România este criticată pentru blocarea marilor parcuri eoliene şi solare

D.R.
Miscellanea / 3 iulie 2023

România este criticată pentru blocarea marilor parcuri eoliene şi solare

România este criticată pentru blocarea marilor parcuri eoliene şi solare, intr-un raport al CEE Bankwatch Network, care precizează că mai multe state care aparţin Europei Centrale şi de Est întâmpină probleme în a atinge planurile naţionale privind energia şi clima, dupa cum informează centraleuropeantimes.

,, Planurile naţionale privind energia şi clima ale României suferă mai multe deficienţe care împiedică eficacitatea acestuia în atingerea traiectoriei climatice dorite", afirma CEE Bankwatch, precizand: "Mai exact, există o lipsă de coerenţă între obiectivele stabilite şi măsurile propuse pentru atingerea acestora".

Sursa continua: "Planul prezintă doar un inventar de acţiuni fără a oferi o perspectivă clară asupra modului în care acestea se completează reciproc. Nivelul de ambiţie pentru energiile regenerabile nu reflectă potenţialul ţării. De exemplu, cota de 30,7% de energie regenerabilă preconizată până în 2030 este inferioară obiectivului de 34% recomandat de Comisia Europeană. Fezabilitatea chiar şi a acestui obiectiv limitat este îndoielnică, având în vedere dependenţa mare a României de cărbune.Din păcate, gazul este considerat cel mai potrivit combustibil pentru tranziţia energetică. Costul total al acestor investiţii în gazele fosile, finanţate din fonduri publice de stat şi de la UE, se aşteaptă să ajungă la 4,5 miliarde de euro, ceea ce riscă să adâncească dependenţa României de combustibilii fosili".

CEE Bankwatch a adăugat:

"Pe lângă investiţiile planificate în gaze, România intenţionează, de asemenea, să îşi crească producţia de energie nucleară", desi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a încercat să blocheze construirea proiectelor de energie eoliană şi solară pe parcele mai mari de 50 de hectare, a precizat CEE Bankwatch.

Ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) ar putea împiedica UE de sa-şi atinga obiectivele în materie de climă

Raportul CEE Bankwatch atrage atenţia asupra posibilităţii ca ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) să împiedice Uniunea Europeană să-şi atingă obiectivele în materie de climă. Deşi UE a stabilit angajamente ambiţioase în ceea ce priveşte energiile regenerabile şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, unele ţări din ECE nu reuşesc să respecte termenele limită şi să prezinte planuri actualizate în acest sens.

Raportul evidenţiază faptul că doar Slovenia, Croaţia şi Spania au respectat termenele limită pentru prezentarea planurilor actualizate. Alte ţări din ECE sunt criticate pentru ambiţiile scăzute în domeniul energiilor regenerabile, sprijinirea consumului de gaze şi cărbune în detrimentul surselor regenerabile şi lipsa de date adecvate. Aceste aspecte pun în pericol tranziţia către renunţarea la combustibilii fosili şi ameninţă angajamentele anterioare.

Curtea de Conturi Europeană a atras şi ea atenţia asupra necesităţii unor planuri concrete de decarbonizare în ECE şi a subliniat că lipsa de progrese în ceea ce priveşte implementarea surselor regenerabile de energie reprezintă o oportunitate ratată, având în vedere potenţialul regiunii în domeniul energiei solare şi eoliene.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sa ne mai lase UE cu criticile ei

    Sunt niste cacanari astia de la UE cu obesia lor cu clima si decarbonizarea, in conditiile in care UE emite doar 7% din gazele cu efect de sera la nivel global.

    Iar Romania a atins deja nivelul de reducere cu 55% fata de 1990 a gazelor cu efect de sera, prin distrugerea completa a industriei "ceausiste". 

    Și mai de cacao sunt iubiții noștri conducători. Toți fără excepție sunt niște slugi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb