ROMÂNIA DIN AFARA GRANIŢELOR EI De ce nu mai vor studenţii din străinătate să se întoarcă acasă

RALUCA MANGA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 august 2014

De ce nu mai vor studenţii din străinătate să se întoarcă acasă

Corupţia, nereprezentativitatea clasei politice şi nivelul scăzut de salarizare alcătuiesc "cromatica" tabloului României, conform rezultatelor celei de-a 3-a ediţii a sondajului "Studiile în străinătate şi întoarcerea acasă", aşa cum este el numit de către Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS).

Sondajul a avut loc în perioada 25 martie- 25 aprilie 2014 şi a avut un număr de 1074 de respondenţi, format din studenţi şi absolvenţi români care studiază sau care au studiat în străinătate timp de minim un semestru.

Studenţii din străinătate au planuri grupate în trei categorii în privinţa întoarcerii în patria natală, conform sondajului: 39 la sută dintre respondenţi nu doresc să se întoarcă în ţară după finalizarea studiilor sau în viitorul apropiat, 32 la sută sunt indecişi, iar 29 la sută au afirmat că intenţionează să se întoarcă.

În perioada 2010-2014, opţiunea întoarcerii în ţară a crescut cu 5 puncte procentuale (de la 24 la sută - 2010, la 28 la sută - 2012 şi apoi la 29 la sută - 2014).

În schimb, opţiunea de a rămâne în străinătate a crescut cu 9 puncte procentuale, în anul 2014, după o scădere de 5 puncte, în anul 2012.

Golirea ţării noastre de ea însăşi a devenit o luptă între procente: 5 contra 9.

De ce?

Pentru că este o luptă între dorinţa tinerilor să rămână în ţară cu familia şi prietenii şi modul în care ei privesc mediul guvernamental şi politic: dirijat de corupţie, mită, salarizare scăzută.

Într-o proporţie de 74 la sută, studenţii noştri din străinătate sunt demobilizaţi de acest tablou şi doresc cu orice chip să nu facă parte din el.

Dorinţa pentru o carieră în România este surclasată de ispita unei cariere în străinătate, spun tinerii (47 la sută dintre respondenţi sunt interesaţi de oferte de angajare sau de internship în ţară, în raport cu 87 la sută care doresc să lucreze în afara ei).

Cei care se întorc cred în atractivitatea ofertelor de angajare.

Pentru ei, certificarea dată de STRĂINĂTATE le asigură AICI un trai mai decent (există credinţa că o diplomă din străinătate ne oferă privilegii în ţară).

Uneori au dreptate, alteori nu.

Tabloul are într-adevăr "cromatică": conform rezultatelor sondajului, sunt mai mulţi cei care vor să plece definitiv din ţară, decât cei care vor să se întoarcă după terminarea studiilor în străinătate. Iar neîncrederea în instituţiile statului impune decizia finală pentru mulţi.

Avem o ţară care fuge de ea însăşi?

Nu chiar.

Avem o Românie care se reconstruieşte în afara graniţelor ei.

Sună puţin mai bine...

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Tinerii nu au,din pascate,ce sa faca in Romania,sunt supracalificati.Acesta este raspunsul aflat de tinerii specializati in strainatate,cand bat la portile universitatilor din Romania.Sistemul birocratic de conducere al cercetarii universitare a condus la disparitia institutelor de cercetari,care erau,deja,in coma,dupa cei zece ani,intre 1980 si 1990,in care au fost lipsite de contactul cu exteriorul.Disparitia marii industrii a pus capacul peste acest dezastru.Sigur ca exista remedii,dar acestea tin de educatia antreprenoriala,cercetarea nu poate avea succes prin planuri facute,sau aprobate, de functionarii din ministere.Cei cativa cercetatori care au supravietuit s-au remarcat prin initiativa.Asa ca studentii romani din strainatate nu trebuie sa astepte sa ii caute cineva,trebuie sa cerceteze ce se cauta,si nu exista,in ROMANIA,SI SA INFIINTEZE INTREPRINDERI NOI.

    Da, aceasta 'hemoragie" de creiere trebuie oprita cat inca nu este prea tarziu! Si asta ar trebui sa fie in sarcina guvernantilor... Dar ei credeti ca au astfel de preocupari? Ii doare pe ei de viitorul acestei natii? Macar sa lase pe cei ce se pricep sa elaboreze un plan serios, viabil, pe termen mediu si lung de dezvoltare, de urmarire a unor tinte economice de la care sa nu se abata la fiecare schimbare de regim. Si asta nu se poate face cand fiecare partid isi pune in posturi de decizie clientii sai politici. Eu tot mai sper ca tinerii nostri vor reusi sa schimbe acest curs.. Dar trebuie ajutati, stimulati, lasati sa-si valorifice cunostintele dobandite. Ceva pasi s-au facut. Un bun exemplu este INSTITUTUL DE LA MAGURELE. Acesta trebuie copiat, multiplicat in toate domeniile economice. Asta e sarcina voastra d-lor guvernanti... Nu e usor, dar nici IMPOSIBIL... Altfel, in curand vom ramane fara medici, ingineri, cercetatori, IT-sti si alti specialisti....

    Pleca si medicii din tara!Parca,mai multi dupa salarizarea lui Boc,in care judecatorii si procurorii sunt in virful piramidei la distanta mare fata de alti,Sa fie stimulati sa execute la comanda politica?Daca nu sunt dati afara!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb