România va cere CE aplicarea sistemului lohn, care ar permite exportul de preparate din porc realizate cu materie primă din import, iar o decizie ar putea fi anunţată în a doua jumătate a anului, după ce o misiune europeană va evalua unităţile de procesare, a declarat Sorin Minea.
"ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor-n.red) va cere Comisiei Europene aplicarea sistemului lohn, adică dreptul de a exporta preparate realizate cu materie primă din import. Aceasta este singura variantă pentru reluarea exportului, deoarece România continuă vaccinarea porcilor din gospodării şi atâta timp cât se vaccinează nu se poate exporta un produs realizat cu materie primă de pe piaţa internă", a declarat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, citat de NewsIn.
Acesta a precizat că o misiune europeană va evalua, în cel mult două luni, modul în care ANSVSA monitorizează unităţile de procesare care intenţionează să exporte sau să realizeze schimburi intracomunitare.
"Sunt aproximativ zece unităţi de procesare care şi-au exprimat intenţia de a realiza schimburi intracomunitare. Există o serie de condiţii care trebuie îndeplinite, printre care asigurarea materiei prime din zonă liberă de pestă, ceea ce înseamnă, practic, din import. De asemenea, unitatea respectivă trebuie să fie din clasa A, adică să fie autorizată pentru schimburi intracomunitare. Nu în ultimul rând, trebuie asigurată trasabilitatea produselor", a menţionat Minea.
Potrivit acestuia, România poate obţine aplicarea sistemului lohn, cel mai probabil în a doua jumătate a anului. În ceea ce priveşte posibilitatea de a exporta preparate realizate cu materie primă de pe piaţa internă, Minea a precizat că România ar putea obţine acest drept cel mai devreme la mijlocul anului 2009.
"România poate relua exportul de preparate realizate cu materie primă de pe piaţa naţională doar după şase luni de la încetarea vaccinării. Chiar dacă s-a renunţat la vaccinarea porcilor din ferme, sunt vaccinaţi porcii din gospodării până în decembrie 2008. Prin urmare, în cel mai bun caz, adică în varianta în care nu mai apar focare de pestă porcină, România poate cere reluarea exportului în a doua jumătate a anului 2009", a explicat Minea.
Ministrul agriculturii Dacian Cioloş a declarat, la sfârşitul anului trecut, că va solicita oficial Comisiei Europene aplicarea sistemului lohn, după consultări cu producătorii de carne de porc şi cu procesatorii.
România nu are voie să exporte carne de porc şi preparate din carne de porc din cauza pestei porcine. La începutul lunii septembrie 2007, Comitetul Veterinar Permanent al UE a decis continuarea aplicării restricţiilor pentru România privind livrarea de carne de porc către alte state membre până la data de 31 decembrie 2009, ca urmare a evoluţiei pestei porcine.
Potrivit patronatelor din industria alimentară, România ar putea exporta 20 % din producţia de preparate din porc realizată pe piaţa internă, iar interdicţia de a realiza schimburi intracomunitare, din cauza pestei, aduce pierderi de 250 de milioane de euro anual. Sistemul lohn ar permite producătorilor să exporte preparate din carne de porc realizate cu materie primă din import.