România, fruntaşă în regiune la numărul de tancuri cu 400 de vehicule blindate

S.B.
Miscellanea / 5 iunie 2020

România, fruntaşă în regiune la numărul de tancuri cu 400 de vehicule blindate

Potrivit portalului Balkan Security Network, opt ţări din regiune au în total 924 de tancuri, în mare parte moştenire a Războiul Rece, iar România are cea mai numeroasă flotă de tancuri, cu 400 de vehicule blindate, informează g4media.

Conform raportului Military Balance pentru 2020, armata sârbă se află pe locul doi pe listă, cu 212 tancuri, Bulgaria se află pe locul trei, cu 90, Croaţia are 75, Bosnia-Herţegovina 58, Ungaria 44, Macedonia 31 şi Slovenia 14 tancuri.

Portalul afirmă că România, deşi are cele mai multe tancuri, foloseşte în cea mai mare parte modele sovietice învechite T-55AM şi versiunea modernizată autohtonă TR-85, în timp ce doar 50 de tancuri au fost modernizate după Războiul Rece la standardul TR-85M1 şi au dispozitive de observare moderne, comandă electronică şi blindaj consolidat.

"Serbia este pe locul doi în regiune, cu 212 de tancuri. Există 199 tancuri M-84 şi M84A moştenite de la Armata Iugoslavă, care şi-au dovedit caracteristicile în războiul din Golf şi în Balcani. Acest număr de vehicule blindate face din Serbia o forţă regională serioasă, dar modernizarea nu este încă la orizont", se arată în text.

Pe locul trei se află Bulgaria cu 90 de tancuri T-72 M1 şi M2 de pe vremea Pactului de la Varşovia, care sunt inferioare celor de tip M-84, deoarece nu au sistem de control al incendiilor. Croaţia are 75 de tancuri iugoslave M-84, care sunt la acelaşi nivel ca tancurile sârbe, iar Zagrebul intenţionează să modernizeze o divizie de tancuri.

Bosnia-Herţegovina are 13 tancuri M-84 moştenite de la Armata Iugoslavă şi 45 de tancuri M-60A3 americane, care au fost donate Armatei Federaţiei B-H la sfârşitul anilor '90. Deşi ambele tipuri sunt la un nivel tehnologic similar, modelul M-60A3 este greu de întreţinut din cauza lipsei pieselor de schimb şi a costului ridicat al acestora.

Ungaria are tancuri T-72, dar a comandat şi 44 de tancuri noi Leopard 2A7 şi, prin urmare, este prima din regiune la capitolul modernizare. Anul acesta, o serie de tancuri Leopard 2A4 recondiţionate vor ajunge în Ungaria, tancuri pe care echipajele se vor antrena înaintea primirii tancurilor noi Leopard, care vor fi livrate în 2023.

Macedonia de Nord are 31 de tancuri T-72A procurate din Ucraina în 2001, în timp ce Slovenia, care foloseşte modele M-84 de la Armata Iugoslavă, are cele mai puţine tancuri din regiune (14).

Toate ţările din regiune au rezerve militare de tancuri şi se estimează că există sute de exemplare care sunt conservate în depozite ale armatei.

Portalul afirmă că, atunci când va fi livrat, Leopard 2A7 va fi cel mai puternic tanc din regiune în ceea ce priveşte caracteristicile tehnologice şi de luptă.

"Când vine vorba de moştenirea trecutului, modelul M-84 iugoslav a fost singurul folosit în operaţiuni de luptă şi testat în zone urbane, spaţii deschise, dealuri, până când a fost ascuns de aviaţia NATO în 1999".

"M-84 a fost folosit de armata kuweitiană în războiul din Golf din 1991, iar la testarea în Pakistan din 1990, tancul iugoslav s-a descurcat mult mai bine decât modelul american M1A1 Abrams", adaugă portalul.

Se mai adaugă faptul că la distanţe de până la 2.000 de metri, care este distanţa standard pentru evaluarea eficienţei armelor de tanc, M-84 poate încă distruge toate tipurile de vehicule blindate şi tancurile T-55 sau T-72 şi poate avaria tancurile moderne ruseşti sau occidentale.

"Cu toate acestea, îi lipseşte un blindaj suplimentar şi este o ţintă uşoară pentru rachetele antitanc şi tancurile moderne". "Modernizarea în Serbia a fost anunţată de mai multe ori, dar până acum nu s-a mers mai departe de testele de poligon", scrie portalul Balkan Security Network.

Situaţia economică incertă şi preţurile noilor tancuri, de câteva milioane de euro pe bucată, indică faptul că armatele din regiune vor continua să-şi bazeze unităţile de tancuri pe vehicule vechi de zeci de ani, moştenite din perioada Războiului Rece.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ati uitat sa treceti si tancul Albaniei..

    1. S-a strica, i s-a desfăcut senila, i-au sarit capsele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb