România ar putea cumpăra cărbune din SUA

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 noiembrie 2007

România ar putea cumpăra cărbune din SUA

România, alături de Ucraina şi Rusia, se numără printre ţările care îşi propun să cumpere cărbune din SUA, a declarat preşedintele executiv al Alpha Natural Resources, Michael McQuillen, citat de Bloomberg. Preţul cărbunelui a ajuns la un minim istoric în raport cu preţul ţiţeiului, astfel că se estimează o reorientare a multor consumatori energetici spre consumul de cărbune în pofida celui de ţiţei. O tonă de cărbune din Statele Unite ale Americii costă aproximativ 47 dolari, prin urmare, companiile europene de utilităţi pot plăti 50 de dolari pentru o tonă transportată peste Atlantic, a indicat compania londoneză de intermediere a transportului de profil, Galbraith. Primele trei companii producătoare de cărbune din SUA, Peabody Energy, Consol Energy şi Arch Coal, estimează pentru perioada curentă cea mai mare creştere a exporturilor din ultimii 20 de ani, în pofida unui moratoriu din partea lui Al Gore, fostul vicepreşedinte al SUA.

Ritmul de utilizare a cărbunelui a crescut cu 27 de procente din anul 2002 până în prezent, de trei ori mai mult decât creşterea utilizării ţiţeiului, conform British Petroleum.

"Cărbunele este de departe cel mai ieftin combustibil pentru că nu există un calcul precis al daunelor pe care le provoacă", a declarat profesorul de ştiinţa mediului de la Harvard University, John Holdren, citat de Rompres. "Atâta timp cât nu se practică o politică de a pune un preţ asupra dioxidului de carbon şi pe alte emisii, nici un alt combustibil nu poate concura cu cărbunele", a adăugat Holdren.

Cărbunele generează 41% din emisiile de dioxid de carbon având, responsabile de încălzirea globală. Deocamdată există un avantaj clar în privinţa preţului. Cărbunele din SUA este corelat unui preţ de 1,98 dolari pentru echivalentul energetic a 30 de litri de benzină faţă de 12,51 dolari pentru ţiţei şi 6,91 dolari pentru gazele naturale. "Există un avantaj imens al preţului cărbunelui asupra ţiţeiului şi acest aspect va continua nedefinit", a declarat preşedintele de vânzări al Enel, Gianfilippo Mancini.

Enel, cea mai mare companie energetică a Italiei, cheltuieşte patru miliarde euro (5,8 miliarde dolari) pentru transformarea centralelor cu ţiţei în centrale cu cărbune.

Gore a cerut SUA să adopte un "moratoriu complet" asupra noilor centrale pe cărbune doar dacă tot dioxidul de carbon de la acestea poate fi ars sub pământ. Eforturile guvernului SUA de a subvenţiona cărbunele ca alternativă la ţiţei poate fi o "greşeală serioasă", a declarat Gore.

Exporturile de cărbune ale SUA către Europa în primele nouă luni ale anului au fost de 11,4 milioane tone, în creştere cu 15 procente faţă de perioada similară a anului trecut, a indicat Departamentul Energiei al SUA.

Pe de altă parte, mare parte din analiştii de pe Wall Street recomandă cumpărarea de acţiuni la companiile producătoare de cărbune.

Peste 1.000 de centrale energetice alimentate cu cărbune vor fi construite în următorii cinci ani, mai ales în China şi India, conform Departamentului Energiei al SUA. China, cel mai mare producător mondial de cărbune, a devenit un importator net pentru prima oară în acest an, luând cărbune din Indonezia, Australia şi Africa de Sud, reducând în acelaşi timp cantitatea furnizată Europei. Prognozatele noi centrale pe cărbune ale SUA ar putea întâmpina opoziţii serioa-se de mediu. Luna trecută, comisia de reglementare din Kansas a respins un permis de construcţie a unei asemenea centrale ca urmare a emisiilor. În pofida opoziţiei comisiilor de reglementare, producătorii de cărbune din SUA au declarat că vânzările de cărbune din SUA pe pieţele emergente sunt în creştere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb