Începând de astăzi, vizitatorii Complexului Naţional Muzeal ASTRA Sibiu pot afla mai multe despre istoria, tradiţiile şi patrimoniul cultural din Roşia Montană (judeţul Alba) trecând pragul clădirii donate muzeului de către Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), se arată într-o informare de presă trimisă redacţiei.
Situată în rezervaţia naturală Dumbrava Sibiului, în cadrul Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, "Casa de Aur" spune povestea tradiţiei de două milenii a mineritului aurifer de la Roşia Montană, din inima Apusenilor. Clădirea datează din 1830 şi reprezintă o gospodărie tipică pentru arhitectura vernaculară din zona Roşiei Montane, fiind construită din bârne din lemn de brad, tăiate în traşcă şi încheiate la capete în cheutori "coadă de rândunică". Pe două din grinzile tavanului din "camera bună" a fost identificată o inscripţie în chirilică ce indică numele proprietarului, al meşterului şi anul construcţiei. Pivniţa avea un caracter funcţional, strâns legat de prelucrarea minereului aurifer.
Aflat într-o stare precară de conservare, imobilul a fost cumpărat de Roşia Montană Gold Corporation în 2006, iar ulterior a fost donat muzeului ASTRA Sibiu.
Restaurarea s-a realizat în cadrul Proiectului Centrului Cultural de Restaurare-Conservare al muzeului ASTRA Sibiu, implementat cu ajutorul unui grant al Mecanismului Financiar SEE finanţat de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. Lucrările de desfacere şi relocare au fost efectuate de specialiştii muzeului în 2009. Ulterior, lemnul a fost supus unui proces de restaurare, iar clădirea a fost reconstruită în incinta muzeului, în zona tematică a mineritului tradiţional.