România, faţă cu muncitorii asiatici

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 iunie 2008

România, faţă cu muncitorii asiatici

Ţările UE şi non-UE trebuie să colaboreze pentru a depăşi problema birocraţiei inutile, moştenire a unei perioade care nu mai este relevantă, iar România trebuie să fie deschisă în acceptarea muncitorilor din Asia sau Orientul Îndepărtat, a declarat Colm Foy, oficial al OCDE.

Purtător de cuvânt al Centrului de Dezvoltare al OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), irlandezul Colm Foy a explicat modul în care România ar putea depăşi criza de forţă de muncă şi a oferit detalii despre concluziile Studiului Economic asupra Mării Negre şi Asiei Centrale (BSECAO 2008) cu tema "Promovarea muncii şi a bunăstării: Provocări într-un mediu global", studiu ce a fost lansat la Bucureşti.

"Raportul abordează problematica migraţiei în toată regiunea, în special a fluxului de migraţie din Asia Centrală şi a celui care trece prin Republica Moldova, care este atât ţară de origine, cât şi coridor de migraţie. În ceea ce ce priveşte România, Serbia, Albania - în general, ţările BSCE (Black Sea Economic Cooperation - Cooperarea Economică de la Marea Neagră, n.red.) - migraţia tinde să fie mai mult calificată şi semicalificată şi nu necalificată, iar rezultatul direct al acestui fapt este deficitul de forţă de muncă de pe piaţa din România. Raportul sugerează că unul dintre modurile în care această problemă poate fi tratată este abordarea ei holistică", a detaliat Foy.

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acest subiect în cadrul conferinţei de lansare a studiului, declarând că România se confruntă cu o criză pe piaţa muncii. Potrivit estimărilor, a spus Păcuraru, în 2007 românii de vârstă activă aflaţi pe teritoriul celorlalte state membre ale UE, reprezentau 0,3% din totalul populaţiei active din UE. În Italia şi Spania proporţiile erau mai semnificative (0,8% Italia şi 1,8% Spania). "Prognozele arată că situaţia se va menţine şi în următorii ani. Piaţa internă a forţei de muncă este afectată. Din ce în ce mai mulţi angajatori se găsesc în dificultate de a-şi asigura forţa de muncă strict necesară realizării obiectivelor. Din acest motiv, Româ­nia a iniţiat un plan de măsuri pentru revenirea în ţară a cetăţenilor care lucrează în străinătate. Aceştia vor fi puşi la curent cu noile oferte de pe piaţa muncii din România", a declarat luni Paul Păcuraru.

Oficialul OCDE consideră însă că de pe urma migraţiei pot beneficia în mod egal toate statele. "Ştim că oamenilor le sunt oferite beneficii considerabile pentru a pleca din Româ­nia şi a lucra în Germania, Franţa sau altă ţară vestică, dar acest lucru nu înseamnă că nu există avantaje asemănătoare pentru cetăţenii altor state de a veni să lucreze şi să locuiască în România. Această mobilitate a oamenilor poate fi un beneficiu pentru toate ţările. În unele ţări oamenii calificaţi sunt şomeri pentru că nu există oportunităţi de angajare. Aceştia pot veni de exemplu în România, unde este nevoie de forţă de muncă calificată şi semicalificată", a spus Foy.

"Abordarea holistică" propusă de Foy nu este o soluţie pe termen lung, dar purtătorul de cuvânt al OCDE este sigur că românii de peste hotare vor reveni în ţară, punând capăt deficitului de pe piaţa muncii, care este doar o problemă temporară. "Odată cu trecerea timpului şi a dezvoltării economice a României, piaţa de muncă de aici va deveni tot mai atractivă pentru românii din străinătate, iar aceştia se vor întoarce în ţară. Aveţi o problemă temporară, trebuie să ocupaţi locurile de muncă rămase libere şi trebuie să creaţi condiţiile necesare pentru a-i determina pe emigranţi să revină în ţară", a mai spus oficialul.

Colm Foy a detaliat cele două etape necesare rezolvării problemei forţei de muncă, soluţia constând, într-o primă fază, din ocuparea locurilor de muncă libere cu muncitori străini şi apoi readucerea în ţară a emigranţilor români. "Mai întâi trebuie ocupate golurile existente, iar acest lucru poate fi făcut numai prin angajarea muncitorilor străini. Aceste goluri pot fi umplute, altfel oportunităţile de angajare vor dispărea şi nu cred că România vrea să reducă oportunităţile de pe piaţa muncii, ar fi singura ţara din lume care ar face acest lucru", a spus Foy.

El a subliniat că dacă există cerere pe piaţa muncii, atrunci aceasta trebuie satisfăcută prin cetăţenii străini care aleg să vină în România sau prin oamenii din zona rurală care aleg să se mute la oraş, menţionând că a doua etapă constă în readucerea emigranţilor în ţară prin oferte atractive.

Întrebat dacă raportul OCDE ia în considerare birocraţia şi formalităţile necesare pentru ca mobilitatea pe piaţa muncii UE şi non-UE să fie eficientă, Foy a asigurat că aceasta a fost una din preocupările majore ale studiului.

"Unul dintre mesajele acestui studiu a fost că ţările din regiune, membre UE şi non-UE, trebuie să colaboreze pentru a depăşi problema birocraţiei. Este vorba despre o birocraţie care nu mai este necesară şi care este o moştenire a unei perioade care nu mai este relevantă", a spus oficialul OCDE.

El a precizat că nu este vorba numai de zona UE, oferind ca exemplu muncitorii din Kazahstan care vor să muncească în Rusia, kirghizii care vor să lucreze în Kazahstan, Albania sau România. "Acestea sunt probleme care afectează toate ţările, iar OCDE are o expertiză consistentă în problema migraţiei şi ştim că există anumite politici uşor de adoptat pentru a atenua anumite tensiuni care provin din fenomenul migraţiei", a conchis Colm Foy.

Studiului Economic asupra Mării Negre şi Asiei Centrale (BSECAO 2008), lansat luni la Bucureşti, abordează coerenţa politicilor necesare creşterii oportunităţilor pentru noi locuri de muncă în condiţiile globalizării, dimensiunea - cheie fiind migraţia, şi a fost efectuat de Centrul de Dezvoltare al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb