România azilată

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 11 iulie 2023

Cătălin Avramescu

De mai mult de o săptămână, oamenii normali din această ţară s-au trezit că sunt locuitorii unui coşmar. O anchetă în curs a dezvăluit existenţa, în Ilfov, a unor adevărate lagăre de exterminare. Acolo erau "internaţi" bătrâni. Erau legaţi de pat şi torturaţi. Erau drogaţi pentru a dormi 15 ore pe zi. Erau plini de ploşniţe şi de păduchi. Ajungeau să cerşească la gardul azilului pentru că erau rupţi de foame.

Toată această oroare a fost organizată de o reţea adânc înşurubată în structurile de putere socialistă din România. Şeful bandei arunca cu banii pe prostituate şi pe droguri, sub privirile încurajatoare ale Statului. Iar bani erau, slavă Domnului! Nu este vorba doar de subvenţiile acordate direct de stat. Bătrânilor chinuiţi li se luau şi pensiile şi apartamentele. Stenogramele anchetei dezvăluie un abis al depravării de neimaginat într-o ţară europeană.

Acum am aflat despre lagărele din Ilfov. Dar câte mai există în România? Nu ştim, pentru că "autorităţile publice" se fac că plouă. Am pus ghilimele pentru că adevărul crud este că aceste "autorităţi" i-au protejat activ pe nemernicii care au pus la cale această schemă criminală. Citiţi dezvăluirile din presă. Eu m-am cutremurat - şi nu sunt omul care să nu se aştepte la tot ce este mai rău din zona "palatului Victoria"... Abuzurile extreme împotriva bătrânilor erau cunoscute şi denunţate de ani de zile de ONG-uri. Dar cum s-a făcut sesizarea, imediat a fost îngropată.

Actualul Prim-Ministru, un anume Ciolacu de la socialişti, spune că e indignat. Dar o ţine în guvern pe Gabriela Firea of Voluntari. Femeia locuia la câteva străzi, dar zice că nu ştia nimic. Ştefan Godel, cel pe care presa îl indică drept liderul reţelei, i-a fost şofer şi "badigard". Dar ea zice că nu ştie nimic. Ligia Gheorghe, cea cu care era asociat în afacerea "azilelor morţii", i-a fost consilieră Gabrielei Firea. Dar ea zice că nu ştia nimic. Sora Gabrielei Firea era chiar şefă a Serviciului de Asistenţă Socială Voluntari. Dar Firea zice că nu ştia nimic.

Situaţia este halucinantă. Corina Creţu, fosta camaradă a Gabrielei Firea, declară că "nu poţi să spui că nu ştiai chiar nimic". Mda...

Şi peste toate acestea domneşte Marele Absent. Un anume Klaus Iohannis. Omul zice că este Preşedinte al României. Însă de o săptămână a fost dat dispărut. În ziarele de altă dată ar fi apărut şi un anunţ. "Găsitorului recompensă".

Acum o săptămână, omul se umfla în pene, ca un păun, la palatul Cotroceni. Semna ceva numit "legea Educaţiei". El spune că asta ar fi rezultatul unui proiect numit "România Educată". În mandatul său, şcoala românească s-a prăbuşit, iar profesorii au ajuns să cerşească salarii în stradă fostei sale consiliere, Ligia Deca.

Ce ştia, de fapt, actualul Preşedinte? Din două, una. "Serviciile" nu ştiau nimic despre ororile petrecute în Voluntari, lângă gardul vilei actualului ministru al "Familiei şi al Egalităţii de Şanse". (Dar atunci de ce le plătim?). Sau "serviciile" ştiau. Dar au tăcut, pentru a-i proteja pe liderii bandei.

Cu sau fără "servicii", îmi imaginez că Klaus Iohannis citeşte presa. (Nu ştiu de ce, dar asta îmi imaginez. Probabil că sunt naiv. Poate că nici asta nu face, la Cotroceni). Sau se uită la televizor. (Din câte îmi amintesc, este unul acolo în birou, pe colţ). Sau are consilieri care îl ţin la curent. Este o doamnă acolo, consilier de stat, Diana-Loreta Păun. (Aţi auzit de ea? Nici eu). Spune că se ocupă de "Sănătatea Publică". Mai este o anume Cătălina Galer, tot consilier de stat. (Vorba francezului: jamais vu). Ea conduce departamentul de relaţii cu societatea Civilă. Poate că nici ea nu ştia nimic...

Toţi aceştia ar fi putut să o întrebe pe Gabriela Firea. În poza de pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale apare socialista de la Voluntari în primul rând, în spatele lui Klaus Iohannis, la ceremonia de semnare. Care, cu această ocazie, a "susţinut o alocuţiune". Se pare că "alocuţiunea" asta nu include şi curiozitatea de a afla cum o mai duc bătrânii din Ilfov.

Klaus Iohannis a găsit vreme să îl decoreze pe şeful demisionar al SRI, Eduard Helvig. Pare logic. Şi SRI şi Klaus Iohannis trăiesc într-un univers paralel, în care lagărele de bătrâni nu există în ţara care le plăteşte salariul. Aşa că nu mă aştept ca actualul Preşedinte să îi retragă ordinul Steaua României ministrei din Voluntari.

În mandatul lui Klaus Iohannis, România a făcut - pas cu pas - întoarcerea spre trecut. În primele luni după căderea lui Nicolae Ceauşescu presa internaţională descoperea reţeaua lagărelor pentru copii orfani. Erau înfometaţi şi legaţi de pat. Fuseseră contaminaţi cu SIDA. A plătit cineva pentru acele orori?

Chiar anii trecuţi presa a dezvăluit abuzurile sistematice din spitalele de psihiatrie. Iarăşi, tăcere. Iar şcolile din România au devenit mai periculoase decât străzile din Mogadishu. Rişti să iei un picior în cap sau un cuţit în spate. Dacă ai noroc, ajungi la spital, unde te leagă de pat. Şi?... Cum spune un clasic: "Urmărim situaţia".

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb