REVISTA PRESEI - 31.01.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 31 ianuarie 2011

ADEVÂRUL

O zi printre otrăvurile etnobotanice

Prafurile şi ierburile din "magazinele de vise" au înrobit deja peste 500.000 de români. Redactorul "Adevărul de Seară" a urmărit din interiorul unui spice-shop din Bucureşti cum merge afacerea. Nicio măsură dintre cele anunţate cu surle şi trâmbiţe de primarii din Capitală nu a înlăturat pericolul etnobotanicelor. România a ajuns între primele cinci ţări din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de etnobotanice. Acum doi ani nici măcar nu figura în clasament.

Efectul Penescu

Omul de afaceri Cornel Penescu a tras după el 22 de persoane din administraţie, politică, fotbal şi din propriile firme. Patronul magazinelor PIC şi al echipei FC Argeş este, în prezent, liber, iar bunurile sale sunt sub sechestru până când instanţa se va pronunţa definitiv. Aranjamentele lui Penescu pentru a-şi pune la adăpost afacerile au început să cadă unul după altul, asemenea unui castel din cărţi de joc, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au intrat pe fir. Pasiunea pentru fotbal a fost cea care i-a venit de hac lui Cornel Penescu, iar dedesubturile afacerilor sale necurate au început să iasă la iveală pe 13 aprilie 2009.

Puterea atacă ultima redută a Opoziţiei

Independenţii vor să fie reprezentaţi în Birourile Permanente de la Cameră şi de la Senat, invocând decizia Curţii Constituţionale prin care sunt recunoscuţi ca grup parlamentar. Funcţiile dorite de senatorii şi deputaţii UNPR ar urma să fie luate de la Opoziţie, care riscă să piardă astfel majoritatea deţinută până acum. Parlamentarii independenţi au de gând să ceară o funcţie în Birourile Permanente odată cu începerea noii sesiuni legislative, când configuraţia acestor foruri de conducere se renegociază. Manevra independenţilor este susţinută de democrat-liberalii care astfel îşi vor vedea îndeplinit planul de a deposeda Opoziţia de majoritatea din Biroul Permanent.

Cine câştigă în era digitală: dictatorii sau mulţimea?

"Twitter-revoluţii" Revoltele masive din Egipt, răsturnarea dictaturii din Tunisia sau cele care se înfiripă în Sudan, Yemen şi Iordania sunt salutate cu entuziasm în aceste zile drept "revoluţii Twitter". Ideea că webul creează automat democraţie ar putea fi doar o iluzie. Tiranii lumii sunt şi ei online şi au arme mai multe şi mai puternice decât ale mulţimii. Poate că dictatorul tunisian Zine El Abidine Ben Ali a fost prins pe picior greşit de protestatarii care s-au mobilizat online. Este de asemenea posibil ca protestele care zguduie lumea arabă să se extindă şi să se transforme în revoluţii, în condiţiile în care internetul joacă un rol important în mobilizarea populaţiei.

Va cădea Egiptul în mâinile extremiştilor?

Frăţia Musulmană a ajutat la organizarea demonstraţiilor şi, potrivit unor informaţii, în Egipt au început să pătrundă membri ai grupării teroriste Hamas. Peste 20.000 de oameni au continuat ieri protestele, pe fondul haosului care a cuprins capitala egipteană, survolată de avioanele armatei. Elicoptere şi avioane militare survolau la mică înălţime Piaţa Tahrir, centrul protestelor din capitală fiind înconjurat şi de o coloană de tancuri. Impasibili şi ignorând starea de urgenţă, cei aflaţi în stradă au anunţat că nu intenţionează să plece până când preşedintele Hosni Mubarak nu va demisiona şi i-au îndemnat pe militari să-i aresteze.

CURENTUL

Mafia sindicală vânează, pentru Vîntu, patrimoniul UGSR

Sorin Ovidiu Vîntu a preluat controlul liderilor sindicali pentru a-i folosi ca instrumente de şantaj la adresa guvernului, cînd interesele de afaceri i-o cer, şi pentru a-şi însuşi patrimoniul fostului UGSR, evaluat la aproximativ două miliarde de euro. Tentativa lui SOV de a prelua averea adunată vreme de un secol de către sindicatele din România a debutat oficial în 2008 şi s-a derulat pe două direcţii fundamentale: în parlament, prin crearea cadrului legislativ şi în instanţă, prin reînfiinţarea UGSR. Personajul de bază folosit de e în Parlament este Ioan Chelaru, avocatul şi "custodele" averii sale. Pista folosită în instanţă, pentru reînfiinţarea fostei UGSR, îl are drept cal troian pe un anume Ştefan Călinescu, reprezentantul a patru federaţii sindicale apropiate de Sorin Ovidiu Vîntu. Disperarea care l-a apucat pe SOV în urma presiunilor la care este supus de către magistraţi, care-l invită cu insistenţă să se prezinte în instanţă şi să clarifice implicarea lui în favorizarea infractorului Nicolae Popa, l-a determinat să-şi asmute "câinii" sindicali asupra guvernului Boc şi a preşedintelui Băsescu.

Preventive, de Tia Şerbănescu

Sigur că arestarea preventivă se impune doar în cazuri grave - numai că decizia aparţine justiţiei, lucru pe care, iarăşi, dl Ponta trebuia să-l ştie. De fapt, îl ştie dar preferă să-l atace prin lovituri preventive: "cine înfruntă PDL ajunge după gratii". Adică? Nimeni nu-şi aminteşte ca dl Nicolescu (căruia îi dorim sănătate) să fi înfruntat PDL. Şi cu atât mai puţin primarii PDL din Rm. Vâlcea sau Craiova care s-au aflat sau se află după gratii. Ca să nu ajungi după gratii cel mai sigur e nu să nu înfrunţi PDL sau pe dl Băsescu ci să nu încalci legea. Ca avocat proaspăt intrat în baroul PSD (de la PRM), dl Bolcaş l-a apărat pe dl Nicolescu ameninţându-ne pe toţi: "vedeţi ce e în Egipt, mâine poate fi la noi". Nu, zău? Aţi ajuns la măşti africane? Căci săptămâna trecută dl Ghişe ne ameninţa cu "soluţia tunisiană". Asta-i alternativa opoziţiei? Cine n-are plăcinte, oferă război. Poliţia pare însă pregătită: "avem poliţişti beţivi şi nenorociţi" - a mărturisit noul şef al Poliţiei, dl Popa. Mersi, părinte! Bine măcar că nu sunt fumători.

PSD şi frăţia penalilor

PSD a trecut într-o nouă etapă politică, declanşând nu lupta cu puterea, ci lupta cu justiţia. Toţi greii partidului, de la Iliescu şi Năstase la "cârlanul" Ponta şi baronii cu zeci de dosare în justiţie, au declarat că nu respectă deciziile instanţelor judecătoreşti şi că sunt gata să ţină o şedinţă a conducerii PSD pe treptele DNA, în semn de protest, desigur. Blocarea justiţiei este un vis mai vechi al PSD, partid care a mers în bloc la Parchet alături de Gabriel Bivolaru sau care l-a acoperit ani de zile pe Adrian Năstase în Parlament, împiedicând punerea în practică a urmăririi penale cerute de procurori. După ce Ponta le-a cerut pesediştilor să picheteze astăzi sediile PDL, protestând de fapt împotriva unei decizii judecătoreşti, aceea privind arestarea preşedintelui CJ Argeş, Constantin Nicolescu, reacţiile democrat-liberalilor n-au întârziat să apară.

CURIERUL NAŢIONAL

La FP cumpără Templeton, Templeton şi... Templeton

Presiunea la vânzare este foarte ridicată, iar singurul cumpărător pare a fi administratorul Fondului. Mult-aşteptaţii investitori instituţionali deocamdată îşi amână intrarea în piaţă. Marea întrebare a brokerilor este când va termina Franklin Templeton banii. Aşteptat la tranzacţionare ca un factor de catalizator al pieţei, Fondul Proprietatea nu a fost în măsură să impulsioneze celelalte titluri de pe Bursă în primele zile după listare în condiţiile în care investitorii au întârziat să îşi facă apariţia. Această realitate s-a reflectat prin volumele obişnuite pe emitenţii vechi, dar şi prin declinul generalizat la nivelul indicilor. Lichiditatea excepţională de peste o sută de milioane de euro pe titlurile FP de săptămâna trecută nu îşi are astfel corespondentul în evoluţia de ansamblu a pieţei, iar în opinia unor brokeri şi investitori aceasta este asigurată în cea mai mare parte de un singur cumpărător.

9 din 10 firme, afectate de scumpirea după ureche a utilităţilor

CNIPMMR solicită Guvernului rapoarte trimestriale privind evoluţia preţului la utilităţi, pentru a evita scumpiri peste noapte. Nicolescu: România are cea mai mare pondere a producţiei de energie ieftină, cu toate acestea, preţul este nejustificat de mare. Potrivit unui sondaj realizat de CNIPMMR în acest an, 9 din 10 firme au fost afectate de creşterea preţului la utilităţi, Ovidiu Nicolescu menţionând că acesta este un element de scădere a eficienţei, cu repercusiuni asupra scăderii valorii adăugate. Sondajul a relevat faptul că pentru peste 70% dintre firme profitul a scăzut cu peste 7% ca urmare a creşterii preţului combustibilului.

Firmele, obligate să-şi plătească facturile în maximum 60 de zile

Creditorul are dreptul să ceară o despăgubire minimă de 40 euro. Consiliul Uniunii Europene a adoptat pe 24 ianuarie o formă revizuită a Directivei privind combaterea întârzierii efectuării plăţilor în cazul tranzacţiilor comerciale. În cadrul ei se stabilesc termene specifice pentru plata facturilor şi dreptul la despăgubire în cazul întârzierii efectuării plăţilor în toate tranzacţiile comerciale. Termenele sunt valabile indiferent dacă tranzacţiile sunt realizate între întreprinderi sau între autorităţi publice şi întreprinderi.

EVENIMENTUL ZILEI

Protestele din lumea arabă: "Ceea ce pe malurile Dâmboviţei s-ar numi < explozie a mămăligii >"

Dumitru Chican, fost ambasador în Emiratele Arabe Unite şi diplomat cu misiuni în majoritatea ţărilor arabe, explică, pentru EVZ, mecanismul care a stat în spatele revoltelor din Orientul Mijlociu.

Se încheie un ianuarie tulburat, însemnat apăsat în paginile istoriei prin protestele din ţările arabe. Primii au fost tunisienii, care şi-au alungat dictatorul după "Revoluţia de iasomie". Apoi valul de nemulţumire i-a adunat în stradă pe libanezi, pe yemeniţi, pe egipteni. Lumea arabă "fierbe". Egiptenii încă mai protestau ieri, printre tancuri, deşi peste 150 de oameni îşi pierduseră viaţa. O zonă complicată şi un mecanism al revoltei pe care îl demontează, pentru EVZ, Dumitru Chican, fost ambasador în Emiratele Arabe Unite şi diplomat încă din perioada comunistă cu misiuni la Damasc, Beirut, Tripoli, Abu Dhabbi sau Sanna.

Pacientul Nicolescu, diagnostice de partid

Boala şefului CJ Argeş a variat în funcţie de formaţiunea politică de care erau apropiaţi medicii. Culcat la pământ de decizia instanţei de arestare pentru 29 de zile, într-un dosar de corupţie, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a devenit în câteva ore subiect de dispută medicală între doctorii de partid. Primul diagnostic, atac de cord, vehiculat de directorul adjunct al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Argeş, Tudor Ionescu, apropiat al PDL, a fost contestat imediat chiar de şeful său, Gabriel Popa, şi el PDL-ist. "Nu a fost vorba în niciun moment de stop cardiac", a declarat Popa. Mai mult, surse medicale au declarat că transferul la Bucureşti al lui Nicolescu a fost decis de conducerea spitalului din Piteşti, pe care chiar consiliului judeţean a numit-o.

Alba-neagra cu răspunderea penală a avocaţilor

Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor nu se hotărăşte dacă să-i scutească sau nu de răspunderea penală pe apărătorii care îşi "consiliază" clienţii să încalce legea. Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Daniel Buda, nu e "atât de riguros" încât să-şi mai amintească cine a avut ideea scutirii avocaţilor de răspunderea penală în cazul în care îşi "consiliază" clienţii să comită infracţiuni. Şi, oricum, solicită acum abrogarea acestui articol de lege, după ce l-a susţinut vehement, în pofida opozanţei din partea Ministerului Justiţiei şi a Uniunii Barourilor din România. Motivul răzgândirii lui Buda: să nu dăuneze imaginii României la Bruxelles!

FINANCIARUL

Doar 7% din banii care au ieşit de pe FP au intrat în alte acţiuni de la Bursă

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni Fondul Proprietatea a depăşit 107 milioane de euro în prima săptămână. Prima săptămână de tranzacţionare a acţiunilor Fondului Proprietatea (FP) a adus câştiguri pentru Bursa de la Bucureşti (BVB), însă doar pentru operatorul de piaţă în sine, ca societate comercială. După listare, preţul titlurilor FP a înregistrat scăderi în trei dintre cele patru zile în care s-au tranzacţionat şi, cel puţin deocamdată, banii care au ieşit de pe FP au migrat doar într-o mică parte către alte acţiuni de la BVB. Înainte de intrarea Fondului Proprietatea la Bursă, optimismul brokerilor era la cote maxime: fondurile vor cumpăra FP, speculatorii vor vinde FP şi vor cumpăra SIF-uri şi alte acţiuni şi astfel vor intra bani în BVB şi Bursa se va maturiza peste noapte, a scris pe blogul său Daniel Iancu, proprietarul site-ului agf.ro, una dintre cele mai cunoscute surse de informare pentru investitorii de pe piaţa de capital. Iancu a vrut să verifice ipoteza "intrării banilor în BVB" şi a calculat cât din sumele de bani ieşite din acţiunile Fondului Proprietatea au intrat în alte acţiuni de la Bursă.

De ce veniturile din TVA nemulţumesc FMI: încasări în plus de numai 575 mil. euro

România a încheiat anul trecut cu deficit bugetar de 6,51% din PIB, în scădere de la 7,4% din PIB în 2009. Execuţia bugetară din 2010 indică faptul că socotelile de la începutul anului nu s-au potrivit cu cele de la final pentru autorităţi. Potrivit estimărilor iniţiale ale guvernului, anul trecut încasările din TVA trebuiau să crească cu peste 10%, la 36,8 miliarde de lei, însă fără a fi majorată taxa indirectă, ci pe fondul sporirii consumului intern. Realitatea a fost cu totul alta, statul a majorat TVA cu cinci puncte procentuale şi a obţinut în plus din această taxă cu 6,65% mai mult faţă de cât estimase la începutul anului trecut, respectiv doar 2,45 miliarde de lei (575 de milioane de euro). Astfel, nu este de mirare că FMI este nemulţumit de modul în care s-au reflectat în bugetul de stat încasările din TVA.

Pentru începutul anului, nouă mari companii au anunţat 3.050 de locuri de muncă

Cora, Fujikura Automotive şi HP fac cele mai multe angajări. În ultimele trei luni ale anului trecut, nouă companii au anunţat că intenţionează să creeze, în total, 3.050 de locuri de muncă, cele mai multe în producţie şi IT. Companiile vor să se extindă, după ce pieţele externe şi-au revenit, iar numărul comenzilor din afară a început să crească. Locurile de muncă nou create sunt atât pentru muncitori necalificaţi, cât şi pentru specialişti. Rata şomajului înregistrat la sfârşitul lunii decembrie 2010 la nivel naţional a fost de 6, 87%, mai mică cu 0,08% decât cea din luna precedentă şi cu 0,9% decât rata din ultima lună a anului 2009. În ultimul trimestru din 2010, câteva companii importante pe piaţa românească şi-au anunţat intenţia de a se extinde şi au planificat angajări în perioada imediat următoare.

În doi ani de criză restanţele au urcat de cinci ori

În 2010, întârzierile la plata în valută au crescut mai repede şi mai mult faţă de cele în lei. După doi ani de criză, creditele restante au urcat la 16,2 miliarde de lei, în creştere de peste cinci ori faţă de nivelul de 2,79 miliarde de lei înregistrat în decembrie 2008. În dinamică, situaţia pare că a fost mai bună în 2010 comparativ cu 2009, în condiţiile în care în primul an de criză restanţele s-au triplat, iar în cel de-al doilea doar s-au dublat. În termeni nominali însă, întârzierile la plată au crescut cu 5,41 mld. lei în 2009 şi cu 8 mld. de lei în 2010. Creditele restante de cel puţin o zi au atins la sfârşitul anului trecut un nivel de 16,2 miliarde de lei, o valoare dublă faţă de cea înregistrată la finalul lunii decembrie 2009. Mai mult de jumătate din avansul de 8 miliarde de lei aparţine creşterii restanţelor în valută, cu 4,9 miliarde de lei, cele în lei majorându-se cu numai 3,1 miliarde de lei. Comparativ cu finalul anului 2009, în decembrie 2010, împrumuturile în valută cu întârzieri la plată de cel puţin o zi au fost mai mari cu 131%, iar cele în monedă naţională cu 70,3%. În aceste condiţii, rata restanţelor a urcat la 7,7%, de la 4,05% în 2009.

John Paulson a câştigat anul trecut 5 mld. $

Managerul fondului speculativ Paulson&Co, John Paulson, a câştigat anul trecut 5 mld. $. Este cea mai bună performanţă din istorie. De fapt, Paulson şi-a îmbunătăţit recordul anterior, din 2007, când a jucat împotriva obligaţiunilor ipotecare cu risc ridicat, operaţiuni din care a realizat 4 mld. $. Salariul personal al lui Paulson (20% din veniturile fondului său) s-a ridicat, potrivit "The Wall Street Journal", la 1 mld. $, restul de 4 mld. $ reprezentând investiţii în propriile sale afaceri. Primul investitor care a câştigat, într-un an, 1 mld. $ este George Soros. În 1992 el a jucat împotriva lirei sterline, obligând, practic, Marea Britanie, să scoată moneda naţională din mecanismul de curs al sistemului valutar european. Pentru derularea acestei operaţiuni, Soros a împrumutat 9 mld. $. În privinţa câştigurilor altor patroni de fonduri speculative, David Tepper, de la Appalosa Management, şi Ray Dalio, de la Bridge-water Associates, au realizat 2-3 mld. $.

GÂNDUL

A fost inventată BENZINA "ARTIFICIALĂ"

Cercetătorii britanici de la Rutherford Appleton Laboratory au creat un combustibil sintetic pe bază de hidrogen, care nu produce emisii poluante. Preţul acestuia ar urma să fie de aproximativ un euro pentru un galon (3,7 litri), informează www.manufacturingdigital.com. Vestea cea mai bună este că este că acest combustibil ar putea fi utilizat de autovehiculele obişnuite şi apariţia sa pe piaţă s-ar putea produce în doar trei ani. Profesorul Stephen Bennington, şeful proiectului, spune că hidrogenul este, în anumite sensuri, combustibilul perfect. Are de trei ori mai multă energie decât benzina şi în urma arderii nu rămâne decât apă. Compania a găsit o modalitate low-cost de păstrare a hidrogenului, incluzând amestecul de hirdogen în granulele unui polimer nanoporos. Rezultă un combustibil sintetic revoluţionar, format din granule foarte fine care poate fi turnat în rezervor.

Lista celor mai toxice E-uri alimentare. gândul îţi oferă "traducerea" etichetei

Printre pericolele care pândesc organismul din cauza E-urilor se numără alergiile, dereglările hormonale, tulburările hepatice, bolile intestinale şi ale ficatului, tulburările hepato-biliare, ale tubului digestiv, cancerul şi creşterea nivelului de colesterol. Sucurile acidulate conţin E 102 - tartrazină şi E 110 - galben portocaliu, ambii aditivi fiind coloranţi artificiali care nu trebuie consumaţi frecvent, deoarece ne pun sănătatea ficatului şi a rinichilor în pericol. Acest colorant se mai găseşte şi în prăjituri, cereale glazurate, deserturi instant, peşte afumat, icre de peşte, sosuri, brânzeturi şi lactate aromate.

Cum poate arunca revoluţia din egipt în aer economia mondială

Şase zile de proteste au suprimat practic 5% din PIB-ul egiptean, cât aduce turismul acestei ţări, bursele din ţările Golfului Persic sunt în scădere, iar preţul petrolului a crescut cu 4% pe plan mondial - ajungând la nivelul maxim al ultimelor 28 de luni. Cei circa 150 de morţi şi 4.000 de răniţi, la cât se estimează a fi ajuns bilanţul victimelor după şase zile de "revoluţie" în Egipt, nu sunt numai drama acestei ţări, ci un semnal de alarmă pentru întreaga lume. Cu fiecare zi de violenţe în plus, economia mondială riscă să fie aruncată în aer, iar efectele nu vor ocoli România, după ce una dintre "victimele" violenţelor din această ţară arabă a devenit şi preţul petrolului.

Următoarea criză financiară va veni din lumea arabă

Pierderile de zeci de milioane de euro pe care le înregistrează economia Egiptului în aceste zile ar putea reprezenta doar "bulgărele" de la care să pornească o avalanşă de pagube pentru economia mondială. Conform unor analişti citaţi de televiziunea de ştiri economice CNBC din SUA, următoarea criză financiară globală se pregăteşte deja să izbucnească din ţările arabe. Până acum, aşa-numita "revoluţie a iasomiei" din Tunisia (ţară cu 10,4 milioane locuitori şi un PIB total de 86 miliarde USD în 2009) nu a avut vreun impact semnificativ asupra pieţelor financiare internaţionale. Însă violenţele din Egipt (79 milioane de locuitori şi un PIB estimat la 496 miliarde USD în 2010) au stârnit temerile investitorilor.

Cel mai mare furt electronic din România, de 24 de milioane de euro. Cum a fost blocată o piaţă internaţională de 80 de mld. euro

Victima celui mai mare furt electronic autohton, Holcim România, din contul căreia la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră au fost sustrase, în noiembrie 2010, 1.600.000 de certificate CO2 (dioxid de carbon), în valoare de 24 de milioane de euro, nu a fost atacată de "hackeri" autohtoni, ci de o reţea internaţională de crimă organizată, foarte probabil aceeaşi care a spart şi Registrele din Austria, Cehia şi Grecia, au declarat, pentru gândul, surse apropiate anchetei. E vorba de o anchetă laborioasă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), cu implicarea Europol (Poliţia UE).

JURNALUL NAŢIONAL

Rodica, Securitatea şi denigrarea lui Păunescu

Înainte de "89, ca secretară la Ambasada SUA, Culcer i-a ce-rut marelui poet să se întâlnească cu un diplomat american. Lipsa de scrupule şi atitudinea slugarnică ale teveristei Rodica Culcer pe banii contribuabililor sunt binecunoscute, dar Jurnalul Naţional vă oferă astăzi o probă de cinism dus la extrem. Pentru 7 noiembrie 2010, ziua când a fost înmormântat Adrian Păunescu, Rodica Culcer a plănuit şi pus în scenă un plan diabolic de denigrare a marelui poet în cadrul emisiunii "Ultima ediţie" prin intermediul scriitorului Andrei Cornea. Premeditarea a fost dezvăluită de Comisia de etică a TVR, care a pus în discuţia Consiliului de Administraţie al TVR atitudinea incalificabilă a Rodicăi Culcer şi a echipei sale.

Aici sunt banii dumneavoastră!

Ministerul Transporturilor a dormit pe 4 miliarde de euro, bani de la UE. CNADNR nu are bani europeni, dar plăteşte greşeli de 51 de milioane de euro. Un document intrat în posesia Jurnalului Naţional, semnat de mai toţi directorii Companiei Naţionale de Drumuri (CNADNR), nu este decât un alt exemplu sumbru al nesimţirii cu care au fost cheltuiţi banii publici. În 2007, compania se angaja să demareze mai multe proiecte de infrastructură. 4,5 miliarde de euro erau alocaţi României prin Programul Operaţional Sectorial de Tran-sport (POS - T)! Trei ani mai târziu, CNADNR nu s-a ales decât cu facturi de peste 51 de milioane de euro, facturi pentru greşeli făcute pe fondurile de preaderare. Banii trebuie returnaţi constructorilor cu care compania s-a făcut că lucrează pe fonduri ISPA.

Mohamed ElBaradei anunţă "începutul unei noi ere în Egipt"

Mohamed ElBaradei, mandatat de opoziţia egipteană să negocieze cu regimul condus de preşedintele Hosni Mubarak, a anunţat, în faţa manifestanţilor adunaţi pentru a şasea zi în piaţa Tahrir, începutul unei noi ere pentru Egipt. Mobilizarea egiptenilor care cer înlăturarea lui Mubarak nu a părut diminuată duminică, după şase zile de manifestaţii şi confruntări soldate cu cel puţin 125 de morţi şi după ce liderul egiptean a anunţat o serie de schimbări în structura puterii. La Washington, secretarul de Stat american Hillary Clinton a pledat pentru "o tranziţie ordonată" şi a apreciat că procesul abia a început, precizând însă că, pentru moment, nu se pune problema suspendării ajutorului american pentru Egipt, principalul aliat al SUA în lumea arabă.

NAŢIONAL

Foştii grei ai partidelor politice încearcă o revenire în forţă. Se întorc "elefanţii"!

Vechii lideri politici (mătrăşiţi de mai tinerii lor colegi, ajunşi şi ei şefi) nu ştiu ce şi cum să facă pentru a reveni în politica activă. Dan Ioan Popescu, Sorin Frunzăverde şi Victor Ciorbea sunt exemplele de top. Dispărut de pe scena politică în urma conflictelor avute cu alţi "grei" pesedişti - Adrian Năstase, Miron Mitrea, Marian Vanghelie - Dan Ioan Popescu şi-a încercat norocul la Partidul Conservator. Pe care nici el nu a reuşit însă să-l treacă de limita proprie, două-trei procente. Să fii lider al unui partid de 2%, iar în plus să fii nevoit să te aliniezi în spatele lui Dan Voiculescu nu înseamnă că faci politică, motiv pentru care DIP s-a retras din PC. După alegerea lui Victor Ponta însă, numele lui a reapărut în arealul mass-media, într-un context care arăta clar că Dan Ioan Popescu vrea să se reîntoarcă în PSD.

Udrea, cu ochii pe hotelieri

Ministrul Turismului, Elena Udrea, susţine că unităţile de cazare de pe litoral, nefolosite în scop turistic, ar trebui naţionalizate, nu expropriate la preţul pieţei. "Ar fi bine să se naţionalizeze structurile care se află în proprietatea unora, care le-au cumpărat pe nimic şi nu le folosesc în scop turistic", a declarat Udrea, precizând că, prin noua lege a turismului, încercă să mute administrarea plajelor de la stat la hotelieri.

Încărcătoare cu gloanţe găsite pe trecerea de pietoni din faţa Guvernului: SPP-iştii şi-au pierdut armamentul în mijlocul drumului

Trupele de elită ale Serviciilor au comis-o din nou, după păţania cu automatul uitat în faţă la Intercontinental. Greu de spus ce să te apuce mai întâi, râsul sau plânsul, auzind noua ispravă a băieţilor de la SPP. Care, cu ceva vreme în urmă, şi-au pierdut practic o parte din armament în mijlocul Bulevardului Aviatorilor, chiar pe trecerea de pietoni de la staţia de metrou Victoriei, de lângă clădirea Guvernului. După povestea cu automatul uitat sprijinit de un parapete în faţă la Inter, această nouă boroboaţă nu are cum să nu te pună pe gânduri. Mai ales că dacă astfel au ajuns trupele de elită ale serviciilor secrete, la ce naibii să ne mai mirăm de "beţivii şi nenorociţii" de care s-a umplut Poliţia Română!

PUTEREA

Elena Udrea, primarul României. Ministrul dezvoltării schimbă Legea urbanismului, astfel încât să poată controla administrarea teritoriului întregii ţări

Specialiştii din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului au elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, care o va pune pe ministrul Elena Udrea în poziţia de decident suprem pentru orice proiect de dezvoltare şi investiţii de pe teritoriul României. Prevăzută să fie emisă pe 1 februarie 2011, conform prevederilor din proiect, ordonanţa va conferi puteri decizionale extinse ministerului condus de Elena Udrea şi arhitecţilor-şefi. Aceştia din urmă vor fi însă obligaţi, tot prin prevederile ordonanţei, să "colaboreze permanent cu direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului".

Ponta şi ai lui, inspiraţi de revoluţia din Egipt. Arestarea lui Constantin Nicolescu a trezit la viaţă PSD

Social-democraţii se întâlnesc astăzi pentru a pregăti ultimele detalii ale manifestaţiei împotriva regimului Băsescu. Acţiunea a fost plănuită ca o reacţie după arestarea preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu. Vizate sunt în special sediile prefecturilor, dar şi ale PDL. "Miting în fiecare judeţ în faţa prefecturilor şi a sediilor PDL în ziua în care se judecă recursul preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu", este ordinul dat din Kiseleff către toate organizaţiile PSD din ţară. Conducerea PSD vrea să reacţioneze dur, acuzând regimul Băsescu de faptul că vrea să instaureze dictatura în ţară şi că şi-a pus procurorii pe urmele social-democraţilor.

Exclusiv. MAE cheltuieşte 20.000 de euro pentru internet prin satelit la misiunile din Orientul Mijlociu

Conexiunea la internet prin satelit costă, pentru doar două luni, cu posibilitatea prelungirii la încă patru luni, nici mai mult, nici mai puţin decât 20.000 de euro. Este adevărat că aceste preţuri nu se practică în România, dar sunt plătite de Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti, cu finanţare de la bugetul de stat. Serviciile de conexiune prin satelit au fost achiziţionate pentru dotarea cu internet a misiunilor diplomatice ale României din Algeria, Turkmenistan, Irak, Liban, Siria, Iran şi Libia, ele fiind asigurate de firma româno-italiană Rarter SA, un abonat al contractelor de profil cu Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Finanţelor Publice sau cu Serviciul de Informaţii Externe.

ROMÂNIA LIBERĂ

Pregătiri. Liderii social-democraţi organizează manifestaţii pentru eliberarea preşedintelui CJ Argeş. Gherila PSD antijustiţie

PSD este optimist: Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, va fi eliberat din arest sub presiunea declaraţiilor ameninţătoare ale liderilor acestui partid la adresa magistraţilor, la care se vor adăuga presiunea străzii şi dosarul medical la care au lucrat doctorii Brădişteanu şi Beuran, foşti parlamentari PSD. PSD s-a mobilizat pentru pichetarea Curţii de Apel Piteşti, cu scopul de a forţa eliberarea din arestul preventiv a preşedintelui Consiliului Judeţean, Constantin Nicolescu, arestat joi, spun surse din partid. În acest scop, membrii şi simpatizanţii acestui partid ar urma să fie aduşi la Piteşti cu autocarele. Vor fi pichetate şi sediile Serviciului Teritorial Anticorupţie, şi sediul local al PDL. De altfel, pichetările au fost anunţate în cursul zilei de vineri de liderii PSD.

Imperiul "Vecinului": Cum a ajuns Nicolescu stăpânul Argeşului

Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, mai este urmărit penal pentru corupţie şi într-un dosar privind licitaţiile din cadrul programului "Cornul şi laptele". Fost partener de afaceri al familiei Nicolescu, Nicolae Oiţă Marinescu execută în prezent o pedeapsă cu închisoarea pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Fratele lui Constantin Nicolescu, ex-colonelul SIE Petre Nicolescu, a fost implicat în scandalul legat de privatizarea uzinei ARO din Câmpulung Muscel. Petre Nicolescu a fost acuzat că a întocmit un raport în care arăta că investitorul strategic Cross Lander USA Inc., reprezentată de John Perez, este de încredere. Ulterior, după ce afaceristul străin a cumpărat fabrica, ARO a fost vândută la fier vechi.

Opoziţia la normalitate. Miza cazului Nicolescu

Când PDL o apără pe doamna Ridzi de mâna lungă a legii înseamnă că este un partid ticăloşit? Da! Când DNA arestează lideri PDL pe bandă rulantă ne confirmă implicit că partidul care a defilat în atâtea campanii electorale cu steagul anti-corupţiei în mână e pe cale să ajungă la fel de corupt ca şi PSD-ul sub Adrian Năstase? Da! Dar când DNA îl saltă pe baronul PSD de Argeş Constantin Nicolescu, ce înseamnă? Că mafia politică este transpartinică şi că PDL nu are (deşi unii dintre şefii săi şi-ar dori) monopolul corupţiei? Nu, spune isteric opoziţia. Demonstrează doar tirania regimului Băsescu! Dar zidul pe care PSD şi PNL îl fac pentru a apăra un mafiot cum se numeşte? Aţi ghicit! Alianţa de aur! Axa Cinste, Onoare şi Virtute! Viitorul luminos al României!

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Cornul abundenţei pentru finanţatorii de partid. Plasamentele financiare ale sponsorilor politici au ajuns la maturitate în 2010

Investiţia în clasa politică a avut randamente la care nu visează niciun fond specializat. Cei care au susţinut bugetele partidelor din arcul guvernamental au făcut cele mai bune plasamente financiare. În 2009, 30 de firme au "investit" în partidul lui Traian Băsescu puţin peste un milion de lei şi au primit anul trecut contracte cu statul de peste o jumătate de miliard de lei. Mărinimia celor care au finanţat partide într-un moment delicat, când criza financiară începea să-şi arate colţii, a fost răsplătită cu vârf şi îndesat. În 2010, anul în care şi cele mai solide firme au simţit în ceafă vântul rece al falimentului, donatorii PDL au prosperat. Chiar dacă au contribuit la vedere cu sume mici, cei înscrişi pe listele sponsorilor au primit contracte de achiziţii publice de ordinul milioanelor de lei. De răsplătirea acestora s-au ocupat marile companii şi regii de stat, conduse de manageri numiţi pe criterii politice.

Curtea Constituţională a reuşit să se contrazică în doar 24 de ore

Premieră în România: urmaşii unui fost deţinut politic îi acuză pe judecătorii CC de neglijenţă gravă şi cer sancţionarea lor disciplinară. După ce au decis într-o zi că este neconstituţională limitarea prin lege a sumelor pe care instanţele de judecată le pot acorda foştilor deţinuţi politici ca despăgubiri morale, judecătorii Curţii Constituţionale au hotărât a doua zi că, de fapt, este neconstituţional ca victimele comunismului să poată solicita instanţelor să oblige statul la plata unor astfel de despăgubiri. În 2007, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici au elaborat un proiect de lege menit să permită persoanelor persecutate de regimul comunist să ceară instanţelor de judecată daune morale pentru prejudiciile suferite, cuantumul cuvenit al acestora urmând a fi decis de judecători.

Pentru cine negociază patronatele fără patroni?

Prin prestaţiile penibile din ultimii ani, liderii acestor organizaţii ruinează reputaţia şi legitimitatea patronatelor. Nu mai puţin de 13 organizaţii patronale se contestă public în încercarea de a prinde un scăunel la masa negocierilor cu sindicatele şi Guvernul. Liderii acestor structuri, care ar trebui să reprezinte interesele mediului de afaceri în cadrul întâlnirilor tripartite, sunt preocupaţi acum doar să-şi doboare adversarii din patronatul vecin. De altfel, aceste personaje mult mediatizate în ultima perioadă şi-au dezvoltat cariere de "patroni de patronate", transformând funcţiile de preşedinţi sau vicepreşedinţi în joburi aducătoare de mari beneficii.

Patronatele, ONG-uri cu lideri care trăiesc din salariu

La câţiva ani după Revoluţie a început să plouă cu organizaţii patronale, România ajungând acum în situaţia de a avea 13 astfel de structuri reprezentative la nivel naţional. Reprezentativitatea este însă una declarativă, deoarece în fapt alianţele, uniunile şi confederaţiile existente nu pot aduce dovada că au în mediul de afaceri rolul pe care şi-l atribuie în mod public. În plus, din punct de vedere legal, o companie are dreptul să adere la mai multe patronate dacă îşi doreşte acest lucru şi din această cauză nu există o delimitare clară a organizaţiilor de angajatori. De fapt, analizând structurile patronale existente, se poate observa că fiecare dintre acestea este o construcţie artificială, ridicată pe principii similare celor pe baza cărora funcţionează ONG-urile: "trăiesc" din cotizaţiile plătite de firmele membre, dar şi din tot felul de proiecte pe care le derulează fie cu bani publici, fie cu fonduri structurale.

ZIARUL FINANCIAR

Vânătorii de CEO îşi împart o piaţă de 7 milioane de euro pe an

Aşa-numiţii head-hunteri, adică firmele care "vânează" directori de top pentru marile companii, plasează anual circa 200 de executivi care câştigă peste 100.000 de euro pe an.

Ce se află în spatele protestelor din Egipt. În doar 30 de ani populaţia s-a dublat de la 40,5 mil. la 78,7 milioane locuitori. Hosni Mubarak, între tiran şi aliat de încredere al Occidentului. Ce urmează după Egipt?

"Revoltele din Egipt mi-au amintit de o excursie făcută acum cinci ani în Cairo. Lucrurile s-au schimbat radical pentru că nimic din ceea ce am văzut atunci nu părea să anunţe miile de răniţi şi cei peste 100 de morţi rezultaţi în urma violenţelor din ultimele zile. Cairo este o experienţă unică pentru turistul obişnuit cu lucrurile deja aşezate din Europa pentru că îl scoate din arhitectura sau străzile oarecum similare din marile capitale ale bătrânului continent şi îl aruncă într-un furnicar de peste 16 milioane de locuitori, drumuri încâlcite, reguli de circulaţie încălcate, zgomot care se aude şi de la etajul 27 al unui hotel central, bine izolat fonic. Senzaţia de furnicar are de altfel o explicaţie statistică: în ultimii 30 de ani populaţia ţării s-a dublat, de la 40 de milioane de locuitori la 80 de milioane, dintre care peste jumătate au doar vârsta de 25 de ani", povesteşte redactorul ZF Roxana Petrescu, care a vizitat Egiptul.

Dividendele Fondului Proprietatea se decid pe 29 aprilie

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) vor aproba pe 29 aprilie distribuţia profitului înregistrat în 2010 sub formă dividende în cadrul AGA. Fiecare acţiune ar putea fi răsplătiă cu un dividend brut de 0,033 lei, adică 5,3% din preţul de vineri al acţiunilor, de 0,62 lei, dacă acţionarii decid ca profitul să fie distribuit integral.

FP a generat afaceri de 2,5 milioane de lei pe Bursă în 4 zile

Listarea Fondului Proprietatea la Bursă, pe 25 ianuarie, a reuşit să scoată din amorţeală piaţa şi să aducă venituri semnificative tuturor participanţilor, de la firme de brokeraj până la BVB şi CNVM. Cele 500 de milioane de lei (117 mil. euro) tranzacţionate în patru zile pe FP au generat comisioane de circa 2,5 mil. lei (590.000 de euro). Luând în calcul că fiecare participant la tranzacţiile cu titluri FP (atât cumpărătorii, cât şi vânzătorii) ar fi plătit firmelor de brokeraj un comision mediu de 0,25% din valoarea transferului, rezultă că firmele de brokeraj ar fi încasat din aceste tranzacţii circa 2,5 mil. lei (590.000 de euro). Asta în condiţiile în care veniturile brokerilor din comisioanele de tranzacţionare de pe Bursă nu au depăşit anul trecut 12 mil. euro, conform calculelor ZF.

Fondul Proprietatea anunţă primul profit pe Bursă pe 15 februarie

Fondul Proprietatea (simbol bursier FP), cu active nete de 3,6 miliarde de euro şi administrat de compania Franklin Templeton, va anunţa pe 15 februarie rezultatele financiare preliminare pentru anul 2010 la Bursa de la Bucureşti, primele de la listarea sa pe 25 ianuarie. De asemenea, pe 29 aprilie va avea loc Adunarea Generală a Acţionarilor pentru aprobarea rezultatelor financiare şi a repartizării profitului sub formă de dividende. Înfiinţat în 2005, Fondul este controlat de statul român care deţine 38,8% din capital, investitorii instituţionali deţin aproape 20%, restul fiind pe mâinele a peste 5.000 de persoane fizice şi juridice.

În piaţă sunt mai mulţi speculatori decât investitori pe termen lung

Bursa a scăzut vineri cu 0,55%, într-o piaţă în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să conducă detaşat topul lichidităţii, deşi volumul de titluri tranzacţionate a coborât la 40,9 milioane lei (9,6 milioane euro). În această săptămână indicele general al bursei BET-C a scăzut cu 0,69%. În şedinţa de vineri, cele mai multe acţiuni au fost tranzacţionate încă de la deschidere la preţuri sub cotaţiile de joi, iar titlurile Fondului Proprietatea s-au menţinut pe poziţia de lider în topul lichidităţii, încadrându-se, astfel, în estimările brokerilor. Investitorii au tranzacţionat acţiuni FP reprezentând 0,47% din capitalul social, faţă de volumul de joi, de 1,2% din titluri. La finalul şedinţei de vineri, acţiunile FP erau cotate la 0,62 lei, preţ în scădere cu 1,59%, pe un rulaj de 8,7 mil. Euro. Directorul general al firmei de brokeraj Confident Invest, Nicolae Gherguş, spune că volumul de acţiuni tranzacţionate este normal, având în vedere rulajele titlurilor altor emitenţi similari cu FP pe bursele externe.

Dan Paul a luat fonduri europene de 1,5 mil euro pentru instruirea brokerilor

Asociaţia Brokerilor, condusă de Dan Paul, a accesat fonduri europene nerambursabile de 1,5 mil. euro pentru formarea profesională a angajaţilor societăţilor de intermediere şi ai băncilor care sunt membri, primele cursuri fiind programate pentru luna iulie. "Credem că este nevoie de educaţie financiară în România. Am plecat de la ideea că România încă nu este o piaţă de capital dezvoltată şi bursa nu îşi îndeplineşte scopul de a finanţa economia. Vom organiza mai multe cursuri, seminarii şi conferinţe pentru pregătirea membrilor asociaţiei în vânzare, negociere, management, dar şi trei vizite la bursa de la Londra, pentru ca participanţii să înveţe din experienţa altor brokeri. Pentru participanţi costurile sunt zero", a declarat preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb