Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat ieri că va convoca mâine Biroul Permanent al acestui for legislativ pentru a analiza şi a cere suspendarea activităţii comisiei de anchetă parlamentară în cazul ministrului Turismului, Elena Udrea, argumentând că "membrii comisiei şi-au propus să întocmească dosar penal unui ministru" mergând pe "principiul din perioada comunistă - dacă n-ai o dovadă, fabric-o". Roberta Anastase a precizat că în primul rând va fi sesizată Comisia juridică a Camerei Deputaţilor "în ceea ce îi priveşte personal pe membrii acestei comisii şi în privinţa comisiei în ansamblu", iar apoi lucrurile trebuie tranşate în plen.
"Până atunci, voi propune Biroului Permanent suspendarea comisiei de anchetă. Ea funcţionează având cu totul şi cu totul alte obiective, iar lucrurile arată foarte grav pentru democraţia din România", a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor, care a subliniat că în acest fel "se construieşte o imagine murdară a Parlamentului".
Totodată, Roberta Anastase apreciază că, în aceste condiţii, ar fi necesară şi demisia din Parlament a membrilor comisiei Udrea şi a făcut un apel la liderii de partid ai acestora să aibă o discuţie cu deputaţii din comisie. "Poate îi determină să ia această decizie", a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.
• Bănicioiu (PSD): Înregistrările, făcute ilegal de cei care o apără pe Elena Udrea
Înregistrările, preluate de o parte din presa centrală, a unor interceptări ale convorbirilor unor membri din comisia parlamentară privind cazul Udrea sunt făcute ilegal de cei care îl apără pe ministrul Turismului, a declarat ieri vicepreşedintele PSD, Nicolae Bănicioiu, membru al comisiei, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, înregistrările ridică mari semne de întrebare şi nu o ajută cu nimic pe Elena Udrea, care trebuie să prezinte, în continuare, comisiei parlamentare modalitatea cheltuirii banului public de către ministerul pe care îl conduce.
Bănicioiu a spus: "Înregistrările au fost făcute ilegal, la o discuţie din cadrul comisiei în urma terminării audierilor, când se evaluau probele care au reieşit de la audieri. Faptul că cei care o apără pe doamna Udrea recurg la astfel de mijloace ilegale, pe mine nu numai că mă şochează, dar îmi ridică şi multe semne de întrebare. În primul rând, înseamnă că ei înregistrau de mult, tocmai pentru a se pune în gardă asupra probelor pe care le avem, şi, în al doilea rând, cu scopul evident de a denigra comisia de la început".
El susţine că trunchierile scoase din context, prezentate în presă, nu fac altceva decât să confirme că în urma audierilor au rezultat foarte multe semne de întrebare.
Deputatul social-democrat consideră ca fiind anormal ca instituţiile statului, care operează cu astfel de metode, să fie puse în slujba apărării oricui ar fi respectiva persoană, "chiar dacă este cineva care este prieten cu Traian Băsescu". "Deci, lucrul este cu atât mai grav cu cât se petrece într-un stat de drept, într-o ţară membră a Uniunii Europene, şi nu o ajută deloc pe doamna Udrea ci, din contră, ridică în continuare mari semne de întrebare, iar domnia sa, dacă vrea să se apere mai bine, trimite hârtiile şi datele solicitate decât să aibă reacţii de a bloca activitatea comisiei. Apreciez şi faptul că garda pretoriană din jurul grupului de interese ale preşedintelui se înghesuie să o apere şi să-i facă pe plac domnului preşedinte, dar aceasta nu ar trebui să o scutească să dea explicaţii cum a cheltuit banii publici", a conchis Bănicioiu.
• Aura Vasile: Regulamentul nu îi dă dreptul Robertei Anastase să ceară înlocuirea unor membri în comisia Udrea
Preşedintele Camerei Deputaţilor nu are dreptul, conform regulamentului, să impună înlocuirea unui membru al comisiei parlamentare de anchetă în cazul Udrea, a declarat ieri deputatul PSD Aura Vasile. Ea s-a arătat uimită în ce calitate Roberta Anastase a propus înlocuirea sa din comisia Udrea şi a precizat că nu a discutat cu liderul deputaţilor social-democraţi, Viorel Hrebenciuc, acest lucru.
Deputatul PSD şi-a exprimat regretul că declaraţii ale sale pe marginea subiectului ministrului Turismului, Elena Udrea, au fost greşit interpretate sau scoase din context. "Nu voi mai face declaraţii până când comisia nu-şi va încheia lucrările. Orice declaraţie de bun-simţ este scoasă din context. Comisia nu-şi face decât treaba, şi doreşte să demonstreze că Ministerul Turismului şi-a îndeplinit programul de guvernare. Nu înţeleg de ce Ministerul Turismului nu este de acord să putem face acest lucru", a spus Aura Vasile.
• Adriean Videanu: PD-L cere desfiinţarea comisiei Udrea
Comisia parlamentară de anchetă în cazul Udrea face un "abuz fără precedent", care însă a fost demascat la timp de presă, şi de aceea Partidul Democrat-Liberal a hotărât să ceară desfiinţarea acesteia, a declarat ieri prim-vicepreşedintele PD-L Adriean Videanu, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului.
La baza cererii PD-L vor sta, potrivit lui Videanu, probele prezentate de mass-media, care, în opinia democrat-liberalilor, demonstrează deturnarea scopului forului de anchetă. Conform oficialului PD-L, stenogramele prezentate de presă sunt "un motiv foarte puternic, atât timp cât membrii unei comisii se întrunesc neoficial şi caută să fabrice metode".
Democrat-liberalul a adăugat că PD-L cere, în schimb, organelor abilitate - Curtea de Conturi sau ANRMAP - continuarea anchetei privind cheltuielile efectuate de Ministerul Turismului.
Videanu a caracterizat activitatea comisiei de anchetă drept "un abuz fără precedent". "O practică a anilor "50, a comisarilor poporului, a fost preluată în zilele noastre de aleşi ai poporului, încercând să fabrice dovezi, cu care să incrimineze un membru al Guvernului", a afirmat liderul PD-L. El a susţinut că democrat-liberalii sunt indignaţi deoarece activitatea forului de anchetă decredibilizează instituţia Parlamentului. Potrivit lui Videanu, PD-L va solicita Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor să analizeze modul de lucru al membrilor comisiei vizavi de obiectivele care au fost stabilite de Parlament.
Totodată, PD-L cere public preşedinţilor PSD şi PNL să precizeze dacă aderă la ceea ce membrii celor două formaţiuni au susţinut în discuţiile avute în comisie, a spus Videanu.
"Maniera stalinistă în care unii colegi din comisie încearcă să-şi ducă la îndeplinire mandatul primit de la Parlament ne face să cerem public celor doi preşedinţi să-şi clarifice poziţia legat de reprezentanţii celor două formaţiuni politice. Aici vorbim de un demers politic. Sunt reprezentanţii PSD şi PNL", a spus Videanu.
Întrebat ce va întreprinde PD-L dacă PSD va respinge desfiinţarea comisiei Udrea, prim-vicepreşedintele democrat-liberalilor a răspuns: "Fiecare îşi asumă riscul politic al demersului pe care îl face".
• Orban: PD-L avea de câştigat de pe urma înregistrării discuţiilor din comisia Udrea
Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri că înregistrarea discuţiilor din comisia Udrea nu a fost demersul unui jurnalist, "bănuielile" sale fiind îndreptate mai degrabă spre PD-L, înregistrarea fiind făcută public inclusiv pe blogul lui Zoso, care, potrivit liderului liberal, ar fi un "apropiat al gherilei digitale a PD-L". "Avem de-a face cu o înregistrare neautorizată a unor discuţii din cadrul comisiei care nu au avut caracter public. Nu cred că este rolul investigaţiilor unui jurnalist, ci că înregistrarea a fost pusă la dispoziţia mass-media. Nu cred că a fost vorba despre un reportofon lăsat de un jurnalist, fiindcă înregistrarea ar fi apărut ca exclusivitate. Acest lucru reflectă că a existat un interes în spatele acestui demers. PD-L ar fi avut de câştigat, fiindcă, pe baza acestei înregistrări, au solicitat desfiinţarea comisiei", a susţinut Orban. El a spus că respinge "orice politizare" a activităţii comisiei Udrea şi că va încerca să afle modul în care s-au înregistrat discuţiile. "Va exista o discuţie în plenul comisiei pe acest subiect", a adăugat liderul PNL. Ludovic Orban a afirmat că va acţiona în conformitate cu legea, principalul obiectiv al acestei comisii fiind cercetarea modului în care banul public a fost cheltuit de Ministerul Turismului, "indiferent de culoarea politică a ministrului".
• Adriana Săftoiu: Înregistrarea a fost realizată cu sistemul de sonorizare al Camerei Deputaţilor
Deputatul PNL, Adriana Săftoiu, a declarat ieri că înregistrarea discuţiilor dintre unii membri ai comisiei parlamentare de anchetă în cazul Udrea, apărută în presă, a fost realizată cu sistemul de sonorizare din sala în care s-a desfăşurat şedinţa comisiei, care "se află la dispoziţia Camerei Deputaţilor". "Nici prin cap nu îmi trece că înregistrarea ar fi putut fi realizată de un jurnalist cu un reportofon sau de cineva din comisie cu telefonul mobil, fiindcă am fi văzut aparatul de înregistrat. Apoi, toate vocile noastre sunt la fel de puternice în înregistrare, asta fiindcă am folosit, atunci când am vorbit, microfonul. Înregistrarea a fost realizată cu sistemul de sonorizare din sala respectivă, sistem care este la dispoziţia Camerei Deputaţilor", a declarat Săftoiu. Deputatul PNL a ţinut să sublinieze că şedinţa fusese declarată încheiată de către preşedintele comisiei, Ludovic Orban, discuţiile devenind nepublice, iar înregistrarea neautorizată.
Adriana Săftoiu a apreciat că, deşi discuţiile din comisie nu cuprindeau "nici un complot, nici un secret, ci erau doar aspecte tehnice", înregistrarea acestora a reprezentat "un act foarte grav într-o ţară care susţine că este democratică". ""Este un gest tipic şantajului politic. Se încearcă intimidarea membrilor comisiei", a mai adăugat Adriana Săftoiu.
Comisia Udrea îşi propune să verifice "modul de cheltuire a banilor publici destinaţi campaniei de promovare