Revista presei asupra lui Elan Schwartzenberg

Ziarul BURSA #Media-Advertising / 3 mai 2011

Curentul, 30 aprilie 2011

Primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, este învinuit de procurorii anticorupţie pentru manevrele cu terenuri pe care le-a făcut alături de bişniţari imobiliari precum Fabian Schwartzenberg, fratele mai mic al lui Elan Schwartzenberg, celebrul fante de Bamboo al Capitalei. În 2006, în plin boom imobiliar, cu complicitatea primarului sectorului 6, Cristian Poteraş, şi a angajaţilor din subordine, Fabian Schwartzenberg, proaspăt sosit în România, a tras un tun de peste 20 milioane de euro, după cum susţin anchetatorii. Procurorii DNA l-au invitat ieri pe Poteraş la o "porţie de declaraţii" pentru a da explicaţii într-un dosar în care procurorii anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale în octombrie 2009.

...

Persoanele care au primit, în realitate, terenurile necuvenite enumerate mai sus sunt Fabian Schwartzenberg, Lucian Viorel Grecu, Valeriu Pandor şi Marian Jean Căpăţâ-nă, susţin procurorii. Terenurile au fost rupte de la Institutele de Biologie şi Biochimie ale Academiei Române şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie (ICECHIM Bucureşti). Cel mai mare beneficiar a acestui tun imobiliar a fost Fabian Schwartzenberg, fratele craiului de Dorobanţi, Elan. Practic, acest tun imobiliar din 2006 a fost "năşirea" lui Fabian în ale ţepelor imobiliare pe care familia Schwartzenberg le practică în România, sub ochii autorităţilor emasculate. Bineînţeles că pentru o astfel de afacere este nevoie de complicitatea unor nume grele din administraţie şi politică. Pentru această ţeapă, fraţii Schwartzenberg şi-au dat mâna cu notăreasa Manuela Mitrea, soţia pesedistului Miron Mitrea, cu primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, şi cu prefectul Capitalei de atunci, Mioara Mantale. La numai 20 ani, venit în ţară de câteva luni, Fabian Schwartzenberg a primit o combinaţie la cheie, care i-a adus la finalizarea ei un câştig de câteva milioane de euro. Banii de început, câteva sute de mii de euro, i-au fost oferiţi de Elan Schwartzenberg şi de tatăl lor.

România liberă, 10 martie 2011

Primarul Cristian Poteraş a fost trimis în judecată săptămâna trecută, fiind acuzat de implicare într-o reţea de tip mafiot care a pus mâna pe unele dintre cele mai valoroase terenuri din sectorul 6.

...

Mecanismul prin care acţiona "grupul de interese", aşa cum a fost definit de procurorii DNA, este unul ingenios. Surse din interiorul Primăriei Sectorului 6 identificau solicitările de retrocedare venite din partea unor bătrâni cărora comuniştii le confiscaseră abuziv terenurile. Bătrânii se trezeau la uşă cu "domnişoare agente imobiliare" care îi întrebau dacă nu-şi vând terenurile.

...

Bătrânii au primit sume cuprinse între 2.900 şi 300.000 euro (în funcţie de suprafaţa de teren revendicată), pentru a-şi vinde drepturile succesorale litigioase către grupul de interese care acţiona pe lângă Primăria Sector 6. Aşa se face că, după ce unii dintre bătrâni aşteptaseră şi 10 ani pentru soluţionarea cererilor de retrocedare, imediat ce şi-au vândut dreptul litigios, împroprietărirea s-a realizat în timp-record, de numai câteva luni.

...

Cumpărătorii drepturilor succesorale litigioase "au primit în compensare" de la subcomisia de fond funciar a sectorului 6, prezidată de primarul Cristian Poteraş, terenuri ultracentrale în valoare de 80 milioane de euro, deşi proprietarii de drept deţinuseră parcele la periferia Bucureştiului sau în comunele învecinate.

...

Conform dovezilor anexate de procurori la dosar, la câteva zile după emiterea titlurilor de proprietate şi înregistrarea acestora în cartea funciară, parcelele erau achiziţionate de la proprietarii de drept prin tranzacţii fictive cu preţuri declarative cuprinse între 50 şi 400 de euro, care în realitate erau de maximum 20 euro/mp.

Cumpărătorii terenurilor au fost Fabian Schwartzenberg (fratele milionarului Elan Schwartzenberg, fos-tul soţ al Mihaelei Rădulescu), Grecu Lucian Viorel (verişorul primar al soţiei lui Cristian Poteraş), Pandor Valeriu (fost administrator pieţe în cadrul Serviciului Adminis-traţia Pieţelor din Sectorul 6) şi Jean Căpăţână (intermediarul implicat în majoritatea tranzacţiilor).

...

În 2006, Fabian Schwartzenberg împreună cu nevasta lui, Mihaela Kineret, s-au ales cu curtea de 2,2 hectare a ICECHIM, israelianul intrând şi în posesia a 7.225 mp din curtea Institutului de Biologie al Academiei Române (ambele situate pe Splaiul Independenţei) şi cu 2.704 mp din curtea Clubului Sportiv Rapid de pe Calea Giuleşti. Ulterior, Fabian Schwartzenberg a vândut terenul către Monolit Lake Residences SRL, reprezentat printre alţii şi de actuala sa amantă, avocata Oana Moldovan.

...

Un alt indiciu care face trimitere la Elan Schwartzenberg e că terenul de pe Splaiul Independenţei din curtea Institutului de Biologie al Academiei Române a fost vândut către firma Global Property Invest Team S.R.L, pentru care Elan Schwartzenberg intermediase anterior şi alte afaceri. Acesta declara imediat după tranzacţia cu Global Property că nu se pot comenta aspectele, fiindcă e ca atunci când două persoane diferite cumpără de la acelaşi magazin.

Mihaela Rădulescu declara presei centrale la divorţul de multimilionarul Elan Schwartzenberg că acesta e în spatele unora dintre afacerile fratelui său: "Aş vrea să vorbesc la modul general despre milionarii care au transformat România în terenul lor de joacă, unde jocul lor preferat e Monopoly, dar nu prea am cum să nu mă împiedic din când în când şi de fostul soţ. Îl veţi regăsi bine ascuns, deci trebuie să căutaţi bine... în terenuri dintre cele mai disputate... milionarul azi e sărac... Nu mai deţine aproape nimic, nu pentru că ar fi dat faliment, ci pentru că a avut perversitatea de a trece mai tot pe numele angajaţilor, fratelui, prietenilor buni".

Antena 3, 21 ianuarie 2011

"Sunt aceleaşi persoane, prietenii şi musafirii lui Ion Ţiriac. Nimeni în plus, nimeni în minus. Vânătoarea (n.n. - de la Balc) nu e cuprinsă doar din activitatea de pe teren, ci şi din socializare, prietenii. E o lecţie de politică externă şi economie predată la Balc sub bagheta lui Ion Ţiriac. Punem bazele unor afaceri" (sublinierea noastră), a declarat Elan Schwartzenberg la Antena 3.

CANCAN, 17 ianuarie 2009

Plecaţi spre partida de vânătoare organizată pe domeniul de la Balc, judeţul Bihor, de Ion Ţiriac, şase oameni de afaceri, printre care şi Ţiriac Jr., au fost la un pas de a sfârşi, zdrobiţi de pista înţesată de "capcane".

Surse demne de încredere au declarat, pentru CANCAN, că afaceriştii au plecat spre Oradea, de pe aeroportul Otopeni, terminalul Ţiriac Air, cu două avioane: unul la bordul căruia se află o delegaţie de vânători, în frunte cu magnatul Ion Ţiriac, şi un altul, Galaxy, în care se aflau Ion Ion Ţiriac, omul de afaceri Elan Schwartzenberg, Dragoş Grigoriu - preşedintele Tempo Advertising - şi alţi trei afaceristi.

(NOTA REDACŢIEI BURSA: Tempo Advertising este agenţia de publicitate folosită de Sorin Ovidiu Vîntu pentru promovarea ziarului Curentul şi de SOV Invest pentru promovarea FNI.)

Click, 17 decembrie 2009

Ferenţ a negat că ar avea o relaţie cu Ion Ţiriac, dar tocmai cel care le-a făcut "lipeala" i-a dat de gol. Elan i-a interzis solistei să îl pupe într-o emisiune, pe motiv că gestul l-ar deranja pe Ţiriac.

Fostul soţ al Mihaelei Rădulescu se poate lăuda cu titlul de "naş spiritual" al tandemului Anamaria Ferenţ - Ion Ţiriac, el fiind cel care a aranjat concertul acesteia la vânătoarea de la Balc.

Şi iată că, zilele trecute, solista şi Elan Schwartzenberg s-au întâlnit la filmările emisiunii "Confidenţial", ce va fi difuzată duminică, la Antena 2, iar miliardarul nu s-a putut abţine să nu facă glume pe seama idilei dintre Ferenţ şi Ţiriac.

"Elan a vorbit despre vânătoarea de la Balc şi am adus-o, evident, pe Anamaria Ferenţ să cânte o piesă. Fata a venit şi când s-a văzut cu Elan şi-au zâmbit. Anamaria avea să spună ulterior că Elan a adus-o să cânte la Balc. A vrut să se apropie de el, la care Elan a spus, cu umorul lui tăios şi bun: "Nu, nu, se supără nea Ion pe mine", a povestit Cristi Brancu, pe blogul personal.

Atac, 09 martie 2006

"Îmbarcată" în bolidul automobilului Porsche Cayenne, Mihaela Rădulescu a descins, luni seara, în jurul orei 8.00, la reşedinţa miliardarului Ion Ţiriac. Îmbrăcată lejer şi nemachiată, Mihaela a fost cea care a condus până la poarta lui Ţiriac, unde l-a aşteptat pe soţul său, Elan Schwartzenberg, să o ajungă din urmă. Vedeta TV l-a aşteptat pe consort timp de aproximativ 10 minute, după care au intrat împreună în curtea somptuoasei vile a lui Ţiriac, din cartierul Primăverii.

OK., 6 Mai, 2010, (Interviu cu Elan Schwartzenberg)

"Timpul petrecut cu Ion Ţiriac e un privilegiu, o lecţie de viaţă pentru oricine. Înveţi foarte multe, din diverse domenii, fără să fii nevoit să faci greşeli proprii. Poţi beneficia de experienţa lui."

...

"Ne-am cunoscut [n.n. - vorbeşte despre Mihaela Rădulescu] prima oară în 1995, când valoram aproximativ două milioane de dolari; patru ani mai târziu, în 1999, când aveam deja zece milioane de dolari, am început relaţia noastră de cuplu.

"Eu n-am făcut banii din politică. N-am făcut afaceri cu statul. Dacă am cunoscut un om politic cu o garsonieră şi o Dacie, şi el, după 15 ani de politică, are jeep, vile şi ne întâlnim în străinătate în aceleaşi hoteluri, am dreptul să fiu mirat. Ei au uitat să respecte oamenii de afaceri. Noi plătim taxe şi aşa le oferim lor luxul. Când mergem la ei să discutăm proiecte legale, ar trebui, la fel ca peste tot în lume, să ajute, pentru că aşa se creează locuri de muncă. Postura lor nu trebuie să fie cea a şmecherului politic, cu picioarele pe birou, care se uită de sus la omul de afaceri venit cu basca în mână. Oamenii de afaceri au devenit dependenţi de clasa politică. Ar trebui să fie un echilibru. Nu suntem slugile lor."

National, 12 Octombrie 2010

Candidatura lui Elan Schwartzenberg pentru fotoliul de primar al Bucureştiului, anunţată în exclusivitate de ziarul "Naţional", a agitat deja apele în culisele politicii dâmboviţene.

Potrivit unor noi informaţii obţinute de reporterii "Naţional" fostul soţ al Mihaelei Rădulescu ar face parte dintr-o "frăţie a milionarilor" la care ar mai fi aderat cunoscutul Ion Ţiriac şi afaceristul Dragoş Dobrescu.

Cei trei sunt prieteni vechi, cu relaţii consolidate de-a lungul timpului şi sunt cunoscuţi ca fiind cei mai activi investitori în zona imobiliară din Capitală, chiar şi în perioadă de criză. Surse apropiate de cei trei milionari afirmă că interesul acestei "frăţii" ar fi ca Elan să preia frîiele Primăriei.

Interese majore în zona de Nord

Elan Schwartzenberg s-a ţinut până acum departe de tumultoasa viaţă politică dâmboviţeană. În ciuda scandalului mediatic legat de divorţul de diva Mihaela Rădulescu, el a rămas multă vreme o prezenţă discretă.

În schimb a băgat foarte mulţi bani în cîteva mari proiecte din zona de Nord a Capitalei. Care, din păcate pentru fostul medic stomatolog stagnează cam de multişor, acţionarii acuzând voalat inclusiv o anume stavilă politică. Interesele celorlalţi doi miliardari reuniţi în această nouă tripletă par practic trase la indigou cu cele ale lui Elan.

Averea "Frăţiei Milionarilor"

Dintre "Cei trei regi" ai imobilialelor, cea mai mare avere o are Ion Ţiriac, estimată la peste 800 milioane de euro! Îl secondează Dragoş Dobrescu, mare proprietar de terenuri şi clădiri de birouri, mereu învăluit într-o umbră de mister şi care are o avere de aproape 150 milioane euro. Candidatul Elan este ceva mai modest, cu doar 60 milioane euro.

...

Fostul soţ al Mihaelei Rădulescu s-a înscris de curând în partidul condus de patronul OTV, Dan Diaconescu, şi vrea să dea lovitura în alegerile din 2012 pentru funcţia de primar al Bucureştilor. Oficial, toată lumea ştie că Elan Schwartzenberg este doar un "sfetnic de taină" pentru patronul OTV, cel care a pus bazele Partidului Poporului şi care îşi doreşte să devină preşedinte al României.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb