trebuie să treacă prin procese de înnoire şi îmbunătăţire. Reprezentanţii companiei, care se ocupă şi de proiectare şi de project management imobiliar, apreciază că aceste lucrări de îmbunătăţire sunt necesare pentru a creşte nivelul de eficientizare. Cu investiţii de până la 500 de euro pe metru pătrat, costurile de renovare pentru mall-urile existente se ridică la peste 200 milioane de euro. Din totalul lucrărilor, reconversiile şi extinderile pentru îmbunătăţirea mixului de chiriaşi reprezintă 40% din valoarea investiţiilor necesare unui centru comercial.

Insolvenţa persoanelor nu va afecta băncile

Proiectul de lege, aflat în dezbatere la Senat, prevede că cererea poate fi depusă deopotrivă de debitor şi de creditor, dar în condiţii diferite. Valoarea-prag a datoriilor este stabilită la 25.000 lei pentru persoane fizice şi la 45.000 pentru PFA. Băncile se pot opune planului de stingere a datoriilor depus de debitor dacă se consideră vătămate din punct de vedere economic în comparaţie cu lichidarea. Îndatoraţi peste măsură, o bună parte a românilor de bună-credinţă ar putea apela în viitorul apropiat la umbrela insolvenţei, proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor fizice aflându-se în prezent în dezbatere la Senat, procedura fiind menită să-i scoată din impas într-o perioadă de maximum 5 ani, fără a periclita însă situaţia economică a băncilor.

Pe fondul conflictului cu Rusia, Ucraina a semnat un acord de gaze cu Slovacia

Slovacia se pregăteşte să pompeze gaze naturale de rezervă pentru Ucraina, potrivit unui contract semnat luni, 28 aprilie de către reprezentanţii celor două ţări. Gazul va rula prin conducta neutilizată Vojany pe partea slovacă, gestionată de către operatorul slovac al conductei de gaz, Eustream, până la Ujgorod în Ucraina. Eustream, împreună cu omologul său ucrainean Ukrtransgaz, au ca obiectiv pomparea de gaze începând cu toamna anului 2014. "Există o perspectivă clară ca 20 de milioane de metri cubi pe zi să fie livrate via Slovacia în Ucraina din toamna lui 2014. Asta corespunde la aproximativ 8 miliarde mc pe an, dacă ne uităm la capacitatea anuală", a declarat Sabine Berger în cadrul briefingului de presă cotidian al Comisiei Europene. În ciuda negocierilor din ultimii doi ani, această mutare a avut loc ca parte a escaladării tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina.

Romgaz distribuie dividende de aproape un miliard de lei, randamentul acestora fiind aproape dublu faţă de depozitele bancare

Adunarea Generală a Acţionarilor la producătorul de gaze Romgaz SA Mediaş (SNG) a aprobat luni, cu 99,97% din voturile valabil exprimabile, distribuirea de dividende în valoare de aproape un miliard de lei din câştigul brut de 1,3 miliarde lei obţinut anul trecut, informează un comunicat al companiei remis ieri Bursei. Astfel, începând cu data de 28 iulie a.c., acţionarii vor urma să primească un dividend brut de 2,57 lei/acţiune, randamentul net al acestuia calculat la actuala cotaţie de piaţă fiind de 6,3%. Din profitul net de 995,55 milioane lei realizat în 2013, 476.804 lei au fost alocaţi către rezervele legale. Profitul net de repartizat s-a ridicat la 1,15 miliarde lei în contextul în care pe bilanţ au fost adăugate 157,64 milioane lei din profiturile obţinute în anii precedenţi. 162,08 milioane lei au mers către surse proprii de finanţare, iar 12,73 milioane lei reprezintă bonusuri pentru salariaţi.

Intrarea lui Remus Vulpescu în Consiliul de Supraveghere la Transelectrica, respinsă de AGA

Votul împotriva sa şi a lui Dragoş Andrei a fost acordat chiar de reprezentantul statului. Fostul şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi Dragoş Andrei, consilier al premierului Ponta, au fost respinşi de Adunarea Generală a Acţionarilor de ieri pentru a intra în Consiliul de Supraveghere la Transelectrica SA (TEL), au declarat pentru Curierul Naţional surse din acţionariatul transportatorului de energie prezente la AGA. Votul negativ a fost acordat chiar de reprezentantul statului, deşi propunerea iniţială a venit din interiorul companiei. Întrebat de ce a dat acest vot, reprezentantul în AGA în contul participaţiilor statului a răspuns că nu are mandat pentru a acorda explicaţii suplimentare, ne-au mai spus sursele citate.

Aproape tot câştigul din 2013 al Băncii Carpatica merge pentru acoperirea "găurilor" din anii anteriori

Din câştigul de 38,4 milioane lei raportat anul trecut de Banca Comercială Carpatica (BCC) nimic nu va merge către acţionari. Aceştia au aprobat în Adunarea Generală a Acţionarilor ca 37,08 milioane lei, reprezentând 96,55% din profitul din 2013, să fie alocate pentru "acoperirea pierderii contabile a exerciţiilor financiare precedente", informează un comunicat al băncii remis ieri Bursei. Decizia adoptată cu 89,65% din voturile exprimabile mai prevede ca 1,32 milioane lei, echivalent cu 3,45% din câştigul din anul anterior, să fie dedicate constituirii rezervei legale de 5%. Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs, aprobat, de asemenea, în AGA din 28 aprilie a.c., estimează obţinerea unui câştig net apropiat de cel din 2013, respectiv 37,7 milioane lei.

Activele Băncii Italo Romena au crescut la 1,2 mld. euro

Banca Italo Romena a încheiat anul trecut cu active de 1,19 miliarde euro, în creştere cu 4,5%, însă a înregistrat o pierdere netă de 11,7 milioane euro, pe fondul constituirii de provizioane de circa 25 milioane euro, conform regulilor băncii-mamă, Veneto Banca, a anunţat instituţia de credit. "Menţinerea unei conjuncturi economice care a dus la înrăutăţirea situaţiei veniturilor înregistrate de către companii şi populaţie a determinat banca să realizeze provizioane de circa 25 de milioane de euro. Deşi cu impact negativ asupra contului de profit şi pierdere a exerciţiului, această măsură a fost necesară pentru a adapta fondul de rezervă pentru deprecierea creditelor conform principiilor de gestiune prudenţială a băncii-mamă Veneto Banca, supusă reglementărilor Băncii Italiei", se arată într-un comunicat al instituţiei de credit. Consiliul de Administraţie al băncii a aprobat la 22 aprilie bilanţul exerciţiului financiar aferent anului trecut.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum acţiona reţeaua judecătorului Stan Mustaţă: apartament conspirativ, discuţii în toaletă şi infomaţii pe bileţele. "Nimic pe dosar!"

Curtea de Apel Bucureşti a dispus ieri arestarea preventivă pentru 30 de zile a judecătorului Stan Mustaţă şi a grefierei Mariana Curea, acuzaţi în dosarul privind trafic de influenţă pentru soluţionarea favorabilă a unor cauze. Decizia nu este definitivă şi a fost deja contestată de avocaţii apărării la Curtea Supremă. Potrivit unui comunicat al DNA, Stan Mustaţă este acuzat de mai multe infracţiuni: constituire a unui grup infracţional organizat; folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii; şase infracţiuni de luare de mită şi o infracţiune de trafic de influenţă. Membrii acestei grupări infracţionale au acţionat coordonat, fiecare dintre ei având stabilite anumite sarcini, astfel încât aportul individual să se coreleze cu acţiunile celorlalţi în realizarea scopului urmărit, şi anume obţinerea de foloase prin comiterea unor infracţiuni de corupţie.

Ce au răspuns specialiştii la întrebarea: "Începe al Treilea Război Mondial?"

Deşii sunt renumiţi pentru previziunile extrem de pesimiste pe care le-au făcut de-a lungurl timpului, analiştii de la Saxo Bank au declarat exclusiv pentru capital.ro că tensiunile militare din Ucraina nu se vor îndrepta, în opinia lor, spre un război mondial. "Aş fi extrem de surprins dacă aş vedea o confruntare directă dintre Est şi Vest din cauza Ucrainei. Sper că situaţia se va termina la masa negocierilor, iar confruntările vor sări de nivelul sancţiunilor financiare şi comerciale", a declarat pentru capital.ro John J.Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank. Acesta a explicat că nu există o asemănare reală între situaţia de acum şi cea de dinaintea celui De-al Doilea Război Mondial, care a fost precedat de Marea Depresie.

Ponta a încurcat campaniile şi se luptă tot cu Băsescu

Dacă sâmbătă el declara că va candida la preşedinţia României numai dacă îl susţine şi PC, ieri, premierul a continuat jocul, spunând că o să candideze "doar dacă îl susţine şi Bacăul". "În Bacău am cam câştigat alegerile întotdeauna după 1990", a declarat premierul, uitând că municipiul Bacău este, din 2004, la Romeo Stavarache, care deşi a trecut prin PC şi PNL, la PSD încă nu a ajuns. Cu acest prilej, premierul a împărţit cu dărnicie insulte către toţi adversarii politici. În replică la afirmaţiile făcute de liderul PNL, Crin Antonescu, Victor Ponta a spus că nu îl va regreta niciodată pe Traian Băsescu şi că pe 21 decembrie, seara, social-democraţii vor striga la Cotroceni "Ieşi afară, fiinţă extraordinară!" Preşedintele PSD a atacat şi afişele electorale ale PMP. "Eu cred că preşedintele Băsescu vrea să facă, şi îl încurajez în acest sens, să facă campanie pentru doamna Udrea şi restul strigoilor din spatele doamnei Udrea, i-am văzut pe afiş, m-am speriat un pic aşa", a spus Ponta.

JURNALUL NATIONAL

Sondaj CSCI: Ponta - 40% din voturi la alegerile prezidenţiale, Ungureanu - 14%, Antonescu - 12%

Liderul social-democraţilor, Victor Ponta, ar obţine 40% din voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale şi el ar candida din partea PSD-PC-UNPR, potrivit unui sondaj CSCI. Sondajul mai relevă că preşedintele FC, Mihai-Răzvan Ungureanu, ar fi votat de 14% dintre români dacă duminică ar avea loc alegeri pentru Preşedinţie, el fiind urmat de Crin Antonescu (PNL) cu 12%, Elena Udrea (PMP) cu 9%, Corneliu Vadim Tudor (PRM) cu 8%, Dan Diaconescu (PP-DD) şi Cătălin Predoiu (PDL) fiecare cu câte 6% şi Kelemen Hunor (UDMR) cu 5%. Conform cercetării, dacă în turul doi al alegerilor prezidenţiale ar intra Mugur Isărescu şi Crin Antonescu, 80% dintre cei chestionaţi au răspuns că ar vota cu primul şi 20%, cu al doilea competitor.

Proiectul pentru noile piste de biciclete în Bucureşti a fost aprobat la a treia încercare

Marţi seara, Consilierii Generali au convocat a treia şedinţă de îndată a Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Cei 33 de Consilieri prezenţi au votat în unanimitate proiectul de Hotărâre privind includerea în Bugetul propriu al Municipiului Bucureşti pe anul 2014, a sumelor aprobate de Guvernul României pentru implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului Bucureşti. Iniţial, tot marţi, proiectul a fost respins după ce cei 24 de consilieri generali au făcut astfel imposibilă preluarea sumei repartizate Bucureştiului, de către Ministerul Mediului pentru dezvoltarea transportului alternativ în Capitală, abţinându-se de la votul acestui proiect.

Ponta: Scăderea CAS, în topul discuţiilor cu FMI

Reducerea taxării pe muncă este prioritară pentru crearea de noi joburi. Scăderea contribuţiei de asigurări sociale (CAS) la angajator se află în topul listei subiectelor care vor fi discutate cu reprezentanţii delegaţiei FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, la începutul lunii iunie, când aceasta va sosi la Bucureşti. În schimb, măsura reducerii TVA la fructe şi legume va fi amânată pentru începutul anului viitor, după o analiză care va avea loc la un an de la micşorarea TVA la pâine. "Singura cerinţă a mediului de afaceri, pentru a continua să investească, să creeze locuri de muncă, este reducerea taxării pe forţa de muncă", a declarat premierul Victor Ponta. Şeful executivului a arătat că reducerea CAS la angajator poate fi compensată cu creşterea încasărilor la bugetul de stat, reducerea unor cheltuieli sau atragerea de noi venituri. Ponta a precizat că reducerea TVA la fructe, legume şi produse bio s-ar putea aplica abia din ianuarie 2015, după ce se va finaliza analiza referitoare la un an de aplicare a TVA redusă la pâine.

NATIONAL

Duplex DNA Ilfov - Portul Constanta. Se anunta zeci de arestari spectaculoase

Soc si groaza! Aceasta este prognoza pe termen mediu in razboiul total declansat de DNA impotriva politicienilor corupti, dar si a fartatilor lor de combinatii din lumea afacerilor si a "sagetilor" acestora din anumite structuri ale MAI. Dupa cum sustin sursele National, valul de arestari din ultima vreme nu face decat sa anunte "tsunami"-ul care va lovi Portul Constanta si, concomitent, va zgudui si "RAI"-ul ilfovean. Pentru ca este vorba despre o operatiune complexa a procurorilor anticoruptie, care se desfasoara simultan atat in fief-ul lui Nicusor Constantinescu si Radu Mazare, cat si in cel al lui Marian Petrache si Radu Stroe. Iar duplex-ul organizat de DNA cu ocazia destructurarii celei mai mari retele de contrabanda si evaziune fiscala din aceasta parte a Europei se anunta de pe acum unul spectaculos, care va demonstra adevarata dimensiune la care a ajuns fenomenul criminalitatii economico-financiare in tara noastra.

Ruptura la varful PSD

Dupa plimbarea pe ulitele inundate cu barca cu motor de sase jandarmi putere, Victor Ponta isi repudiaza partenerul de "croaziera", Liviu Dragnea. Intalnirea oficialilor romani cu premierul moldovean Iurie Leanca i-a adus pe malul Prutului pe Victor Ponta si pe Liviu Dragnea - pe segmentul de granita de la Sculeni, mai exact. Cu gandul la inundatiile care ne incearca an de an, Dragnea l-a indemnat pe Ponta sa vorbeasca despre regularizarea Prutului cu omologul sau de la Chisinau. "Eu nu ma mai urc in barca cu tine. Daca vrei, regularizam Prutul, dar atat!", i-a raspuns Ponta in zeflemea, nerealizand ca evoca un episod jenant si pentru el, acela in care jandarmii i-au plimbat pe amandoi cu barca, ca pe sfintele moaste, pe ulitele inundate din Beiu (Teleorman). Atins de ironia lui Ponta, Dragnea a ripostat: "Cu mine in barca este bine, cu altcineva nu e bine".

Statul a aplicat scenarii gresite pentru a scumpi gazele

Autoritatile se vad nevoite sa dea inapoi in privinta scumpirii gazelor, mai ales ca marii contribuabili avertizeaza ca masura le va inchide firmele, iar tarifele externe sunt mult sub cele estimate. In plus, calendarul liberalizarii preturilor s-a bazat pe trei scenarii care s-au dovedit a fi gresite. Pusa in fata datelor actuale, nu a celor estimate, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) are in vedere anularea calendarului de liberalizare - a se citi majorare - a preturilor pe piata gazelor din Romania. Acest calendar, initiat in decembrie 2012, prevedea liberalizarea pietei gazelor, in sensul convergentei preturilor din tara cu tarifele practicate in UE si de Rusia.

PUTEREA

La Bruxelles, birjar! Din faptele de vitejie ale candidaţilor la europarlamentare

Românul obişnuit nu ştie mare lucru despre ce au prestat timp de cinci ani eurodeputaţii români la Bruxelles. Dacă s-au spetit sau au tras chiulul, cum fac şi cei din ţară. Dar cei mai mulţi dintre ei vor încă un mandat. Unii şi-au făcut pe parcurs raportul de activitate, activitatea altora este în desăvârşită obscuritate. Acum, în campanie, toţi vor să convingă electoratul că au mutat munţii din loc. Mulţi dintre ei au mutat disputele politice interne în legislativul european. S-au acuzat între ei că au făcut rău ţării. Însă, ţara nu prea ştie cât de eficienţi au fost ei acolo, iar pentru cei care merg prima dată ce vor să facă. Cu sloganul, aparent de neînţeles, "USL trăieşte" social-democraţii, în alianţă cu progresiştii şi conservatorii, au ales să înnoiască mandatele unor actuali europarlamentari, dar au adus şi câteva nume noi.

Vladimir Putin: Noile sancţiuni SUA şi UE afectează întreprinderile occidentale din Rusia

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, marţi, că noile sancţiuni din partea SUA şi a UE ar putea afecta întreprinderile occidentale care activează în Federaţia Rusă, în special cele din domeniul energetic. El a dat asigurări că nu există trupe ruseşti în Ucraina. "Dacă această (situaţie n.r.) va continua, va trebui, desigur, să vedem cum (societăţile străine n.r.) activează în Federaţia Rusă, în special în domeniile-cheie ale economiei ruse, precum cel energetic", a precizat Vladimir Putin. Preşedintele Rusiei a susţinut că nu există "nici formatori ruşi, nici unităţi speciale şi nici trupe" ruseşti în Ucraina. De asemenea, Vladimir Putin şi-a arătat speranţa că observatorii OSCE, reţinuţi de militanţi pro-ruşi în Ucraina vor fi eliberaţi în curând.

Germania: Schröder, criticat pentru legăturile sale cu Vladimir Putin

Gerhard Schröder, fostul cancelar al Germaniei, a fost aspru criticat pentru serbarea zilei de naştere împreună cu Vladimir Putin. Guvernul federal german a ţinut să se delimiteze de fostul lider german prin sublinierea statutului său inactiv politic, în vreme ce Partidul Verzilor, cândva partener de coaliţie al lui Schröder, a catalogat întâmplarea ca "un episod trist în istoria oportunismului politic". Volker Beck, purtătorul de cuvânt al verzilor, a declarat pentru cotidianul Handelsblatt că speră că întâlnirea să ducă măcar la "eliberarea membrilor misiunii OSCE în Ucraina de est". Presa germană l-a acuzat pe fostul cancelar că acţiunile sale pun la îndoială politica externă a ţării într-un moment internaţional cât se poate de dificil. Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a adus aminte de germanii luaţi ostatici de proruşii din Ucraina în cadrul grupului OSCE şi a remarcat caracterul "macabru" al imaginilor în care apar Schröder şi Putin. Gerhard Schröder este preşedintele Consiliului de Supraveghere a North Stream, gazoductul din Marea Baltică cu care Rusia exportă gaz în Europa Centrală.

ROMANIA LIBERA

Cum l-a obligat judecătorul Mustaţă pe MEME STOICA să-i dea mită dacă vroia să iasă din puşcărie

Judecătorul Stan Mustaţă de la Secţia a II Penală a Curţii de Apel Bucureşti, reţinut pentru corupţie de către DNA şi arestat pentru 30 de zile, l-a obligat pe Meme Stoica să-i dea mită pentru anularea condamnării sale la trei ani şi jumătate închisoare cu executare, pedeapsă primită în dosarul "Transferurilor din fotbal". Alături de judecătorul Mustaţă a fost arestată şi grefiera sa, Mariana Curea, cea care îi găsea clienţii pentru mită pe sistemul ECRIS al Curţii de Apel Bucureşti. Cererea judecătorului Mustaţă de a primi mită, în cuantum negociabil, iniţial de la sume cuprinse între 50.000 şi 30.000 ( fără precizarea valutei) şi apoi de la sume începând cu valoarea maximă de 500 de milioane de lei, i-a fost transmisă lui MEME STOICA de colaboratorul magistratului, intermediarul Ion Boraciu, prin avocata lui Stoica, " o blondă".

Kremlinul ridică steagul alb?

Noul val de sancţiuni anunţate de SUA şi UE contra Moscovei, acuzată de ­destabilizarea estului Ucrainei şi a regiunii a înfuriat Kremlinul, dar Rusia a ­promis că nu invadează Ucraina şi a anunţat încheierea manevrelor militare de la ­frontiera ucraineană şi revenirea trupelor la bazele lor. În estul Ucrainei, separatiştii pro-ruşi continuă să provoace tensiuni şi să ocupe clădiri publice. Germania cere eliberarea observatorilor OSCE, ostatici la Slaviansk. Dezvăluirea noilor sancţiuni şi a "ţintelor" a fost urmată de un telefon al ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, care i-a declarat omologului său american, Chuck Hagel, că armata rusă a terminat manevrele la frontiera cu Ucraina şi trupele revin la bazele lor. De asemenea, el a dat asigurări că forţele armate ruse nu vor invada Ucraina.

ZIARUL FINANCIAR

Cazul medicilor bugetari cu sute de mii de euro în conturi din mită arată şi că Fiscul nu există

În România se fac anual 600.000 de intervenţii chirurgicale. Dacă pentru fiecare dintre acestea se face o plată informală în medie de 500-1.000 de euro, rezultă că în buzunarele medicilor intră anual 300-600 mil. euro. Unde este Fiscul? Cazul recent de fraudare a sistemului de sănătate de la Spitalul Clinic de Ur­genţă de Chirurgie Plas­tică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti (cunoscut sub numele de Spitalul de Arşi), unde mai mulţi medici au fost arestaţi fiind acuzaţi pentru luare de mită şi raportări false, scoate la lumină nu doar lipsa oricărui control asupra modului în care se cheltuiesc banii în sănătate, ci şi faptul că ANAF a fost neputincioasă în problema "albirii" banilor încasaţi "informal" de către medici. Şi nu numai.

Micii investitori vor avea subscrieri garantate la listarea acţiunilor Electrica

Statul este pe ultima sută de metri cu pregătirea listării pe bursă a unui pachet de 51% din acţiunile compani­ei de furnizare şi distribuţie a energiei electrice Electrica, lansarea ofertei fiind aşteptată la începutul lunii iunie. În prezent, Departamentul pentru Energie şi consorţiul de intermediere a ofertei pun la punct ultimele detalii. Una dintre noutăţile pe care le va aduce oferta Electrica va fi garantarea subscrierilor micilor investitori într-o anumită limită. Cu alte cuvinte, micii investitori care vor participa la oferta Electrica vor avea garantat un anumit pachet de acţiuni, indiferent cât va fi nivelul de suprasubscriere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb