România avea, în 2008, cei mai mulţi angajaţi cu risc de intrare sub pragul de sărăcie

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 ianuarie 2010

Rata riscului de sărăcie, pentru persoanele care aveau un loc de muncă din Uniunea Europeană, a fost, în 2008, cea mai ridicată în România, de 17%, în timp ce în UE media era de numai 8%, potrivit statisticii publicate, ieri, de Eurostat, anunţă NewsIn.

Cea mai mică rată de intrare în sărăcie a persoanelor angajate era în Cehia, de 4%.

Totodată, România avea în 2008 cel mai mare risc de expunere a copiilor sub 17 ani la sărăcie din Uniunea Europeană, de 33%, faţă de o medie de 20% pe ansamblul UE, precum şi al doilea risc de intrare în sărăcie a populaţiei în ansamblu.

Astfel, potrivit datelor biroului european de statistică, 23% dintre români erau afectaţi de lipsuri materiale, faţă de o medie de 17% pe ansamblul Uniunii Europene. Cea mai mare rată de risc de sărăcie - care ia în calcul numărul persoanelor care trăiesc în apropierea pragului de sărăcie raportat la întreaga populaţie - a fost înregistrată în Letonia, de 26%. Pe locul al treilea a fost Bulgaria, cu 21%, urmată de Grecia, Spania şi Lituania, cu câte 20% fiecare.

În schimb, cele mai mici riscuri de sărăcire erau raportate în Cehia (9%), Olanda şi Slovacia (11% fiecare), Danemarca, Ungaria, Austria, Slovenia şi Suedia (câte 12%).

În UE, rata riscului de sărăcie s-a menţinut stabilă după 2005, cu variaţii între 16% şi 17%. Eurostat precizează că riscul de sărăcie este un indicator relativ, iar criteriile de stabilire a pragului sărăciei variază semnificativ de la o ţară la alta.

În 20 din cele 27 de state membre, rata riscului de sărăcie pentru copiii sub 17 ani era mai mare decât pe ansamblul populaţiei. După România, unde aproape o treime din copii erau expuşi acestui risc, s-a situat Bulgaria, cu 26%, urmată de Italia şi Letonia, cu câte 25%, în timp ce ratele cele mai scăzute au fost înregistrate în 2008 în Danemarca, de 9%, Slovenia şi Finlanda, de câte 12%.

Vârstnicii de cel puţin 65 ani sunt categoria cu cel mai mare risc de intrare în sărăcie. În România, rata riscului pentru aceştia este de 26%, în timp ce în UE rata medie este de 19%. Cele mai mari rate au fost înregistrate în Letonia (51%), Cipru (49%) şi Estonia (39%). În schimb, cele mai mici au fost în 2008 în Ungaria (4%), Luxemburg (5%) şi Cehia (7%).

Jumătate din populaţia României nu beneficia de bunuri materiale elementare în 2008

Jumătate din populaţia României nu beneficia de diverse bunuri materiale esenţiale în 2008, puţin sub nivelul din Bulgaria, de 51%. Aceştia nu aveau posibilitatea să facă faţă unor cheltuieli neaşteptate, să plă-tească un concediu de o săptămână, să ramburseze credite, nu aveau posibilitatea să pună pe masă cel puţin un fel de mâncare cu carne la două zile, nu-şi puteau menţine un grad de căldură adecvat în locuinţă, nu aveau o maşină de spălat, un televizor color, un telefon sau o maşină.

Media în UE era de 17%. Cele mai mici rate ale lipsurilor materiale erau înregistrate în Luxemburg (4%), precum şi în Olanda şi Suedia (cu câte 5%).

În România, în 2008, peste trei sferturi (76%) din populaţie nu-şi permitea un concediu de o săptămâ-nă în afara casei, aproape jumătate (49%) nu aveau o maşină, un sfert nu puteau să-şi asigure căldura necesară în locuinţe, iar 19% nu pu-teau asigura un meniu cu carne sau echivalent pentru vegetarieni la fiecare două zile.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb