Ritmul de creştere a indicelui S&P 500 încetineşte

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 august 2022

Ritmul de creştere a indicelui S&P 500 încetineşte

Jim Paulsen, Leuthold Group: "Acţiunile sunt gata să urce din nou, pe măsură ce inflaţia scade şi riscurile de recesiune se reduc"

Goldman Sachs: "Evaluările acţiunilor nu sunt sincronizate cu profiturile companiilor" Toată atenţia pieţelor este îndreptată către discursul preşedintelui Fed, aşteptat astăzi la simpozionul de la Jackson Hole

Raliul din ultimele două luni al indicelui bursier american S&P 500 a dat primele semne de slăbiciune în ultimele zile, înaintea simpozionului economic de la Jackson Hole, aşteptat de pieţe pentru discursul lui Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale, care va da indicaţii privind traiectoria politcii monetare a băncii centrale americane.

Pieţele de acţiuni au funcţionat în ultimele luni într-o paradigmă pozitivă, alimentată de semnalele că inflaţia începe să se tempereze, astfel încât Fed-ul nu va mai fi atât de agresiv în ridicarea ratelor de dobândă, alături de rezultatele financiare ale companiilor care, în ansamblu, au fost peste aşteptări. Pe de altă parte, economia Statelor Unite încetineşte, iar o recesiune ar avea un impact negativ pentru preţurile acţiunilor.

Goldman Sachs: "Fondurile speculative acumulează din nou acţiuni din categoria FANG"

Fondurile speculative acumulează din nou acţiunile lor preferate din categoria FANG, conform unui raport al Goldman Sachs, preluat de Business Insider într-un articol de ieri.

Goldman a analizat deţinerile a 795 de fonduri speculative (fonduri de hedging), care au expuneri pe acţiuni în valoare de 2,4 trilioane de dolari, descoperind că titlurile FANG (Meta - fost Facebook, Amazon, Netflix şi Alphabet/Google) alături de alte acţiuni de creştere au redevenit populare în rândul traderilor profesionişti de pe Wall Street.

Achiziţiile vin în condiţiile în care, titlurile companiilor de tip growth (de creştere), ale căror evaluări sunt foarte sensibile la mişcările ratelor dobânzilor, au avut cel mai mult de suferit în acest an, indicele Nasdaq Composite fiind pentru o bună bucată de vreme în teritoriul "bear, definit în mod generic printr-un declin de peste 20% faţă de un maxim recent.

Conform raportului Goldman, Amazon a devenit cea mai populară deţinere a fondurilor speculative, depăşind Microsoft, iar Visa a înlocuit Microsoft în top cinci preferinţe ale fondurilor. Totuşi, chiar şi cu achiziţiile din ultimul timp, fondurile râmân puternic expuse pe acţiunile de venit (value stocks), ponderea acestor în portofolii fiind peste medie, conform Business Insider.

Jim Paulsen: "Dacă câştigurile se menţin şi inflaţia continuă să scadă, cred că raliul acţiunilor îşi va găsi susţinere anul acesta"

Jim Paulsen, strateg-şef de investiţii la Leuthold Group, crede că scăderea inflaţiei poate fi combustibilul necesar pentru o nouă secvenţă a creşterii preţurilor acţiunilor.

"Cred că inflaţia se îndreaptă în mod clar către sud şi va continua aşa. Iar odată cu trecerea lunilor va fi mai jos decât astăzi. Or, asta cred că va reprezenta un semnal din ce în ce mai optimist pentru acţiuni în general", a spus Jim Paulsen, la CNBC.

În plus, Paulsen a făcut trimitere la dinamica recentă în creştere a Citigroup Economic Surprise Index, indice ce practic măsoară evoluţia datelor economice faţă de consensul estimărilor. "Asistăm la revenirea unui impuls economic, ce aplatizează revizuirile estimărilor câştigurilor - au încetat să mai scadă luna aceasta, după scăderea de luna trecută", a spus Paulsen, subliniind că asta susţine opinia că economia Statelor Unite nu se îndreaptă către o recesiune pe termen scurt.

"În cazul în care câştigurile se menţin şi inflaţia continuă să scadă, cred că raliul acţiunilor îşi va găsi susţinere anul acesta", a spus Paulsen.

Goldman Sachs: "Acţiunile cresc, dar estimările câştigurilor sunt în scădere"

Dacă Paulsen este optimist pe termen scurt-mediu, echipa de la Goldam atrage atenţia că evaluările acţiunilor şi aşteptările privind câştigurile corporative par deconectate, ceea ce pune sub semnul întrebării perspectivele de creştere ale burselor.

Conform Goldman Sachs, raportul Price to Earnings Ratio al indicelui S&P500 ce ia în calcul câştigurile estimate pentru următoarele douăsprezece luni ale profiturilor companiilor, revenise la începutul acestei săptămâni, la 18,6, de la un minin de 15,5 la mijlocul lunii iunie. Pe de altă parte, aşteptările pentru profiturile corporative au coborât, scrie MarketWatch.

"Acţiunile cresc, dar estimările câştigurilor sunt în scădere", au subliniat cei de la Goldman.

Banca americană nu este singura îngrijorată de creşterea evaluărilor. Scott Chronert, strateg de acţiuni americane al Citigroup, a scris recent într-o notă adresată clienţilor că riscul unei scăderi a câştigurilor corporative în 2023 poate crea un "vânt din faţă" pentru evaluările acţiunilor.

Luke Bartholomew, Abrdn: "Probabil Powell va sublinia că încă mai este un drum lung până când Fed se va convinge că se îndreaptă către restaurarea stabilităţii preţurilor"

Pentru moment, toţi ochii vor fi aţintiţi către discursul preşedintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, de astăzi după-amiază, ţinut cu ocazia simpozionului economic de la Jackson Hole, pieţele încercând să descifreze cât de agresivă va fi banca centrală americană în lupta cu inflaţia.

Luke Bartholomew, economist senior la compania globală de investiţii Abrdn, crede că, probabil, Powell va avea un discurs de tipul "mea culpa", cu privire la prognozele sale din 2021 conform cărora inflaţia urma să fie "tranzitorie", precum şi pentru a demonstra ce a învăţat Rezerva Federală din presiunile puse de preţuri pe parcursul ultimului an.

"Probabil Powell va sublinia că încă mai este un drum lung până când Fed-ul va fi convins că se îndreaptă către restaurarea stabilităţii preţurilor. Acest lucru este important pentru că în ultima vreme piaţa s-a comportat ca şi cum Rezerva Federală s-a îndepărtat de abordarea hawkish (n.r. ce defineşte o politică monetară agresivă)", a spus Bartholomew, conform CNBC. "Condiţiile financiare au devenit mai favoravile în ultima lună, dar este greu de crezut că Fed-ul a început să se simtă comfortabil cu asta, aşa că Powell va folosi discursul ca o oportunitate de a respinge interpretarea dovish (n.r. ce defineşte o politică monetară laxă) ce a apărut recent".

Jan Hatzius, economist-şef la Goldman Sachs, se aşteaptă ca după două creşteri ale dobânzii cu 75 de puncte de bază, dacă nu apar surprize semnificative, în septmebrie Fed-ul să crească rata cu 50 de puncte de bază.

"Nu cred că Powell va indica exact numărul, dar mă aştept să spună că există riscul unei înăspriri excesive a politcii moentare şi, prin urmare, are sens să se meargă ceva mai uşor faţă de creşterile mari (n.r. de până acum)", a spus Hatzius, conform Seeking Alpha.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb