REZULTATE TRIMESTRUL I Rompetrol Rafinare şi-a diminuat pierderile

A.T.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 mai 2013

Rompetrol Rafinare (RRC) a raportat, pentru primul trimestru al acestui an, o cifră de afaceri brută consolidată de 884,3 milioane USD, în scădere cu 19% faţă de perioada similară a anului trecut. Primele trei luni ale anului curent s-au încheiat pentru RRC cu o pierdere netă de 25,1 milioane USD, diminuată cu 60% faţă de pierderea din trimestrul I 2012 (62,6 milioane dolari).

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, conducerea RRC arată că societatea a reuşit să se apropie de atingerea pragului de rentabilitate (break even) prin îmbunătăţirea cu aproximativ 90% a rezultatului operaţional (EBITDA), până la un nivel negativ de 120.000 USD, dar şi a pierderii nete. "Cotaţiile ţiţeiului şi ale produselor petroliere au fost în uşoară scădere comparativ cu trimestrul I 2012, dar mult mai bune decât în ultimul trimestru din 2012, această creştere având la bază începerea timpurie a sezonului de mentenanţă în mai multe rafinării. Astfel, principalii factori micro şi macro economici care au influenţat rezultatele financiare ale Rompetrol Rafinare au fost: evoluţiile internaţionale ale cotaţiilor produselor finite (-2% pentru benzină EURO 5 şi -4% pentru motorină EURO 5), o scădere cu 5% a cotaţiilor internaţionale pentru ţiţei, ajutată de îmbunătăţirea cu 8% a diferenţialului Brent-Ural", mai arată sursa citată.

Segmentul de rafinare (rafinăria Petromidia şi punctul de lucru Vega Ploieşti) a înregistrat, însă, o îmbunătăţire cu aproximativ 50% a rezultatului net, încă negativ, de la 45,5 milioane USD (trimestrul I 2012) la 23 milioane USD (trimes-trul I 2013), precum şi a rezultatului operaţional (EBITDA). În ceea ce priveşte cifra de afaceri brută, în primele trei luni ale anului, aceasta a fost de aproximativ 750 milioane USD, în scădere cu 25% faţă de nivelul atins în perioada similară a anului trecut.

În perioada 1 martie-8 aprilie 2013, activitatea de producţie a Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Petrochemicals a fost întreruptă pentru realizarea lucrărilor tehnologice programate. Astfel, cantitatea totală de materie primă procesată de rafinăria Petromidia în trimestrul I al acestui an a fost de 632.000 de tone, în scădere cu 33% faţă de perioada similară din 2012, în timp ce gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a fost de 64,55%, mai mic cu 9% în perioada analizată.

În consecinţă, vânzările de carburanţi ale companiei s-au ridicat la aproximativ 500 de mii de tone, în scădere cu 24% faţă de volumul comercializat în perioada similară din 2012, din care aproximativ 51% au fost livraţi la export, atât către companii ale Grupului (Rompetrol Moldova, Rompetrol Bulgaria, Rompetrol Ucraina, Rompetrol Georgia), cât şi către alţi parteneri tradiţionali din regiunea Europei Centrale şi de Est (Turcia, Serbia sau Grecia).

Segmentul de distribuţie (Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas) a consemnat o creştere semnificativă a rezultatului operaţional, de peste 7 milioane USD, care a determinat o îmbunătăţire cu 90% a rezultatului net, la o valoare de peste 1 milion USD, acesta fiind în continuare negativ. Cifra de afaceri a companiei a fost de peste 500 de milioane USD, în scădere cu 7% faţă de primele trei luni din 2012.

"Îmbunătăţirea rezultatelor obţinute vine pe fondul adoptarii unor politici de optimizare a activităţilor operaţionale şi de creştere a profitabilităţii companiei, incluzând politici comerciale mai prudente care să protejeze compania de riscul de neplată, renegocierea clauzelor contractelor de vanzare cu partenerii, cât şi reducerea costurilor de operare şi distribuţie", se mai arată în comunicat.

Astfel, volumul total de carburanţi comercializat în trimestrul I 2013 a fost de aproximativ 250 de mii de tone, în uşoară scădere faţă de trimestrul I 2012. În prezent, Grupul operează la nivel naţional 747 de puncte de distribuţie carburanţi (staţii proprii, staţii Partener, staţii Rompetrol Express, baze interne de 9 şi 20 metri cubi), 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL la Constanţa, Arad şi Bacău.

Reprezentanţii RRC mai spun că societatea a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat, achitând 235,4 milioane USD în primul trimestru al anului curent.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Acesta rafinarie a reusit sa-si diminueze pierderile. La volumul mare de investitii facut de kazahi e si normal sa intre pe profit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb