Rockwool România promovează siguranţa la incendiu şi evidenţiază necesitatea de a construi cu materiale incombustibile

T.B.
Companii #Construcţii / 27 mai 2024

Rockwool România promovează siguranţa la incendiu şi evidenţiază necesitatea de a construi cu materiale incombustibile

Rockwool România lansează campania pentru instituirea unei zile naţionale de conştientizare a pericolului la foc în clădiri, se arată într-un comunicat al companiei, remis redacţiei.

Ziua Siguranţei la Incendiu va atrage atenţia asupra importanţei prevenirii riscului de incendiu care este o necesitate vitală pentru siguranţa oamenilor şi a bunurilor lor, transmite sursa.

Având în vedere că doar anul trecut echipajele profesioniste pentru situaţii de urgenţă au intervenit pentru lichidarea a 31.204 incendii, în medie 86 pe zi, iar în locuinţe numărul incendiilor creşte de la an la an, reprezentanţii companiei atrag atenţia asupra importanţei folosirii materialelor incombustibile în construcţii, dar şi a anvelopării cu acelaşi tip de materiale a clădirilor multietajate, şcolilor, spitalelor şi grădiniţelor, conform sursei citate.

Specialiştii Rockwool în producţia de vată bazaltică avertizează asupra faptului că, în cazul unui incendiu, focul se propagă rapid pe faţada clădirii, indiferent dacă acesta izbucneşte din interior, din aproprierea clădirii sau de la o clădire vecină. Mai mult decât atât, propagarea incendiului este mult mai accelerată dacă anveloparea blocului a fost realizată folosind materiale combustibile, potrivit companiei.

Potrivit IGSU, numai în anul 2023, în România, incendiile s-au soldat cu 268 de victime, printre care 5 copii şi cu alte 857 de persoane care au suferit diferite traume, printre care 46 de copii. Statisticile privind locuinţele vor fi prezentate în analiza operativă a IGSU pentru anul 2023.

Reprezentanţii companiei subliniază faptul că România are acum o mare oportunitate în ceea ce priveşte renovarea la standardele din EPBD, întrucât are la dispoziţie fonduri de la Uniunea Europeană, dar şi fonduri acordate de stat, iar reglementările privind securitatea la incendii în clădiri (P118) sunt în curs de actualizare. Astfel, pentru o siguranţă crescută a proprietăţilor, este abolut necesar ca renovările să se realizeze cu materiale care sunt rezistente la foc şi care asigură, în acelaşi timp, o eficienţă energetică sporită, arată datele comunicatului.

Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) România primeşte 2,2 miliarde de euro pentru renovarea clădirilor prin proiectul "Valul Renovării" pentru a atinge pragul de eficienţă energetică. Cu o suplimentare din partea statului, bugetul total a ajuns la 2,8 miliarde euro, bani din care urmează să se renoveze cca 1.500 de clădiri rezidenţiale (blocuri de apartamente) şi 2.000 de clădiri publice (non-rezidenţiale). De asemenea, prin PNRR sunt prevăzute fonduri pentru renovarea spitalelor, şcolilor şi grădiniţelor, dar şi pentru infrastructura nouă de clădiri. Aceste lucrări trebuie realizate astfel încât să atingă două obiective, eficientă energetică şi protecţie la incendiu, aşa cum cere şi noua directivă europeană privind eficienţa energetică în clădiri, publicată în Jurnalul Oficial al UE în luna mai, informează sursa.

În ceea ce priveşte reglementările naţionale, normativul P118 privind securitatea la incendii în clădiri a fost avizat de IGSU şi se află în prezent la Comisia Europeană pentru notificare şi face obligatorie utilizarea materialelor incombustibile din euroclasa A1 sau A2-s1,d0 pentru izolaţia termică a clădirilor multietajate, spitalelor şi şcolilor. Toate aceste măsuri vor contribui semnificativ la reducerea riscului de incendiu şi la protejarea vieţilor omeneşti, transmite compania.

Conform datelor din comunicat, "Prin instituirea unei zile naţionale pentru conştientizarea pericolului la foc în clădiri, ne propunem să transmitem un mesaj clar către publicul larg: noile reglementări privind eficientizarea energetică a clădirilor vin şi cu anumite riscuri, dacă ne uităm la statistici, cauzele incendiilor, modul în care au fost gestionate şi pagubele produse. Este bine că avem politici publice pentru decarbonarea clădirilor, dar este important să ţinem cont de riscuri şi să luăm măsuri de prevenţie atunci când le implementăm. Pentru că în zadar renovăm sau construim la standarde ZEB, reducând complet emisiile de combustibili fosili din clădiri, dacă există un risc de incendiu aici.

Partea bună este că există măsuri de prevenţie pentru a asigura securitatea la incendii în clădiri. Iar materialele incombustibile în soluţiile constructive pentru izolaţia faţadelor şi a acoperişului sunt elemente cheie pentru a avea clădiri sigure şi reziliente", a declarat Florin Popescu, Business Unit Director ROCKWOOL Balkan, şi Preşedinte al Asociaţiei pentru Protecţia la Foc (AFP).

Compania Rockwool a organizat un eveniment la fabrica sa din Ariceştii Rahtivani, jud. Prahova, ocazie cu care reprezentanţii companiei au adus în discuţie toate aceste subiecte în faţa jurnaliştilor, care au avut posibilitatea să se familiarizeze cu caracteristicile produselor prin testările live din showroom şi să vadă cum sunt produse plăcile de vată bazaltică prin tehnologia Dual Density în România, arată datele comunicatului.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb