REVISTA PRESEI - 8.03.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 martie 2010

ADEVĂRUL

-Misterele Revoluţiei din 1989: Iliescu a chemat trupele sovietice.

Un document descoperit în arhiva Ministerului de Afaceri Externe polonez confirmă că, la 23 decembrie 1989, Ion Iliescu şi Silviu Brucan au rugat Moscova să trimită militari pe teritoriul României. Conţinutul documentului este confirmat de mărturiile unor personaje-cheie ale Revoluţiei române.

-Fostul ministru al justiţiei a pledat în ilegalitate

Tudor Chiuariu a îmbrăcat roba de avocat şi a apărat o colegă de breaslă, condamnată pentru corupţie. Parlamentarii nu au voie, potrivit legii, să pledeze în procesele de la judecătorii şi tribunale. Deputatul PNL Tudor Chiuariu nu a aflat încă despre această interdicţie expresă.

-Grecii blochează tipărirea legilor

Zeci de funcţionari ai Ministerului de Interne ocupă clădirea Imprimeriei Naţionale pentru a împiedica publicarea în Monitorul Oficial a planului de austeritate decis de Guvern. Măsurile de austeritate prevăd reduceri salariale pentru funcţionarii publici şi îngheţarea pensiilor în sectoarele public şi privat.

-Visul "casă pe credit" face victime

Accesul facil la credite a declanşat, în urmă cu trei ani, goana după proprietăţi. Azi, cumpărătorii dau pe casa visată mai mult decât face. Balonul imobiliar s-a spart şi au apărut două tipuri de păgubiţi: cei care au cumpărat scump locuinţele pe care acum nu şi le mai permit şi cei care au dat avans pentru imobile nefinalizate.

-Paşii uriaşului greco german

Romtelecom are şansa să dea tonul pieţei, cu un RCS &RDS fără bani şi un UPC fără energie. După ce ani la rând, Romtelecom s-a chinuit să îşi păstreze clienţii tradiţionali de telefonie fixă, acum compania joacă pe cartea agresivităţii.Cu trei-patru ani în urmă, Richard Anderson, fostul CEO al UPC - pe atunci, cel mai mare operator de cablu din România - spunea despre compania de telefonie fixă Romtelecom că este un "uriaş adormit" Romtelecom se afla atunci într-un con de umbră.

-Fosta URSS vrea monedă unică

Rusia este gata să renunţe la rublă şi să adopte o monedă comună împreună cu Belarus şi Kazakhstan pentru a reduce dependenţa acestor state de dolarul SUA, a declarat vice-premierul rus, Igor Şuvalov. Rusia şi cei doi vecini ai săi doresc crearea unei pieţe unice până în 2012, după ce de la 1 ianuarie a intrat în vigoare uniunea vamală. Trecerea la o monedă unică este "următorul pas logic" după uniunea economică .

CAPITAL

-Din vară, metrul pătrat construit va avea un preţ oficial

Primul indice imobiliar oficial ar putea fi publicat în luna iunie, întrebarea de pe buzele tuturor celor din industria imobiliară este dacă va reuşi acesta să reflecte fidel realitatea de pe piaţa imobiliară sau va provoca distorsiuni ale preţurilor.

-Unde şi de ce continuă europenii să ne trântească uşa în nas

La trei ani de la aderarea la UE, românii se lovesc încă de restricţii din partea celorlalte state membre. Principala problemă rămâne, de departe, accesul pe piaţa muncii. Nu este însă singura.

-La finalul săptămânii trecute, ministrul de interne, Vasile Blaga, afirma că România este, în sfârşit, pregătită să adere la Spaţiul Schengen. Măsură care se va traduce, în mare, printr-o libertate sporită de mişcare a persoanelor şi a mărfurilor, prin eliminarea controalelor vamale la graniţele cu Ungaria şi Bulgaria, începând cu data preconizată, 27 martie 2011.

CURENTUL

-Meleşcanu - asul din mânecă al "operaţiunii suspendarea"?

Se pregătesc poziţiile pentru reluarea atacului la Traian Băsescu. O aparent surprinzătoare ştire - intenţia lui Teodor Meleşcanu de a obţine un scaun la Curtea Constituţională scoate la iveală o parte a ghemului de interese ce privesc obţinerea controlului instituţional de către coloneii/arhitecţii vechii grupări a celor 322. Anul acesta se pare că reîncepe balamucul.

-Criza a dezvoltat o nouă specie - turistul imobiliar

Lipsa banilor şi îngheţarea creditării i-a transformat pe români în turişti imobiliari, iar târgurile de profil s-au transformat în muzee. Vizitatorii se uită, cer câteva informaţii şi pleacă. Nimeni nu cumpără! Târgurile imobiliare "concurează" muzeele şi la numărul de vizitatori. La cel mai recent eveniment de acest gen din Capitală, desfăşurat la sfârşitul săptămânii, numărul de expozanţi la depăşit cu mult pe cel al vizitatorilor.

CURIERUL NAŢIONAL

-Încă o poliţie pe capul firmelor

Poliţia Locală va avea atribuţii în verificarea activităţii economice a firmelor, dacă va fi aprobat un proiect de act normativ iniţiat de MAI, susţin reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, care consideră că o astfel de prevedere ar fi aberantă.

-Vlădescu: Băncile au bani pentru a cofinanţa proiectele cu fonduri UE

Ministrul Finanţelor: Trebuie să fim atenţi cui dăm banii, deoarece, în urma controalelor CE, ne putem trezi că trebuie să restituim bani. Sectorul bancar are o lichiditate ridicată şi băncile trebuie să se orienteze către acordarea de finanţări pentru atragerea de fonduri UE, în condiţiile în care MFP nu va mai fi la fel de activ pe piaţa internă a titlurilor de stat ca în 2009, susţine ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

-Amânarea la plată a obligaţiilor fiscale: o facilitate pentru firme sau pentru stat?

Ministerul Finanţelor a emis recent Ordinul nr. 99/2010 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind procedura de acordare a amânării la plată a obligaţiilor fiscale neachitate la termen. Deşi actul normativ urma să vină în sprijinul firmelor afectate de criză, oferindu-le o perioadă de respiro pentru achitarea obligaţiilor fiscale restante, OUG nr. 92/2009, iar mai târziu Legea nr. 363/2009 nu oferă practic un avantaj prea mare contribuabilului.

-Hackerii români au speriat SUA: au furat 10 mil. $ într-o singură zi

Şeful FBI: Am prins peste 100 de cyber-infractori din România în ultimele 18 luni. Hackerii români au ajuns spaima americanilor. Cu toate că românii sunt vestiţi în Statele Unite, ca fiind buni informaticieni, aceştia îşi folosesc de multe ori talentul pentru a comite infracţiuni pe Internet, băncile fiind ţintele lor preferate.

EVENIMENTUL ZILEI

-"Carpaţi", ultimul fum

La şase ani de la privatizare, ultima fabrică de ţigări româneşti e la un pas de a-şi închide porţile, luând după ea legendele tutunului autohton "Carpaţi", "Snagov" şi "Mărăşeşti". În dimineaţa zilei de miercuri, 17 februarie, în timp ce câţiva fumători îşi aprindeau neştiutori câte o ţigară, câţiva angajaţi ai Fiscului intrau hotărâţi în celebra Fabrică de Ţigarete din oraşul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna.

-Primăria Craiova, în "şomaj tehnic"

Primăria Craiova a intrat în blocaj după arestarea preventivă pentru 29 de zile a primarului Antonie Solomon, acuzat de luare de mită. Motivul: atribuţiile primarului nu au fost delegate unui alt oficial din primărie, iar fără semnătura lui Solomon nu pot fi făcute plăţi externe şi nici nu pot fi emise autorizaţii de construcţie.

-Vîntu vinde cariera de marmură din Kazahstan

PSV, controlată de firma cipriotă Elbahold Limited, în spatele căreia presa a scris că se află Sorin Ovidiu Vîntu, vrea să cesioneze, contra sumei minime de 6,1 milioane de dolari, contractul de concesiune a unei cariere de marmură în Kazahstan, însemnând o afacere de peste 100 de milioane de dolari. Cum PSV se află, din martie 2009, în insolvenţă, renunţarea la această activitate pentru suma menţionată va trebui decisă de comitetul creditorilor, care se va întruni astăzi, 8 martie.

-Cine a câştigat la congresul PNL alături de Antonescu

Andrei Chiliman şi Relu Fenechiu sunt doi dintre liderii PNL care şi-au consolidat influenţa în urma congresului. Alegerile interne din PNL au polarizat atenţia în jurul victoriei lui Crin Antonescu în faţa lui Ludovic Orban, cu 986 voturi contra 357. Pe lângă un nou mandat în fruntea PNL, până în 2012, Antonescu a obţinut şi votul congresului pentru o echipă pe care el a format-o.

FINANCIARUL

-BERD confirmă ceea ce presa scrie de un an: stimulii economici ai guvernului sunt "mai mult imaginari".

Impactul programului anticriză anunţat a fost nesemnificativ. În disperare de cauză, Executivul caută soluţii în rândul pensionarilor pe caz de boală, pe care vrea să îi trimită la muncă. România nu are un program anticriză real, iar măsurile anunţate de guvernul condus de Emil Boc în urmă cu mai bine de un an nu au avut niciun efect în privinţa relansării economiei sau măcar în a limita efectele crizei economice şi financiare - este concluzia unui raport al BERD.

-KazMunaiGaz va plăti statului român jumătate din datorie, iar de restul acţiuni

Cel mai plauzibil scenariu este că statul va deveni acţionar minoritar la Petromidia, deoarece KazMunaiGaz va plăti doar 1,2 miliarde de lei în loc de 2,4 miliarde. Un document de ultimă oră al Guvenului ia foarte serios în calcul posibilitatea ca statul român să nu primească toţi banii de la Rompetrol în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia. În bugetul pe 2010 însă, creanţa este trecută la capitolul venituri, potrivit acordului cu FMI.

-Anul trecut, valoarea bunurilor sechestrate de ANAF a crescut de aproape patru ori faţă de 2008. Măsura este determinată de încercarea de a recupera datoriile de la firme .

ANAF apelează din ce în ce mai des la instituirea de măsuri asiguratorii asupra firmelor cu datorii, pentru a se asigura că patronii acestora nu vor dispărea cu banii. În 2009, valoarea bunurilor puse sub sechestru a crescut la 2,371 miliarde de lei. Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, spune că rezistenţa la control a crescut pe măsura verificării domeniilor ocolite până acum.

-Grecia este arătată cu degetul, însă greii planetei au probleme mai mari

Japonia se "laudă" cu cel mai mare deficit din lume Datoria federală a SUA e pe cale să depăşească 14.000 de miliarde de dolari în 2011 FMI: mai multe ţări vor intra în incapacitate de plată în următorii ani. Mai multe ţări vor intra probabil în incapacitate de plată în următorii ani, iar investitorii vor forţa autorităţile din Statele Unite să reducă cheltuielile publice, anticipează Kenneth Rogoff, fost economist-şef al FMI.

-BRD şi BCR se vor ocupa de 54% din finanţările pentru "Prima casă 2"

Un număr de 21 de bănci au semnat convenţia-cadru pentru programul "Prima casă 2", urmând ca toţi cei interesaţi de cumpărarea unei locuinţe să poată depune cereri de creditare chiar începând de astăzi. Momentan, doar solicitanţii de credite pentru cumpărarea de locuinţe pot depune cereri, urmând ca procedurile pentru construcţia de locuinţe în asociere să fie aprobate în următoarele două săptămâni, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea.

GÂNDUL

-Vânzătorul de baloane: cum a tratat guvernul Boc criza cu "stimuli imaginari".

Efectele măsurilor anticriză pe care guvernul Boc le-a luat anul trecut sunt "mai degrabă imaginare decât reale", în condiţiile în care deşi, teoretic, România a luat un credit de 13 miliarde de euro de la FMI pentru investiţii, tocmai acest capitol a fost neglijat de oficialii de la Palatul Victoria. Concluzia îi aparţine lui Peter Sanfey, economist principal în cadrul BERD.

-Criza la ei şi la noi: capra vecinului de la Sofia ar putea crăpa mai repede

Uriaşele datorii ale băncilor din Bulgaria riscă să atragă degradarea la nivelul "junk" (adică maximum de risc pentru investiţii străine) a ratingului de ţară din partea agenţiei Fitch, potrivit Bloomberg. Aceasta înseamnă că, în curând, statul care poartă eticheta de "cel mai sărac din UE" s-ar putea afla într-o situaţie mai gravă decât a României.

JURNALUL NAŢIONAL

-Rechinii imobiliari au hăcuit Parcul Herăstrău

Şapte hectare din Parcul Herăstrău, domeniul public al statului, au ajuns pe mâinile unor băieţi descurcăreţi, pe numele lor Bartolomeu Finiş, Adrian Petrache, Alexandru Bittner şi Fernando Enciu. Suma de achiziţie a fost de 1.500.000 de dolari. Jurnalul Naţional a publicat anul trecut o serie de anchete care scoteau la iveală modalitatea prin care spaţiul verde a trecut din proprietatea BTT în cea a firmelor conduse de cei enumeraţi mai sus.

-"Să ne impoziteze, dar nu cu răutate!"

Nicolae Guţă. Lingurar după numele din buletin, trăieşte visul capitalismului sălbatic. Ajuns din muncitor la târnăcop în Valea Jiului "Rege al Manelelor", Guţă a strâns avere cât să aibă grijă de viitorul celor patru copii ai săi şi al urmaşilor lor. Are trei vile în Petroşani, două apartamente în Bucureşti, maşină cu şofer şi bani fără număr, pe care-i învârte printr-o firmă de impresariat ce a declarat în 2008 pierderi de aproape 70 00 RON şi datorii de peste 300 000 de RON.

-Antonescu - Orban: Istoria unei rupturi

L-au dat împreună jos pe Tăriceanu din fruntea PNL, au împărţit vreme de un an puterea, cu scrâşnituri de dinţi şi nemulţumiri reciproce, şi i-a îndepărtat neputinţa de a-şi separa frăţeşte "sferele" de influenţă în propriul partid. Crin Antonescu şi Ludovic Orban, protagoniştii unui tandem forţat în urmă cu un an, au devenit concurenţi şi s-au despărţit definitiv la ultimul congres liberal.

-Adrian Vasilescu-E greu la deal cu bani puţini

A venit timpul ca întreaga noastră societate să înveţe să facă mult cu bani puţini. Fiindcă anii 2004-2008, când o parte a populaţiei României avea acces la împrumuturi consistente date de bănci, au trecut. Şi nu cred că vom mai vedea, în viitorul previzibil, venind peste noi - din afara ţării! - valuri de bani cum veneau în acei ani.

ROMÂNIA LIBERĂ

-Bucureşti-Ploieşti: inaugurarea lui Boc, amânată pentru 2012

Tronsonul de autostradă Bucureşti-Ploieşti nu va fi gata nici în acest an, după aproape trei ani de la demararea lucrărilor. Deşi reprezentanţii Guvernului condus de Emil Boc au anunţat, nu mai devreme de jumătatea anului trecut, că în toamna anului 2009 vor fi asfaltaţi 30 de kilometri, iar din iulie 2010 se va putea circula pe autostradă între centurile oraşelor Bucureşti şi Ploieşti, situaţia din teren este cu totul alta: cel mult doi kilometri superficial asfaltaţi.

-Câte hârtoape mai sunt în drumul României spre euro

Creştere economică aproape deloc, şomaj spre 9%, pensionaţi medical readuşi la muncă, venituri ale bugetului de stat în scădere, deficit bugetar peste cel acceptat de UE - acestea sunt câteva dintre riscurile pentru următorii patru ani consemnate de programul de convergenţă cu Uniunea Europeanaă

-Premierul ordonă: "Fără birocraţie la Prima Casa

Plafonul total de garantare este, în 2010, de 700 milioane euro. Cuprins de pragmatism, şeful Executivului din cea mai functionărească ţară a UE le ordonă bancherilor: "Fără birocraţie!". Programul "Prima Casă" va cuprinde în acest an 21 de bănci care au semnat convenţia-cadru cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, a declarat vineri, la Zalău, premierul Emil Boc.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

-Dublă presiune pe ANRE şi pe consumatorii de gaze

Piaţa gazelor naturale din România devine pe zi ce trece tot mai imprevizibilă. Deciziile Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) îi nemulţumesc, deopotrivă, şi pe producătorii, şi pe distribuitorii de gaze, care solicită la unison aprobarea unor tarife mai mari la consumatori. În mod normal, pe seama reducerii consumului cu aproape 20%, dar mai ales în condiţiile în care gazele din producţia internă au asigurat aproape 85% din necesar, tarifele ar fi trebuit chiar să scadă sau, în cel mai bun caz, să rămână constante.

- De ce nu mai au bucureştenii loc să respire unii de alţii?

Deşi Bucureştiul are doar un sfert din populaţia Londrei, pe Dâmboviţa densitatea de locuitori pe kilometru pătrat este aproape dublă decât pe Tamisa. În loc să-şi concentreze strategiile şi resursele financiare pe extinderea reţelei de metrou, autorităţile Capitalei au preferat să risipească banii pe reabilitarea repetată a liniilor de tramvai. Doar că oricum, la un moment dat, dezvoltarea oraşului le va obliga să le desfiinţeze. Bucureştiul este a şasea metropolă europeană după numărul de locuitori.

-Demisia-trambulină a lui Marian Sârbu

În ziua în care fostul ministru al muncii a plecat din PSD, fosta sa soţie a devenit şefa cu acte a unei firme din subordinea Casei Naţionale de Pensii. Marian Sârbu a reuşit, în perioada ultimului mandat de ministru al muncii, să-i dea o mână de ajutor fostei soţii, pe care a plasat-o într-o structură aducătoare de venituri sigure.

-Marii speculatori de apartamente, balonul de oxigen al dezvoltatorilor

Scăderea drastică a vânzărilor developerilor rezidenţiali, concretizată în lipsă de lichidităţi, începe să atragă la negocieri fondurile cu putere financiară. Fondurile de investiţii imobiliare nu au reuşit să anticipeze corect evoluţia preţurilor nici în ultimii doi ani şi nici în prezent. Înainte de a fi siguri că s-au terminat ieftinirile, unii speculatori au început din nou să cumpere angro apartamente.

-Samsarii de terenuri distrug staţiunile de cercetare agricolă

Cu toate că au pierdut în ultimii ani peste 22% din suprafaţa de teren deţinută, unităţile de cercetare agricolă sunt supuse în continuare procesului de retrocedare abuzivă, deşi legea prevede că terenurile destinate cercetării trebuie să rămână în administrarea institutelor. Dacă în 1990 existau în România 121 de unităţi de cercetare agricolă, ce aveau în folosinţă o suprafaţă de 160.000 de hectare, în prezent numărul unităţilor s-a redus la 62, iar suprafaţa administrată a scăzut la 35.600 de hectare.

-Consolidarea blocurilor cu risc seismic, în ritm de melc

În luna martie, prin tradiţie, se vorbeşte despre cutremur şi necesitatea consolidării clădirilor cu risc seismic. Asta nu înseamnă că se şi face ceva. Principalul motiv pentru care lucrurile se mişcă greoi este faptul că procesul de consolidare nu aduce statului suficient profit, pe termen scurt, fiind perceput mai degrabă drept un act social. În plus, consolidările sunt deseori mai greu de făcut decât o construcţie de la zero.

ZIARUL FINANCIAR

-Optimismul autorităţilor este contrazis de realitate, ca în 2009. Guvernul aduce mai nou în discuţie "creştere economică zero".

Pas cu pas optimismul se destramă ca în 2009: Guvernul avansează mai nou "creştere zero", în timp ce preşedintele Traian Băsescu vorbeşte despre "un nou împrumut". România avansează în anul economic 2010 pe acelaşi ton optimist al autorităţilor ca în urmă cu un an când criza era negată, iar împrumutul record de 20 mld. euro de la FMI şi UE era prezentat drept o "centură de siguranţă".

-Noua şefă pe fondurile UE pentru HR: Nu putem face minuni. Ne-am îngreunat singuri situaţia

Rata de absorbţie de 5% din fondurile europene pentru resurse umane va creşte până la finele anului, dar nu vom reuşi să absorbim suma de 1,5 mld. euro pe care o avem la dispoziţie până la sfârşitul acestui an, este de părere Cristina Zevedei, 34 de ani, noul director general al autorităţii care gestionează 4,2 mld. euro pentru resurse umane.

-Carabulea preia frâiele Băncii Carpatica

Ilie Carabulea, cel mai mare acţionar al Băncii Comerciale Carpatica (BCC), cu 36,45% din acţiuni, a fost numit în funcţia de preşedinte al băncii, în locul lui Viorel Grigore, care nu a primit avizul Băncii Naţionale a României. Analiştii sunt de părere că schimbarea de conducere nu va modifica strategia instituţiei de credit aflată în pragul celei mai mari majorări de capital din istorie.

-Fercală pune 8 milioane de euro pentru dividende la dispoziţia acţionarilor SIF3

Conducerea SIF Transilvania (SIF3), prima societate de investiţii financiare care a luat o hotărâre în ceea ce priveşte repartizarea profitului de anul trecut, va propune acţionarilor acordarea unui dividend brut de 0,03 lei/acţiune, nivel egal cu cel distribuit în 2008.

-Scăderea costurilor de finanţare ale băncilor nu se vede şi în dobânzile la "Prima casă"

Bancherii au venit la ediţia de anul acesta a programului "Prima casă" cu aceleaşi dobânzi ca în vara lui 2009, deşi între timp costurile lor de finanţare au scăzut considerabil. Nici statul nu a forţat însă o ieftinire a creditelor, permiţându-le băncilor să meargă cu marje la fel de mari ca anul trecut.

-Restanţele populaţiei se apropie de 800 mil. euro

Restanţele la creditele populaţiei au ajuns la 3,26 mld. lei (circa 790 mil. euro) în ianuarie, faţă de 2,84 mld. lei la sfârşitul anului trecut după ce restanţele la creditele în alte monede decât leu şi euro au sărit cu 80%, potrivit datelor BNR. Creşterea lunară de 8,1% din ianuarie este cu o jumătate de punct procentual peste media lunară din 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb