REVISTA PRESEI 30.07.2011

Willy Homner
Revista Presei / 30 iulie 2011

ADEVARUL

Licitaţie cu proprietăţile lui Robert Negoiţă: s-au vândut şapte apartamente cu preţuri de aproximativ 20.000 de euro

Licitaţia organizată de Fisc pentru valorificarea apartamentelor confiscate de la deputatul PSD Robert Negoiţă a fost un succes comparativ cu precedenta. În total au fost vândute şapte apartamente şi două parcări supraterane, pentru care Direcţia Generală a Finanţelor Publice Ilfov a încasat 898.072 de lei (aproximativ 213.000 euro), potrivit informaţiilor comunicate pentru "Adevărul" de reprezentanţii Fiscului. La licitaţia din 17 iunie, cumpărătorii nu s-au arătat prea interesaţi de bunurile scoase la vânzare. Doar două apartamente au fost cumpărate atunci, cu câte 25.500 de euro fiecare. Acum, însă, preţurile de pornire au fost cu 25% mai mici, acesta fiind motivul pentru care rezultatele au fost mult mai bune.

Apple are o rezervă financiară mai mare decât cea a Statelor Unite

Compania Apple, deţinută de Steve Jobs, se poate mândri cu faptul că are o rezervă financiară mai mare decât cea a Statelor Unite, care este considerată cea mai puternică economie din lume. Potrivit informaţiilor oferite de presa internaţională, rezerva financiară a companiei lui Jobs este de 75,8 miliarde de dolari, în timp ce trezoreria SUA are în cont 73,76 de miliarde dolari. Aceste date vor să scoată în evidenţă puterea companiei Apple, a cărei capitalizare a ajuns la 363 miliarde de dolari, producătorul american fiind a doua companie din lume, după Exxon Mobil. Această analiză a fost făcută cu doar câteva zile înainte de termenul-limită de 2 august, până la care statul american mai dispune de fonduri pentru achitarea facturilor curente, administraţia Obama având încă o problemă de rezolvat.

Directorii companiilor devin mai optimişti

Managerii societăţilor comerciale estimează pentru următoarea perioadă o creştere moderată în toate sectoarele economiei româneşti. Aşteptările directorilor de companii includ, pe lângă creşteri în industrie, comerţ şi construcţii, şi o stabilitate a numărului de angajaţi şi o scumpire a produselor. După mai multe luni în care directorii companiilor din România priveau sceptici evoluţia activităţii din sectoarele economiei, acum, perspectivele lor încep să se îmbunătăţească. Managerii se aşteaptă pentru perioada iulie-septembrie la creşteri în toate sectoarele de activitate - industrie, contrcuţii, comerţ şi servicii, potrivit unui sondaj al Institutului Naţional de Statistică.

Liberalul Stavarache ameninţă Adevarul cu Băsescu

Primarul Romeo Stavarache a fost iritat de întrebările reporterului "Adevărul" referitoare la penalizarea primită pentru că a atribuit fără licitaţie o parte dintr-o lucrare plătită cu bani europeni. Edilul din Bacău consideră că poate apela la preşedintele ţării, Traian Băsescu, pentru a desfiinţa o publicaţie, pe motiv că ancheta "Adevărul" ar "aduce deservicii României". Primarul oraşului Bacău,bRomeo Stavarache (49 de ani), s-a revoltat şi i-a înjurat pe jurnaliştii "Adevărul" când aceştia l-au întrebat despre lucrările la pasajul subteran care se face în oraş, pe bani de la Uniunea Europeană.

Politicienii din România au hobby-uri de zeci de mii de euro

De la parlamentari până la foşti premieri, demnitarii au găsit formule originale de a-şi petrece timpul liber. Când nu negociază alianţe sau nu se ceartă la televizor, politicienii participă la raliuri, mitinguri aviatice, fac sporturi extreme sau colecţionează tablouri. Primarul Constanţei, Radu Mazăre (PSD), este un campion al originalităţii în privinţa timpului liber. Edilul e pasionat de paraşutism, dar lista sporturilor extreme nu se opreşte aici. El s-a specializat în sporturile pe apă, printre care se numără kitesurfingul. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu (PNL) este pasionat de maşini. El a concurat, recent, la un raliu desfăşurat la Sinaia, cu un automobil Lancia Fulvia, vechi de 40 de ani.

Castelul lui Dracula din Capitală, ţinut la secret de Armată

Castelul Ţepeş din Bucureşti, o adevărată bijuterie arhitectonică, stă închis de mai bine de doi ani, pentru lucrări de reconsolidare şi reabilitare. Stăpânul castelului, Ministerul Apărării Naţionale (MApN), refuză să dea detalii despre soarta fortăreţei care ar putea atrage foarte mulţi turişti. Necunoscut pentru foarte mulţi bucureşteni, Castelul Ţepeş, o construcţie de tip medieval din piatră şi cărămidă roşie, se înalţă printre copacii din Parcul Carol. Din 2004, găzduieşte sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE), departament aflat în subordinea şi coordonarea MApN, care primeşte foarte mulţi bani publici.

Fiul fugar al primarului din Deta, reţinut. Poliţiştii susţin că l-au prins, însă avocata acestuia dovedeşte că Bogdan Roman s-a predat!

Poliţiştii au reuşit astăzi să dea de urma lui Bogdan Roman, fiul cel mare al primarului, fugit după scandalul din noaptea de sâmbătă spre duminică. Bogdan Roman a fost prins la Timişoara. După deplasarea la Judecătoria Deta, unde s-a confirmat mandatul de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile emis în lipsă pe numele lui Bogdan Roman, tânărul a fost transportat la Timişoara, în arestul IPJ Timiş.

În loc să fure, hoţii i-au lăsat un bileţel şi bani pentru o viaţă mai bună

Tâlharii au intrat în casa victimei, dar văzând cât de sărac trăieşte i-au lăsat nişte bani şi un bileţel. E cazul unei bătrâne de 91 de ani din Rusia, regiunea Chirovsc, anunţă portalul Life News. Întorcându-se acasă, femeia a înţeles că în lipsa ei cineva a intrat în locuinţa sa. Spre uimirea bătrânei, totul era la locul său. Asta deşi toate dulapurile şi cuferele din casă erau deschise. "Fereastra a fost forţată, iar floarea de pe pervaz era răsturnată", a declarat femeia pentru Life News. Voia să cheme Poliţia, dar privirea i-a fost atrasă de un bileţel. "Să aveţi pentru o viaţă mai bună", era scris în acel bileţel sub care erau ascunse 500 de ruble ruseşti, aproximativ 15 euro. Bătrâna a decis că va cheltui neaşteptatul ados la pensie pe dulciuri pe care le va împărţi nepoţilor.

Cofinanţarea, factor-cheie în atragerea fondurilor

Procesul de absorbţie a banilor de la Uniunea Europeană a fost îngreunat în ultimii doi ani de reducerea capacităţii agenţilor economici de a contribui la finanţarea proiectelor. Solicitantul de fonduri europene trebuie să păstreze o relaţie strânsă cu banca pentru a putea derula proiectul fără a întâmpina probleme de finanţare pe parcurs. Cofinanţarea proiectelor de investiţii cu fonduri europene nerambursabile reprezintă, mai ales în condiţiile economice actuale, o problemă spinoasă pentru aproape orice agent economic sau instituţie publică. Cu cât valoarea investiţiei este mai mare, cu atât problema asigurării părţii de finanţare devine şi mai delicată.

"Predator" există! A făcut prăpăd în Maldive

Dacă pentru europeni, emoţiile calificării la Mondialul 2014 vor începe, sâmbătă, la Rio de Janeiro, în schimb, în Asia, preliminariile sunt deja în derulare. Joi, s-au disputat partidele retur din turul doi. La Male, Iranul a întâlnit Insulele Maldive după ce, în tur, scorul fusese 4-0. Pentru a limita proporţiile scorului, gazdele au recurs la intrări sălbatice. Totuşi, meciul a avut şi momente amuzante. Exact înainte de pauză, "închizătorul" celor de la Maldive care seamănă izbitor cu monstrul din filmul "Predator" a făcut prăpăd în careul echipei sale.

EVENIMENTUL ZILEI

Suveranitatea României, în pericol?

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, a pus gaz pe focul crizei datoriilor suverane cu o declaraţie controversată. Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat recent, într-un interviu pentru revista Stern, că ţările care primesc pachete de asistenţă financiară din cauză că au datorii foarte mari trebuie să cedeze o parte din suveranitatea sa Uniunii Europene. Cât de mult ar afecta transformarea acestui scenariu în realitate, Romania? Posibilitatea ca România să-şi piardă o parte a suveranităţii naţionale din cauza datoriilor este zero, consideră Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. "Ţara noastră stă foarte bine la acest capitol: avem o datorie publică de sub 40% din PIB, iar deficitul bugetar este pe scădere. În plus, consider că această declaraţie a lui Schaeuble este mai mult una politică, cu rol de a calma spiritele", a subliniat oficialul.

Pensiile ar putea creşte de la 1 ianuarie 2012

În 2012, în buzunarul pensionarilor şi al bugetarilor ar putea intra ceva mai mulţi. Mai exact, ianuarie 2012 ar putea aduce indexarea pensiilor, potrivit preşedintelui UNPR, Marian Sârbu. ""Pe baza elementelor de natură economică se întrevede, aproape fără rezerve, numai un şoc ar mai putea să împiedice acest lucru, ca la 1 ianuarie 2012 pensiile să fie indexate cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea salariului real pe economie. Poate să înceapă (n.r. - din 2012) un proces de recuperare a veniturilor reale ale populaţiei şi în ceea ce priveşte pensiile şi în ceea ce priveşte salariile bugetarilor"", a precizat Sârbu după întrevederea avute cu reprezentanţii Fondului Internaţional Monetar, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, citat de Agerpres.

SUA cresc sub aşteptări dar au cheltuieli lunare de peste 360 de miliarde de dolari

Economia americană dă semne anemice de redresare. Biroul de Comerţ a revizuit în scădere creşterea economică din primul trimestru şi a făcut public un avans al economiei, în perioada aprilie-iunie, sub aşteptări. Fie că va fi crescut sau nu pragul maxim de îndatorare, SUA vor avea de achitat în august 363 de miliarde de dolari, deşi vor încasa doar puţin peste 200 de miliarde. Veştile proaste continuă pentru americani. După ce că democraţii şi republicanii nu reuşesc să ajungă la un acord privind creşterea gradului de îndatorare, Biroul de Comerţ a dat publicităţii primele date privind performanţa economică în cel de-al doilea trimestru al anului. Cifrele arată o redresare anemică de doar 1,3%. Printr-o mişcare supriză şi creşterea anunţată în primul trimestru a fost revizuită în scădere, de la 1,9% la 0,4%, informează BBC News.

Sever Voinescu: Alianţa DA, refăcută după 2012 împotriva stângii PSD-iste

Într-un interviu acordat "Evenimentului zilei", Sever Voinescu detaliază condiţiile în care poate fi refăcut parteneriatul PDL-PNL. Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, vrea refacerea Alianţei "Dreptate şi Adevăr". Într-un interviu acordat Evenimentului zilei, el vorbeşte despre motivele care stau la baza acestei propuneri şi despre principala piedică în faţa realizării acestui proiect politic: Crin Antonescu. Sever Voinescu consideră că, atât timp cât acesta va conduce PNL, democrat-liberalii nu pot relua pareteneriatul cu vechii lor aliaţi. Alianţa D.A. nu şi-a epuizat nici pe departe esenţa politică benefică în scurta perioadă în care a guvernat. În al doilea rând soluţia pentru România este o soluţie de dreapta. În al treilea rând multor liberali nu le place alunecarea spre socialismul pe care Crin Antonescu a impus-o partidului lor.

Astăzi aflăm adversarele din preliminariile Cupei Mondiale din 2014. "Piţi" trebuie să-l facă pe dracu" în patru

Naţionala României îşi va afla, în această seară (ora 21.00, în direct la TVR 1), la Rio de Janeiro, adversarii din preliminariile pentru CM 2014. Tricolorii fac parte din urna a patra la tragerea la sorţi din Brazilia. Poziţia slabă a naţionalei la ceremonia de la Rio este o consecinţă a rezultatelor dezastruoase înregistrate de tricolori în ultimii ani şi a poziţiei foarte proaste în ierarhia FIFA - locul 53. Cu toate acestea, nu este încă totul pierdut pentru Adi Mutu şi compania, printre formaţiile mult mai bine cotate strecurându-se şi câteva nume mai puţin tari: Norvegia şi Grecia (în urna favoritelor), Muntenegru şi Slovacia (în urna a doua) şi Ungaria şi Belarus (în urna a treia). Tricolorii nu vor juca sub presiune în preliminariile pentru întrecerea din Brazilia, selecţionerul Victor Piţurcă neavând ca obiectiv calificarea!

Constantin Roibu va fi înlăturat de la preşedinţia Oltchim

Ministrul economiei, Ion Ariton, a decis să nu mai lase Oltchim la cheremul lui Constantin Roibu. Acţionarii companiei se vor întâlni pe 29 august pentru a discuta problema. Constantin Roibu va rămâne director general al combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea, dar nu va mai ocupa funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Oltchim. Acţionarii Oltchim vor discuta, pe 29 august, propunerea de modificare a unui articol din statutul Oltchim, la cererea Ministerului Economiei, care este acţionarul majoritar. Scopul este separarea funcţiilor de director general şi de preşedinte al CA, pe care Roibu le ocupă în prezent.

Dezastrul Oltchim, negru pe alb

Guvernul vrea să vândă anul acesta pachetul majoritar de acţiuni Oltchim, rămas în proprietatea statului, şi să identifice în următoarele luni o soluţie pentru datoriile uriaşe ale combinatului condus de Roibu vreme de 20 de ani. Combinatul vâlcean are capitaluri proprii negative (-548.54 milioane de lei), iar obligaţiile curente ale societăţii depăşesc activele circulante cu suma de 785.5 milioane de lei. Dezastrul mandatului de 20 de ani al lui Constantin Roibu este completat de volumul impresionant al datoriilor - 2.2 miliarde de lei, din care ponderea cea mai mare (1.15 miliarde de lei) o au datoriile comerciale (către furnizori şi altele). Restul îl reprezintă datoriile către AVAS (creditele cu garanţii de stat nerestituite de Oltchim) - 508 milioane de lei plus credtite şi dobânzi către bănci - 598 milioane de lei.

Început de august cu ploi. Şi la munte, şi la mare

Înnorările şi aversele scurte vor strica distracţia turiştilor care merg în acest weekend la mare. Apa însă va fi caldă, iar de mâine toţi norii se vor împrăştia de pe cer. Ploile trecătoare şi un vânt insistent vor sâcâi turiştii care aleg să meargă în acest weekend pe litoral. Vremea, spun meteorologii, va fi instabilă, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 28 şi 29 grade, iar cele minime între 18 şi 19 grade. Apa mării va fi însă caldă. 25 de grade Celsius, perfectă pentru bălăceală. Vremea de mâine va fi excelentă pentru un sfârşit de săptămână pe litoral. Vântul va sufla în continuare, dar ceva mai moderat, iar norii se vor rispi de tot.

Semi-autostradă, inaugurată de Boc şi Boagiu

21,5 kilometri de autostradă au fost daţi ieri în folosinţă. Pe o distanţă 14 kilometri, şoferii pot circula doar pe o bandă a fiecărui sens. Încă un tronson de autostradă este aproape finalizat. Cei 21,570 kilometri care leagă DN 3 (Constanţa- Ostrov) de DN 39 (Constanţa-Mangalia), lângă Agigea, au fost inauguraţi ieri de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, şi de premierul Emil Boc. Pe o distanţă de 14,570 kilometri, şoferii pot folosi doar o singură bandă a fie cărui sens. Lângă Murfatlar, pe malul Canalului Dunăre Marea Neagră, şoseaua intră pe centura de ocolire a Constanţei, cu regim de autostradă, pe o distanţă de 7 kilometri, unde se circulă pe două sensuri şi patru benzi şi se termină în sensul giratoriu de la Agigea.

NATIONAL

Geopolitica foamei va dicta aliantele viitorului

Painea cea de toate zilele nu ne-o da nimeni pe degeaba. Iar cand pretul fainei creste, impactul este covarsitor de la un capat la altul al globului. Starea de saracie, pe care se straduiesc legiuitorii s-o rezolve inca din antichitate, va fi elementul hotarator care va dicta geopolitica. Faina si orezul, care sta la baza nutritiei omenirii, vor face si desface aliante. Pentru americanii care cheltuie pe hrana cam o zecime din venituri, nu e o calamitate scumpirea produselor de baza. Insa pentru cei doua miliarde de locuitori ai planetei care intra in categoria saracilor si care cheltuiesc intre 50 si 70 la suta din veniturile familiei pe hrana, scumpirea produselor de baza inseamna reducerea hranei la o singura masa pe zi. De aici, riscul extrem de ridicat de revolte. Nicio oranduire, din niciun timp istoric, nu a rezistat la revoltele maselor, la revolutii, mai ales atunci cand motivatia a fost foamea. De aceea se cauta o strategie la nivel global de satisfacere a burtii maselor, la propriu!

Revoltele painii inlocuiesc revolutiile ideologice

Incepand din acest an, se prevad revolte ale painii, nu revolutii ideologice. Zine el-Abidine Ben Ali al Tunisiei, Hosni Mubarak al Egiptului, Muammar al-Qaddafi al Libiei (tara care importa 90 la suta din granele necesare hranei) ar fi putut infrange lesne revoltele daca ar fi avut ce pune pe masa populatiei. Dar n-au avut si nici n-au fost imprumutate. Acesta este doar inceputul. China, mare consumatoare de orez, datorita economiei intr-o dezvoltare rapida, devine si o mare consumatoare de produse diverse, pe masura ce tot mai multe familii acced pe scara sociala si primul lucru pe care-l fac este sa-si diversifice mancarea.

Rusia isi dezvolta flota de la Marea Neagra

Potrivit declaratiei amiralului Vladimir Visotki comandanul fortelor navale ruse data pentru RIA Novosti, mai multe submarine si fregate vor completa flota ruseasca de la Marea Neagra. In prezent flota rusa de la Marea Neagra nu dispune decat de un submarin, Alrossa, din clasa 877, care se afla la reparatii la Kaliningrad, in Marea Baltica. Noile submarine vor fi din clasa 636 (cod NATO, Kilo) si vor fi construite special pentru flota rusa pana in 2020. De asemeni vor fi construite pentru flota de la Marea Neagra si 15 fregate de asemeni nenucleare. Visotki, spunea ca zona de actiune a flotei nu se limiteaza la Marea Neagra, ci se extinde si la regiunea mediteraneana. I

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb