ROLAND WOLK, CEGH AUSTRIA:  "Comisia Europeană - poziţie clară pentru o piaţă deschisă a gazelor naturale din România"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 decembrie 2017

În opinia oficialului austriac, o piaţă lichidă şi competitivă a gazelor naturale din România este benefică pentru toţi consumatorii de gaze din regiune

O piaţă lichidă şi competitivă a gazelor naturale din România ar fi benefică pentru noi şi pentru toţi consumatorii de gaze din regiunea Europei Centrale şi de Est, ne-a transmis Roland Wolk, şeful diviziei de marketing şi vânzări a Central European Gas Hub (CEGH) din Austria, adăugând că oficialii Comisiei Europene urmăresc foarte atent evoluţia discuţiilor privind OUG 64/2016 şi au luat o poziţie clară pentru o piaţă deschisă a gazelor naturale din România.

Domnia sa ne-a declarat: "Hub-ul de gaze din Europa Centrală (CEGH) este cea mai importantă platformă de comercializare a gazelor din Europa Centrală şi de Est şi urmăreşte cu deosebit interes dezbaterea privind reglementarea pieţei de gaze din România. (...) CEGH este centrul referinţă pentru preţurile din Europa Centrală şi de Est (ECE).

Discuţia actuală din România cu privire la un nou cadru de reglementare conţine, de asemenea, propuneri (cum ar fi obligaţia de comercializare într-un singur loc de tranzacţionare), care nu sunt conforme cu normele UE şi cu cel de-al treilea pachet energetic european. Preocupări în acest sens au fost ridicate nu numai de CEGH, ci şi de mai mulţi actori şi asociaţii (cum ar fi EFET, Federaţia Europeană a Traderilor de Energie). În plus, CEGH şi-a oferit sprijinul către ANRE şi Transgaz pentru a înfiinţa un punct virtual de tranzacţionare (VTP) şi rămâne disponibil pentru discuţii suplimentare privind dezvoltarea pieţei româneşti de gaze naturale".

Referitor la întrebarea dacă CEGH a transmis către autorităţile române o scrisoare prin care îşi exprimă interesul pentru a fi platforma de comercializare a gazelor naturale româneşti, Roland Wolk a negat că ar fi trimis un astfel de document.

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, a declarat, recent, că Bursa de la Viena a transmis autorităţilor din România două scrisori prin care îşi exprimă interesul de a fi platforma de tranzacţionare a gazelor româneşti, situaţie care i-ar avantaja cei de la Gazprom şi OMV, care vor să mute la Viena tranzacţiile cu gaze româneşti, astfel încât Gazprom să aducă în România o cantitate mai mare de gaze ruseşti.

Iulian Iancu consideră că, dacă gazele din Marea Neagră vor fi exportate, în loc să fie vândute pe bursa din România, va fi lovită securitatea naţională a României, iar consumatorul român va fi discriminat, în timp ce România va fi apoi nevoită să importe mai mult gaz de la Gazprom.

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, a trimis o scrisoare Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) cu privire la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012, reîntoarsă de Plenul Camerei Deputaţilor la Comisie. Iulian Iancu a declarat: "Investitorii din Marea Neagră nu vor tranzacţionarea gazelor naturale pe bursă, ci preferă în proporţie de 100% contracte bilaterale. Ori acest lucru impactează direct securitatea naţională şi acesta este motivul pentru care noi trimitem la CSAT să facă analiza în consecinţă a solicitărilor lor şi a tuturor aspectelor implicate de ordonanţă. Credem că acest proiect de lege trebuie să fie vizat de toate instituţiile importante ale României pentru că este prea mare responsabilitatea pentru noi. Personal, voi face o adresă către CSAT, solicitând să se analizeze toate implicaţiile în cadrul acestei instituţii".

În opinia lui Iulian Iancu, Comisia de Industrii este mult prea responsabilă ca să se joace cu acest subiect, indiferent de culorile politice ale membrilor.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Iata un subiect cu adevarat important pentru cetateni - ce ofera Viena Romaniei pt. a solicita aceasta favoare?

    Ar trebui sa auzim mai multe opinii din partea specialistilor si factorilor de decizie! 

    1. Auzi dumneata ce ofera? Da unde te crezi la vreun servici pentru adulti. Intai spune matale daca te incadrezi ca becgraund

      Intrebarea era retorica, dar ce sa faci daca esti preocupat sa faci observatii altora! Stim cu totii cat de ostila este Viena in relatiile cu Romania!

    "...situaţie care i-ar avantaja cei de la Gazprom şi OMV, care vor să mute la Viena tranzacţiile cu gaze româneşti, astfel încât Gazprom să aducă în România o cantitate mai mare de gaze ruseşti." pe bune? dar "pe tranzactii" le-a intrebat cineva daca vor sa se "mute" la Viena? si mai ales CUM?

    mai am o observatie: GAZPROM nu "aduce" gn (ca Mos Craciun in sac cadouri), GAZPROM vinde gn la orice client care ii accepta pretul si conditiile, deci vinde mai mult sau mai putin in functie de cerere si oferta.  

    Chiar așa ? o piaţă lichidă şi competitivă a gazelor naturale din România este benefică pentru toţi consumatorii de gaze din regiune. Pentru ei e clar că este benefică. Dar pentru noi ? Unde sunt bărbații de stat care să apere ineresele românilor ?

    Trebuie gandit bine pasul,s-a dat prea mult pe gratis.De asta am ajuns unde am ajuns,fiind prea multe brute profitoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb