Poliţia de Frontieră transmite că în perioada 25-26 noiembrie, o delegaţie a Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex), condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenţiei, a fost într-o vizită de lucru la Ministerul Afacerilor Interne şi la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
Conform comunicatului, oficialii Frontex, însoţiţi de o delegaţie a Poliţiei de Frontieră Române, condusă de inspector general al Poliţiei de Frontieră, chestor de poliţie Cornel-Laurian Stoica, au vizitat Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse. Cu această ocazie, au fost prezentate activităţile desfăşurate de poliţişti de frontieră, tehnica şi capabilităţi pe care aceştia folosesc pentru supravegherea şi securizarea frontierei de stat în misiunile comune pe care le desfăşoară. Totodată, a fost evidenţiată buna cooperare cu partea bulgară, cu accent pe controlul comun şi s-a discutat despre măsurile compensatorii pe care cele două state urmează să le implementeze după integrarea în spaţiul Schengen cu frontierele terestre.
În cadrul vizitei, delegaţia Frontex a fost primită şi la sediul Ministerului Afacerilor Interne, de către viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, domnul Cătălin Predoiu şi secretarii de stat chestor general de poliţie Bogdan Despescu şi chestor principal de poliţie Mihai Cătălin Necula.
Întâlnirea s-a încadrat în acţiunea constantă desfăşurată de ministrul afacerilor interne pentru promovarea intrării României în Spaţiul Schengen şi pregătirea tehnică a acestui pas.
"Succesul în dosarul Schengen presupune nu numai acţiuni politico- diplomatice, ci şi o întreagă gamă de operaţiuni tehnice pe care le dezvoltăm prin Poliţia de Frontieră. Este, de asemenea, importantă cooperare cu FRONTEX şi politici de frontieră din Bulgaria şi Ungaria, Austria şi Serbia. Schengen presupune o muncă enormă în teren, realizată excelent de colegii din MAI, Poliţia de Frontieră şi Poliţia Română.", a declarat Cătălin Predoiu.
De asemenea, a fost realizat un schimb de opinii privind subiectele de interes comun în domeniul gestionării frontierelor externe ale UE. Participanţii au subliniat relaţia solidă de cooperare dintre România, prin Ministerul Afacerilor Interne, şi Frontex, ţara noastră este un contribuitor semnificativ la capacitatea operaţională a Agenţiei, atât cu personal, cât şi cu echipamente.
În prezent, 16,6% (423 din 2.549) din personalul propriu al Agenţiei sunt români, acest lucru evidenţiind efortul semnificativ pe care ţara noastră îl face pentru a susţine efectiv activitatea Agenţiei.
În ultima zi a activităţii, oficialii agenţii Frontex au fost şi la sediul IGPF unde au vizitat Centrul Operaţional de Coordonare - componentă organizatorică esenţială în cadrul instituţiei pentru gestionarea integrată a frontierelor, fiind expuse capabilităţilor de îngrijire ale Poliţiei de Frontieră Română, în vederea asigurării unui. înalt nivel de supraveghere şi control al frontierelor externe ale Uniunii Europene.
Totodată, oficialii au vizitat şi sediul Unităţii Naţionale ETIAS - Sistemul European de Informaţii şi de Autorizare privind Călătoriile, structură a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră care găzduieşte activitatea echipei de comandă a Contingentului 1 care asigură coordonarea detaşărilor de resurse Frontex în zonele operaţionale din România, Bulgaria, Republica Moldova şi Georgia.
Participanţii au evaluat stadiul actual şi perspectivele cooperării bilaterale, subliniind eficienţa măsurilor comune adoptate până în prezent, care au generat rezultate foarte bune şi au contribuit la finalizarea celui mai important obiectiv pentru MAI - aderarea la spaţiul Schengen.
În cadrul întâlnirii, delegaţia română şi-a exprimat aprecierea pentru oportunitatea de a găzdui sediul Contingentului 1 la Frontex şi a reafirmat disponibilitatea dezvoltării acestora prin adăugarea de noi funcţionalităţi în special pe componenta logistică (conceptul de "birou antenă" prevăzut de Regulamentul 1896 / 2019). ), având vedere geografică a ţărilor noastre, care va facilita monitorizarea şi coordonarea operaţiunilor într-o regiune cheie, amplifica rolul activ al României în implementarea politicilor europene. De asemenea, România şi-a reafirmat disponibilitatea unui program de pregătire Frontex, oferind un mediu optim din punct de vedere al infrastructurii şi al formatorilor.
Reprezentanţii Frontex au apreciat că România este în topul statelor europene care implementează astfel de proiecte şi au reiterat sprijinul Agenţiei pentru aderarea completă a României la spaţiul Schengen, angajându-se să sprijine în continuarea atingerii acestui obiectiv cu resurse umane şi logistice.
Sa convenit continuarea cooperării atât în plan operativ, cât şi pe palierul pregătirii specialiştilor din cadrul structurilor de aplicare a legii cu atribuţii în managementul integrat al frontierelor externe, returnării şi combaterii infracţiunilor transfrontaliere.
Opinia Cititorului