ROBERT BURLAN, RAIFFEISEN ASSET MANAGEMENT: Este un moment prielnic ca statul să îşi vândă din participaţiile avute la companii

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 februarie 2021

Bursele se află la maxime istorice sau aproape de maxime, astfel încât este un moment prielnic ca statul să îşi vândă din participaţiile deţinute la companii, a spus ieri Robert Burlan, Head of Investment Management al Raiffeisen Asset Management, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF).

Este o afirmaţie făcută în condiţiile în care, la începutul acestei luni, Guvernul a aprobat proiectul pentru modificarea legii 173/ 2020, prin care se interzice timp de doi ani listarea la bursă a companiilor de stat şi vânzarea de active din patrimoniul acestora pentru stingerea unor datorii către bugetul de stat sau către furnizori, proiectul de lege urmând să fie dezbătut în Parlament.

Robert Burlan a spus : "Legea care interzicea privatizarea companiilor de stat pentru o perioadă de doi ani de zile a fost adoptată, de majoritatea parlamentară de atunci, după corecţia de la începutul anului, principalul argument fiind că preţurile la burse s-au corectat foarte mult şi nu este un moment prielnic pentru ca Statul Român să îşi înstrăineze participaţiile. Între timp piaţa locală a recuperat integral pierderile, este chiar bine pe plus, ca atare acest argument nu mai este valid. Din punctul de vedere al momentului de piaţă, putem concluziona că este chiar un moment prielnic pentru Statul Român să îşi vândă participaţiile, piaţa locală cât şi cele externe fiind la maxime istorice sau aproape de maxime".

De asemenea, reprezentantul Raiffeisen Asset Management a subliniat că, probabil, prin acest demers statul nu va vinde din participaţiile avute la companii către investitori străini, ci indirect chiar către populaţia ţării noastre.

"Legat de cine ar putea fi cumpărătorii pentru aceste participaţii, aş evidenţia faptul că investitorii instituţionali locali, fondurile de pensii şi fondurile de investiţii, au sub administrare peste 100 de miliarde de lei, în momentul de faţă. În mod previzibil, aceştia ar fi principalii cumpărători. Însă beneficiarii finali nu sunt neapărat fondurile în sine, ci participanţii ca investitori în aceste fonduri, care sunt cetăţenii României. Deci statul nu ar înstrăina aceste participaţii către străini ci le-ar vinde către populaţia locală", a spus Robert Burlan.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. ce manipulare gretoasa ! normal , ca rechinii interesati sa cumpere pe nimic vad maximuri istorice . pe timp de criza , bursele cresc , dupa mintea , acestui head of kkt . speculatiile de moment nu pot fi confundate cu cresterile sanatoase , in totala contradictie cu aceste vremuri .

    1. Nu cred ca ai citit articolul.

      Daca ai fi citit sau daca ai fi inteles ce ai citit, ai fi vazut ca orice cetatean poate sa cumpere actiuni la aceste companii, nu doar "rechinii interesati" 

      Mai mult, momentul este propice pt stat sa vanda (preturile fiind mari), nu neaparat de cumparat de catre cetatean (care ar fi mai avantajat de preturi mici).

      Opinia asta am scris-o pt altii, nu ma astept ca tu sa intelegi, cu atat mai putin sa fii de acord. 

      lasa-l are mintea fixata intr-o idee.

      nu intelege bursa si pun pariu ca nu a privit un grafic de bursa in toata viata.  

      nu intelege care e impactul pretului actiunii asupra capitalizarii....  

      popular as spune ca e prost ...nu in general, doar in cazul bursei. Ceea ce e ok, nu multi cunosc terminologie, concepte si teorii in zona asta.  

      bai nebunule, bursa e pe maxime istorice!

      :) ... asta inseamna maxim de capitalizare deci maxim de pret pentru ce vinde statul pe bursa ... ce e in capul tau ma?  

      Se pare ca la noi sunt mulți oameni fără cultura economică precum anonimul și din cauza aceasta suntem mereu in coada cozii.

      iar nu ti-ai luat medicamentele !

    da, e corect, sustin punctul de vedere din articol

    dupa ce am facut analizele LT (long term) pe bursele americane am observat ca in prezent se afla in ultimile etape de crestere in cadrul valului superciclic 3 din 5 (punct de start pentru counting-ul elliott: 1987 , dupa criza bursiera de atunci).  

    Curand, poate anul acesta, poate la anul urmeaza superciclul descendent 4 din 5 (va dura minim 1-2 ani si va fi cam naspa :D - ex: pe sp500 de la 4850-4950 o sa se duca in 1550-1650 puncte ...da! atat de naspa va fi) dupa care urmeaza un fericit (si final) superciclu 5 din 5 cu noi maxime.  

    Asadar sustin ce a zis nenea de la Raiffeisen Asset Management. E o afacere buna pentru stat.

    Are verde pozitia asta din partea mea - pentru participatii minoritare, nu majoritare.  

    1. oricum.... paaaaana se misca statul ...paaaaana face documentatia..... paaaana se misca birocratii cu deciziile semnaturile si stampilele.... e ok, sp500 isi face numarul si termina de urcat de la 3800-3900 unde e acum pana la 4850-4950 unde are tinta pentru superciclul 3 din 5 de crestere.

      cel mai apropiat termen pentru finalul superciclului 3 din 5 este august-septembrie 2021... cel mai indepartat termen pentru finalizarea cresterii superciclului 3 din 5 este martie-aprilie 2022.  

    CITAT: "... Însă beneficiarii finali nu sunt neapărat fondurile în sine, ci participanţii ca investitori în aceste fonduri, care sunt cetăţenii României. Deci statul nu ar înstrăina aceste participaţii către străini ci le-ar vinde către populaţia locală."

    Aici e manipularea: nu e din articol ci din declaratia in sine. Cine stie cum si cat castiga fondurile va intelege ca, de fapt, ei sunt principalii beneficiari. Pe de alta parte, beneficiarii castigurilor companiilor profitabile ale Statul sunt tot cetatenii, stimate tovaras Burlan, asa ca de ce sa accepti un dijmuitor?! 

    Acum sunt pe maxim, dar cand se va face listarea, sigur se va atinge un minim. Motive sunt milioane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb