REVISTA PRESEI 31.08.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 31 august 2012

ADEVARUL

Voiculescu agită flacăra suspendării

Dan Voiculescu, cel care a lansat ideea suspendării lui Traian Băsescu din luna iulie, afirmă că operaţiunea ar putea fi repetată. "Românii doresc demiterea lui Traian Basescu, iar articolul 95 din Constituţie permite fără nicio problemă declanşarea unei noi proceduri de suspendare", sunt motivele pe care le invocă preşedintele fondator al PC, într-un interviu acordat agenţiei de stat Agerpres. El a stabilit, în linii mari, şi calendarul viitoarei suspendări. "Ar fi recomandabil să se desfăşoare la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie, astfel incât referendumul pentru demitere să poată fi organizat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare", a spus Voiculescu.

Socialiştii europeni fug de Ponta

Congresul Partidului Socialiştilor Europeni (PES) va fi mutat de la Bucureşti la Bruxelles, aparent la solicitarea PSD. Neoficial, eurosocialiştii se tem de asocierea cu PSD. Partidul Socialiştilor Europeni (PES) intenţionează să mute congresul din 28-29 septembrie de la Bucureşti la Bruxelles, pe fondul îngrijorărilor cu privire la valorile democratice ale premierului Victor Ponta, susţine o sursă din rândul socialiştilor, citată de site-ul EurActiv.com. Informaţia mutării congresului a fost confirmată de Hannes Swoboda care a susţinut, însă, că decizia a fost luată la solicitarea PSD. Potrivit siteului EurActiv, "doar câţiva lideri" ai partidelor afiliate PES din Europa au confirmat participarea la congresul de la Bucureşti, restul fiind reticenţi la a fi găzduiţi de Ponta, care a fost criticat de la preluarea funcţiei de premier, în primăvară.

Marga, turnător cu trei nume de cod

Fostul ministru de Externe, propus preşedinte al Institutului Cultural Român, are dosar de informator la CNSAS. El a colaborat cu Securitatea începând din anii '70, când era bursier în RFG. Joi după-amiază, ziarul "Adevărul" a intrat în posesia unor informaţii care spulberă toate speculaţiile pe această temă. Surse din cadrul serviciilor secrete ne-au confirmat faptul că la CNSAS (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii) există cel puţin un dosar de reţea în care apare Andrei Marga. În plus, el figurează cu trei nume de cod. De asemenea, din documentele deţinute de CNSAS rezultă că Marga a colaborat cu Securitatea nu doar pe plan intern, ci şi extern, furnizând informaţii şi despre cetăţeni străini.

Codex Alimentarius, între complot mondial şi siguranţă alimentară

Adoptarea Codex Alimentarius de către România ridică suspiciuni în rândul medicilor. Unii dintre ei cred chiar că se urmăreşte scăderea populaţiei lumii, în timp, prin consumul alimentelor recomandate de Cod. În 2009, printr-o hotărâre de guvern a cabinetului Boc, România a aprobat standardele Codex Alimentarius ca referinţă pentru siguranţa alimentelor. Printre recomandările care au ridicat suspiciuni, de pe lista Codex Alimentarius, se află o substanţă numită Initium, despre care medicii spun că este cancerigenă şi chiar că stă la baza unui pesticid, prin urmare este toxică.

CGMB a avizat Autostrada Suspendată. După cinci ani de luptă, proiectul lui Oprecu de 1,5 miliarde de euro devine realitate

Autostrada suspendată a Primarului General Sorin Oprescu a fost aprobată astăzi în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) cu 29 de voturi şi 16 împotrivă. Contestat de nenumărate ori, proiectul gigant al lui Oprescu a avut noroc de această dată cînd, pentru prima oară, majoritatea consilierilor au fost de partea edilului. Autostrada suspendată propusă de primarul general Sorin Oprescu în Campania electorală din 2008, în valoare totală de peste 1,5 miliarde de euro va deveni realitate după ce a primit avizul de la consilierii municipalităţii. Valoarea estimată a investiţiei se ridică la 6,83 miliarde lei, din care aproximativ 58 de milioane reprezintă cheltuieli pentru proiectarea şi asistenţa tehnică necesară proiectului.

Germania şi China, într-o "relaţie specială"

Între Berlin şi Beijing pare să se dezvolte o adevărată simbioză economică, astfel că unii analişti se întreabă dacă această relaţie nu ar putea fi în detrimentul restului Europei. Pentru a doua oară în decurs de şapte luni, cancelarul german, Angela Merkel, a mers în vizită în China pentru a se întâlni cu liderii acestei ţări, deşi astfel de consultări au loc o dată pe an, notează "The New York Times". Vizita are loc în contextul în care între cele două state se dezvoltă "o relaţie specială", Germania fiind cel mai important partener comercial din Uniunea Europeană al Chinei, în timp ce China reprezintă una dintre principalele destinaţii pentru investiţiile companiilor germane, arată o analiză publicată de European Council on Foreign Relations (ECFR). Relaţia dintre prima putere economică din Europa şi a doua la nivel mondial are toate şansele să devină tot mai solidă.

CURENTUL

Puşcăriabilii USL, în frunte cu Voiculescu, vor o nouă suspendare a lui Băsescu

Chiar dacă vara este pe sfârşit, unii puşcăriabili nu au somn şi visează cu ochii deschişi în continuare la mazilirea preşedintelui Traian Băsescu, cel care le stă în gât multora din USL. Astfel, la doar două zile de la întoarcerea lui Băsescu la Cotroceni, regizorul celei de-a doua suspendări a preşedintelui a ieşit din nou la rampă. Este vorba de turnătorul ordinar la Secu "Felix" Voiculescu, cel care riscă până la 12 ani pentru spălare de bani în dosarul ICA. Şi cum dosarul său e aproape de finalul judecăţii, Voiculescu a dat urgent un interviu în care a vorbit de necesitatea suspendării din nou a preşedintelui, chiar în această toamnă, în apropierea alegerilor generale, pentru ca în perioada suspendării eternul interimar Crin să poată numi viitorul premier al României. La ideile lui Felix s-a raliat urgent al doilea om din PNL, Fenechiu, zis şi Relu Puşcărie, care riscă de asemenea ani buni de închisoare pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în dosarul "Afacerea Transformator".

Asociata fiicei lui Voiculescu - pe cale să preia funcţia de director al TVR1

Procesul de uselizare a TVR este pe cale de desăvârşire, după ce în fruntea acestei instituţii a fost numit un consiliu de administraţie 100% USL , iar funcţia de preşedinte-director general i-a fost încredinţată lui Claudiu Elwis Săftoiu, cel care se confunda la un moment dat cu mobilierul din studiourile Antenei 3. Ultima etapă pentru politizarea definitivă a instituţiei va fi parcursă odată cu numirea asociatei Cameliei Voiculescu, Gabi Firea, în fruntea TVR1. Cele două sunt asociate în cadrul firmei Săptămâna Financiară SRL, iar numirea Gabrielei Firea în calitate de director al TVR 1 ar avea un iz de conflict de interese. Potrivit informaţiilor, Gabi Firea, a primit oferta să preia postul de director al canalului TVR 1, în cadrul procesului de restructurare şi reorganizare a Televiziunii publice.

Dracula Park de Tia Şerbănescu

Bilanţul suspendării preşedintelui Băsescu şi criza de partid şi de stat declanşată de USL - care a demonstrat că pentru ea două necazuri (criza economică generală şi seceta naţională) nu sunt suficiente întrucât reprezintă trei partide, nu două - arată prost pentru toate părţile implicate şi mai ales pentru România. Am ajuns de râsul lumii cu suspendările noastre aiuristice. Dl. Băsescu a rămas însă neînvins şi de astă dată chiar dacă a supravieţuit cu greu atentatului sinucigaş al USL: s-a reales preşedinte cu 7 mil. de voturi împotrivă. Sincer vorbind, înaintea suspendării avea şi mai multe: a pornit bătălia de la 10% în sondaje şi a terminat-o la 23% iar PDL a săltat şi el. USL în schimb a pierdut 10 procente şi încrederea partenerilor occidentali - iar încrederea înseamnă bani. Deştepţii ăştia (Felix, Xerox şi Joker) ne-au cam ruinat cu patima lor nesănătoasă pentru jocurile de noroc.

CURIERUL NATIONAL

În 4 ani, preţurile apartamentelor s-au înjumătăţit

În luna august a acestui an, preţurile apartamentelor au ajuns la noi minime, înregistrându-se scăderi ale preţurilor medii solicitate de proprietari pentru toate tipurile de unităţi din Bucureşti comparativ cu aceeaşi perioadă a anilor trecuţi, potrivit unui raport realizat de anunturiparticulari.ro. Dacă în august 2008, preţul mediu solicitat pentru o garsonieră era de 71.838 de euro, patru ani mai târziu, proprietarii cereau 35.193 de euro. Preţul mediu al unui apartament cu două camere, luna aceasta, a fost de 55.096 euro, în timp ce în august 2008 ajungea la 110.660 euro. Pentru o locuinţă cu trei camere, în august 2008, se solicitau 145.428 euro, iar acum preţul mediu este de 75.255 euro.

Autorităţile locale, forţate să plătească arieratele

FMI a pus ca primă condiţie pentru aprobarea noului acord plata restanţelor de la nivelul autorităţilor locale. Potrivit unui proiect de ordonanţă, autorităţilor locale care nu-şi achită restanţele li se vor tăia banii care vin din cotele defalcate de la Bucureşti. Banii de la companiile de stat vor fi încasaţi mai repede, iar ANAF se va substitui ADS la încasarea creanţelor din arende şi concesiuni şi va controla încasarea redevenţelor.

Românii care au case în Ungaria vor să le vândă din cauza crizei

Casele ieftine şi taxele mai mici au determinat sute de arădeni să-şi cumpere locuinţe în Ungaria, după aderarea la UE, mulţi mutându-se acolo şi făcând naveta la Arad, la locurile de muncă. În prezent, însă, sute de români care şi-au cumpărat case în Ungaria după 2007 vor să scape de ele din cauza crizei financiare. În prezent, în Ungaria taxele s-au mărit, alimentele şi transportul s-au scumpit, astfel că românii îşi vând casele. Din 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, orice persoană fizică poate să-şi cumpere o locuinţă în comunitatea europeană, iar tranzacţiile imobiliare au explodat în localităţile ungare aflate lângă graniţă, scrie Mediafax.

Cum intrarea în faliment a statelor poate pulveriza banii în circulaţie

Sistemul monetar actual are la bază banii credit, iar în spatele fiecărui activ stau promisiuni de plată care în cele din urmă nu pot fi onorate, spune Keith Weiner, preşedinte al Gold Standard Institute din SUA. Spre deosebire de sistemul care se centrează pe aur, în care banii nu pot dispărea cu totul pentru că aurul este ceva fizic, actuala alcătuire monetară lasă loc unei astfel de perspective de vreme ce toţi banii din circulaţie au ca bază promisiuni de plată ale statului. Într-un fel sau altul, titlurile de stat sunt instrumentele financiare pe care se susţin toţi banii aflaţi în circulaţie. Consecinţa care derivă din această concluzie este aceea că un faliment al unui stat poate conduce la o reacţie în lanţ care să pulverizeze banii aflaţi în circulaţie.

Câmpeanu nu vrea eliminarea cotei unice, dar susţine reintroducerea venitului global

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat ieri, că eliminarea cotei unice nu i se pare o măsură bună, subliniind însă că trebuie să se intervină pentru reintroducerea venitului global, informează Mediafax. Câmpeanu a precizat că este nevoie de multă atenţie pentru tratamentul fiscal aplicat angajatorilor, acesta fiind o componentă principală care poate să aibă o acţiune benefică sau nu, în funcţie de momentul în care e luată şi sub ce formă.

EVENIMENTUL ZILEI

Ecaterina Andronescu: Clasa pregătitoare ar fi trebuit să rămână în grădiniţe

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a explicat la emisiunea "Ultimul cuvânt", de pe B1 TV, deficienţele din organizarea clasei pregătitoare. "Pregătirea pentru această clasă a început foarte târziu. Deşi legea a intrat în vigoare în februarie 2011, abia în martie 2012 s-a aprobat curriculumul. Iar despre mijloacele didactice şi despre formarea profesorilor, vorbim abia de o lună şi jumătate" a spus Andronescu. Ministrul a precizat că nu putea anula măsurile luate pentru clasa pregătitoare. "Cred că greşeala care s-a făcut nu este că această clasă intră în învăţământul obligatoriu. Trebuia să intre, este în foarte multe ţări din lume. Dar ar fi trebuit să rămână în grădiniţe, unde aveam toaletele corespunzătoare, aveam spaţiu de joacă, aveam educatorii formaţi, aveam infrastructura" a mai explicat Ecaterina Andronescu.

Centrul Civic a lui Ceauşescu, reînviat de aleşii generali

Aleşii generali ai Capitalei au votat construirea de poduri pietonale, trotuare mai late şi zone închise circulaţiei auto. Acestea sunt câteva dintre proiectele care se vor pune în practică prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) prin care se vrea revitalizarea zonei centrale a Capitalei. Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU propune 39 de proiecte, cu 45 de subproiecte conexe. 13 proiecte sunt condiţionate de achiziţii de teren sau de parteneriate cu instituţii precum Parlamentul. În plus, pentru anumite proiecte de o complexitate ridicată, precum reconfigurarea unor spaţii publice majore, se propune realizarea de concursuri internaţionale de soluţii. Unul dintre cele mai importante proiecte propuse de specialiştii consorţiului este reconectarea zonei de sud a Dâmboviţei cu Centrul Istoric. Unirea celor două zone ar urma să se realizeze prin intermediul a două poduri: Mircea Vodă şi Podul Calicilor.

200.000 euro, cel mai mare impozit plătit de un român

Enorma sumă a fost plătită la stat de un bucureştean cu un salariu anual de 5,3 milioane de lei. Românul cu cel mai mare salariu din România încasat în 2011 a virat la stat nu mai puţin de 860 de mii de lei sub formă de impozit. Suma reprezintă echivalentul a aproximativ 200.000 de euro pentru salariul încasat. Cel mai mare salariu anual din 2011 încasat de un român a fost de 5,3 milioane de lei, domeniul de activitate fiind dezvoltarea şi promovarea imobiliară. Pe locul al doilea se situează un angajat din domeniul telecomunicaţiilor, care a plătit un impozit de aproape 800.000 de lei, la un venit net anual de 4,9 milioane de lei. În total, de la 10 angajaţi, incluşi într-un top al plătitorilor de cele mai mari impozite, statul a obţinut venituri din impozitarea lor în valoare totală de peste 1,5 milioane de euro, valoare calculată la un curs mediu anual (în 2011) de 4,2379 de lei pentru un euro.

JURNALUL NATIONAL

PLANUL DIABOLIC al lui Cristi Danileţ. Ce îi pregăteşte judecătorul CSM ministrului Mona Pivniceru

Judecatorul Cristi Danilet, membru CSM si fost consilier al Monicai Macovei, face tot posibilul să limiteze prerogativele actualului ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru. Este vorba de numirea procurorului general al Romaniei şi a şefilor DNA şi DIICOT. Procedura aplicată până acum - ministrul Justiţiei propune, CSM dă un aviz, preşedintele semnează decretul - nu mai este bună, potrivit lui Cristi Danilet, desi a fost aplicata de ministrul Monica Macovei, pe care l-a consiliat. Practic numirea procurorului general si a sefilor DNA si DIICOT ar trebui sa se tranforme intr-o dezbatere publica transmisa in direct. In plus, in timp ce rolul ministrului Justitiei devine aproape nul, cel al CSM-ului creste considerabil.

EXCLUSIV Judecătorii ne vor costa dublu! Lista primelor, alocaţiilor, premiilor, indemnizaţiilor şi sporurilor cerute de magistraţi pentru anul 2013

Puterea judecătorească a solicitat Executivului un buget dublu pentru anul 2013. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat, în şedinţa din data de 23 august, bugetele instantelor judecatoresti pentru anul 2013. În proiectul de buget au fost cuprinse propunerile transmise de către instanţele judecătoreşti. "Bugetul avizat cuprinde inclusiv fondurile care trebuie acordate in baza OUG nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare. De asemenea, bugetul avizat de CSM cuprinde si fondurile necesare pentru plata premiului anual, a primei de vacanta si a primelor, precum si a orelor prestate in fara duratei normale a timpului de lucru.

Industria cu care România cucereşte Europa

O piaţă în care România stă pe podium în Europa, afacere de sute de milioane de euro: producţia de componente pentru biciclete. România ocupă locul trei în Uniunea Europeană la producţia de componente şi accesorii pentru biciclete, cu o cotă de piaţă de 15%, cu puţin în urma Germaniei, care are o cotă de 16%. Pe primul loc se află Italia, cu o cotă de 32%, se arată în raportul European Bicycle Industry & Market Profile, realizat de Association of the European Bicycle Industry and Association of te European Two-Wheeler Parts & Accessories Industry. În termeni valorici, piaţa de componente şi accesorii din România a fost în 2011 de 200 de milioane de euro, la aceeaşi valoare din 2010.

Fabrica de bani a României face angajări. Vezi dacă te califici

Imprimeria BNR, compania de stat care tipăreşte bancnote pentru BNR, face recrutări în această perioadă. Angajatorii caută tipăritori, casier tezaur, un inginer sistem informatic, un expert în achiziţii publice şi un inginer tehnolog. Imprimeria BNR ofertează candidaţii cu salariu motivant şi tichete de masă şi caută oameni bine pregătiţi, care nu au antecedente penale, sunt corecţi şi cu simţul răspunderii. Toate detaliile, într-un material ECONOMICA.NET.

Maşinile chinezeşti, retrase de pe un întreg continent. Suspectate că provoacă apariţia cancerului

Maşinile produse de Cherry Automobile şi Great Wall Motor sunt retrase din Australia pentru că autorităţile din statul de la Antipozi au decis că azbestul pe care îl conţin are potenţialul de a-l îmbolnăvi pe proprietar de cancer. Chery Automobile şi Great Wall Motor , cei mai mari exportatori chinezi de autovehicule, au început să-şi retragă majoritatea maşinilor vândute în Australia după ce autorităţile din statul aflat la Antipozi au găsit azbest în mai multe modele, potrivit China Daily. Azbestul poate cauza cancer.

NATIONAL

Doru Giugula, dat pe mana procurorilor de inspectorii ANI

Dupa dezvaluirile facute de "National", referitoare la averea fabuloasa si nedeclarata pe care a facut-o Doru Giugula in perioada in care a fost consilier general al Capitalei, ieri, Agentia Nationala de Integritate l-a declarat pe acesta incompatibil si l-a dat pe mana procurorilor. Inspectorii ANI au declarat ieri ca au constatat o diferenta de aproximativ 250.000 de euro intre averea dobandita si veniturile realizate de Giugula si ca au indicii ca acesta ar fi comis infractiunea de fals in declaratii. Mai mult, Giugula, al carui nume apare in scandalul cu mafia exproprierilor, i-a tratat cu sictir pe inspectorii ANI care l-au chemat la sediu pentru lamuriri, mintindu-i pe acestia ca se va prezenta, dupa care nu a mai dat niciun semn.

Cum ingheata Florin Georgescu salariile bugetarilor

Vicepremierul si ministrul de finante Florin Georgescu i-a bagat in sedinta pe ministrii ale caror institutii foloseau fonduri comunitare, taiate in prezent de UE. Bugetul de stat tot mai saracacios i-a determinat pe guvernanti sa ia decizii drastice. Astfel, daca pana nu demult, desi Comisia Europeana taiase fondurile europene pentru Romania, Executivul a continuat plata catre beneficiari, in prezent, autoritatile romane au sistat aceste plati. Bani se plateau din diverse surse, in principal, din privatizari, insa FMI a avertizat ca nu va pune la dispozitie o noua transa din acordul precautionary, daca aceasta practica a guvernului va continua.

Metro trage oblonul la Real Romania

Compania germana de retail Metro are in vedere vanzarea tuturor hipermarketurilor Real pe care le detine in afara Germaniei, deci si a diviziei din Romania. Decizia face parte din strategia conducerii Metro, care a anuntat, potrivit Bloomberg, ca se va axa in special pe pietele care ii aduc cele mai mari profituri. In prezent, in Germania, Polonia, Rusia, Romania, Turcia si Ucraina exista 423 de magazine. Conducerea Metro ar vrea sa le "marite", deoarece noua recesiune din Europa a determinat scaderea puternica a profiturilor magazinelor Real., insa, deocamdata, "in carti" s-ar afla retailerul Auchan, cu care, sustin sursele Bloomberg,

Pe Blaga-l trage ata la liberali

Imun la atacurile liberalilor, Vasile Blaga crede in continuare ca locul "natural" al PNL-ului era langa PDL. Iesit la rampa dupa parafarea noii platforme de dreapta, Vasile Blaga a dat glas vechii sale nostalgii politice, conform careia pedelistilor si penelistilor le-ar sta tare bine impreuna, in pofida decesului prematur al "ADA", prima alianta PNL-PDL. "De aceasta alianta vorbesc tot de la Conventia din 2011, nu de la cea din 2012. In 2012, in plus chiar in programul politic, am introdus necesitatea coagularii fortelor de centru dreapta. Intre timp PNL-ul facuse USL-ul. In continuare cred ca o alianta naturala ar fi fost intre PDL si PNL, dar lucrurile sunt intr-o alta evolutie si eu nu cred ca vom marca puncte incercand sa cream crize in USL", si-a detaliat liderul PDL viziunea.

PUTEREA

Kovesi şi Tobă trebuie demişi

Explicaţiile şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, legate de modul în care a fost instrumentat cazul tinerei nipone ucise cu bestialitate în pădurea Corbeanca, dar şi lipsa de transparenţă a procurorilor coordonaţi de Codruţa Kovesi au scos în evidenţă o stare de fapt extrem de gravă: în România nu există un sistem centralizat de analiză a crimelor, pentru a se depista din timp eventualele asasinate comise de ucigaşi în serie. Acest caz macabru a scos în evidenţă lipsa totală de profesionalism a "doamnei de fier" Codruţa Kovesi, care de mai mulţi ani conduce Parchetul şi nu a fost în stare să implementeze un sistem de depistare rapidă a unui criminal în serie.

Război total la Poşta Română

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) acuză conducerea Poştei Române de dezinformare şi manipulare a opiniei publice, precum şi de tentativa de intimidare a liderilor de sindicat şi a salariaţilor Poştei Române. Într-un comunicat transmis ieri, reprezentanţii SLPR consideră ca fiind mincinoasă afirmaţia directorului general al CNPR, Ion Smeeianu, potrivit căreia nu vor mai fi făcute disponibilizări colective sau reduceri salariale în 2012, în condiţiile în care documentele primite de sindicat confirmă măsurile de disponibilizare şi reduceri salariale decise de conducerea Poştei.

Cetăţeanul Voiculescu îl vrea încă o dată capră pe premierul Ponta de Mihai Pâlşu

Ieri, la prima oră, cu o inspiraţie de zile mari, agenţia de ştiri Agerpres i-a solicitat ex-turnătorului, ex-senatorului şi ex-liderului PC Dan Voiculescu un interviu în exclusivitate! Din această convorbire uluitoare, de care ţara avea atât de multă nevoie din partea unei agenţii plătite cu bani publici şi cu întrebări şi răspunsuri aparţinându-i în totalitate lui Felix, am aflat că poporul arde de dorul unui nou bâlci politic. Am mai aflat că Victor Ponta şi Crin Antonescu trebuie să mai stea o dată capră pentru a-i satisface poftele grobiene neobositului Dan Voiculescu. Ce credeţi că i-a trecut prin cap lui Felix, cel cu dosar penal la DNA pentru că a furat 60 de milioane de euro de la un institute? Ideea fenomenală de a-l mai suspenda o dată pe Băsescu - cam pe la sfârşitul lui octombrie!

Românii preferă economisirea

Clienţii bancari români au început să dea dovadă de mai multă prudenţă în ceea ce priveşte creditarea, potrivit oficialilor bancari. Aceştia declară că, în cursul acestui an se aşteaptă la o creştere mai mare a economisirii faţă de creditare, în cazul persoanelor fizice. Potrivit lui Florin Eugen Sinca, analist în cadrul echipei de cercetare a BCR, acesta consideră că pentru acest an se observă o creştere a comportamentului de tip precaut al clienţilor bancari, aceştia preferând în mare parte să economisească decât să se împrumute.

ROMANIA LIBERA

Poate supravieţui USL unei noi suspendări?

Dan Voiculescu, prezentat drept "preşedinte fondator al Partidului Conservator", a acordat ieri un interviu din această calitate agenţiei naţionale de presă Agerpres în care evocă şi fixează calendarul unei a doua suspendări a preşedintelui Traian Băsescu în toamna acestui an. Dan Voiculescu susţine că pentru el "este astăzi mai puţin relevant ce va decide USL", o alianţă pe care recunoaşte însă că a susţinut-o deschis, dar care "astăzi nu este responsabilitatea mea". În schimb, ceea ce i se pare relevant este "îndepărtarea anomaliei" pe care ar reprezenta-o "întoarcerea episodică a lui Traian Băsescu la Cotroceni".

ATAC LA FELIX. Ludovic Orban: Voiculescu face rău PNL şi PSD, să se ocupe de afaceri şi să lase USL în pace

Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat joi că Dan Voiculescu ar trebui să-şi vadă de afacerile lui deoarece "nu face altceva decât să facă rău" USL-ului şi a ţinut să precizeze, referitor la o nouă suspendare, că strategiile politice nu se fac la Antena 3, potrivit Realitatea.net. Liberalul a adăugat că strategiile politice majore nu se fac la Antena 3 ci de către oameni care ţin cu adevărat cont de interesul general.

Băsescu s-a vândut străinilor. Pe când suspendarea din UE şi NATO?

După ce vreme de ani de zile, n-am vrut să ştim nimic nici de criză, nici de Europa, nici de nimeni, numai de România noastră, azi, toată suflarea ţării pare să ştie cu certitudinea revelaţiei ultime două lucruri absolut certe despre ce s-a întâmplat în ultimele două luni. Primul este că pe Băsescu l-a salvat Occidentul din ghearele propriului popor şi al doilea, că acelaşi Băsescu nu mai reprezintă pe nimeni decât interesele economice şi politice - oculte şi profund vinovate - ale aceloraşi forţe din Occident care l-au scăpat de demitere în pofida celor 7,4 milioane de voturi. Concluzia la îndemâna oricui este evidentă: "Vreţi să scăpaţi de Băsescu? Scăpaţi de Occident!".

ZIARUL FINANCIAR

Ambasadorul Japoniei la Bucureşti: Am cerut Guvernului măsuri pentru securitatea din aeroport

Natsuo Amemiya, ambasadorul Japoniei în România, a declarat ieri că nu poate preciza cine se face vinovat de incidentul nefericit în urma căruia o studentă japoneză şi-a pierdut viaţa după ce a fost acostată pe Otopeni, însă aeroportul ar trebui să ia măsuri pentru îmbunătăţirea securităţii. Natsuo Amemiya, amba­sa­dorul Ja­po­niei în Ro­mâ­nia, a declarat ieri pen­tru Ziarul Financiar că rela­ţiile ro­mâno-ja­po­ne­ze ar putea fi afec­ta­te dacă in­cidente precum cel cu uciderea tinerei ja­po­ne­ze de la aeroportul Oto­peni se vor mai întâmpla şi că aeroportul trebuie să ia măsuri pen­tru îmbunătăţirea securităţii.

Începe în sfârşit lupta împotriva evaziunii fiscale?

Voicu Rădescu, patronul clubului bucureştean Green Hours de pe Calea Victoriei, este cercetat de evaziune fiscală pentru un prejudiciu de 230.000 de lei (52.000 de euro), cauzat prin neînregistrarea în evidenţele contabile a acestor vânzări. Aceasta este prima acuzaţie gravă făcută la adresa unui proprietar de club din Bucureşti. Rădescu a fost reţinut miercuri, urmând să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă, dar ieri Tribunalul Bucureşti a respins propunerea de arestare preventivă şi a decis că acesta va fi cercetat în libertate. Green Hours este unul dintre cluburile de jazz ale Capitalei, înfiinţat în 1994. Din 1997 aici au loc în fiecare luni spectacole de teatru, cu artişti români foarte cunoscuţi, dar şi cu debutanţi.

Sunt tot mai puţine bancnote mari în circulaţie, iar analiştii BNR pun această scădere pe seama micşorării salariilor şi tranzacţiilor imobiliare

Numărul de bancnote mari puse în circulaţie anul trecut a scăzut comparativ cu anul 2010, bancnota de 500 de lei fiind cea mai afectată, potrivit ultimului raport anual al Băncii Naţionale a României (BNR). Analiştii BNR sunt de părere că interesul mai mic pentru această bancnotă în efectuarea plăţilor de valoare medie sau mică are ca principale cauze salariile mici şi scăderea tranzacţiilor imobiliare, deşi majoritatea tranzacţiilor de acest tip se fac în euro. La finalul anului trecut fiecărui român îi reveneau 38 de bancnote şi 87 de monede, luând în calcul un număr de 19 milioane de locuitori, afirmă BNR. Astfel, în 2011 erau puse în circulaţie aproximativ 730 de milioane de bancnote şi 1,6 miliarde de monede. Din totalul bancnotelor aflate în circulaţie, numai 0,9%, adică aproximativ 6,51 milioane, reprezintă bancnota de 500 de lei, înregistrând o scădere de 2,3% comparativ cu anul precedent.

Deprecierea titlurilor Erste i-a scăzut averea bancherului Dănilă cu 3,3 milioane de euro

Nicolae Dănilă fost preşedinte executiv al BCR şi cel mai bogat bancher cu averea la vedere, are plasamente cu grad mare de lichiditate în sumă de aproape 18 mil. euro reprezentând depozite bancare, eurobonduri, unităţi de fond şi acţiuni, în scădere cu circa 3,3 mil. euro faţă de acum un an, potrivit declaraţiei de avere depuse în calitatea de membru al consiliului de administraţie al BNR. Principala cauză a scăderii averii sale lichide o constituie deprecierea investiţiei în titluri ale Erste Group, acţionarul ma­joritar al BCR, preţul unei acţiuni a băncii austriece coborând cu aproape 40% în decurs de un an. În prezent a ajuns la 15,4 euro pe acţiune, după ce în decembrie 2011 se prăbuşise până spre 10 euro pe acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb