ROMÂNIA LA VREME DE CIUMĂ (XIII): Virusul urii loveşte testarea

Octavian Ştireanu
Miscellanea / 13 aprilie 2020

Gabriela Firea

Gabriela Firea

Totul a pornit de la anunţarea de către primarul general al Capitalei a intenţiei de a organiza pe criterii eşantionare o testare extinsă pentru coronavirus. Coordonatori de proiect sunt Institutul de Sănătate Publică şi Institutul "Matei Balş". Primăria ar urma să asigure doar logistica derulării acestei cercetări ştiinţifice, ale cărei rezultate pot orienta deciziile concrete în perioada epidemiei.

Când s-a anunţat această intenţie, liberalii au luat foc. Pentru ei, este de netolerat ca "pesedista Firea", duşmanca lor de moarte şi antipatizata atâtor altora, să iasă în faţă cu testări extinse în rândul personalului medical, pacienţilor şi populaţiei. Gripaţii în galben au început să spumege de ură. Prima lor reacţie a fost să-l demită pe Victor Costache, fostul ministru al Sănătăţii, numai pentru că acesta îndrăznise să spună că o astfel de testare este binevenită, mai ales că, "de regulă, "profesorul Cercel a dus la bun sfârşit orice proiect pe care l-a coordonat".

Primind semnalul, propaganda securisto-iohannistă a trecut la treabă, declanşând rapid atacuri parşive la ideea testării extinse. Acesta este departe de a fi început, dar un ziar-oficină, care primeşte temele de la Securitate probabil pe o bancă în Cişmigiu, a scris deja că personalul medical care va participa la proiect va fi expus infectării pentru că fiecare va primi doar...2 perechi de mănuşi pe zi!...Pentru reglarea tirului, acelaşi ziar scrisese încă din 16 martie că Raed Arafat "a fost cel care a introdus suprimarea ştirilor în starea de urgenţă, fără acordul lui Orban". O diversiune mizerabilă, dar bine ticluită.

În campania de compromitere a ideii s-au antrenat şi procurorii. Nu se putea altfel! Nimic nu este necunoscut procurorilor regimului. Ei ştiu tot despre tot, de la medicină la construcţii şi de la viruşi la bălţi de peşte. Aşa că nu e de mirare că un procuror haştagist de la sectorul 1 a dispus confiscarea a 10.000 de teste, sub pretextul că ar fi falşe. O minciună gogonată, care trebuie tratată în cheia abuzului în funcţie şi zădărnicirii combaterii bolilor - acuzaţii ce le sunt atât de dragi.

Medicii cer testarea. "Testarea actuală este insuficientă pentru a identifica focarele la un moment de început. Nu mai este timp de pierdut, o epidemie masivă poate începe oricând, acţionaţi în regim de urgenţă maximă altfel România riscă să se confrunte cu un dezastru umanitar!", transmitea Alianţa Medicilor încă din 15 martie.

ATI - iştii cer testarea. Prof.dr. Dorel Săndesc, vicepreşedintele asociaţiei profesionale de profil, repeta duminică seara că trebuie de urgenţă testaţi, în ordine, personalul medical din toate spitalele şi pacienţii care se internează în orice spital, cărora să li se facă tomografii şi radiografii pulmonare indiferent de boală.

Colegiul Medicilor din România cerea încă din 26 martie acelaşi lucru - "testarea imediată a tuturor medicilor din ţară, cu prioritate, dar şi testarea tuturor pacienţilor care mai sunt acceptaţi în spitale", reiterând "solicitarea urgentă ca Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de Sănătate Publică, să achiziţioneze echipamente şi materiale de protecţie pentru cabinetele medicilor de familie şi de ambulatoriu".

Oamenii, asimptomatici sau nu, vor să ştie dacă sunt infectaţi.

Toată lumea cere testarea, numai Lucovidul nu vrea.

El a dat semnalul atacului la adresa acestui proiect încă din 26 martie: "Nu putem stabili persoanele testate în mod aleator. Să selectăm 10.000 oameni sunt poveşti!", declara el cu îngâmfarea care-l caracterizează. Bagatelizând iniţiativa din Capitală, premierul afirma că "noi (adică ei, Guvernul) avem o metodologie care este o metodologie recomandată de la nivelul Comisiei Europene"...

Habarniştii ajunşi la putere nu pot să facă nimic fără să întrebe Comisia Europeană. L-or fi întrebat pe tătucul lor, enciclopedistul Timmermans? În România nu mai există medici care să le spună care e "metodologia"?

Invocarea până la saturaţie a unor autorităţi suprastatale pentru a justifica decizii interne, marginalizarea nefastă a resurselor intelectuale şi profesionale din România, a forţelor autohtone de inovare socială, a competenţelor naţionale au fost în ultimii 15 ani un alibi pentru prostia şi lipsa de demnitate ale celor care ne-au condus. Iar cei care s-au opus acestei umilinţe au fost trimişi în puşcărie.

Torpilând proiectul bucureştean de testare a populaţiei şi personalului medical, Orban nu face decât să-şi reafirme dispreţul faţă de medicii români care au gândit şi coordonează acest proiect.

Preţul acestei îndărătnicii prosteşti este scump, numărul cadrelor medicale infectate şi, astfel, scoase din dispozitiv a crescut enorm în ultimele 2 săptămâni, fiecare însemnând nu doar o victimă în plus, ci şi un număr corespunzător de bolnavi care n-au mai beneficiat de asistenţă de specialitate. Cu fiecare zi, devenise tot mai clar că principala provocare este lipsa materialelor de protecţie pentru medici şi personalul sanitar. Urgenţa unei aprovizionări din China se impunea de la începutul epidemiei, dar fanatismul ideologic a fost pentru liberali mai presus decât binele populaţiei.

Acum, aceeaşi frână de mână e trasă cu privire la testare. Patima adversităţii şi aripa otrăvită a orgoliului au atins şi vârfurile medicale, pe cei care, volens-nolens, se află în fruntea acestei bătălii, folosită probabil şi ca prilej de tranşare a unor vechi rivalităţi.

Profesorul Adrian Streinu - Cercel afirma, vinerea trecută, că numărul de probe duse în laboratoarele care fac teste de tip PCR a fost la jumătate din capacitatea existentă, "ceea ce înseamnă că n-au fost solicitate mai multe". Întrebat unde se rupe lanţul, el a explicat că problema "e de tip politică de sănătate publică".

"Dacă vrem să testăm - putem, avem capacitatea, avem multe laboratoare care s-au pus la punct cu un efort fantastic, ceea ce este de aplaudat" a subliniat Streinu-Cercel, care a continuat: "E modul de gândire a unei politici de sănătate publică, nu se înţelege că suntem în pandemie. Virusul atacă la fel peste tot. Dacă vrem să fim deştepţi, trebuie să fim deştepţi. Specialiştii trebuie să aibă un cuvânt clar, în aşa fel încât să decidă politica de sănătate publică. Trebuie să înţelegem că nu trebuie să lăsăm oameni să se îmbolnăvească, ce e aşa de complicat?".

Despre aceste testări se vehiculează tot felul de variante, cifrele sunt folosite şi răsucite de fiecare tabără după propriul interes, manipulările sunt la cote maxime, Primăria Capitalei este carotată cu îndârjire, Gabi Firea este demonizată, loviturile sub centură la adresa prof. Streinu-Cercel se înmulţesc.

În acest univers de confuzii şi interese politice detestabile, să lăsăm să vorbească glasul rece al cifrelor. Redau mai jos statistica prezentată în timp real de site-ul https://www.worldometers.info/coronavirus/. Tabelul cuprinde cifre calculate la 1 milion locuitori şi înregistrate până la data de 13 aprilie a.c., ora 13 - respectiv, nr. de cazuri infectate, nr. de decese şi nr. de testări efectuate în diferite ţări.

Indicatorul " /1 milion locuitori" este mai obiectiv decât cifrele raportate la populaţia totală întrucât păstrează în mod corect proporţiile în situaţia din diferite ţări.

Comentariile vă aparţin, iar concluziile sunt uşor de tras.

Nr. la 1 Milion locuitori (13 aprilie 2020, ora 13)

Cazuri Decese Testări

ISLANDA 4985 23 103308

SLOVENIA 583 26 17030

ITALIA 2586 329 16708

AUSTRIA 1554 4116479

GERMANIA1526 3615730

LITUANIA 390 9 15246

ISRAEL 1298 1313557

SPANIA 3625 37412833

S.COREEA 206 410038

BELGIA 2639 337 8814

SUA1693 67 8559

OLANDA 1550 165 6769

SLOVACIA 1410,4 5266

FRANŢA 2031 221 5114

CROAŢIA 402 6 4333

GRECIA 203 9 4055

POLONIA 176 6 3646

UNGARIA 151 11 3604

ROMÂNIA 345 17 3493

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. sa faca testarea ,nu-i interzice nimenii.Sa lase politica si sa inceapa treaba de vorbe suntem satui.

    E o afacere privata Firea - Cercel la care nu punem botul. Trebuie testate grupele de risc, nu la gramada, prin blocuri. Astfel de teste in Bucuresti nu au nicio relevanta. Testatul medicilor, a celor care au venit din strainatate si au mers la tara.. DA, ar fi o idee buna.

    Testatul la gramada in blocuri, in Bucuresti, e o idiotzenie marca Firea.  

    cam asa se intampla cand lasi scroafele sa se urce in copac...recte somerul si dulapul din deal. ce sa le ceri acestor 2 jalnici? e prea mult si sa nu le ceri nimic. simplul fapt ca iti respira din aerul tau si e prea mult.

    Inca un articol bun. Felicitari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb