REVISTA PRESEI 31.10.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 31 octombrie 2013

ADEVARUL

Guvernul pune "taxa pe piscină". Parcările, vizate şi ele de noi impozite

Proprietarii construcţiilor care nu fac parte din categoria clădirilor, precum parcările şi piscinele, vor fi obligaţi să achite anul viitor un impozit, măsura vizând extinderea bazei de impunere pentru creşterea veniturilor bugetare, scrie Mediafax, care citează surse oficiale. Impozitul va fi perceput atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice care deţin astfel de proprietăţi. Noul impozit va fi aplicat doar acelor persoane sau firme care deţin în proprietate astfel de construcţii, nu şi persoanelor fizice care achită anual o taxă primăriei pentru folosirea unui loc de parcare. Ideea impozitării piscinelor a fost avansată de către reprezentanţii Guvernului încă din toamna anului trecut.

Ajutoarele de minimis nu se vor mai da după principiul "primul venit, primul servit". Cum se vor acorda punctajele

Noul sistem online pentru accesarea ajutorului financiar de minimis de către întreprinderi mici şi mijlocii nu va mai funcţiona pe principiul "primul venit, primul servit", punctajul va fi acordat automat de sistem, iar microintreprinderile din industria prelucrătoare rurală vor fi punctate maxim. Noul sistem de acordare a ajutorului a fost aprobat, miercuri, de Guvern, plăţile urmând să fie efectuate în 2014, a anunţat ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini. Grapini a arătat că deschiderea aplicaţiei online va fi anunţată cu 5 zile înainte, iar înregistrările online, fără a mai conta ora şi minutul acestora, se vor desfăşura timp de 10 zile. Înregistrările se vor face online pe formulare tip, iar software-ul va acorda automat punctajul, fără a se mai întruni o comisie specială în acest scop. Industriaşii din mediul rural, cei mai avantajaţi Punctajul maxim va fi acordat pentru IMM-urile care operează în industria prelucrătoare, iar apoi pentru cele din învăţământ-cercetare.

Selgros, ca şi alte magazine din ţară, aprovizionate cu carne de pui cu excremente de rozătoare de la Avicola Călăraşi

Una dintre firmele implicate în dosarul de evaziune fiscală a livrat unui lanţ de hypermarketuri "cantităţi importante" de carne alterată, adusă în "excremente de rozătoare". Aşa se arată în referatul procurorilor, în care mai este descris modul în care unul dintre inculpaţi, ar fi dispus vânzarea a zeci de tone de carne alterată. Compania Selgros a anunţat miercuri că, până la clarificarea situaţiei, îngheaţă colaborarea cu Avicola Călăraşi. Autorităţile veterinare au anunţat miercuri că în Bucureşti au fost retrase de la comercializare 7.352 de kilograme de carne de pasăre, iar în Braşov 6.200 de kilograme. Aceştia au adăugat că se vor preleva probe de la aceste loturi şi vor fi făcute analize, precizând că doar două tipuri de salmonela sunt patogene pentru om. Dacă analizele vor identifica aceste două tipuri de salmonela, vor fi sacrificate toate păsările de la fermele de unde provin loturile, a precizat, într-o conferinţă de presă, Vladimir Mănăstireanu, şeful ANSVSA.

Avicola Crevedia şi Tărtăşeşti, implicate în dosarul de evaziune cu carne. DNA: "Banii din evaziune fiscală au fost transferaţi în Liban"

Gruparea vizată în dosarul evaziunii fiscale cu un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro a fost organizată de un om de afaceri de origine arabă şi favorizată de doi funcţionari din ANAF şi Direcţia de Finanţe Publice Ialomiţa, care se numără printre cei 29 de inculpaţi, potrivit DNA. O parte din aceste sume s-au întors în ţară pentru a susţine noi investiţii. Procurorii anticorupţie au pus sechestru asigurător pe activele celor două societăţi. Valoarea bunurilor sechestrate acoperă în totalitate prejudiciul de 50 milioane de euro. La solicitarea procurorilor DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile faţă de 16 inculpaţi în dosarul privind activitatea infracţională a peste 100 societăţi comerciale româneşti şi străine.

Fenechiu şi cei 4.000 de kilometri de autostradă. Cum arată proiectul care ar scumpi litrul de benzină cu 10 eurocenţi

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a scos din sertar un proiect privind construirea unei reţele de autostrăzi în România similară cu cea a Ungariei. Proiectul prevede accizarea suplimentară a carburanţilor începând cu 2014. Potrivit proiectului adus de Relu Fenechiu în Parlament, în calitate de deputat PNL, s-ar putea construi 4.016 kilometri de autostradă în România până în 2027 prin scumpirea carburanţilor cu 10 eurocenţi începând cu 2014 şi prin taxarea, suplimentar, a traficului greu per kilometru parcurs pe drumurile naţionale sau pe autostrăzi. Pentru a ajunge la standardul impus, 4.016 kilometri până în 2027, ar fi nevoie de 2 miliarde de euro anual. Fondurile europene sau alte surse de la bugetul de stat ar acoperi 15-20% din necesar. Restul ar veni din accizarea benzinei cu 10 eurocenţi/litrul şi taxarea traficului greu. Estimarea şefului PNL Iaşi arată că în 2014 s-ar colecta 600 de milioane de euro prin aplicarea accizei şi că suma ar ajunge la 897 de milioane de euro în 2025.

TOP Forbes: Putin l-a detronat pe Obama, devenind cel mai puternic om din lume

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a detronat pe preşedintele american Barack Obama de pe primul loc al clasamentului Forbes 2013 al celor mai puternice persoane din lume, publicat miercuri de revista americană, relatează AFP. Preşedintele Obama se află pe locul doi, urmat de preşedintele partidului comunist chinez Xi Jinping şi de Papa Francisc, care intră în top direct pe locul trei. "Putin şi-a consolidat controlul asupra Rusiei, iar toţi cei care s-au uitat la jocul de şah pe tema Siriei au o idee clară despre înclinarea balanţei puterii către Putin pe scena internaţională", argumentează Forbes pentru acordarea primei poziţii. Prima femeie care apare în clasament este cancelarul german Angela Merkel, pe locul cinci. Preşedintele francez François Hollande, în legătură cu care Forbes subliniază că a atins cel mai scăzut nivel de popularitate potrivit sondajelor, coboară de pe locul al 14-lea pe locul al 18-lea.

Vocea Rusiei: Băsescu nu va scăpa de Justiţie la expirarea mandatului

După expirarea mandatului de preşedinte, în 2014, Traian Băsescu va ajunge în faţa instanţei, susţin jurnaliştii de la Vocea Rusiei, care citează o declaraţie a premierului Victor Ponta. "Băsescu nu va pleca liniştit după expirarea mandatului său, va ajunge în Justiţie", ar fi declarat premierul Ponta, comentând o decizie recentă a Guvernului de a reduce bugetul Administraţiei Prezidenţiale. În materialul publicat de "Vocea Rusiei" se precizează că victoria USL la alegerile parlamentare de la finalul anului 2012 a condus la o "coabitare deloc uşoară" care a trebuit "mediată" de Uniunea Europeană şi de către NATO, care le-ar fi cerut ambelor părţi să renunţe la confruntările publice. Se precizează, de asemenea, că Preşedinţia şi Guvernul sunt în conflict după ce parlamentarii au votat tăierea banilor pentru Justiţie şi Administraţia Prezidenţială.

Statele Unite critică exporturile Germaniei

Statele Unite au criticat recent politicile financiare ale Germaniei, arătând că modelul de creştere economică bazat pe exporturi aduce atingere zonei Euro, precum şi în ansamblu economiei globale, scrie BBC. În raportul sau bianual, publicat miercuri, Trezoreria Statelor Unite ale Americii avertizează asupra faptului că majorarea cererii interne a Germaniei a fost "anemică". "Ritmul anemic de creştere a cererii interne şi dependenţa de exporturi a Germaniei au împiedicat reechilibrarea economică a mai multor state din zona Euro. Multe ţări europene au fost forţate să îşi comprime importurile în scopul de a promova politici de austeritate", se arată în raportul Trezoreriei americane. Tot în raport, un alt stat criticat pentru politicile sale financiare este şi China, notându-se că în opinia oficialilor americani yanul chinezesc continuă să rămână "semnificativ subevaluat". Germania este cea mai mare economie din zona Euro, iar specialiştii financiari consideră că importanţa sa în blocul celor 17 state a crescut în urma crizei economice.

CURENTUL

Şova şi-a detaşat amanta la ambasada României din Londra, pe banii românilor

Dan Şova şi-a trimis amanta, prin detaşare, de la o firmă de IT din Bucureşti, tocmai la misiunea diplomatică a României de la Londra pe post de secretar III însărcinată cu probleme de comunicare, post plătit din banii strânşi tot mai greu de guvern din taxele românilor. Un fel de Corina Drăgotescu, sinecurista angajată la consulatul României din Los Angeles, dar mai bine plătită şi cu un contract ferm. Miniştrii români le găsesc locuri călduţe damelor cu care se-înconjoară, în timp ce românii se întreabă de ce diplomaţia română este atât de slabă şi nu poate face faţă nici în domeniul economic, nici în diplomaţia publică, imaginea României fiind mereu terfelită, fără ca cineva să ia poziţie fermă. Un răspuns l-am putea găsi în pilele lui Dan Şova pentru ca a sa concubină să fie paraşutată în diplomaţie, la Londra, un post foarte dificil din perspectiva problemelor legate de reticenţa britanică de a primi forţă de muncă din România. Este vorba despre o anume doamnă Vali Vasilica Staicu, care nu este deocamdată o persoană publică, dar care s-a remarcat deja în calitate de vicepreşedinte la filiala PSD de la Bruxelles.

Înapoi in bezna Evului Mediu: ONG-urile creştine declară război dovlecilor de Halloween

De curând, câteva ONG-uri cu preocupări religioase, au declarat război dovlecilor de Halloween. Concret, este vorba despre o "Scrisoare deschisă adresată Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Inspectoratelor şcolare, cadrelor didactice, părinţilor şi elevilor implicaţi în organizarea sărbătorilor de Halloween", semnată de reprezentanţii Asociaţiei Creştin Ortodoxă Mama Olga, Piatra-Neamţ, Asociaţia Învăţătorilor din Judeţul Neamţ, Asociaţia Pro-vita Craiova, Asociaţia Pro-vita Gorj, Asociaţia Pro-vita Sibiu, Asociaţia Bucovina Profundă Suceava, Asociaţia Sf. Martiri Brâncoveni, filiala Suceava şi Asociaţia "Prietenii Sf. Efrem cel Nou" din Sf. Gheorghe. Acum, într-o perioadă în care biserica ar trebui să se ocupă mai ales de soarta celor năpăstuiţi, a celor înfrânţi de capitalismul nostru "de cumetrie" şi să lupte pentru a-i ajutora pe cei ajunşi în pragul disperării, ONG-urile respective au ales să se războiască, aşadar, cu această distracţie venită, ce-i drept, de pe alte meleaguri. O distracţie pe care ei ne-o prezintă drept una dintre cele mai scelerate influenţe satanice.

CURIERUL NATIONAL

Chiţoiu spune că PNL nu va rămâne la guvernare dacă nivelul cotei unice de impozitare va fi majorat

PNL nu va rămâne la guvernare dacă nivelul cotei unice de impozitare va fi majorat pentru anul viitor, a declarat ministrul Finanţelor, vicepremier. Întrebat de presă dacă PNL va mai rămâne la guvernare dacă anul viitor, din orice motiv, va fi majorată cota unică, Chiţoiu a răspuns scurt : "Nu". Liderii USL au vorbit la finalul ultimei şedinţe a Uniunii despre varianta reducerii TVA şi creşterii cotei unice în contextul discuţiilor legate de construcţia bugetară pentru anul 2014. Premierul Victor Ponta a afirmat, joi, că el este cel care i-a cerut ministrului de Finanţe diferite scenarii pentru creşterea încasărilor la buget, discutate în USL, deoarece este mai uşor să se ceară la TV scăderi de taxe şi bani "mai ales când ai campanie electorală şi nicio responsabilitate".

Guvernul vrea lărgirea bazei de impozitare şi un nou mod de calcul al accizelor

Guvernul ia în calcul eliminarea excepţiilor de taxare a unor categorii de venituri, pentru a umple golul care există "în scenariul de bază" pentru bugetul pe anul viitor între venituri şi cheltuieli, şi o nouă modalitate de calculare a accizelor, potrivit ministrului Bugetului, Liviu Voinea. "Scenariul de bază nu cuprinde în acest moment o creştere de taxe care afectează salariul de bază. Dar în scenariul de bază există un gol între venituri şi cheltuieli care trebuie umplut. Trebuie luate măsuri, dar preferăm măsuri de natura eliminării excepţiilor care sunt în Codul fiscal. Sunt mulţi care sunt exceptaţi", a declarat Voinea. El a evitat să precizeze măsurile concrete avute în vedere. Voinea a anunţat, totodată, că Guvernul intenţionează să renunţe anul viitor la calcularea accizelor raportat la cursul de schimb valutar din data de 1 octombrie, fără a preciza însă care va fi noua modalitate de calcul.

Scandal pe Codul Insolvenţei

Premierul Victor Ponta acuză Curtea Constituţională că favorizează "firmele şmechere" prin declararea OUG privind insolvenţa drept neconstituţională. Pe de altă parte, mediul de afaceri a subliniat că noul act normativ abia intrat în vigoare săptămâna trecută şi deja declarat neconstituţional dezavantaja firmele care au de luat bani de la stat, având în vedere că anul trecut media întârzierilor statului la plata datoriilor a fost de 9 luni, iar noul act normativ prevede ieşirea din insolvenţă într-o perioadă de 1 an. Concluzia specialiştilor în insolvenţă este însă de-a dreptul bulversantă: faptul că, prin adoptarea noului Cod al Insolvenţei, s-a abrogat vechea lege, iar varianta publicată în Monitorul Oficial a fost considerată neconstituţională creează un vid legislativ care ar duce la blocarea proceselor de insolvenţă aflate pe rolul instanţelor. Acest lucru va avea implicit un efect negativ asupra creditorilor, care se va întinde în lanţ asupra partenerilor lor de afaceri.

Nebunia falimentului în ritm de samba

Cum este să fii, cu peste 30 miliarde de dolari, omul cu a şaptea avere din lume şi să spui că îţi propui să ajungi cel mai bogat om al planetei până în 2015, iar până în 2020 să mizezi pe triplarea avuţiei, la 100 miliarde dolari, dar să pulverizezi 99% din aceasta în numai doi ani, pentru ca, finalmente, să îţi recunoşti incapacitatea de plată în faţa creditorilor? Nu este o telenovelă braziliană de ficţiune, ci o realitate de la antipozi. Magnatul activând în sectorul resurselor Eike Batista a traversat acest parcurs din 2008 până în prezent. Eşecul lui Batista nu este, însă, numai cel al unui miliardar excentric, , ci şi unul al unui sistem monetar prost întocmit. Atunci când creditul este abundent, iar lichidităţile inundă pieţele în căutarea unor debuşee, este doar o chestiune de timp până când se vor găsi nebunii care să le acceseze spre a face prostii altminteri neînchipuite. Petrecerea banilor ieftini ţine de câteva zeci bune de ani în economia globală, iar investiţiile greşite alimentate în acest răstimp ar urma să se răzbune într-o criză de o anvergură pe care nu a cunoscut-o capitalismul modern.

Omenirea vrea să bea mai mult vin decât se produce

Întreaga lume se confruntă cu un deficit de vin, potrivit unui raport publicat recent de Morgan Stanley Research. Situaţia se înrăutăţeşte, anul trecut cererea fiind acoperită la limită. Datele arată că, în următorii ani, producţia ar putea fi insuficientă pentru a face faţă cererii. Se pare că nu există vin suficient în lume, spune Morgan Stanley, iar problema este abia la început. Industria se confruntă cu o "insuficienţă de aproape 300 de milioane de lăzi" pe an, potrivit unui raport al Morgan Stanley Research. Analiştii cu sediul în Australia, Tom Kierath şi Crystal Wang, spun că această insuficienţă vine în ciuda faptului că există un milion de producători de vin la nivel global, care realizează 2,8 miliarde de lăzi în fiecare an.

EVENIMENTUL ZILEI

Preţ benzină: Taxa de 10 cenţi ar scumpi litrul de benzină cu 10%, ar aprinde inflaţia şi ar reduce activitatea economică

Posibila introducere a unei noi taxe de 10 eurocenţi pe litrul de benzină şi motorină ar scumpi carburanţii cu 55 de bani (la actualul curs de 4,443 lei pentru un euro) şi ar putea introduce în buzunarele celor ce se ocupă de administrarea drumurilor jumătate de miliard de euro anual. Bugetul de stat va beneficia şi el de venituri suplimentare de 120 de milioane de euro, ca urmare a aplicării taxei pe valoare adăugată (TVA) noii baze de impozitare care va include şi noua taxă, informează energyreport.ro. La preţul actual al benzinei, de 5,5 lei pe litru, cel mai redus la nivelul întregului an, noua taxă ar echivala cu scumpirea carburanţilor cu 10%. Adoptarea unei astfel de măsuri va avea însă duşmanii săi instituţionali, printre care BNR, care este conştientă de efectul pe care majorarea preţului la combustibili în va avea asupra inflaţiei. Benzina şi motorina au un impact deosebit asupra costurilor de producţie şi distribuţie al oricărui bun, ceea ce se va transforma într-o presiune inflaţionistă pe partea de ofertă.

Cutremur în imperiul care deţine Pro TV. Cu cât îi va scădea salariul Andreei Esca?

Central European Media Enterprises (CME), compania care deţine Pro TV în România, şi-a publicat rezultatele financiare pe primele 9 luni ale acestui an. Pierderea netă la 9 luni a explodat la 173,3 milioane de dolari, faţă de cele 43,3 milioane de dolari, în primele 9 luni ale lui 2012. Pro TV a înregistrat în România venituri de 45,7 milioane de dolari, în perioada iulie - septembrie 2013, în creştere cu şase milioane de dolari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate astăzi. Însă, operaţiunile din România ale Central European Media Enterprises (CME), compania-mamă a Pro TV, au înregistrat pierderi de 3,7 milioane de dolari.

Andrei Bădin: Adevărata miză a "războiului" de la Giurgiu

În acest moment senatorul Niculae Bădălău, şeful PSD Giurgiu, este "decedat" din punct de vedere politic. Vom vedea în detaliu demonstraţia zilele viitoare, mai ales "înmormântarea" şi, mai apoi, "parastasul". E mult mai important ce se întâmplă în spatele uşilor închise, miza adevăratului război de pe malul Dunării. În 10 octombrie anul curent, premierul Ponta făcea o vizită la Giurgiu. Printre altele şi ca să inaugureze cabinetul parlamentar al deputatului Radu Popa, fost PPDD, consilier pe probleme de politică internă al lui Victor Ponta. Radu Popa a organizat o conferinţă de presă la Giurgiu. Şi a dat nişte semnale că, de acum înainte, este, de facto, şeful organizaţiei. A spus că Marin Anton, fost parlamentar PDL, actualmente PNL, va fi în 2016 preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu din partea... PSD. Culmea e că parlamentar de Giurgiu e şi Daniel Chiţoiu, vicepremier PNL, despre care se spune că a trecut cu arme şi bagaje de partea unei aripi din PSD. La Giurgiu este un război pe faţă Ponta-Dragnea, Bădălău fiind doar pretextul. Ponta a început asaltul pentru subordonarea filialelor supuse lui Dragnea. Dar şi la racolarea liberalilor.

JURNALUL NATIONAL

Dan Voiculescu, despre USL: Dacă nu vom fi atenţi, alianţa îşi poate pierde legitimitatea

Liderul conservator atrage atenţia că a apărut "o erodare" a alianţei. "Alianţa social-liberală şi-a asumat, încă de la formare, 'însănătoşirea' României din 2012 şi ducerea la îndeplinire a speranţelor românilor. Guvernarea n-a fost simplă, datorită concurenţei agresive, luărilor de poziţie din interiorul alianţei sau a restanţelor vechiului Executiv. A apărut astfel o erodare a alianţei în ansamblu. Însă, în condiţiile în care nu vom fi atenţi şi ne vom rătăci în continuare în mize personale şi în rivalităţi interne, există posibilitatea ca alianţa să se poziţioneze atât de departe încât să-şi poată pierde legitimitatea. Nu sunt importanţi X, Y sau Z, persoane care au creat sau au susţinut acest proiect politic. Este important ce se întâmplă cu milioanele de români care şi-au făcut treaba faţă de USL când ne-au votat, când ne-au acordat încrederea şi ne-au sprijinit înainte de alegeri. Acum, USL trebuie să-şi facă datoria faţă de români şi să-şi respecte promisiunile făcute", a declarat Dan Voiculescu.

ALERTĂ ALIMENTARĂ: Peste 7 tone de carne de pasăre au fost retrase din magazinele din Capitală

Peste 13.500 de kilograme de carne de pasăre au fost retrase în Bucureşti şi Braşov, cu ocazia verificărilor vizând lanţul de supermarket-uri Selgros, până în prezent nefiind depistate loturi infestate cu salmonella periculoasă pentru om, potrivit reprezentanţilor ANSVSA. Până în acest moment, au fost retrase aproximativ 7.350 de kilograme de carne de pasăre în Bucureşti şi alte 6.200 în Braşov. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a precizat ieri, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în urma informaţiilor privind livrarea de carne de pui alterată de către Avicola Călăraşi, la "un lanţ de supermarket-uri", destinatar fiind Selgros, conform informaţilor anchetatorilor din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro.

NATIONAL

Documente incendiare din ancheta DNA care zguduie sportul romanesc: Cum s-au "papat" 10 milioane de euro din bugetul CSM Bucuresti!

Primaria Capitalei a intins o mana de ajutor sportului prin infiintarea clubului CSM Bucuresti. Intentie laudabila, numai ca, pe langa sportivii, antrenorii si spectatorii care s-au implicat in acest proiect, mai multi functionari publici si consilieri generali au beneficiat din plin de bugetul acordat. Din care au "papat", intre 1 iulie 2007 si 11.04.2012, nu mai putin de 10 milioane de euro! Cel putin acestea sunt concluziile preliminarii ale anchetei declansate de catre DNA la clubul finantat din bani publici. Iar cercetarile procurorilor anticoruptie sunt dublate de verificarile facute de catre Corpul de control al premierului, in timp ce Curtea de Conturi tocmai ce a terminat de facut socotelile.

Judecatoarea Petruta Ulmean s-a facut ca nu stie cine e Patriciu: Miliardar cu rate la Tribunal

Matrapazlacurile casei de avocatura Nestor au dat roade in cazul lui Dinu Patriciu. Unul dintre cei mai bogati romani, cu o avere de aproape 2 miliarde euro, se poate lauda acum cu "performanta" de a avea ... rate la Tribunal! Magistratii Judecatoriei sectorului 1 au admis cererea de ajutor public judiciar formulata de avocatii lui Patriciu pentru plata taxei de timbru pe care miliardarul este obligat sa o achite in procesul de partaj cu sotia sa. Instanta a dispus, astfel, acordarea catre Dinu Patriciu a ajutorului public judiciar sub forma reducerii taxei de timbru la suma de 75.900.000 lei (17 milioane de euro). Miliardarul urmeaza sa achite lunar cate 1000 lei, suma ce va fi platita incepand cu luna octombrie 2013 timp de 48 de luni,urmand ca diferenta de taxa de timbru de 75.852.000 lei sa fie achitata de catre Patriciu la momentul finalizarii executarii hotararii judecatoresti pronuntata procesul de partaj,dar nu mai tarziu de un an de la data ramanerii irevocabila a hotararii pronuntate.

EXCLUSIV Lovitura grea pentru Dumitru Dragomir in vederea licitatiei pentru drepturile tv: "Digi" si "Dolce" nu vor da mai mult de 50 de milioane de euro!

Spre deosebire de precedentele doua licitatii, vanzarea drepturilor tv ale Ligii 1, care va avea loc in primavara, se anunta de pe acum un fiasco total din punct de vedere financiar. Suta de milioane de euro pe care o promite Dumitru Dragomir va fi imposibil de obtinut de pe piata media interna. Asta fiindca gigantii "RCS&RDS" si "Romtelecom-Dolce" planuiesc sa-l lase cu ochii-n soare pe seful LPF: suma maxima pe care "cablistii" o vor licita pentru pachetul de trei sezoane nu va depasi 50 de milioane de euro! Cu alte cuvinte, se injumatatesc banii care vor reveni cluburilor, situatie alarmanta pentru "Corleone", daca ne raportam la promisiunea facuta patronilor din Liga 1: "Prin vanzarea acestor drepturi tv, vreau sa le asigur 70% din buget. Daca nu obtin 100 de milioane, demisionez din functia de presedinte al Ligii Profesioniste".

Rusii au pus bocancul in Egipt, dupa 35 de ani

Comandantul serviciul secret al Armatei ruse (GRU), generalul Viaceslav Kondrasov, se afla la Cairo, pentru a incerca sa umple "golul" lasat de SUA, dupa ce s-a stricat alianta cu Egiptul. Kondrasov s-a dus cu tolba plina de contracte privind armamentul, ca sa fie mai usor sa se faca inteles, dupa 35 de ani de absenta a Rusiei din "peisajul" egiptean. Este prima tranzactie majora a Egiptului cu Moscova, iar lista este foarte consistenta. Ca sa inlocuiasca SUA din acest domeniu, Rusia trebuie sa raspunda solicitarii de armament de ultima generatie. In varful listei se afla rachetele intercontinentale cu raza medie de actiune, care acopera cea mai mare parte a Orientului Mijlociu si Iranul. Secretarul american de Stat, John Kerry, si-a anuntat si el o vizita la Cairo. Dar, ce poate ramane de discutat dupa vizita GRU?

PUTEREA

Scandalul din culisele şedinţei CA TAROM

Conflictul din interiorul conducerii TAROM este departe de a se fi încheiat. Mandatul lui Christian Heinzmann ca director general al companiei de stat nu a fost prelungit în şedinţa CA de marţi seara, iar Dan Pascariu nu se dă dus din postul de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Prelungirea mandatului CEO-ului belgian, care expiră la 19 noiembrie, s-a aflat pe ordinea de zi în şedinţa CA de marţi. Cu toate acestea, în şedinţa care a durat aproape 4 ore, Consiliul nu a luat nici o decizie, discuţiile marşând în jurul "incompetenţei lui Heinzmann", după cum au declarat surse din interiorul companiei, pentru cotidianul PUTEREA.

ROMANIA LIBERA

Miron Mitrea, retrimis în judecată pentru luare de mită

Deputatul PSD Miron Mitrea a fost retrimis în judecată pentru luare de mită într-un dosar din 2008 refăcut de procurorii DNA. Dosarul lui Mitrea a fost înregistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în 25 octombrie şi a primit termen data de 4 martie 2014. Ulterior, la cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), primul termen al procesului a fost devansat pentru 15 noiembrie 2013. Alături de Miron Mitrea vor fi judecaţi fostul inspector şef adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Irina Paula Jianu, şi fostul arhitect şef în cadrul Primăriei Voluntari Nicolae Popescu. Potrivit rechizitoriului, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC.

Obama şi "Serviciile" în umbra unui "Watergate Bis"?

Pe fondul presiunilor crescânde asupra Casei Albe pentru a explica acuzaţiile privind amploa­rea operaţiunilor de spionaj, şeful Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), generalul Keith B. Alexander şi şeful serviciilor secrete americane (în număr de 16), James R. Clapper Jr. au dat explicaţii în faţa Camerei Reprezentanţilor. Sosită la Washington, o delegaţie oficială germană a avut miercuri o întâlnire la Casa Albă pe tema spionării aliaţilor europeni ai SUA. Responsabilii de la Casa Albă au declarat că preşedintele nu ştia nimic despre acest mecanism de supraveghere, dar i-a promis dnei Merkel că SUA nu îi mai spionează telefonul nici acum, nici în viitor. Mai mulţi responsabili americani, foşti şi actuali, au precizat însă că preşedintele şi consilierii săi pentru securitate naţională cunoşteau de multă vreme că liderii europeni erau spionaţi de SUA.

ZIARUL FINANCIAR

"Lipscaniul va arăta în 2-3 ani ca o arteră de shopping. Peste 70% din spaţii vor fi ocupate de magazine". Barurile şi restaurantele vor pierde masiv teren

Strada Lipscani din centrul Bucureştiului, o veche arteră comercială a oraşului care încearcă să-şi regăsească identitatea, va redeveni în următorii 2-3 ani o destinaţie importantă de cumpărături, un pas important în această direcţie urmând să fie realizat săptămâna viitoare, când suedezii de la H&M vor deschide aici un magazin de 1.800 mp. Consultanţii firmei Colliers International, care au inter­mediat tranzacţia prin care H&M a închiriat clădirea nou-construită, afirmă că mai poartă negocieri cu încă trei retaileri interesaţi să închirieze spaţii pe Lipscani, iar magazinele de îmbrăcăminte vor începe să ocupe din spaţiile în care în prezent sunt baruri şi restaurante.

Oferta Romgaz i-a contrazis pe toţi cei care nu au crezut că sunt bani pe bursa de la Bucureşti

Investitorii "mici" au subscris de cinci ori tranşa care le-a fost alocată în oferta publică de vânzare a 15% din acţiunile Romgaz, valoarea ordinelor introduse ajungând la 1,5 mld. lei. Un singur investitor a subscris 5,26 mil. acţiuni, în valoare de 167 mil. lei. Investitorii "mici" au subscris de cinci ori tranşa care le-a fost alocată în oferta publică de vânzare a 15% din acţiunile Romgaz, valoarea ordinelor introduse ajungând la 1,5 mld. lei. Un singur investitor a subscris 5,26 mil. acţiuni, în valoare de 167 mil. lei. Nivelul ridicat al subscrierilor arată că există bani şi interes pe piaţa locală pentru ofertele statului şi că nu ar fi fost necesar ca acţiunile Romgaz, cea mai profitabilă companie a statului, să fie vândute concomitent şi pe bursa de la Londra, susţin specialiştii de pe piaţa de capital. "Este o eroare mare să spui că nu există economisire internă. Oferta Romgaz prin subscrierile mari pe care le-a atras din partea micilor investitorilor a dat un vot de blam pentru cei care au clamat că nu există potenţial intern. Atunci când decizi să faci o listare prin GDR-uri arăţi că nu prea ai încredere în piaţa locală de capital", a declarat ieri Daniel Dăianu,

ZF premiază luni campionii români în business din 2013

Cea de-a şasea ediţie a proiectului "Campioni în business", prin care ZF îi răsplăteşte pentru performanţa financiară pe antreprenorii din toată ţara, se apropie de final. Luni-seară, în Bucureşti va avea loc Gala Campioni în business 2013, unde antreprenorii români vor fi premiaţi de către ZF împreună cu fondul de investiţii Enterprise Investors, BCR - cea mai mare bancă locală, firma de consultanţă PwC şi fundaţia Triple Helix. Până în prezent, peste 100 de premii au fost acordate antreprenorilor români din toată ţara în cadrul acestui proiect, pentru că aceştia au demon­strat că pot dezvolta afaceri atât în perioade de creştere economică, cât şi în perioade de criză, că menţin locurile de muncă şi că îşi plătesc taxele şi impozitele la bugetul de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb