REVIZUIRE POZITIVĂ Economia Statelor Unite a crescut cu 4,3% în trimestrul al patrulea din 2020

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 martie 2021

Economia Statelor Unite a crescut cu 4,3% în trimestrul al patrulea din 2020

Solicitările noi de ajutor de şomaj coboară la minimul ultimelor 12 luni

Economia americană, prima a lumii, a înregistrat o creş­tere trimestrială anualizată de 4,3% în cel de-al patrulea trimestru al anului 2020, creşterea PIB fiind revizuită pozitiv de la 4,1% iniţial, potrivit datelor publicate de Biroul pentru analiză economică din Statele Unite. Revizuirea a fost o surpriză pentru economişti, care anticipau o confirmare a avansului iniţial. Creşterea din ultimele trei luni din 2020 a venit după avansul trimestrial record de 33% din trimestrul al treilea.

Pentru trimestrul întâi din acest an, estimarea de creştere anualizată a PIB realizată de Federal Reserve Bank of Atlanta indică un avans probabil de 5,4% pentru economia americană, o accelerare a ritmului redresării, evoluţie în contrast cu cea a economiei zonei Euro care este prognozată să fi stagnat în primul trimestru din 2021.

Consumul personal al gospodăriilor a urcat cu 2,3% în trimestrul al patrulea după un avans de 41% în trimestrul al treilea din 2020, avansul masiv venind ca urmare a suprimării consumului în perioada de lockdown din trimestrul al doilea. Consumul personal a avut o contribuţie pozitivă de 1,58% la creşterea din trimestrul al a patrulea, investiţiile în mijloace fixe a reprezentat peste două treimi din avansul PIB. Exportul net a avut o contribuţie negativă la creşterea SUA, de -1,53%, iar consumul guvernamental o contribuţie uşor negativă.

Profiturile companiile au scăzut în ritm trimestrial cu 1,4% după creşterea de 27,4% din trimestrul al treilea. Comparativ cu trimestrul al patrulea din 2020, profiturile au scăzut cu 0,7%. La nivel de industrie, per total, 17 din cele 22 de grupe industriale au contribuit la avansul PIB din trimestrul al patrulea.

Per total, în 2020, economia americană a înregistrat o contracţie de 3,5%, cea mai severă din 1946 încoace. Însă, ca notă optimistă, în jumătatea secundă a anului trecut PIB-ul SUA a recuperat aproape trei sferturi din declinul suferit în prima jumătate a anului pandemic.

De notat că administraţia fostului preşedinte Donald Trump nu a impus restricţii de mobilitate dure în pandemie, cu excepţia perioadei ce a acoperit trimestrul al doilea din 2020. La nivel de state, însă, unii guvernatori au aplicat măsuri drastice pe finalul trimestrului patru, cum ar fi statul California, unul dintre cele mai mari în termeni de contribuţie la activitatea economică. California a anunţat însă recent încheierea lockdown-ului statal, iar accelerarea campaniei de vaccinare este aşteptată să sprijine optimismul agenţilor economici şi activitatea per total.

O altă veste relativ pozitivă venită ieri este descreşterea cererilor iniţiale de şomaj depuse de americani la mijlocul lunii martie: acestea au fost în număr de 684.000. Estimările erau pentru un număr de 730.000 de cereri iniţiale de ajutor de şomaj. În săptămâna anterioară cererile iniţiale au fost în număr de 781.000. Cererile ce solicită continuarea ajutorului de şomaj au scăzut şi ele la 3,87 de milioane de la 4,13 milioane în săptămâna precedentă, cel mai scăzut nivel din luna martie a anului trecut. Estimarea era pentru o scădere la doar 4,04 miilioane de cereri. În săptămâna încheiată la 23 ianuarie, cererile ce solicitau continuarea plăţii şomajului erau de 4,77 milioane.

4,77 milioane de la 4,97 milioane în săptămâna precedentă. Estimarea era pentru o creştere la 5,09 milioane pentru săptămâna încheiată la 23 ianuarie.

Martie a fost a doua cea mai puternică lună ca activitate economică din ultimii şase ani pentru economia americană, fapt reflectat de indicatorii PMI publicaţi recent de Markit Economics. Evoluţia din martie a fost stimulate şi de adoptarea de către Congres a unui pachet fiscal în valoare de 1,9 trilioane de dolari la debutul lunii martie care a conţinut şi cecuri în valoare de 1.400 de dolari pentru populaţie. 

De notat şi faptul că Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) şi-a îmbunătăţit săptămâna trecută scenariul macroeconomic central pe termen scurt şi mediu, iar conform previziunilor actualizate economia SUA ar putea creşte cu ritmuri anuale de 6,5% în 2021, 3,3% în 2022 şi 2,2% în 2023 şi să se întoarcă la o ocupare integrală a forţei de muncă în următorii doi ani.

Săptămâna trecută, preşedintele Fed Jerome Powell a reiterat că banca centrală din SUA va menţine ratele de dobândă la nivelul actual cel puţin până la finalul anului 2023 sau până când economia va da semne reale de revenire după şocul pandemic.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si M2 ul cu peste 20%!!!

    Adica a crescut masa monetara in circulatie nu au aparut mai multe firme si produse tranzactionate in piata peste noapte! 

    Crestere liniara pib arata doar impulsurile de varsare lichiditate in piata! 

    semnat comenturi "Cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb