România ar putea deveni depozitarul Europei pentru gazele ruseşti

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 februarie 2010

România ar putea deveni depozitarul Europei pentru gazele ruseşti

Principalul interes al Gazprom în colaborarea cu companiile româneşti este amenajarea de depozite imense de înmagazinare a gazelor în zăcăminte depletate (epuizate-n.r.), consideră Jean Constantinescu, preşedintele Institutului Român pentru Energie (IRE). Domnia sa ne-a declarat: "Este clar că Gazprom este interesat în principal de posibilităţile noastre de a amenaja depozite de înmagazinare a gazelor. Avem cel mai mare potenţial din zonă şi, atenţie, cu costuri relativ mici. În contextul în care Ucraina îi creează probleme în exportul gazelor către Europa, Gazprom caută soluţii alternative de transport şi furnizare. De aici şi interesul firesc pentru România, care are o tradiţie de 100 de ani în explorarea şi exploatarea gazelor. Avem cele mai multe zăcăminte depletate, care pot fi transformate în depozite de înmagazinare. Conform anunţurilor oficiale, Gazprom analizează zece locaţii cu o capacitate de până la 6 miliarde mc, care ar echivala cu circa o treime din consumul nos-tru naţional. Cu investiţiile necesare, ţara noastra se poate transforma într-un depozitar al gazelor ruseşti către Europa".

Potrivit preşedintelui IRE, problema eliminării intermediarilor din importurile noastre de gaze este greşită. Jean Constantinescu susţine că tot ce trebuie să facă statul în relaţia cu Gazprom este să convingă gigantul rus să asigure un acces nediscriminatoriu pentru toate companiile care doresc să cumpere gaze. În prezent, sunt impuse nişte firme de import-export, mai spune domnul Constantinescu. Gazprom nu este foarte interesat ca România să participe la South Stream, ci a creat acest proiect ca un concurent al Nabucco, apreciază preşedintele IRE.

Şi profesorul Aureliu Leca, reputat analist pe piaţa de energie, ne-a declarat că interesul clar al "Gazprom" în România este potenţialul enorm de înmagazinare: "Nu ştiu cât de repede se vor concretiza aceste intenţii de colaborare cu Romgaz, dar este clar că agenda Gazprom este să găsescă rute alternative la tranzitul gazelor prin Ucraina.

Ultima dispută cu Ucraina a lăsat Europa să tremure, iar Gazprom a pierdut sute de milioane de dolari".

Domnia sa ne-a precizat că ţara noastră are un avantaj net în faţa Bulgariei prin posibilităţi rapide şi generoase de amenajare a depozitelor, dar şi un sistem bun de transport şi distribuţie şi conexiuni cu alte ţări europene.

Aureliu Leca apreciază că South Stream, la care România a fost invitată să participe, este doar un proiect care să contracareze interesul pentru Nabucco, gazoduct proiectat să aducă gaz din zona Mării Caspice, ocolind Rusia. Domnia sa susţine că ambele proiecte sunt încă într-un stadiu incipient deşi discuţiile durează de ani de zile şi că, pentru această dată, nu este cert când şi cu ce montaj financiar ar putea începe construcţia unuia dintre ele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb