#Rezistăm mai bine pe stradă decât la vot

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 14 iunie 2017

#Rezistăm mai bine pe stradă decât la vot

Alegerile locale parţiale desfăşurate la sfârşitul săptămânii trecute au reconfirmat lipsa de interes a cetăţenilor pentru procesul de votare. Sutele de mii de oameni ieşiţi în stradă la începutul acestui an, care printre multe altele vorbeau/scandau inclusiv despre necesitatea mersului la vot, lăsau impresia unei revigorări a implicării electoratului în procesul de votare. După cum se vede, fără a intra în alte speculaţii legate de manipulări, oamenii (#)rezistă mai bine în stradă pe ploaie şi vânt, la temperaturi mult sub zero grade, decât în cabinele de vot. E mult mai uşor să conteşti şi să nu-ţi asumi nicio responsabilitate decât să alegi şi să-ţi asumi alegerea.

La alegerile locale parţiale pentru alegerea primarilor din 49 de localităţi din 32 de judeţe s-au prezentat 33% dintre cei aproximativ 630.000 de alegători aşteptaţi la urne. În multe localităţi prezenţa la vot a fost de sub 20%, inclusiv în două oraşe importante: Craiova şi Târgu Jiu. Practic în Craiova primarul a fost ales de mai puţini cetăţeni decât au ieşit în stradă în februarie. Lipsa de interes se menţine constantă, ceea ce în fond convine partidelor mari. Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan a vorbit despre victoria partidului la Târgu Jiu, una cu largi semnificaţii, dar nu a pomenit nimic de faptul că primarul a fost votat de o "largă minoritate", aşa cum s-a spus în urmă cu un an despre alegerea edilului Capitalei: "Am câştigat la Târgu Jiu, unde oamenii s-au convins că PSD aduce doar stagnare. Acolo, candidatul nostru, Marcel Romanescu, a intrat în peste 800 de scări de bloc! Victoria de la Târgu Jiu este încă o dovadă că rezultatele se obţin prin implicare şi prezenţă pe teren. Putem construi doar prin perseverenţă şi consecvenţă, fără compromisuri inutile şi ruşinoase, urmărind permanent interesele celor pe care PNL trebuie să-i reprezinte".

Situaţia nemulţumeşte formaţiunile politice mai mici. Uniunea Salvaţi România solicită schimbarea legii de organizare a alegerilor şi revenirea la două tururi de scrutin: "Rata mare de absenteism la alegerile locale parţiale a permis partidelor tradiţionale să îşi impună candidaţii, deşi au fost votaţi de sub 10% din membrii comunităţilor. Astfel, noii primari din Craiova sau Târgu Jiu, oraşe importante din România, au fost aleşi de 8,14% şi respectiv 8,64% dintre cetăţeni, ceea ce este inadmisibil. USR susţine ferm schimbarea legii de organizare a alegerilor locale într-un singur tur şi revenirea la două tururi de scrutin, astfel încât primarii să fie cu adevărat reprezentativi pentru localităţile pe care le administrează." Două tururi de scrutin nu rezolvă problema absenteismului, cel mult mai spulberă din scuzele celor care nu se prezintă.

Cetăţenii, încă interesaţi de procesul electoral, au diverse propuneri pentru stoparea absenteismului: prelungirea procesului de votare la două zile, aşa cum s-a procedat la un moment dat cu aprobarea Constituţiei sau introducerea votului obligatoriu şi a unor amenzi consistente pentru absenţii nemotivat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb