România Eficientă: "Cum să vă pregătiţi locuinţa ca să economisiţi energie la iarnă"

T.B.
Companii / 31 august 2023

România Eficientă: "Cum să vă pregătiţi locuinţa ca să economisiţi energie la iarnă"

Cât încă ne mai putem bucura de căldura gratuită a soarelui, e bine să ne pregătim locuinţa pentru perioada rece, prin măsuri ce ne vor asigura la iarnă un consum mai mic de energie şi confort termic sporit, se arată într-un comunicat transmis pentru bursa.ro. Deşi facturile la energie depind de o mulţime de factori, precum tipul şi vechimea clădirii, sistemele de încălzire folosite, zona climatică, numărul de utilizatori şi comportamentul de consum al acestora, există numeroase măsuri pe care le puteţi lua pentru a reduce risipa de energie şi obţine astfel economii semnificative.

Unele intervenţii sunt simple şi nu presupun costuri ridicate, dar contribuie la diminuarea pierderilor de energie, în timp ce altele necesită un efort financiar mai mare, cu beneficii pe termen lung. România Eficientă vă prezintă, mai jos, o listă de măsuri în care puteţi să investiţi ca să economisiţi energie şi bani la iarnă, potrivit comunicatului.

1. Îmbunătăţiţi izolaţia locuinţei

Statistic, la nivelul Uniunii Europene, încălzirea, răcirea şi apa caldă menajeră reprezintă aproximativ 80% din energia consumată în clădirile rezidenţiale, potrivit datelor Comisiei Europene. De aceea, măsurile de eficientizare în această zonă vor aduce şi cele mai mari beneficii. Pentru reducerea consumului de energie necesar încălzirii spaţiilor, este nevoie ca în primul rând să acordaţi atenţie anvelopei clădirii, adică elementelor de structură care includ zidurile, ferestrele, acoperişul, podeaua. La clădirile vechi, componentele anvelopei oferă un grad mai mic de izolare termică, de aceea e nevoie de creşterea eficienţei lor. Prin îmbunătăţirea gradului de izolare termică a anvelopei, transferurile de căldură dinspre zonele calde spre zonele reci neîncălzite vor fi reduse, ceea ce înseamnă că în timpul iernii căldura se va menţine mai bine la interior. În acest fel, vă asiguraţi că veţi consuma energie pentru confortul propriu, nu pentru a încălzi aerul de afară.

Izolarea pereţilor. Cum zidurile reprezintă cea mai mare parte din anvelopă, tot pe aici au loc, de regulă, şi cele mai mari pierderi de căldură. Într-o clădire slab izolată, pereţii contribuie la 25% din pierderile de căldură, însă, în funcţie de diverşi factori, precum temperaturile exterioare, intensitatea vântului, geometria clădirii, materialele de construcţie utilizate şi vechimea acestora, procentul poate ajunge la 30-40%. Aşadar, izolarea corectă a acestora va genera şi cele mai mari beneficii. Soluţiile de termoizolare sunt numeroase şi ele depind de tipul clădirii, dar şi de bugetul disponibil. Atunci când analizaţi variantele disponibile, luaţi în calcul şi factori precum gradul de protecţie la incendiu sau cât de mult permit clădirii "să respire", pentru a preîntâmpina probleme ulterioare.

Izolarea acoperişului. O altă parte importantă a anvelopei clădirii căreia trebuie să îi acordaţi atenţie şi unde ar trebui să investiţi pentru creşterea gradului de izolare termică este acoperişul. În medie, printr-un acoperiş slab izolat au loc circa 25% din pierderile de căldură, în funcţie de tip, formă, dimensiune şi starea sa, potrivit datelor de pe platforma ComAct, proiect dedicat eficienţei energetice finanţat de Comisia Europeană. Ca să reduceţi căldura care se pierde prin acoperiş, îmbunătăţiţi izolaţia podului / mansardei, adăugând un strat de izolaţie de circa 30 cm.

Înlocuirea uşilor şi ferestrelor. Ferestrele şi uşile exterioare reprezintă, în medie, 10-20% din pierderile de căldură, în funcţie de starea lor, de dimensiune, precum şi de orientare faţă de punctele cardinale. De aceea, investiţiile în produse ce oferă un grad ridicat de izolare termică vă vor ajuta să obţineţi economii importante în facturile la energie, menţinând un confort sporit în propria locuinţă nu doar pe timpul iernii, ci şi vara. Există o gamă largă de produse disponibile pe piaţă, iar ferestrele moderne asigură nu doar protecţie termică sporită, ci şi fonică, împotriva prafului şi umezelii. Investiţia este una fără regrete şi se recuperează de regulă în cel mult 10 ani. De asemenea, pentru intrarea în casă, alegeţi o uşă de calitate, bine izolată, care să ţină frigul afară.

Blocarea pierderilor de căldură prin goluri. Există şi măsuri mai simple de a împiedica pierderile de căldură. Primul pas este să verificaţi dacă există curenţi de aer în casă. Dacă da, înseamnă că există goluri pe unde iarna va intra aerul rece şi va ieşi cel cald. Aşadar, veţi consuma mai multă energie pentru a menţine temperatura dorită în locuinţă. Înlocuiţi garniturile de etanşare deteriorate ale uşilor şi ferestrelor. De asemenea, reparaţi sau izolaţi termic şi podeaua, fiindcă o cantitate semnificativă de căldură, de până la 15-20%, se poate pierde şi prin pardoseală, potrivit unui comunicat al Romania Eficienta.

2. Eficientizaţi sistemul de încălzire

După ce aţi luat măsuri de eficientizare a anvelopei clădirii, următorul pas foarte important este creşterea performanţei sistemului de încălzire.

Modernizarea centralei termice. Durata de viaţă a unei centrale termice este de circa 10-12 ani, dar în UE multe sisteme individuale de încălzire sunt vechi şi ineficiente, iar jumătate dintre ele şi-au depăşit durata de viaţă utilă (sursa: CE). O vechime mai mare înseamnă un randament scăzut, adică un consum mai ridicat de energie necesară obţinerii căldurii dorite. Aşadar, luaţi în calcul înlocuirea centralei vechi cu una modernă, mult mai eficientă. De exemplu, o centrală pe gaz în condensare poate aduce economii de 20-30%, dar analizaţi şi variante mai ecologice, precum pompele de căldură. Dacă centrala actuală este una pe lemne, o alternativă viabilă este de a instala un cazan cu peleţi, complet automat, ce are o eficienţă chiar şi cu 30% mai mare (sursa: ComAct). Important este ca centrala să fie dimensionată corect tipului de locuinţă, necesarului de căldură şi de apă caldă din locuinţă, de aceea cereţi sfaturile specialiştilor în domeniu pentru o alegere corectă.

Controlul inteligent al căldurii. Prin utilizarea unui termostat programabil puteţi reduce cu 10-30% consumul de energie, în funcţie de tipul aparatului, dar şi de modul în care îl folosiţi. În apartamentele cu sistem de încălzire centralizată, o măsură mai ieftină şi simplu de implementat este instalarea la fiecare calorifer a unor supape termostatice (supape de control al debitului cu cap termostatic), ce pot reduce consumul de căldură cu circa 5%, fără pierderea confortului termic. De asemenea, montarea unor sisteme moderne de ventilaţie a aerului va contribui la un control al căldurii sporit.

Instalarea de panouri solare termice şi fotovoltaice. O altă metodă prin care puteţi economisi bani în factura de energie, dacă locuiţi la casă, este de a vă monta panouri solare termice pentru producerea de apă caldă şi, respectiv, panouri fotovoltaice care să vă asigure inclusiv electricitatea necesară unui boiler electric pentru apă caldă. În principiu, un sistem cu o putere instalată de 3 kW poate acoperi consumul anual al unei case cu o suprafaţă de 100 m², fără încălzire electrică, iar amortizarea investiţiei se face în circa 7 ani (sursa: EnergiaTa.org).

Economisirea apei calde. O soluţie foarte ieftină şi uşor de aplicat, ce vă poate conduce la economisirea apei calde chiar şi cu 60%, este să montaţi limitatoare de debit. Consumând mai puţină apă, veţi reduce cheltuielile cu energia necesară pentru a o încălzi sau veţi plăti mai puţin dacă aveţi apometru individual. De asemenea, reparaţi toate robinetele care picură, altfel puteţi pierde până la un litru pe oră şi risipi într-o săptămână echivalentul unei căzi întregi, conform datelor CE.

Indiferent de soluţiile alese de eficientizare energetică a locuinţei, beneficiile vor însemna nu doar reducerea consumului de energie, ci şi un confort sporit şi protejarea mediului, mai greu de cuantificat, dar la fel de importante, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb