"Rio Tinto" disponibilizează 14.000 de anagajaţi

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 decembrie 2008

 "Rio Tinto", care şi-a dublat profitul net în primul semestru, la 6,91 miliarde de dolari, aşteaptă un declin de 36% al câştigurilor în 2009.

"Rio Tinto", care şi-a dublat profitul net în primul semestru, la 6,91 miliarde de dolari, aşteaptă un declin de 36% al câştigurilor în 2009.

"Rio Tinto Group", a treia companie minieră din lume, va elimina 14.000 de locuri de muncă şi îşi va reduce cheltuielile cu 5 miliarde de dolari, în 2009, în condiţiile în care recesiunea mondială a redus cererea de metale.

"Rio" urmăreşte să-şi reducă datoriile cu 10 miliarde de dolari până la sfârşitul lui 2009, de la 38,9 miliarde de dolari, şi vrea să înstrăineze active semnificative, potrivit anunţului făcut ieri de companie.

Cifra mai sus menţionată în privinţa disponibilizărilor reprezintă 13% din forţa de muncă a societăţii, de 112.000 angajaţi. Disponibilizările vor genera economii de 1,2 miliarde de dolari anual, au declarat reprezentanţii companiei.

Oficialii "Rio" au precizat: "Condiţiile cererii au continuat să se înrăutăţească şi, în consecinţă, priorităţile grupului au devenit conservarea fluxului de capital şi reducerea creditelor pe termen scurt. Impactul crizei se va resimţi în proiectele din străinătate. Unele proiecte vor fi anulate, iar altele suspendate până la momentul redresării pieţei".

Compania ar putea amâna proiecte noi şi planuri de extindere în valoare de 32 miliarde de dolari, anul viitor, pe fondul scăderii cererii de metale, sunt de părere analiştii de la "Credit Suisse Group".

Directorul executiv al "Rio", Tom Albanese, a declarat că societatea nu va vinde acţiuni şi a abandonat planul de majorare a dividendelor. Societatea urmăreşte să-şi diminueze costurile operaţionale cu 2,5 miliarde de dolari pe an începând cu 2010.

Luna trecută, "BHP Billiton" Ltd., cea mai mare companie minieră din lume, a renunţat la oferta ostilă de 66 miliarde de dolari pentru preluarea "Rio Tinto", din cauza blocajului de pe piaţa creditelor şi a scăderii drastice a cererii pentru materii prime.

BHP a lansat oferta de preluare în 2007, iar la acel moment aceasta valora 140 de miliarde de dolari (în funcţie de preţul acţiunilor companiei). Dacă ar fi avut loc, tranzacţia ar fi fost a doua ca mărime din istoria corporatistă, după preluarea companiei germane "Mannesmann" AG de către operatorul britanic de telefonie mobilă "Vodafone" Plc, în 2000.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb