Roberta Anastase: Voi propune Biroului Permanent suspendarea activităţii comisiei Udrea

Carola Ionescu
Ziarul BURSA #Politică / 18 august 2009

Roberta Anastase: Voi propune Biroului Permanent suspendarea activităţii comisiei Udrea

Mai multe site-uri au postat duminică o înregistrare audio şi fragmente dintr-o stenogramă ale unei şedinţe a Comisiei de anchetă în cazul Udrea, la care membrii au discutat despre faptul că trebuie găsite "fapte de natură penală" care să o incrimineze pe Elena Udrea. Discuţiile au avut loc după ce preşedintele Comisiei, Ludovic Orban, a întrebat dacă a fost oprită instalaţia audio-video, fiind păstrate doar microfoanele din sala de şedinţă.

Membrii Comisiei au început să discute despre persoanele care să fie chemate la audieri, Ludovic Orban sugerând că ar fi bine să fie invitaţi şi reprezentanţi ai unor firme care cu siguranţă nu vor veni. "Îi chemăm. Ca să nu vină. Ascultaţi-mă, orice firmă care nu vine se prezumă că are oarecare... şi vă spun clar. Cele trei firme care au contract, Lumină la malul mării şi Paşte în Bucovina, Cliarmedia şi ...nu vine nimeni", a adăugat Orban. Reprezentantul PSD în Comisie, Aura Vasile, a menţionat că firmele care nu vor da curs invitaţiei să fie trecute în Raportul final al forului. "Şi mai e ceva. Cei care nu vin trebuie specificaţi în Raport. ...nu, nu, la sfârşit de tot. ..că poate cerem Gărzii Financiare să facă o verificare dacă nu vin", a propus Aura Vasile.

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a propus ca la Comisie să fie invitaţi reprezentanţi ai BRD, pe motiv că există necunoscute legate de modul în care ministrul Turismului Elena Udrea a obţinut reeşalonarea unui împrumut pe care îl are la BRD. "Sincer la asta cu BRD-ul toate drumurile duc către o singură direcţie. Deci firma Eventures, care este înfiinţată în noiembrie 2008, vă zic eu, în noiembrie 2008 câştigă două contracte guvernamentale, da?( ...)Pot să ştiu şi eu câtă experienţă atât de mare ai avut încât ai câştigat două contracte? (...).Iar din ceea ce se spune pe piaţă, firma Eventures este firma care are contractul permanent cu BRD-ul pentru evenimentele BRD-ului. Şi nu înţeleg, asta-i la pachet? Deci ea are datorie la BRD după care BRD-ul vine, dă sportivul, dă şi firma... şi CD-ul..", a spus Adriana Săftoiu.

Ea a adăugat şi o altă neclaritate pe care o are legată de contractul cu firma Eventures. "Măi, 46 de mii de euro şi tu n-ai nicio notificare de la firmă? Păi, la firmă la mine eu când primeam restanţe de 200 de dolari avocatul sau, că sunt firme care cu asta se ocupă, în cinci zile de la data la care expira termenul de plată primeam hârtie, tată: "Aveţi o restanţă, vă dăm în judecată." Mă împrumutam, îmi vindeam ciorapii, hai bă, dă banii repede. Şi tu ai după două luni 47. Şi plus că ,iertaţi-mă, 88 de mii de euro anunţă Elena Udrea, 66 de mii de euro anunţă Amalia Năstase şi ăsta ne anunţă că nu, 46 de mii. Bă, dar cum aţi coborât aşa ... şi în două luni tu nu ai plătit şi ăia nu te notifică, ciudat", a explicat Săftoiu.

Deputatul liberal a cerut, de asemenea, şi spotul publicitar al Ministerului Turismului difuzat pe YouTube. "Băi, ştiţi ce mai îmi trebuie, cum naiba facem? Îmi trebuie spotul ăla iniţial, de pe YouTube, ea, deci ăsta a zis că da, BRD-ul a avut siglă.". Aura Vasile a întrerupt-o ca să îi spună că pe YouTube clipul este "cu semnul băncii". "Da, dar al cui e? Poate spui o tâmpenie şi trebuie să-l ai asumat iar ea la Turcescu (emisiunea "100%", n.r.) a ţinut-o pe-a ei "nu e cu sigla BRD", a explicat Săftoiu.

Preşedintele Comisiei de anchetă, liberalul Ludovic Orban, a avut propriile nedumeriri pe care a dorit să şi le exprime în faţa colegilor."Bă, cum să modifici planurile de achiziţie în 10 iunie? Cum să păstrezi aceleaşi termene de începere a procedurii? E la mişto, e bătaie de joc. 6 oameni semnează documentul ăla. N-am văzut în viaţa mea aşa ceva".

Potrivit stenogramei, opinii despre cum trebuie să acţioneze Comisia în continuare a avut şi deputatul UDMR Lakatos Peter. "Ştiţi cum trebuie să acţionăm, deci dacă nu reuşim să punem în evidenţă fapte de natură penală care să o incrimineze şi să intre şi DNA-ul sub o formă de autosesizare...(...) Dacă nu reuşim acest lucru, nu vom face mare brânză aprofundând BRD, Amalia Năstase şi pe alţii...". Adriana Săfotiu a intervenit să precizeze că "aici nu poţi să dovedeşti decât lipsa de moralitate". "Dar nu-i penal, asta e!", a spus Săftoiu. Lakatos şi-a continuat ideea: "Pe mine mă interesează puţin chestiunea cu moralitatea şi v-o spun la modul cel mai sincer, dacă vreţi să faceţi moralitate..dacă vreţi nu abordăm probleme de legalitate, ne pierdem timpul!(....) dacă rămânem pe spaţiul ăsta, că ea îşi face imagine pe banul public, nu am făcut nimic!", a susţinut deputatul UDMR.

Deputatul PSD Aura Vasile le-a mărturisit membrilor Comisiei că l-a "rugat" pe colegul său de partid, Nicolae Bănicioiu, membru al Comisiei, să afle informaţii despre gradul de ocupare a litoralului cu ocazia evenimentelor organizate de Ministerul Turismului, pentru a verifica declaraţiile Elenei Udrea.

"L-am rugat pe Nicu Bănicioiu, poate până marţi, să putem să facem rost de gradul de ocupare al camerelor de hotel pe litoral cu ocazia acestei acţiuni şi ce consumuri, ce Dumnezeu au mai fost acolo, pentru că tot timpul ne aruncă în faţă cifra de încasări de 8 milioane. (...)Dar nu e adevărat. Că îmi aduc aminte că au fost comentariile care au fost, că hotelurile au fost goale", a spus Vasile.

Ludovic Orban avea şi o altă problemă: vrea să îşi ia o săptămână de concediu, dar să fie motivată de activitatea din Comisie. "Deci eu nu pot, trebuie să plec în concediu săptămâna..nevastă-mea ....Acest lucru se va întâmpla săptămâna de după audierea lui Udrea... Eu o să recunosc că o să fiu plecat în concediu de o săptămână..."

Soluţia a fost găsită de Aura Vasile: "Găsim noi o motivaţie. Să lăsăm experţii să facă o analiză.(..) Dar spui: ."

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat ieri că va convoca mâine Biroul Permanent al acestui for legislativ pentru a analiza şi a cere suspendarea activităţii comisiei de anchetă parlamentară în cazul ministrului Turismului, Elena Udrea, argumentând că "membrii comisiei şi-au propus să întocmească dosar penal unui ministru" mergând pe "principiul din perioada comunistă - dacă n-ai o dovadă, fabric-o". Roberta Anastase a precizat că în primul rând va fi sesizată Comisia juridică a Camerei Deputaţilor "în ceea ce îi priveşte personal pe membrii acestei comisii şi în privinţa comisiei în ansamblu", iar apoi lucrurile trebuie tranşate în plen.

"Până atunci, voi propune Biroului Permanent suspendarea comisiei de anchetă. Ea funcţionează având cu totul şi cu totul alte obiective, iar lucrurile arată foarte grav pentru democraţia din România", a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor, care a subliniat că în acest fel "se construieşte o imagine murdară a Parlamentului".

Totodată, Roberta Anastase apreciază că, în aceste condiţii, ar fi necesară şi demisia din Parlament a membrilor comisiei Udrea şi a făcut un apel la liderii de partid ai acestora să aibă o discuţie cu deputaţii din comisie. "Poate îi determină să ia această decizie", a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Bănicioiu (PSD): Înregistrările, făcute ilegal de cei care o apără pe Elena Udrea

Înregistrările, preluate de o parte din presa centrală, a unor interceptări ale convorbirilor unor membri din comisia parlamentară privind cazul Udrea sunt făcute ilegal de cei care îl apără pe ministrul Turismului, a declarat ieri vicepreşedintele PSD, Nicolae Bănicioiu, membru al comisiei, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, înregistrările ridică mari semne de întrebare şi nu o ajută cu nimic pe Elena Udrea, care trebuie să prezinte, în continuare, comisiei parlamentare modalitatea cheltuirii banului public de către ministerul pe care îl conduce.

Bănicioiu a spus: "Înregistrările au fost făcute ilegal, la o discuţie din cadrul comisiei în urma terminării audierilor, când se evaluau probele care au reieşit de la audieri. Faptul că cei care o apără pe doamna Udrea recurg la astfel de mijloace ilegale, pe mine nu numai că mă şochează, dar îmi ridică şi multe semne de întrebare. În primul rând, înseamnă că ei înregistrau de mult, tocmai pentru a se pune în gardă asupra probelor pe care le avem, şi, în al doilea rând, cu scopul evident de a denigra comisia de la început".

El susţine că trunchierile scoase din context, prezentate în presă, nu fac altceva decât să confirme că în urma audierilor au rezultat foarte multe semne de întrebare.

Deputatul social-democrat consideră ca fiind anormal ca instituţiile statului, care operează cu astfel de metode, să fie puse în slujba apărării oricui ar fi respectiva persoană, "chiar dacă este cineva care este prieten cu Traian Băsescu". "Deci, lucrul este cu atât mai grav cu cât se petrece într-un stat de drept, într-o ţară membră a Uniunii Europene, şi nu o ajută deloc pe doamna Udrea ci, din contră, ridică în continuare mari semne de întrebare, iar domnia sa, dacă vrea să se apere mai bine, trimite hârtiile şi datele solicitate decât să aibă reacţii de a bloca activitatea comisiei. Apreciez şi faptul că garda pretoriană din jurul grupului de interese ale preşedintelui se înghesuie să o apere şi să-i facă pe plac domnului preşedinte, dar aceasta nu ar trebui să o scutească să dea explicaţii cum a cheltuit banii publici", a conchis Bănicioiu.

Aura Vasile: Regulamentul nu îi dă dreptul Robertei Anastase să ceară înlocuirea unor membri în comisia Udrea

Preşedintele Camerei Deputaţilor nu are dreptul, conform regulamentului, să impună înlocuirea unui membru al comisiei parlamentare de anchetă în cazul Udrea, a declarat ieri deputatul PSD Aura Vasile. Ea s-a arătat uimită în ce calitate Roberta Anastase a propus înlocuirea sa din comisia Udrea şi a precizat că nu a discutat cu liderul deputaţilor social-democraţi, Viorel Hrebenciuc, acest lucru.

Deputatul PSD şi-a exprimat regretul că declaraţii ale sale pe marginea subiectului ministrului Turismului, Elena Udrea, au fost greşit interpretate sau scoase din context. "Nu voi mai face declaraţii până când comisia nu-şi va încheia lucrările. Orice declaraţie de bun-simţ este scoasă din context. Comisia nu-şi face decât treaba, şi doreşte să demonstreze că Ministerul Turismului şi-a îndeplinit programul de guvernare. Nu înţeleg de ce Ministerul Turismului nu este de acord să putem face acest lucru", a spus Aura Vasile.

Adriean Videanu: PD-L cere desfiinţarea comisiei Udrea

Comisia parlamentară de anchetă în cazul Udrea face un "abuz fără precedent", care însă a fost demascat la timp de presă, şi de aceea Partidul Democrat-Liberal a hotărât să ceară desfiinţarea acesteia, a declarat ieri prim-vicepreşedintele PD-L Adriean Videanu, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului.

La baza cererii PD-L vor sta, potrivit lui Videanu, probele prezentate de mass-media, care, în opinia democrat-liberalilor, demonstrează deturnarea scopului forului de anchetă. Conform oficialului PD-L, stenogramele prezentate de presă sunt "un motiv foarte puternic, atât timp cât membrii unei comisii se întrunesc neoficial şi caută să fabrice metode".

Democrat-liberalul a adăugat că PD-L cere, în schimb, organelor abilitate - Curtea de Conturi sau ANRMAP - continuarea anchetei privind cheltuielile efectuate de Ministerul Turismului.

Videanu a caracterizat activitatea comisiei de anchetă drept "un abuz fără precedent". "O practică a anilor "50, a comisarilor poporului, a fost preluată în zilele noastre de aleşi ai poporului, încercând să fabrice dovezi, cu care să incrimineze un membru al Guvernului", a afirmat liderul PD-L. El a susţinut că democrat-liberalii sunt indignaţi deoarece activitatea forului de anchetă decredibilizează instituţia Parlamentului. Potrivit lui Videanu, PD-L va solicita Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor să analizeze modul de lucru al membrilor comisiei vizavi de obiectivele care au fost stabilite de Parlament.

Totodată, PD-L cere public preşedinţilor PSD şi PNL să precizeze dacă aderă la ceea ce membrii celor două formaţiuni au susţinut în discuţiile avute în comisie, a spus Videanu.

"Maniera stalinistă în care unii colegi din comisie încearcă să-şi ducă la îndeplinire mandatul primit de la Parlament ne face să cerem public celor doi preşedinţi să-şi clarifice poziţia legat de reprezentanţii celor două formaţiuni politice. Aici vorbim de un demers politic. Sunt reprezentanţii PSD şi PNL", a spus Videanu.

Întrebat ce va întreprinde PD-L dacă PSD va respinge desfiinţarea comisiei Udrea, prim-vicepreşedintele democrat-liberalilor a răspuns: "Fiecare îşi asumă riscul politic al demersului pe care îl face".

Orban: PD-L avea de câştigat de pe urma înregistrării discuţiilor din comisia Udrea

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri că înregistrarea discuţiilor din comisia Udrea nu a fost demersul unui jurnalist, "bănuielile" sale fiind îndreptate mai degrabă spre PD-L, înregistrarea fiind făcută public inclusiv pe blogul lui Zoso, care, potrivit liderului liberal, ar fi un "apropiat al gherilei digitale a PD-L". "Avem de-a face cu o înregistrare neautorizată a unor discuţii din cadrul comisiei care nu au avut caracter public. Nu cred că este rolul investigaţiilor unui jurnalist, ci că înregistrarea a fost pusă la dispoziţia mass-media. Nu cred că a fost vorba despre un reportofon lăsat de un jurnalist, fiindcă înregistrarea ar fi apărut ca exclusivitate. Acest lucru reflectă că a existat un interes în spatele acestui demers. PD-L ar fi avut de câştigat, fiindcă, pe baza acestei înregistrări, au solicitat desfiinţarea comisiei", a susţinut Orban. El a spus că respinge "orice politizare" a activităţii comisiei Udrea şi că va încerca să afle modul în care s-au înregistrat discuţiile. "Va exista o discuţie în plenul comisiei pe acest subiect", a adăugat liderul PNL. Ludovic Orban a afirmat că va acţiona în conformitate cu legea, principalul obiectiv al acestei comisii fiind cercetarea modului în care banul public a fost cheltuit de Ministerul Turismului, "indiferent de culoarea politică a ministrului".

Adriana Săftoiu: Înregistrarea a fost realizată cu sistemul de sonorizare al Camerei Deputaţilor

Deputatul PNL, Adriana Săftoiu, a declarat ieri că înregistrarea discuţiilor dintre unii membri ai comisiei parlamentare de anchetă în cazul Udrea, apărută în presă, a fost realizată cu sistemul de sonorizare din sala în care s-a desfăşurat şedinţa comisiei, care "se află la dispoziţia Camerei Deputaţilor". "Nici prin cap nu îmi trece că înregistrarea ar fi putut fi realizată de un jurnalist cu un reportofon sau de cineva din comisie cu telefonul mobil, fiindcă am fi văzut aparatul de înregistrat. Apoi, toate vocile noastre sunt la fel de puternice în înregistrare, asta fiindcă am folosit, atunci când am vorbit, microfonul. Înregistrarea a fost realizată cu sistemul de sonorizare din sala respectivă, sistem care este la dispoziţia Camerei Deputaţilor", a declarat Săftoiu. Deputatul PNL a ţinut să sublinieze că şedinţa fusese declarată încheiată de către preşedintele comisiei, Ludovic Orban, discuţiile devenind nepublice, iar înregistrarea neautorizată.

Adriana Săftoiu a apreciat că, deşi discuţiile din comisie nu cuprindeau "nici un complot, nici un secret, ci erau doar aspecte tehnice", înregistrarea acestora a reprezentat "un act foarte grav într-o ţară care susţine că este democratică". ""Este un gest tipic şantajului politic. Se încearcă intimidarea membrilor comisiei", a mai adăugat Adriana Săftoiu.

Comisia Udrea îşi propune să verifice "modul de cheltuire a banilor publici destinaţi campaniei de promovare , eveniment organizat la Paris, pe 5 iunie, modul în care s-au respectat sau nu procedurile legale privind organizarea şi finanţarea evenimentului, precum şi modul de atribuire a contractelor pentru realizarea unei campanii de publicitate pe piaţa internaţională, prin intermediul unor posturi de televiziune cu acoperire internaţională". Potrivit grupurilor parlamentare PSD+PC şi PNL, comisia va examina, totodată, felul în care Ministerul Turismului a încheiat contractele de publicitate cu posturile naţionale private de televiziune pentru promovarea programului "Turist în România", dar şi "obiectivitatea şi legalitatea finanţării de către Ministerul Turismului a unor proiecte de investiţii în infrastructura turistică, ale căror beneficiare sunt localităţile conduse de primari PD-L". Printre acţiunile conducerii acestui minister, pe care Comisia parlamentară de anchetă doreşte să le cerceteze, se numără şi programele "De Paşte în Bucovina" şi "Lumină la malul mării", modul în care au fost cheltuiţi banii publici pentru desfăşurarea concertului susţinut de Goran Bregovici şi Wedding Funeral Orchestra în staţiunea Mamaia, la data de 19 aprilie. Nu în ultimul rând, deputaţii vor analiza "oportunitatea şi legalitatea" achiziţiilor făcute de Ministerul Turismului în cadrul Planului de achiziţii pe 2009, precum şi legalitatea "cheltuirii banilor publici alocaţi pentru deplasarea, cazarea şi diurna ziariştilor acreditaţi la MT, cu ocazia participării ministrului Elena Udrea la evenimente interne şi externe".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb