REVISTA PRESEI 31.01.2013

Willy Homner
Revista Presei / 31 ianuarie 2013

ADEVARUL

Raportul MCV: presa a hărţuit Justiţia

Comisia Europeană a întocmit raportul pe marginea celor 11 puncte din "lista lui Barroso", dar remarcă şi progresele înregistrate de Justiţie în lupta anticorupţie. În premieră, presa joacă un rol în raport - dar unul negativ. Aşteptat cu sufletul la gură de actuala putere, raportul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare (MCV) a adus în prim-plan minusurile din planul politic, dar şi plusurile înregistrate pe lupta anticorupţie. Trebuie remarcat însă că în două treimi din MCV sunt dezbătute cele 11 probleme din lista înmânată astă-vară premierului Victor Ponta de către Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei.

Cătălin Predoiu despre Raportul MCV al Comisiei Europene: "Nu libertatea presei e în discuţie, ci controlul presei de oameni care pot avea probleme cu justiţia"

Fostul ministru al Justiţiei infirmă teoria conform căreia acest raport este făcut pe baza unor conspecte din presă ori discuţii cu "diverşi binevoitori sau răuvoitori". "Sunt experţi din sisteme judiciare europene care vin permanent în România şi discută cu judecători, procurori şi se informează. Eu n-am pus niciodată la îndoială acurateţea tehnică a rapoartelor. Am auzit astăzi în mass-media opinii conform cărora Raportul ar fi făcut pe baza unor studii de presă, telefoane, discuţii. Acest lucru este ilar de-a dreptul. Comisia Europeană ştie foarte bine ce se întâmplă în România, nu e nevoie să fie informată de către binevoitori sau de către răuvoitori. Vă spun că nici nu recurge la astfel de instrumente, concret vă pot spune - dacă vi se pare important - că din momentul din care eu am încetat mandatul nu am avut nici un dialog cu Comisia."

Dezmăţ la Autoritatea pentru Reglementarea Comunicaţiilor: 150 de maşini pentru 131 de şefi

Inspectorii Curţii de Conturi au descoperit că şefii Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) au tocat ilegal sute de mii de euro pe maşini scumpe, delegaţii în străinătate şi "afaceri" imobiliare cu pierderi de milioane de euro. Verificările Curţii de Conturi au vizat perioada 2007-2011, când la şefia ANCOM s-au aflat Dan Georgescu (2007-2008), Liviu Nistoran (2008-2009) şi Cătălin Marinescu (2009-prezent). Instituţia a tocat sute de mii de euro pe reînnoirea periodică a parcului auto. De maşini de serviciu au beneficiat nu numai cei 131 de şefi din ANCOM, dar şi unii dintre simplii salariaţi. Astfel, personalul ANCOM foloseşte 150 de autoturisme, fără a lua în considerare cele 38 de autovehicule laborator folosite la măsurători şi control.

Schimbări de la 1 februarie: creşte salariul minim şi apar noi taxe

De la 1 februarie, intră în vigoare noul Cod Fiscal care prevede impozitarea veniturilor din agricultură, noi taxe pentru companiile energetice şi impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor. Tot din prima zi a lunii februarie, salariul minim creşte de la 700 de lei la 750 de lei. Dacă prima zi a anului a adus majorări de accize, adică scumpiri ale ţigărilor şi carburanţilor, creşterea taxelor locale în unele oraşe şi facturi mai mari la curent, 1 februarie aduce noi modificări ale Codului Fiscal şi nu numai.

Celelalte Românii: proiectele de ţară care n-au mai apucat să fie

Monarhia a rezistat vreme de 82 de ani la cârma României, dar existenţa ei - în forma cunoscută şi sub dinastia de Hohenzollern - a fost mereu ameninţată de alte proiecte politice. Cum ar fi arătat ţara dacă ele deveneau realitate? Adevărul şi Dela0.ro vă oferă câteva tablouri. Ar fi putut România să fie şi altfel? Ar fi putut mişcările invizibile ale istoriei să ne ducă spre altceva? Campania publicistică "Ce facem cu România", realizată de Adevărul în colaborare cu platforma media "România de la zero" încearcă să ofere câteva răspunsuri. România a existat în mai multe variante, diferite de cea oficială. Trei proiecte naţionale au prins, în ultimii 150 de ani, rădăcini în realitate: monarhia, comunismul si democraţia republicană. Ştiţi, însă, cum arătau celelalte Românii?

De ce a dat Comisia Europeană un miliard de euro pentru studierea materialului minune, grafenul?

Comisia Europeană a ales proiectele ştiinţifice în care va investi peste două miliarde de dolari în următorii 10 ani. Proiectul "Creierul uman" şi studierea, dezvoltarea şi implementarea grafenului sunt cele două câştigătoare. Descoperit de profesorul Andre Geim la Universitatea din Manchester, grafenul este un material bidimensional format dintr-un singur strat de atomi. Până acum, este cel mai subţire material cunoscut de om, dar şi printre cele mai dure. Potrivit Universităţii din Manchester, conduce electricitatea la fel de eficient ca şi cuprul, dar este mai bun decât alte materiale la nivelul conductivităţii căldurii. "Grafenul este aproape total transparent, dar atât de dens încât nici cel mai mic atom de heliu nu poate să treacă prin el", se mai arată pe site-ul Universităţii din Manchester.

CURIERUL NATIONAL

Cum se câştigă un proces cu banca

Clienţii nu trebuie să se lase descurajaţi de presiunile puse asupra lor! Banca poate fi chemată în judecată chiar dacă consumatorul a semnat contractul ce conţine clauze abuzive. Paşii sunt uşor de parcurs, fiind nevoie ca, după câştigarea procesului, petentul să se adreseze unui executor pentru a i se restitui banii plătiţi pe comisioanele percepute abuziv. Litigiul poate fi iniţiat şi în faza de executare silită a imobilului ipotecat, prin contestarea executării sau a solicitării suspendării acesteia. Persoanele care au observat în contractele de împrumut încheiate cu băncile existenţa unor clauze abuzive, precum perceperea unor comisioane de risc sau de administrare, trebuie să se adreseze urgent instanţelor, existând şanse imense de a câştiga procesele, a declarat ieri avocat Marius Vicenţiu Coltuc.

Pe cine ajută, de fapt, FMI. "Povestea ciudată" pe care nu a auzit-o Fondul

Acordurile cu Fondul Monetar Internaţional ne-au ajutat să redresăm indicatorii macroeconomici, ne-au înlesnit reechilibrarea bugetului şi ne-au asigurat finanţarea într-o perioadă de restrişte. Pentru România nu au fost, aşadar, tocmai rele... Pentru băncile pe care le căuta moartea - şi pe aici pe la noi, şi pe la ele pe acasă - au fost însă apă vie! Cu cât ne îndepărtăm de momentul contractării primului împrumut de la FMI din 2009, cu cât ni se lărgesc perspectivele, cu cât urmărim traseul banilor, cu cât tragem linie pentru a-i vedea rezultatul, cu atât ne apare mai clar că acordurile cu instituţiile financiare internaţionale au fost semnate în primul rând în folosul băncilor cu capital străin de la noi. Nu a fost beneficiar mai mare al celor 20 de miliarde de euro împrumutaţi în numele contribuabilului român decât capitalul bancar occidental.

Avioane de vânătoare israeliene au atacat un obiectiv din Siria. Regimul Bashar al-Assad confirmă raidul

Aviaţia militară israeliană a atacat, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, un obiectiv de la frontiera dintre Siria şi Liban, regimul Bashar al-Assad confirmând raidul şi precizând că a fost vizat un centru de cercetări privind armele convenţionale.

CE propune noi măsuri pentru parlamentarii incompatibili şi cei anchetaţi

Comisia Europeană solicită, în raportul MCV privind România, ca parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Gray, citează Mediafax. El a apreciat, răspunzând unei întrebări, că s-au făcut "ceva progrese" în acest domeniu, dar că apar şi câteva probleme. Executivul UE a primit plângeri de la reprezentanţi ai CC, CSM şi ICCJ printre altele în legătură cu atacuri de intimidare şi hărţuire prin media, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray. El a spus că au existat multe cazuri, nu doar unul sau două, în care reprezentanţi de înalt nivel au fost supuşi presiunii prin intermediul presei.

Jucătorii mari se uită cu coada ochiului la moartea RASDAQ

Demersul pe lângă Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) iniţiat de Bursa de Valori Bucureşti pentru transformarea pieţei RASDAQ în sistem alternativ de tranzacţionare a declanşat la acest sfârşit de lună reacţia adversă a Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) care exprimă temerea că ducerea la capăt a acestui proces ar leza interesele acţionarilor minoritari odată ce aceştia ar pierde protecţia legii pieţei de capital. Investitorii instituţionali sunt însă mai puţin interesaţi în condiţiile în care lichiditatea sporadică a acestor emitenţi i-a făcut neatractivi pentru includerea în portofolii. Dan Popovici (OTP Asset Management): Miza este pentru acţionarii minoritari din rândul micilor investitori.

Japonezii deţin aproape 80% din piaţa auto sud-asiatică

Este adevărat, China nu a fost anul trecut o mare piaţă pentru marile mărci de automobile japoneze. Diferendul diplomatic chino-japonez izbucnit în septembrie, însoţit de boicotarea magazinelor ce aveau la vânzare automobile japoneze, dar şi probleme de creştere economică locală, au dus la o diminuare a vânzărilor nipone. Situaţia nu a fost însă nici pe departe sumbră. Vânzările de automobile japoneze în China au ajuns la 2,5 mil. unităţi. Concomitent, vânzările nipone au crescut considerabil, cu aproape 40%, în cele mai mari pieţe din Asia de Sud-Est (Thailanda, Filipine, Vietnam şi Singapore), ajungând la 2,73 mil. automobile doar la persoane particulare, fără a mai include în cifra de afaceri şi vânzările la alţi clienţi. Constructorii niponi au ajuns, la finele anului 2012, să deţină mai bine de 79% din pieţele zonei.

EVENIMENTUL ZILEI

Andrei Marga, acuzat de fals şi haos. Evenimentul zilei a dat CNSAS în judecată în cazul Marga

Preşedintele Institutului Cultural Român e pus la zid de peste 2.000 de oameni care au semnat o petiţie împotriva abuzurilor comise de acesta. Petiţia a fost depusă la Senat. Iniţiatorii acţiunii civice sunt intelectuali care arată, punctual, falsurile din acte, comise de Andrei Marga, şi descriu haosul ce domneşte la ICR. Evenimentul Zilei vrea să afle adevărul despre relaţia lui Andrei Marga cu fosta Securitate. Verdictul pe care acesta l-a primit de la CNSAS este cel puţin ciudat. Racolat de fosta securitate în anii 70, găsit ca "sursa Mureşan" şi turnătorul "Horia", Andrei Marga a primit totuşi verdictul că "nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborator al Securităţii". Intr-un caz asemănător, Mona Muscă a primit verdict de poliţie politică.

Traian Băsescu, după vizita în Chile şi Peru: "America de Sud poate fi o piaţă pentru industria românească"

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, pe Aeroportul Otopeni, o declaraţie de presă, în care a prezentat concluziile principale ale vizitei sale în America Latină. "În martie va avea loc o vizită a reprezentanţilor celor mai mari companii din Peru, care vor analiza oportunităţile economice din România. Peru este interesat de construcţia de microhidrocentrale. Romania deţine expertiză, capacitare de proiectare, construcţie. Sunt interesaţi de sistemele de irigaţii în zona rurală. Noi n-am făcut-o pentru că nu s-au alocat bani, nu pentru că nu ştim să o facem. Interes mare este şi pentru industria feroviară. Există şi nevoia de medicamente generice, produse la Iaşi. Am vrut să fie un semnal către industria românească că există o piaţă în America de Sud", a spus Basescu.

Comisia Europeană, despre Relu Fenechiu: "Cerinţele constituţionale, în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate"

"Una din recomandările de astăzi ale Comisiei Europene este suspendarea din funcţie a miniştrilor trimişi în judecată, potrivit Constituţiei. Daca este de bună-credinţă, Ponta trebuie să-l suspende imediat din funcţie pe ministrul Relu Fenechiu, care a fost numit în Guvern deşi era trimis în judecată când era parlamentar. Dar soluţia cea mai corectă pentru Ponta ar fi revocarea ministrului Fenechiu, pentru că oricum numirea ca ministru a unei persoane trimise în judecata este un gest politic în dispreţul justiţiei şi încrederii publice", arată, într-o declaraţie de presă, europarlamentarul Monica Macovei. Un alt membru al guvernului, vicepremierul Liviu Dragnea este cercetat la DNA pentru că ar fi coordonat fraudarea referendumului pentru demiterea preşedintzelui Traian Băsescu.

Insula Mare a Brăilei jupoaie de la stat suma pe care statul vrea s-o jupoaie de la fermieri

Pe cât de intransigent e guvernul cu sutele de mii de mici fermieri, pe atât e de indulgent cu "primul fermier al ţării" - caracatiţa care căpuşează Insula Marea a Brăilei de 20 de ani. În teorie, e corect ca toată lumea să plătească un impozit pe venitul agricol. În practică, după felul în care a fost formulat, acesta îi va ruina doar pe fermierii mici, care deja nu îşi pot deduce TVA pentru cheltuielile făcute şi care nu sunt în nici un fel de cea mai mare calamitate care sufocă agricultura: hoţii. Pentru fermierii mari, taxarea are costuri doar pe termen scurt, însă pe termen lung îi ajută să-şi extindă afacerile pe terenurile abandonate de cei dintâi. Însă există şi o categorie care a fost tot timpul privilegiată şi care continuă să fie: latifundiarii care au primit terenurile în arendă (derizorie) de la stat. Pentru ei, impozitul pur şi simplu nu se aplică.

JURNALUL NATIONAL

Funcţionari UE cu naşu' în suflet până la prăsele

Raportul MCV pare scris la dictare: cine a dat cu pixul a avut urechea pâlnie la "vocile" cele mai stridente ale băsismului. Aprecierile actului de supraveghere a Justiţiei din România deschid o poartă periculoasă la adresa democraţiei şi libertăţii de exprimare. După ce ticăloşia strecurată de Cotroceni în "strategia de securitate naţională" punea presa în atenţia serviciilor secrete ca element de vulnerabilitate, funcţionarii lui madam Reding atacă acum, la baionetă, libertatea presei. Ziariştilor care critică instituţiile ce şi-au pierdut credibilitatea - nu prin statutul lor, ci prin oamenii puşi de Băsescu să le populeze - trebuie să li se pună botniţă. Aceasta este cea mai scandaloasă recomandare consumată vreodată de un act emis de autorităţile de la Bruxelles pentru o ţară membră a UE.

Badea, despre raportul MCV: Mi se pare o jignire să fii cetăţean al UE

Mircea Badea consideră că în ziua de astăzi a ajuns să fie o jignire să fii cetăţean al Uniunii Europene. Aprecierea lui Badea vine după publicarea raportului Comisiei Europene, care solicită revizuirea standardelor existente în materie de libertatea a presei. "Să fii cetăţean al UE mi se pare o jignire. Solicită revizuirea standardelor existente în materie de libertatea a presei... Care-i diferenţa între Ceauşescu şi ăştia?", s-a întrebat, Badea, retoric, în ediţia de miercuri seară a emisiunii "În gura presei," de la Antena 3. Comisia Europeană a spus în raportul MCV, că au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum şi îndoieli privind eficacitatea supravegherii desfăşurate de CNA, fiind necesară revizuirea normelor pentru garantarea protecţiei instituţiilor.

Din culisele Jafului Secolului: Hoţii habar n-aveau ce au furat - Gauguin, scris în declaraţii "Goghen", Matisse, asociat cu Matiz

Tablourile de zeci de milioane de euro furate din Olanda au fost scoase din ramele în care se aflau şi ţinute o perioadă în localitatea tulceană Măcin, "în pungi de un leu". Potrivit anchetatorilor, furtul a durat două minute, timp în care hoţii au "fentat" mecanismul de închidere a uşilor, care automat a dezactivat temporar şi sistemul de securitate cu raze laser. Suspecţii arestaţi nici măcar nu aveau cunoştinţe de artă, iar la audieri unul a arătat că a reţinut numele pictorului Henri Matisse după marca Matiz, în vreme ce altul, în loc de Gauguin a scris, după auz, "Goghen". Cei trei suspecţi arestaţi preventiv în cazul furtului celor şapte tablouri din muzeul Kunsthal din Rotterdam au dat declaraţii contradictorii, "se mint între ei şi se ceartă", au spus surse judiciare citate de Mediafax.

Pivniceru: Voi lua măsuri privind baza de selecţie la nominalizările pentru PICCJ şi DNA

Mona Pivniceru, s-a arătat mulţumită de concluziile raportului MCV şi a anunţat că va lua măsuri în legătură cu singura critică adusă de Comisie ministerului, respectiv aceea că n-a fost asigurată o bază de selecţie largă legată de nominalizările pentru şefia PICCJ şi cea a DNA, scrie Mediafax. Pivniceru a declarat, miercuri seară, într-o conferinţă susţinută după publicarea raportului Mecanismului de Cooperarea şi Verificare (MCV), că este mulţumită de concluziile acestuia în ceea ce priveşte activitatea Ministerului Justiţiei.

MISTERUL sufletului omenesc, DESCIFRAT. La ce concluzie FASCINANTĂ au ajuns doi oameni de ştiinţă

Stuart Hameroff şi Sir Roger Penrose de la Departments of Anesthesiology and Psychology, Universitatea din Arizona, susţin că au descoperit ce reprezintă şi care este esenţa sufletului omenesc, scrie news.com.au. Cei doi oameni de ştiinţă, recunoscuţi la nivel mondial, au elaborat o teorie fascinantă care ar putea explica acest mister. Ei spun că la baza conştiinţei, regăsită la nivelul celulelor din creier sub forma unor structuri numite microtubuli, ar sta rezultatul unor efecte de natură cuantică gravitaţională. Altfel spus, sufletul este un produs al mai multor interacţiuni ale întregului Univers care se concentrează în celule vii precum cele din creier. Asta înseamnă că sufletul ar putea exista şi în afara corpului, adică am putea trăi şi dincolo de moartea fizică.

Cât de verzi sunt energiile verzi

Promotorii afacerii cu energie, dar şi furnizorii de echipamente susţin că noua industrie este curată şi total inofensivă pentru mediu, oameni şi chiar pentru alte fiinţe. În aceeaşi categorie se încadrează dezvoltatorii de ferme fotovoltaice sau investitorii în centrale electrice pe biomasă. Toţi aceştia sunt însă contrazişi în privinţa inofensivităţii industriei energiei verzi, iar cei care o fac vin cu destule argumente: fermele eoliene poluează vizual, sonor şi electromagnetic, panourile solare conţin substanţe toxice, centralele pe rumeguş maschează, de fapt, tăierile masive de păduri din anumite zone. Mai mult decât atât, biocombustibilii introduşi obligatoriu în rezervoarele autovehiculelor generează diminuarea accesului la hrană şi duc, implicit, la creşterea preţurilor la alimente pe plan mondial.

NATIONAL

Dezvaluiri despre dezinformarea Bruxelles-ului pe "Filiera Macovei"

Este clar ca, in disputa pentru preluarea controlului Justitiei, Mona Pivniceru se afla deja in afara jocului. Iar cum nu a reusit nici macar sa tina in frau isteria de la CSM, cu atat mai greu ii era sa isi impuna punctul de vedere la Bruxelles. Ultima cearta pe care a avut-o Mona Pivniceru cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, i-a determinat pe liderii USL sa schimbe urgent strategia de imbunare a cancelariilor occidentale. Asa ca au desemnat un grup de lucru, coordonat de europarlamentarul Norica Nicolai, care a trecut la strangerea de probe pentru a se demonstra concret dezinformarea consecventa a Bruxelles-ului, pe filiera Monicai Macovei. Deja au fost stranse mai multe memorii, depozitii si chiar plangeri penale depuse impotriva oamenilor lui Daniel Morar, cel despre care se afirma ca a alimentat-o din greu cu "munitie" pe Monica Macovei.

O cifra care da peste cap matematica: inflatie cu 21 de zerouri in Zimbabwe

Pare de domeniul fantasticului, dar este cat se poate de adevarat: inflatia din statul african Zimbabwe a ajuns la 6,5 de... sextilioane de procente, adica o o cifra urmata de 21 de zerouri. In 2008, anul cu o inflatie de"numai" 41.900 de trilioane in Zimbabwe, Robertt Mugabe a lansat bancnota de 100 de trilioane. Recent, ministrul de finante al tarii a anuntat ca mai are in vistierie doar 217 dolari. Cauza situatiei economice dezastruoase, sustin expertii, o constituie decizia lui Robert Mugabe de a confisca in anul 2000 terenurile a 4.000 de fermieri, moment in care tara a intrat intr-o spirala inflationista imposibil de controlat.

Omul care a dezvaluit "Afacerea Watergate" e sigur: Obama vrea sa decapiteze Noua Ordine Mondiala!

Bob Woodward, celebrul jurnalist care a dezvaluit "Afacerea Watergate", crede ca presedintele american si viitorul ministru al Apararii vor sa decapiteze Noua Ordine Mondiala. Woodward, care publica tot in The Washington Post, a dezvaluit un dialog "interesant" care a avut loc in 2009 intre Obama si Chuck Hagel, cel nominalizat pentru sefia Apararii. In timpul unei vizite la Casa Alba, Hagel l-a avertizat pe Obama cu privire la "potlogarii din Pentagon si din politica, aflati in fruntea Noii Ordini Mondiale". "Este timpul in care suntem condusi de o Noua Ordine Mondiala. Nu o putem controla. Trebuie sa pui totul la indoiala, tot ce ei iti spun, propun etc. Tot ce presupune o vechime de peste zece ani nu mai este actuala. Trebuie sa te intrebi care mai este rolul nostru. Trebuie sa te intrebi care este rolul armatei. La ce folosim armata?!"

A gasit solutia pentru reducerea numarului de alesi: MRU scoate agentii sub acoperire din Parlament

Mihai Razvan Ungureanu si-a propus sa schimbe imaginea Parlamentului. Pentru un inceput modest, senatorul vrea sa curete Legislativul de agenti sub acoperire. "In momentul in care esti parlamentar te ocupi de legiferare, nu ai slujba dubla", a declarat Ungureanu mentionand ca, in felul acesta, Parlamentul va deveni o institutie solida. "Initiativa noastra este menita sa transforme Parlamentul dintr-o institutie lipsita de credibilitate, dintr-o institutie in care se pot intampla, cum s-a intamplat si in vara, migrari masive de parlamentari dintr-o parte in alta a spectrului politic, intr-o institutie credibila, solida, care este asezata pe spatele unor oameni politici responsabili si cu biografie curata", a afirmat senatorul.

Ford pierde doua miliarde de dolari in UE. Mai ramane la Craiova?

Compania americana Ford a anuntat ieri ca in 2013 estimeaza pierderi de doua miliarde de dolari in Europa. Acest fapt ar putea avea efecte negative inclusiv asupra uzinei de la Craiova. Anuntul companiei auto a avut ca efect imediat scaderea valorii actiunilor la bursa de la New York, cu 4,6%. Titlurile Ford au ajuns astfel la 13,14 dolari/actiune, aceasta fiind cea mai mare scadere din iunie 2012. Conducerea companiei s-a aratat insa foarte surprinsa de scaderea actiunilor, deoarece pierderile anuntate pentru 2013 nu sunt cu mult mai mari decat cele deja inregistrate in Europa in 2012, de 1,75 de miliarde de dolari.

PUTEREA

Raportul Comisiei Europene arată că România nu a făcut nici un progres în ultimele şase luni. Vai şi amar de Justiţia noastră!

România mai are multe de făcut pentru funcţionarea statului de drept, susţine Comisia Europeană în Raportul pe Justiţie, dat publicităţii miercuri, la Bruxelles. Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Gray, cel care a prezentat documentul, a insistat asupra faptului că, în cazul recomandărilor făcute Guvernului de la Bucureşti de către Comisia Europeană în vară, acestea au fost parţial îndeplinite, parţial nu. În premieră, Raportul sancţionează presiunile asupra Justiţiei prin intermediul unor campanii de presă şi observă că CNA nu îşi face datoria.

IMM-urile, luate la puricat

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) vor verifica în ce domenii îşi desfăşoară activitatea firmele cu afaceri de sub 65.000 euro, care vor plăti impozit pe venit, o variantă fiind stabilirea impozitului forfetar în funcţie de activitate, a declarat Dan Manolescu, secretar de stat în instituţie. Pe de altă parte, oficialul a afirmat că MFP intenţionează, în acest an, clarificarea legislaţiei, respectiv de a aduna şi structura într-un singur document toate prevederile Codului fiscal ţinând cont de modificările aplicate în ultimii opt ani, corelate cu actele normative conexe.

CE a lansat procedurile de infringement împotriva Marii Britanii, în problema vizând permisele de rezidenţă pentru români

Comisia Europeană a iniţiat procedurile de infringement împotriva Marii Britanii, cerând transpunerea deplină şi corectă şi implementarea prevederilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte libera circulaţie, unul dintre aspectele sesizate vizând permisele de rezidenţă pentru români şi bulgari, potrivit unui document obţinut de Agerpres. Comisia aşteaptă în prezent răspunsul autorităţilor britanice.

ROMANIA LIBERA

Primul tunel privat din România

Inerţia Guvernului de a urgenta lucrările de infrastructură determină autorităţile locale să ia în mână frâiele unor astfel de proiecte. Acestea sunt ambiţioase, însă rămân la stadiul de vise ca urmare a fundamentării lor economice insuficiente şi a disputelor locale. Poate cel mai spectaculos proiect local este cel derulat de către Consiliul Judeţean Maramureş pentru realizarea unui tunel cu taxă pe sub munţii Gutâi şi cu o lungime de 4,4 kilometri. Dacă ar reuşi, tunelul ar facilita o legătură rutieră utilă între extremitatea nord-estică a UE şi Coridorul IV pan-european ce tranzitează România. Tunelul maramureşean urmează să fie inclus în alt proiect mai larg, numit Axa Nordului care ar scoate din izolare judeţul.

Ponta trebuie să se lepede de Antena 3 şi de Voiculescu

Dacă există o noutate absolută în raportul Comisiei Europene de ieri este menţionarea rolului nefast pe care îl joacă mass-media în torpilarea, intimidarea şi hărţuirea Justiţiei. Când spune "mass-media", Comisia spune, de fapt, Antena 3 şi Dan Voiculescu. Dacă Ponta vrea să dea consistenţă imaginii de politician "frecventabil" şi raţional care i se construieşte sub ochii noştri, dacă vrea să fie mai mult decât o carcasă goală, atunci trebuie să se lepede cât mai repede de Voiculescu şi Antena 3.

ZIARUL FINANCIAR

Ipotecarul în lei se mişcă greu: doar 2.000 de credite vândute într-un an. Bancherii rămân sceptici

Unu din zece credite ipotecare vândute anul trecut a fost în lei, dublu faţă de trecut, determinantă pentru această mişcare fiind lipsa resurselor în valută din sistemul bancar. Soldul creditelor ipotecare în lei s-a majorat cu 20% anul trecut şi a ajuns la 1,82 mld. lei (echivalentul a 400 mil. euro) la sfâr­şitul lunii decembrie, avansul fiind de 2,5 ori peste cel înregistrat de împrumuturile în valută, conform datelor BNR. Ca valoare nominală, creditele în valută continuă totuşi să reprezinte grosul vânzărilor de ipotecare datorită dobânzilor mai atractive.

Conferinţă ZF: Reducerea CAS poate stimula economia. Contribuţiile sociale mari dezavantajează România în faţa Bulgariei

Reducerea contribuţiilor sociale este o soluţie care poate stimula economia, însă România a ră mas una dintre ţările cu cele mai ridicate niveluri ale contri bu ţi ilor sociale, de 44,45%, ceea ce este foarte îngrijo rător pentru mediul de afaceri, iar acest lucru o dezavantajează în faţa Bulgariei, care are un nivel cumulat al impozitării muncii de 30,3%. Aceasta este una dintre concluziile conferinţei "Cum se pot stimula creşterea economică şi crearea de locuri de muncă prin mă suri fiscale", organizată de ZF în parteneriat cu firma de audit şi con sultanţă PwC.

Comisia Europeană întinde o mână guvernului de la Bucureşti. Raportul pe MCV, neaşteptat de conciliant

Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) publicat ieri a provocat destulă frustrare la Bucureşti, deşi este mai puţin critic decât se anticipa. Raportul privind MCV - o formă de monitorizare a Justiţiei ce este aplicată de Comisie doar României şi Bulgariei şi de care Bucureştiul ar dori să scape, dar nu poate - ar fi trebuit să apară la finele anului trecut, dar a fost amânat din cauza campaniei electorale. Premierul Victor Ponta s-a arătat deranjat de ceea ce el a numit unele inexactităţi din raport care, în opinia sa, ar fi fost evitate dacă Bucureştiul ar fi fost consultat şi nu doar monitorizat. Preşedintele Traian Băsescu, care aseară s-a întors din turneul din America Latină, nu a dorit să comenteze documentul arătând că nu a avut timp suficient să-l studieze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb