Sistemul fiscal stimulativ care are la bază cota unică de impozitare de 16% a făcut ca România să devină foarte atractivă pentru investitorii străini, a declarat Nicolae Dănilă, preşedintele BCR, în prezentarea din cadrul "The Romania Business & Investment Summit". Astfel, investiţiile directe au crescut la 9 miliarde euro, reprezentând 9,3% din produsul intern brut, susţine preşedintele BCR.
Creşterea accentuată a deficitului de cont curent, mai ales în ultimul an, arată totuşi că economia României are încă nevoie de restructurare şi investiţii pentru ca poziţia sa competitivă pe piaţa europeană şi mondială să se îmbunătăţească. În acest sens, semnale pozitive au fost resimţite în creşterea semnificativă a producţiei industriale cu 7,1% în 2006. De asemena, productivitatea muncii s-a îmbunătăţit simţitor (+10,6%,) efect al procesului investiţional susţinut, iar structura exporturilor arată o consolidare a ponderii bunurilor de capital şi cu valoarea adăugată mare, este de părere preşedintele BCR. Domnia sa consideră că unul din cele mai importante minusuri ale ţării noastre este că "România rămâne, din punctul de vedere al fazei de dezvoltare, un importator de tehnologie".
Abordarea prudentă, precum şi tehnicile din ce în ce mai sofisticate de management al riscurilor au reprezentat elemente de bază în creşterea stabilităţii sectorului, spune Nicolae Dănilă, şi dă ca exemplu rata foarte scăzută a creanţelor neperformante, de aproape 1%, în condiţiile unei dinamici semnificative a creditului.
De asemenea, turbulenţele recente de pe pieţele internaţionale - care au generat o depreciere a monedei naţionale de peste 9% - nu au avut efecte negative, ceea ce demonstrează că sistemul reacţionează bine la şocurile externe, este de părere Nicolae Dănilă.
În ceea ce priveste riscul valutar, preşedintele BCR a făcut un apel atât către bancheri, cât şi către companii să promoveze, respectiv să apeleze mult mai mult la instrumentele de hedging. Aceasta mai ales în contextul în care există volatilităţi ridicate pe piaţa valutară. Sectorul real se protejează prea puţin la riscul valutar şi în general este vorba despre o protecţie naturală care însă nu acoperă întregul risc (mai ales pentru companiile care apelează la credite în valută şi nu au activitate de export).
Anul 2008 va debuta sub auspiciile implementării Acordului Basel II la nivelul sistemului bancar românesc, iar aceasta va însemna un pas mare înainte în ceea ce priveşte modul de abordare, cuantificare şi gestionare a riscurilor prezente şi viitoare (de credit, de piaţă şi operaţional), precum şi în stabilirea nivelului minim al capitalului necesar, a conchis Nicolae Dănilă.
Domnia sa a atras atenţia asupra faptului că extinderea reţelelor de unităţi a devenit în ultimul timp un obiectiv strategic pentru foarte multe bănci din ţara noastră, anul 2006 consemnând deschiderea unui număr de 900 unităţi noi, iar estimările pentru acest an indică o expansiune de aproximativ 1.000 unităţi, în special în zonele urbane şi în oraşele cu peste 250.000 locuitori.