Riscul ca varianta Omicron să se răspândească în Europa este de la "ridicat la foarte ridicat", avertizează ECDC

J.P.
Internaţional / 27 noiembrie 2021

Riscul ca varianta Omicron să se răspândească în Europa este de la "ridicat la foarte ridicat", avertizează ECDC

Riscul ca noua tulpină mutantă de coronavirus, denumită Omicron şi depistată în Africa de Sud, să se răspândească în Europa este "de la ridicat la foarte ridicat", a anunţat vineri seară Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care formulează şi o serie de recomandări pentru ţările din spaţiul comunitar, conform Digi24.

Într-un raport de evaluare a riscurilor, agenţia de sănătate a UE estimează că "nivelul general de risc pentru UE şi SEE (Spaţiul Economic European) asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este de la ridicat până la foarte ridicat".

În afară de Africa de Sud, varianta Omicron a fost depistată până acum în Botswana, în Israel, în Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE.

Noua variantă de coronavirus, denumită iniţial B.1.1.529, prezintă zeci de mutaţii la nivelul proteinei Spike şi de aceea există suspiciunea că ar putea eluda răspunsul imun, fie dat de vaccinuri, fie de o trecere anterioară prin boală. Tulpina "super-mutantă" a fost clasificată vineri drept "variantă de îngrijorare" de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care i-a dat şi un nume, după cea de-a 15-a literă din alfabetul grecesc: Omicron.

Varianta a fost semnalată pentru prima dată OMS-ului de către Africa de Sud, la 24 noiembrie 2021. "Această variantă prezintă un număr mare de mutaţii, dintre care unele sunt îngrijorătoare", a anunţat grupul de experţi însărcinat de către OMS să monitorizeze evoluţia COVID-19.

Noua variantă are potenţialul de a fi extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19.

Ce recomandă agenţia de sănătate a UE

Varianta Omicron este "cea mai divergentă variantă" faţă de varianta iniţială care a fost detectată până acum de la începutul pandemiei, ceea ce ridică îngrijorări că ar putea avea o transmisibilitate şi mai crescută decât varianta Delta, că eficienţa vaccinului ar putea fi redusă şi că există un risc crescut ca şi persoanele care au făcut deja COVID să se infecteze din nou, arată ECDC.

"Evaluăm probabilitatea ca Omicron să ajungă în UE/SEE şi să se răspândească în comunitate ca fiind mare. În condiţiile în care şi varianta Delta are o recrudescenţă în spaţiul comunitar, impactul şi posibila răspândire ulterioară a Omicron ar putea fi FOARTE MARE. În concluzie, nivelul general de risc pentru UE/SEE asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este evaluat ca fiind de la RIDICAT la FOARTE RIDICAT", arată ECDC.

"Este importantă o abordare precaută şi se recomandă cu tărie punerea în aplicare în timp util şi consolidarea urgentă a măsurilor non-farmaceutice de prevenţie în UE/SEE", se arată în comunicatul agenţiei de sănătate a UE.

Monitorizarea genomică rămâne de cea mai mare importanţă pentru depistarea timpurie a prezenţei acestei variante.

În acest stadiu incipient, se recomandă cu insistenţă evitarea călătoriilor către şi dinspre zonele afectate cunoscute, precum şi intensificarea testelor (cu secvenţierea cazurilor confirmate) şi urmărirea contacţilor în cazurile de COVID-19 care au o legătură epidemiologică cu zonele afectate.

Din cauza circulaţiei active, în curs de desfăşurare, a variantei Delta în ţările UE/SEE, acestea sunt îndemnate să acorde cea mai mare prioritate vaccinării persoanelor vizate iniţial de programele de imunizare. De asemenea, ar trebui să se ia în considerare o doză de rapel pentru persoanele cu vârsta de 40 de ani şi peste, vizând mai întâi persoanele cele mai vulnerabile şi cele în vârstă, iar apoi pentru toţi adulţii cu vârsta de 18 ani şi peste, la cel puţin şase luni de la finalizarea schemei de vaccinare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sa ii spuna cineva si dlui premier Ciuca. Acesta inca mai crede ca poate impiedica raspandirea.

    Avem premieri numai supereroi. Citu era noul Superman Bi, Ciuca pare a fi Hulk antiviralul. 

    Alexsandr Soljenițîn:

    „Noi stim ca ei mint, ei stiu ca mint, ei stiu ca si noi stim ca ei mint. Si totusi continua sa minta!” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb