România este pe locul cinci în UE după mărimea deficitului comercial

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 august 2007

România se află pe locul cinci în topul ţărilor cu cel mai mare deficit comercial din Uniunea Europeană (UE), cu un dezechilibru al balanţei comerciale de 7,9 miliarde de euro în primele cinci luni ale acestui an, arată un raport publicat marţi de biroul european de statistică Eurostat, citat de NewsIn.

Astfel, în intervalul ianuarie-mai 2007, valoarea totală a exporturilor României a fost de 11,6 miliarde de euro, cu 12% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când exporturile au însumat 10,4 miliarde euro. Importurile au cres­cut în schimb cu 30% în intervalul ianuarie-mai 2007 faţă de primele cinci luni ale anului trecut, de la 15 miliarde euro până la 19,6 miliarde euro, potrivit statisticilor Eu­rostat.

Ţara membră cu cel mai mare deficit comercial este Marea Britanie, cu o balanţă deficitară cu 53,9 miliarde euro în primele cinci luni ale acestui an. Următoarele ţări în "topul" deficitelor comerciale sunt Spania (-36,9 miliarde euro), Franţa (-16,1 miliarde euro) şi Grecia (-15,8 miliarde euro). La polul opus se situează Germania, cu un excedent comercial de 80,6 miliarde euro în intervalul ianuarie- mai 2007, urmată de Olanda (+16,2 miliarde euro) şi Irlanda (+12,7 miliarde euro).

Deficitul comercial al Româ­niei a crescut cu 3,3 miliarde euro, de la 4,6 miliarde euro în primele cinci luni ale anului trecut, la 7,9 miliarde euro in aceeaşi perioadă a anului curent.

În primele cinci luni ale acestui an, exporturile Uniunii Europene către Rusia au crescut cu 30% faţă de aceeaşi perioadă din 2006, către India cu 17%, iar livrările către China au urcat cu 14%. La importuri, cele mai mari creşteri au fost consemnate în primele cinci luni la livrările din China, cu 21% mai mari faţă de acelaşi interval din 2006, urmate de cele din Brazilia, care au urcat cu 17%, şi la cele din Turcia şi India (14%).

Deficitul comercial al celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene s-a adâncit la 61,1 miliarde cu China şi la 14,8 miliarde euro cu Japonia, dar a scăzut faţă de Rusia (la 23,6 miliarde euro) şi faţă de Norvegia (până la 13,5 miliarde euro).

Cel mai mare partener comercial al Uniunii Europene sunt în continuare Statele Unite ale Americii, care au importat bunuri în valoare de 107,5 miliarde euro în primele cinci luni ale acestui an şi au exportat către cele 27 de ţări membre ale blocului comunitar mărfuri în valoare de 76,8 miliarde euro în acelaşi interval. Următorii parteneri comerciali ai UE sunt China, Rusia, Elveţia şi Japonia.

Deficitul comercial al României a urcat cu 65,2% în prima jumătate a acestui an faţă de acelaşi interval al anului trecut, până la 9,66 miliarde euro, pe fondul avansului puternic, de peste 35%, al importurilor din celelalte ţări membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor provizorii publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb