Nu am calitatea juridică să propun completarea convocatorului AGA BVB din 14/15 septembrie (după cum nu am calitatea să o fac pentru nici o AGA BVB).
Iată propunerile mele de completare a convocatorului:
1. Reglementarea modului de angajare a directorului general al BVB:
a) candidaţii să prezinte garanţii morale, integritate, caracter;
b) candidaţii să fie examinaţi, prin concurs, privitor la competenţă (la jumătatea sumelor cu care a fost răsplătit fostul director general, selecţia îşi poate permite să fie severă);
c) candidaţii să susţină un plan strategic realist de dezvoltare a BVB.
Justificare: Fostul director general al BVB nu a fost supus nici unei examinări formale, iar trăsăturile morale ale personalităţii sale au fost completamente ignorate.
2. Reglementarea subordonării stricte a directorului general faţă de Consiliul Bursei şi garanţii contractuale pentru menţinerea ierarhiei administrative.
Justificare: Fostul director general al BVB şi-a subordonat pe preşedintele BVB şi ulterior şi-a subordonat majoritatea din Consiliul BVB, inversând ierarhia.
3. Revenirea la limita de deţinere maximă de 5% a acţiunilor BVB.
Justificare: Pragul limită de deţinere la operatorii de piaţă a crescut, de la 5%, la 20%, prin ordonanţa de urgenţă dată de Guvern în luna decembrie 2014, făcând posibilă monopolizarea conducerii BVB în mâinile a cinci oameni, astfel încât piaţa să fie folosită în principal în interesul acelora.
4. Renunţarea la reprezentarea în Consiliul Bursei pe principiile societăţilor comerciale (proporţional cu deţinerile) şi trecerea la reprezentarea intereselor diferitelor categorii de participanţi la piaţă, fiecăreia fiindu-i rezervate locuri în număr fix:
- brokeri independenţi;
- brokeri bancari;
- investitori;
- emitenţi.
Justificare: Acest tip de soluţionare a reprezentării în conducerea burselor a fost adoptat în burse europene dezvoltate (vezi Londra), unde problema reprezentării revine ciclic.
5. Adoptarea deciziei pentru elaborarea unui plan de acţiune urmărind interzicerea prezenţei băncilor în acţionariatul caselor de brokeraj, în proporţii de mai mult de 20%.
Justificare: Piaţa de capital şi piaţa bancară se află în competiţie, concurând pentru atragerea economiilor populaţiei şi pentru acordarea de finanţare, astfel că departamentele de tranzacţionare bancare, pe piaţa de capital, se află, în principiu, în conflict de interese.
6. Alegeri anticipate pentru întreg Consiliul Bursei şi eliminarea lui Lucian Anghel din oricare organ de conducere al BVB.
Justificare: Consiliul Bursei nu poate funcţiona în actuala componenţă; Lucian Anghel nu este competent, nu este reprezentativ şi a eşuat.
Este evident că numeroase din propunerile mele scandalizează.
Noroc că nu am calitatea juridică să le fac.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Anonim în data de 28.08.2017, 02:16)
Un articol interesant. Cateva intrebari:
1. Pana acum CA BVB a angajat directorul general dupa alte criterii?
2. In prezent conform actului constitutiv al BVB directorul general nu e subordonat CA? Cum a putut directorul general sa isi subordoneze majoritatea CA?
3. Cine sunt cei cinci oameni care au monopolizat conducerea bursei in interes personal? In ce fel introducerea (vesnicului) prag rezolva problema?
4. Puteti detalia cum functioneaza mecanismul la Londra?
5. De unde limita de 20%? Ne puteti da exemple din Europa, state care mai aplica aceasta limitare?
6. De unde aberatia aceasta cu bancile care nu doresc dezvoltarea BVB? BVB nici nu conteza in poza, daca ne raportam la banii care exista in depozite bancare.
Bancile doresc dezvoltarea bursei, companiile listate sunt clienti mai siguri, cu acces si la alte surse de finantare si cu o mai buna guvernanta.
Bancile isi doresc cati mai multi clienti listati, au facut majoritatea (daca nu toate) listarile din ultimii ani.
6. Ar trebui aplicata interdictia tuturor membrilor CA BVB?
Un articol fara nici o legatura cu realitatea.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.08.2017, 08:29)
De fapt, nu este un articol, (chiar daca, fiind un intreg discursiv, este publicat in ziar) ci este un set de propuneri, asa cum este intitulat textul.
Raspunsurile la intrebarile tale se gasesc, deja, in "Justificarile" prezente in josul fiecareia dintre propuneri.
Dar, intrucit iti inchei interventia cu aprecierea ca acesta ar fi " Un articol fara nici o legatura cu realitatea", am sa-ti arat ca tu insuti nu poti sau nu vrei sa iei legatura cu realitatea.
1. Da, "pana acum CA BVB a angajat directorul general dupa alte criterii", nu esti la curent cu asta?! Sobolewski nu a fost propus prin selectia recrutorului Radu Furnica, incompetenta lui sare in ochi chiar si pe site-ul BVB, cind face reclama la warrant-uri, iar tarele de caracter si le dezvaluise, deja, la Bursa de la Varsovia, de unde fusese dat afara pentru asta, cu scandal public. Ne-am facut de rusine inca din clipa cind l-am angajat, n-ai aflat asta, inca, din ziarul BURSA?! De ce mai intrebi?
2. Ba da, este formal subordonat, deja. Nu stiu cum a putut directorul general sa isi subordoneze majoritatea CA (poate dominindu-l pe Anghel, ceea ce nu-i greu, poate, cine stie, dindu-i spaga, dar asta ar trebui sa fie dovedit, ceea ce nu este, deocamdata; iar cum Anghel a contat drept "coordonatorul" membrilor CA care reprezinta banci, subordonarea CA de catre directorul general a devenit efectiva, atit timp cit Sobolewski nu i-a suparat pe stapinii lui Anghel). Realitatea este ca CA nu i-a iesit din cuvint directorului general, acceptind, in regim de teroare, ca n-ar avea dreptul (de altfel, un drept constitutional) sa-si exprime public opiniile, drept rezervat doar presedintelui si directorului general. Iar cum aceasta caricatura de presedinte fuge ori de cite ori se apropie de el un ziarist, fiindu-i frica de orice intilnire care n-a fost aranjata cu intrebari la care sa aiba raspunsurile prefabricate, singurul care s-a exprimat public a fost cel care s-a autointitulat "masculul alfa". Nu stiai asta?! Macar puteai sa fi citit in BURSA!...
3. Este pacat ca nu ai nivelul intelectual sa poti distinge intre o asertiune despre realitate si una despre o posibilitate, caci eu am scris despre o posibilitate, iar tu nu ai priceput, desi am folosit chiar cuvintul "posibilitate". Iata citatul: "...făcând posibilă monopolizarea conducerii BVB în mâinile a cinci oameni".
Inexactitatea celei de a doua intrebari reclama precizarea: eu nu cer introducerea pragului (pragul a fost introdus, deja, de la momentul trecerii BVB la societate pe actiuni si BVB continua sa aiba un prag pentru detineri), ci revenirea la pragul precedent. Raspunsul este: "aritmetic". Imparte 100 la 20 si-ti da 5; imparte 100 la 5 si-ti da 20. Adica, nu mai monopolizezi cu 5, ci cu 20. Intelegi? E aritmetic. Greu?
4. Nu, in acest moment nu pot si nici n-am de gind sa pot, cu atit mai mult cu cit nu mai stiu in ce formula are LSE reprezentarea, actualmente; daca te intereseaza sa afli mai mult, atunci fa-ti singur documentarea, am lucruri mai bune de facut. Eu doar iti semnalez ca reprezentarea in board-ul bursei este o problema veche, care, de exemplu, in cazul LSE, a tot revenit ciclic, o data la un deceniu ajungind mereu sa fie dezbatuta in Parlament si ca propunerea mea de acum, repeta, de principiu, o solutie formulata acolo.
5. Nu mai imi amintesc cu precizie, dar am impresia ca limita de 20% pentru participarea unei banci in capitalul unei case de brokeraj nu este inventia mea de acum, ci parca era in legislatia bancara mai veche (poate ma insel?). Totusi, proportia limitarii este rezonabila in raport cu ideea ca bancile sa nu poata controla casele de brokeraj (decit, eventual, in cazul unui actionariat extrem de difuz). Repet, la fel ca in cazul punctului 4., nu sint dispus sa-ti prestez documentare - sa-ti explic: cit timp decelez o necesitate si inteleg cum sa o satisfac, documentarea ramine in sarcina ta, iar tinta ta trebuie sa fie sa-mi gasesti si temeiuri documentare pentru solutia avansata de mine. Desigur, "tu" este o referinta generica, nu este vorba chiar despre tine, caci pe tine nu te-as accepta - pentru ca in afara ca ai probleme de intelegere si atitudine, mai ai si probleme cu atentia, de pilda, numerotezi cu "6." doua intrebari diferite.
6.PRIM. Ceea ce tu numesti "aberatie" este un loc comun in literatura de specialitate - pune mina pe carte!
6.SECUND. Da, interdictia ar trebui aplicata tuturor membrilor CA BVB care au fost presedintele BVB.
Citi membri ai CA BVB au fost presedintele BVB? Mi se pare ca numai unul, sau gresesc?
Tu inchei cu aprecierea " Un articol fara nici o legatura cu realitatea".
Pai, tu poti spune asta?!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2017, 08:44)
Nu avefi timp sa va documentati legat de aproape toate afirmatiile pe care le-ati facut.
Impresiile nu tin loc de realitate.
Explicatia legat de expresia "facand posibila monopolizarea conducerii BVB in mainile a 5 oameni" e cea mai tare. Adica ati vrut sa spuneti nu ca s-a intamplat, ci ca s-ar putea intampla? De ce tocmai la 5? Pentru ca 100:20=? Intelegi?
Ma opresc aici, imi pastrez opinia ca articolul nu are legatura cu realitatea, plin de afirmatii fara nici un suport si de propuneri fara nici o posibilitate de implementare).
Sa va fie rusine pentru jigniri.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2017, 08:56)
Niste exemple de literatura de specialitate apropo de punctul 5?
Nu multe, unul, si daca se poate din Europa.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.08.2017, 09:10)
Daca te-ai simtit jignit, atunci te rog sa ma scuzi!
Incapacitatea ta de concentrare este reala.
Incapacitatea ta de intelegere, de rationament de argumentare este reala.
Incapacitatea ta de conectare la factual este reala.
Nivelul scazut, din punct de vedere intelectual, este o realitate.
Atitudinea ta nepotrivita este o realitate.
Carentele din educatia ta financiara sint reale.
Poate gresesc, dar am impresia ca nu esti foarte tinar (virsta cruda, de sa zicem, 23 -26 de ani, ar scuza, cit de cit, situatia profilului tau).
Felul rauvoitor in care ti-ai intocmit intrebarile, m-au silit sa fac referire la realitatea profilului tau - imi cer iertare daca ai luat asta drept jignire…
…Dar, oare, esti, totusi, capabil sa pricepi macar faptul ca asta nu-i un articol, ci o lista de propuneri?
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.08.2017, 09:14)
Amice, esti total, esti absolut, esti pur!
Pentru mine, ai devenit un simbol!
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2017, 09:21)
Make, esti un dezastru :-) fara suparare.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.08.2017, 09:32)
Un simbol nu ma poate supara.
1.8. P.S. (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.08.2017, 09:35)
Oricum, iti multumesc!
Mi-ai dat pretextul sa dezvolt, intr-un interval orar inca util, inainte de ora 10.00.
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2017, 09:37)
Ok, cauta exemplul din literatura de specialitate, il asteptam cu interes.
Nu m-as baza pe faptul ca o sa il gasesti.
1.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2017, 09:43)
Ma bucur ca ai dezvoltat, te-ai facut si mai bine inteles.
1.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.10)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2017, 10:23)
Nimeni nu și-ar dori să fie în locul tău. Te-a terminat.
1.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de WS în data de 28.08.2017, 12:07)
Ma amestec intr-o discutie care nu ma priveste dar mi se pare ca merita efortul. E adevarat ca demersurile ziarului Bursa si ale conducatorului acestuia par, uneori, impinse mai mult de chestiuni personale decat de principii generale.
Este, totusi, exagerat sa sustineti ca doleantele exprimate de ziarul Bursa ar fi exterioare realitatii. De exemplu (numerotarea punctelor nu e legata de cele din articol si din raspunsuri):
1. Daca e adevarat ceea ce sustine Make, anume ca aducerea lui LS la conducerea BVB nu ar fi fost facuta pe baza propunerii recrutorului profesionist angajat in acest scop ci pe baza altor considerente, aceasta e o afirmatie foarte serioasa; ea poate demonstra existenta unor interese ascunse care la urmatoarea alegere ar fi bine sa fie puse deoparte, in favoarea celor ale BVB.
2. Ca bancile pot avea interese divergente fata de cele ale bursei nu e deloc o aberatie. Aici ar fi foarte multe de spus, ma limitez doar la a mentiona evidența: data fiind natura legata de serviciile de finantare a corporatiilor si de intermediere a tranzactiilor financiare - adica doua domenii in care ambele tipuri de societati sunt active - este destul de frecventa situatia in care bancile pot avea interesul, daca nu de a suprima bursa, cel putin de a ii conditiona in mod decisiv optiunile strategice.
3. Problema reprezentarii tuturor categoriilor de purtatori de interese in bursele de valori e reala. E peste indoiala ca o tara trebuie sa acorde atentia cuvenita protectiei si dezvoltarii propriei piete de capital. Cand bursa de valori e atat de mica (asa cum e cazul BVB) incat poate fi mancata dintr-o inghititura de multi pradatori, atunci trebuie luate masuri de precautie adecvate Ele au existat si sunt inca aplicate in multe tari. Nu aceasta e problema, ci onestitatea intelectuala si priceperea celor care trebuie sa puna in practica strategia dezvoltarii pietei, de care, nolens volens, economia are atata nevoie. Acestea fiind spuse, nu se poate nega ca exemplul ales in acest context, adica acela al bursei din Londra, este cat se poate de nepotrivit.
4. Nu cred ca sunt ziarele cele care trebuie sa spuna cine trebuie sa fie numit in sau exclus din consiliul de adminstratie al societatilor private. Cu toate acestea, situatia penibila in care a fost pusa BVB in ultimele saptamani ar trebui sa determine multi sa isi faca un examen de constiinta. Ma tem ca aceia care au inca un dram de onoare vor putea constata ca examenul a fost picat cu brio
1.13. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.12)
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.08.2017, 12:28)
Multumesc!
Te informez ca modul (eventual) patimas in care imi sustin afirmatiile nu inseamna ca as fi animat de motive mai personale decite cele ale principiilor general. Ba chiar din contra, neavind, in realitate, nici un interes material legat de Bursa de Valori, patima (eventuala) este legata numai si numai de principii.
1.14. greu la deal cu buburuze! (răspuns la opinia nr. 1.11)
(mesaj trimis de d.i. în data de 28.08.2017, 12:31)
nepoate, esti atat de shui la minte ca ma vad obligat sa ti-o spun pe sleau! tu nu esti rauvoitor, doar ca-ti pute orice! esti doar o exemplificare a adagiului de rau augur, "de ce sa fie bine, daca poate sa fie rau"!!
1.15. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.13)
(mesaj trimis de WS în data de 28.08.2017, 12:41)
Cu multa placere! Accept punctualizarea nu atat pentru ca as fi convins pe deplin, ci drept multumire pentru amuzamentul pe care mi l-a procurat paranteza (eventual) cu care ai asociat caracterul patimas al scriselor dumitale!
1.16. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.15)
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.08.2017, 12:49)
Pentru mine, felul in care ma exprim e neutru si natural, dar admit ca pentru altul poate parea patimas.
Am impresia ca esti un cititor nou de BURSA - ma insel?
1.17. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.16)
(mesaj trimis de WS în data de 28.08.2017, 12:52)
Nu va inselati.
1.18. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.17)
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.08.2017, 13:04)
Aha...
Daca ai fi fost un cititor mai vechi, atunci ai fi stiut si ca nu am interese personale legate de BVB (si cam de nimic, de altfel) si ca nu mint.
Pot gresi, dar nu mint.
1.19. Am citit (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 28.08.2017, 13:44)
Am citit de mai multe ori propunerile lui Make. Depinde in ce cheie vrei sa le citesti.
Daca vrei sa le citesti intr-o cheie juridica, cu siguranta gasesti contra-argumente. Poti da cine stie ce exemple din Europa care nu limiteaza detinerile la bursele respective, poti invoca faptul ca nu exista o impartire a locurilor din CA, poti ridica problema ca, juridic, CA-ul nu se poate subordona directorului general.
Dar, daca le citesti in cheia bunului simti, atunci intelegi ce vrea Make: un proces corect de numire a directorului general si de functionare a CA-ului BVB. Daca cineva nu intelege asta, inseamna ca a ratat esenta.
1.20. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.19)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2017, 14:15)
plus amantele manelistului spitos
1.21. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.12)
(mesaj trimis de zaza în data de 28.08.2017, 14:15)
....Apreciez interventia lui WS ,,,,,,si sunt in totalitate de acord
Asi vrea insa sa am si eu cateva "observatii" legate de punctele propuse de Make:
Pornesc de la premisa ca noi stim cum sunt (din nefericire} aranjate toate aceste numiri de functii la varful multor societati sau institutii.
1'Moralitatea..integritatea... este destul de subiectiva...si mai ales ca nu se stie cine o analizeaza.
2,Concursul...Sunt multi "prosti" pusi in comisie care nu pot alege decat unul altul si mai.......
3.Un plan strategic....Suntem buni la elaborarea unor " planuri" pe diferite domenii dar mereu gasim...motive de nerealizare...sau ...stiu EU de incompetenti pusi pe functie conf .celor aratate mai sus.....
In final .......nu vreau sa ma considerati ca n-as fi de acord ca in conditii de normalitate acest "intinerariu" al numiri pe functie nu ar fi corect si viabil intr-o tara........dar,dar la noi de 28 de ani am vazut ce se intampla si cum se "aranjeaza totul.
Dar ca sa nu raman doar cu "observatii" o propunere pe care o vad ar fi:
1. Stabilirea unor Indicatori de performanta" clari si analizarea lor "transparent" la fiecare sf.de an. Nu vreau eu sa propun acesti indicatori dar...sunt convins ca cei de specialitate o pot face... Dau si Eu un exemplu... Realizarea unui nr. de .....IPO -uri pe perioada mandatului,,,icu analize f,clare....
Uite ca asa ...stabilind 5..sau 6 indicatori.....care dintr-o analiza pe parcursul mandatului nu sunt..realizati...nu facem alceva cu persoana respectiva decat din curtoazie...multumim...si incercam alta persoana.
1.22. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.19)
(mesaj trimis de Anonim în data de 28.08.2017, 14:32)
Polonezul a fost adus de un CA compus din 7 persoane. Nu stiu cine s-a opus la aducerea lui.
Acum pleaca, asta e viata.
Dar sa ne lamentam ca un polonez a subjugat sapte (minim 4) romani neaosi e cam mult.
As spune ca pana nu de mult a avut suportul majoritatii, acum nu o mai are. Nici o tragedie, viata merge inainte.
1.23. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.21)
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.08.2017, 14:33)
Zaza, la Sobolewski aveam cazul cel mai clar de imoralitate - scandalul public in urma caruia l-au dat afara de la Bursa din Varsovia - dar faptul a fost ignorat in mod deliberat de Anghel, cel care l-a adus si l-a sustinut.
Apoi, nu prea inteleg de ce afirmi ca am fi buni la elaborarea de planuri. De la "strategia de la Balvanyos" a lui Siminel Andrei (cred ca in vara anului 2003, care a fost laudabila ca prima incercare de strategie, in opt ani de piata) si pina in 2017, trecind prin strategia lui Septimiu Stoica si prin prostia de "opt bariere", inca nu am vazut adoptata o strategie coerenta, care sa stabileasca o ierarhie a prioritatilor si care, macar intelectual, sa conduca la speranta dezvoltarii pietei.
Nu, Zaza, nu sintem buni la planuri.
1.24. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.22)
(mesaj trimis de Anonim în data de 28.08.2017, 14:33)
:-) nu il mai are
1.25. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.22)
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.08.2017, 14:51)
Faptul ca nu s-a opus nimeni cind el nu stie despre piata mai mult de cinci sloganuri (aici Zaza are dreptate, Anghel nu stie nici atit) si cind el era deja compromis la Varsovia, nu ti se pare ca ar reclama ceva atentie suplimentara, ca sa nu arunci doua milioane de euro din avutia BVB, ca sa platesti o nulitate de reacredinta si imorala?
Ce mai zici?
Asta e viata?
P.S.
CA-ul care l-a adus pe polonez era compus din 9 (noua) persoane atunci, ca si acum, astfel ca majoritatea in CA se manifesta prin votul a 5 membri, iar nu a patru (dar, desigur, cind au ramas in 7, de curind, prin moartea lui Micu si plecarea lui Toia, au ramas majoritari cei 4 membri care reprezinta brokeri independenti - o situatie vremelnica).
Eu unul nu ma lamentez, tu, in schimb, nu intelegi nici dupa ce ti-am explicat.
Sobolewski s-a dat singur afara, pentru ca nu a acceptat injumatatirea salariului decisa de majoritatea vremelnica a independentilor si nu a furnizat niciodata vreo explicatie a refuzului, nedind prilejul negocierii.
Unele detalii factuale sint importante, ca sa nu o iei razna.
1.26. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.25)
(mesaj trimis de Anonim în data de 28.08.2017, 14:58)
Corect, 9/5.
In rest, ar trebui ca intreg CAul sa isi asume aducerea si contractul lui Sobo pentru ca ei l-au aprobat. Cred cae incorect sa arunci totul in spatele lui Anghel.
Banii platiti sunt istorie daca sunt conform contractului. Detalii factuale, ca sa te citez.
Toata lumea discuta despre Sobo desi el a devenit istorie, ar fi mai utila o discutie despre viitor, tinand cont de ce am invatat din erorile trecute.
1.27. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.26)
(mesaj trimis de Anonim în data de 28.08.2017, 15:02)
Nu stiu de unde indarjirea asta si jignirile pe care le arunci in toate partile, intr-un mod (eventual) patimas.
Ar fi util putin calm, si niste propuneri care sa poata fi si implementate.
Altfel ramane doar filozofie.
1.28. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.26)
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.08.2017, 15:12)
Corect, Anghel si restul CA-ului, dar intii Anghel.
Suspectez ca, pentru Anghel, Sobolewski nu este istorie, ci prezentul si viitorul.
1.29. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.27)
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.08.2017, 15:21)
Am mai intilnit fractura asta - te deranjeaza mai mult cum ii spun, decit ceea ce face.
In pasul al doilea, daca nu faci diferenta dintre dezirabil si starea de fapt mizerabila, atunci orice propunere ti se pare utopica.
1.30. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.29)
(mesaj trimis de Anonim în data de 28.08.2017, 15:31)
Pentru o clipa am crezut ca ceva a facut posibil sa te linistesti (vorbesc despre o posibilitate :-)).
Cand nu mai faci diferenta dintre dezirabil si starea de fapt mizerabila (asta e totdeauna o opinie, e subiectiv, poate doar sa ti se para mizerabil) inseamna ca starea de fapt e cea dezirabila, nu neaparat ca e mizerabila. Doar ca situatia aceasta te opreste in a mai progresa. Si nu pentru ca consideri orice propunere utopica.
Iti doresc o zi deosebita, fara stres mare
1.31. Fumigena (răspuns la opinia nr. 1.30)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2017, 16:04)
Ceea ce faci tu anonimule de la 1.30 si de mai sus nu este nimic altceva decat o perdea de fum prin care incerci sa arunci in derizoriu o dezbatere de altfel destul de serioasa si de consistenta.
PENIBIL SI CAM PREA PE FATA