Profitul (înainte de impozitare) al Vienna Insurance Group (VIG) crescut cu aproximativ 10% faţă de anul anterior, la 485,4 milioane de euro. Creşterea profitului s-a datorat în principal îmbunătăţirii ratei combinate şi dinamicii pozitive a rezultatului financiar.
Creşteri semnificative au fost înregistrate în principal în Ţările Baltice, Bulgaria, Republica Cehă şi Ungaria, se arată într-un comunicat de presă al companiei remis redacţiei noastre.
Operaţiunile din România au înregistrat o pierdere de aproximativ 74 milioane de euro în 2018. Aceasta a fost cauzată în primul rând de o depreciere a fondului comercial în valoare de 50,1 milioane de euro efectuată în trimestrul al doilea al anului 2018 şi de constituirea unui provizion aferent unei investigaţii antitrust la nivel de piaţă. Companiile din Europa Centrală şi de Est au contribuit cu 53% la profitul total (înainte de taxe). Profitul după impozitare şi plata intereselor minoritare s-a ridicat la 268,9 milioane de euro. Scăderea de 9,6% s-a datorat în principal unor efecte punctuale care au generat o creştere a cheltuielilor cu taxele. După eliminarea acestor efecte punctuale, rezultatul net a crescut cu 2,9% comparativ cu anul anterior, se mai arată în comunicat.
Rata combinată a scăzut cu 0,7 puncte procentuale în 2018 la un nivel excelent de 96,0%. Scăderea a fost susţinută de implementarea strictă a măsurilor din programul de management "Agenda 2020" şi de absenţa dezastrelor naturale. Austria, Republica Cehă şi Polonia au avut contribuţii majore la această evoluţie. Rata combinată din Austria s-a îmbunătăţit la un nivel remarcabil de 94,2% (2017: 95,5%), anunţă compania.
Grupul a subscris prime de 9.657,3 milioane de euro în 2018. Aceasta corespunde unei creşteri a primelor de 2,9% comparativ cu anul anterior. Excluzând poliţele cu primă unică, care au continuat să scadă, primele s-au majorat cu +5,2%. Cu excepţia poliţelor de asigurare de viaţă cu primă unică, creşteri vizibile au fost înregistrate din nou pe toate liniile de business. Rezultate favorabile în ceea ce priveşte volumul de prime subscrise au fost înregistrate în Republica Cehă, cu o creştere de aproximativ 81 milioane de euro sau 5%, şi în Ţările Baltice, cu o creştere de aproximativ 48 milioane de euro sau 15%. Creşteri notabile ale primelor subscrise au fost înregistrate, de asemenea, în Bulgaria (+14%) şi Ungaria (+6,8%). Aproximativ 56% din primele brute subscrise au fost generate de companiile Grupului din regiunea Europei Centrale şi de Est.
Sectorul asigurărilor generale reprezintă 63% din portofoliul de prime (incluzând asigurările de sănătate), iar sectorul asigurărilor de viaţă reprezintă 37%. Businessul de asigurări generale este clar dominant. Acest lucru este specific regiunii ECE. "Creştem pe segmentul asigurărilor generale în multe dintre ţările unde operăm. În Polonia, Ţările Baltice şi Ungaria, de exemplu, creşterea este peste medie. Dorim să creştem în continuare ponderea poliţelor property şi Casco în regiunea ECE. Prioritatea pentru segmentul poliţelor de răspundere civilă auto este creşterea profitabilă", a explicat Elisabeth Stadler.