România, al doilea cel mai mare partener din Europa al firmelor de construcţie din Italia

S.B.
Miscellanea #Construcţii / 2 noiembrie 2022

România, al doilea cel mai mare partener din Europa al firmelor de construcţie din Italia

România reprezintă a doua piaţă ca valoare a colaborărilor la nivel european, după Franţa, cu o valoare de peste 2 miliarde de euro a contractelor încheiate cu societăţi de construcţii din Italia, multe dintre care au deschis deja filiale pe plan local, Potrivit ANCE - Asociaţia Italiană a Societăţilor de Construcţie.

În acest context, pe data de 8 noiembrie 2022, se va desfăşura la Bucureşti conferinţa Italy & Romania - Building together, unde delegaţia italiană, alcătuită din 25 de societăţi care activează în sectorul construcţiilor şi proiectării, evaluează noile oportunităţi de colaborare cu firme româneşti.

Industria italiană a construcţiilor s-a dovedit, în aceşti ani, deosebit de dinamică, înregistrând o creştere semnificativă a profitului obţinut în străinătate, chiar şi pe pieţe tot mai competitive. Pe de altă parte, piaţa românească este promiţătoare şi promovează proiecte publice şi private de amploare, cu o disponibilitate foarte mare de absorbţie a fondurilor comunitare, care vor deveni, prin elaborarea viitoarelor proiecte, din ce în ce mai relevante în următorii ani.

"Italia şi România şi-au direcţionat o parte semnificativă din resursele care le-au fost atribuite în cadrul PNRR către sectorul infrastructură, la care au adăugat şi resurse din bugetele proprii. A construi împreună este dovada unei perspective comune de dezvoltare, care are ca valoare principală conectivitatea. Suntem convinşi că expertiza consolidată, capacitatea tehnologică şi inovaţia societăţilor italiene vor constitui, şi în următorii ani, baza succesului lor în România şi, de aceea, suntem mândri să le readucem în atenţia acestei pieţe, printr-un eveniment dedicat", a declarat Ambasadorul Italiei în România, Excelenţa Sa Alfredo Durante Mangoni.

Delegaţia italiană, alcătuită din 25 de societăţi care activează în sectorul construcţiilor şi proiectării, va fi condusă de Vincenzo Ercole SALAZAR SARSFIEL - Coordonatorul pentru promovarea în străinătate a sectorului infrastructuri şi mari proiecte din cadrul Ministerului Italian pentru Afaceri Externe şi Cooperare Internaţională, de Gaetano VECCHIO -Vicepreşedintele Comitetului pentru Lucrări în Străinătate şi Preşedintele Grupului IMM Internaţional ANCE - Asociaţia Italiană a Societăţilor de Construcţie şi Roberto CARPANETO, Vicepreşedintele OICE - Asociaţia Organizaţiilor Italiene de Inginerie, Arhitectură şi Consiliere Tehnico-Economică şi Board Member al Federaţiei Europeană Asociaţilor Naţionale de Inginerie (EFCA).

În program sunt prevăzute intervenţii din partea reprezentanţilor români şi italieni, atât la nivel instituţional, cât şi comercial, cu obiectivul principal de a consolida posibilităţile de colaborare şi de schimb de know-how între societăţile româneşti şi cele italiene din sectorul infrastructurii, precum şi de a oferi societăţilor participante din Peninsulă un tablou complet referitor la proiectele de infrastructură programate în România, în special la cele finanţate de UE şi susţinute de organizaţii financiare internaţionale.

"Ne întoarcem în România după 4 ani, împreună cu o delegaţie extrem de calificată de societăţi de construcţii şi inginerie, cu obiectivul de a consolida prezenţa noastră în această ţară şi de a fructifica oportunităţile oferite prin PNRR care, cu un buget de 29,2 miliarde de euro, dintre care 60%-70% este destinat realizării de noi reţele de infrastructură, poate reprezenta o ocazie binevenită pentru punerea în lumină a valorilor noastre.

Intenţionăm să jucăm un rol de prim nivel, prin delegaţii din ce în ce mai numeroase şi parteneriate cu societăţi româneşti, în viitoarele proceduri de licitaţie unde sunt solicitate calificări tehnice şi economice complexe", a declarat Gaetano Vecchio, Vicepreşedintele Comitetului pentru Lucrări în Străinătate şi Preşedintele Grupului IMM Internaţional din cadrul ANCE

România este un partener comercial de mare interes şi pentru societăţile italiene active în sectorul industriei electrotehnice şi electronice, reprezentată de Federaţia ANIE, furnizor de tehnologii pe principalele pieţe de infrastructură pentru energie, construcţii, transporturi şi industrie. În anul 2021, exporturile de electrotehnică şi electronică în România au depăşit 850 milioane de euro. După scăderea de 8% înregistrată în anul 2020 şi datorată, în principal, crizei sanitare Covid-19, anul 2021 a reprezentat o revenire integrală a exporturilor din acest sector către România (+19% comparativ cu 2020), depăşind nivelul anterior pandemiei. Mai precis, 74% din tehnologiile ANIE exportate în România aparţin sectorului electrotehnică (dintre acestea, circa 300 milioane de euro sunt destinate pieţei de infrastructură a energiei), în timp ce 26% către electronicii.

Totodată, potrivit OICE - Asociaţia Organizaţiilor Italiene de Inginerie, Arhitectură şi Consiliere Tehnico-Economică, România reprezintă pentru societăţile italiene de inginerie şi consiliere o piaţă de mare interes. Producţia italiană în piaţa Europei de Est este de 18% din totalul dezvoltat în afara graniţelor, cu o valoare totală în 2022 de aproape 2 miliarde de euro, în materie de servicii. România este primul stat care absoarbe, individual, peste 30% din totalul din regiune. Activităţile din România se concentrează pe sectoarele: infrastructura transporturilor, instalaţii, energie, water, arhitectură.

"Suntem foarte bucuroşi să însoţim la Bucureşti cele 15 societăţi de inginerie şi arhitectură, dintre care unele sunt deja active în România, prin parteneri locali. Sunt plăcut impresionat de relaţiile extraordinare cu asociaţia noastră omoloagă, ARIC, membră alături de OICE a EFCA (Federaţia Europeană a Asociaţilor Naţionale de Inginerie): în context european colaborăm, de exemplu, în cadrul Support Group for Ukraine, pentru a susţine viitoarele activităţi în Italia şi România, care reprezintă cel mai importat partener strategic în acest context. MoU pe care îl vom semna, va consolida cooperarea dintre societăţile italiene şi cele româneşti, pentru a participa împreună la licitaţiile de achiziţie a Băncilor Multilaterale, la cele promovate de Uniunea Europeană sau la cele de la nivel naţional şi regional", a declarat Roberto Carpaneto, Vicepreşedintele OICE pentru internaţionalizare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb