ROMÂNIA LUCRULUI PROST FĂCUT Marile partide sunt pe ducă

IULIAN MAREŞ
Ziarul BURSA #Politică / 26 octombrie 2015

Gabriel Oprea speră să muşamalizeze cazul poliţistului, precum au fost acoperite gropile. Doar petele din asfalt mai semnalizează gropile morţii.

Gabriel Oprea speră să muşamalizeze cazul poliţistului, precum au fost acoperite gropile. Doar petele din asfalt mai semnalizează gropile morţii.

Ţara noastră va fi, anul viitor, singurul stat din Uniunea Europeană care va organiza două scrutine electorale, primul pentru rotirea garniturilor de conducere la nivel de administraţie locală, al doilea pentru ca pe dealul Parlamentului să urce molcom noii aleşi. În Cipru, Slovacia şi Cehia vor fi alegeri parlamentare, în Marea Britanie locale şi în Portugalia prezidenţiale.

La noi, cetăţenii cu drept de vot şi discernământ politic prezumat vor fi chemaţi să voteze o dată şi încă o dată, iar deocamdată nu sunt semne care să arate că partidele politice autohtone ar vedea în dubla exercitare a voinţei populare şi altceva decât momente "vesele şi triste", de manifestare acerbă a interesului personal şi de "gaşcă".

PSD şi PNL, marile partide care domină inerent scena politică, suferă de o derută existenţială, al cărei simptom este tangajul nesfârşit la nivelul structurilor de conducere, soldat inclusiv cu alunecarea de pe punte, în arest preventiv sau în penitenciar, al unora dintre liderii acestora. Dintre ele, doar PSD are meritul - absolut real, în lumea pragmatică a politicii - că a fost consecvent cu proprii membri şi le-a răsplătit fidelitatea asigurându-le patronaj central pentru reţelele locale de corupţie, pentru nepotismul din administraţie şi dependenţa reciprocă în hoţia de toate felurile.

Prin contrast, UNPR a simţit potenţialul propriu de creştere, independent de alianţe trecute, actuale sau viitoare. A trecut la regizarea unor acţiuni de imagine cu audienţă naţională - înălţarea unui tricolor uriaş la Miercurea Ciuc, respectiv internaţională - traversarea Atlanticului de către "El Lider Maximo" Gabriel Oprea, pentru întâlniri de tatonare la Washington. Demersurile au confirmat profilul "business-oriented" al UNPR şi instinctul liderilor săi de a face investiţii la momentul oportun, dar "profitul" promis s-a spulberat când hazardul sau karma l-au lovit din plin pe Gabriel Oprea, odată cu accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Cosmin Gigina, de la Brigada Rutieră.

UNPR s-a prăbuşit săptămâna trecută la "Bursa" electorală cu viteza de peste 100 km/oră cu care îi plăcea "domnului «Interesul Naţional»" să circule prin Bucureşti şi, de acum încolo, greu de crezut că nu va intra în derivă. PSD şi PNL rămân să navigheze împreună spre valul alegerilor locale din anul 2016, dar ameninţate fiind de "pirateria electorală" pe care o anunţă micile formaţiuni, deja înfiinţate sau doar anunţate, ca rezultat al Legii nr. 114/2015, privind modificarea si completarea Legii partidelor politice (nr. 14/2003).

Noua lege are prevederi inovatoare, precum faptul că un partid poate lua naştere cu doar trei membri fondatori şi poate funcţiona numai la nivel local. Până acum, Monica Macovei a înregistrat "Partidul M10", Nicuşor Dan a înfiinţat formaţiunea denumită "Uniunea Salvaţi Bucureştiul", chiar şi Corneliu Ciontu, fostul preşedinte al PRM, a lansat, cel puţin declarativ, "Frontul Demnităţii şi Identităţii Naţionale", la Braşov.

Probabil, astfel de partide "de nişă" vor inspira apariţia altora în perioada următoare, având în vedere tendinţa de fragmentare a opţiunii de vot, vizibilă încă de anul trecut şi faptul că au la dispoziţie un bazin electoral în expansiune naturală: la primul tur al alegerilor prezidenţiale din anul 2014, candidaţii de nişă au cumulat peste 20% din voturi (fără a lua în calcul ponderea electoratului etnic minoritar precum cel reprezentat de UDMR). Un studiul realizat de IRES şi altele au arătat faptul că, la victoria lui Klaus Iohannis, aportul decisiv l-au avut cei "neangajaţi politic", care de obicei nici nu ajungeau la secţiile de vot, anume votanţii tineri, respectiv cei cu studii superioare şi medii, şi nu electoratul fidel al partidelor "tradiţionale".

Fiind prin natură periferice, noile formaţiuni vor avea un impact minor la nivel naţional, mai ales în procesul legislativ din cadrul Parlamentului, unde vor accede numai dacă vor depăşi pragul de 5%. Dar, dacă oferta lor electorală va fi construită pe fundaţia unor branduri individuale puternice şi a unei localizări geografice distincte, dacă vor livra mesaje clare şi concrete, ele pot dobândi influenţă semnificativă la nivel local, în special în mediul urban, după cum arată mai multe situaţii deja consemnate în istoria politicii autohtone: longevitatea de 15 ani a lui Neculai Onţanu ca primar al Sectorul 2, revenirea lui Emil Boc la Primăria municipiului Cluj, în pofida imaginii proaste decontate după două mandate de prim-ministru, scorul neaşteptat, de peste 8%, obţinut în anul 2012 de candidatul independent Nicuşor Dan.

Spre deosebire de partidele "tradiţionale", cele precum "Partidul M10" şi "Uniunea Salvaţi Bucureştiul" sunt mult mai aproape de societatea civilă, acestea două fiind ele însele ONG-uri la origine, ceea ce înseamnă că, teoretic, sunt mai puţin dispuse la a dezvolta relaţii clientelar-vicioase cu mediul de afaceri şi au premisa de a satisface mai eficient interesul public. Exemple mai noi sau mai vechi arată că şi în România a crescut puterea ONG-urilor de a influenţa mediul de afaceri, inclusiv prin combaterea unor practici oneroase, unde este cazul: a se vedea cuiul bătut de Asociaţia Neuer Weg în lemnul companiei Holzindustrie Schweighofer sau şahul dat ani de zile de către "Alburnus Maior" companiei Gabriel Resources.

În plus, audienţa ONG-urilor s-a extins enorm, căci astfel de cazuri au priză la public, în rândul tinerilor, dar şi pentru nemulţumiţii mai în vârstă. Un astfel de istoric "revoluţionar" poate fi lesne transformat în capital electoral, mai ales dacă se ia în calcul propagarea sporită de care beneficiază în social media. Un indicator în acest sens este popularitatea pe care o are în rândul cetăţenilor "radarul pădurilor", cum este denumit uzual sistemul "de urmărire a trasabilităţii masei lemnoase": de la lansarea sa, în luna octombrie a anului trecut, au fost înregistrate aproape 8.000 de apeluri la numărul 112, prin care oamenii au sesizat transporturi suspecte de buşteni tăiaţi.

Fără îndoială, companiile, de obârşie autohtonă sau străină, sunt atente la evoluţiile politice care preced alegerile locale programate pentru anul viitor, deoarece ele anunţă timpuriu orientarea noilor edili, următoarea componenţă a consiliilor judeţene şi a celor locale etc., adică emitenţii de avize şi autorizaţii inerent necesare în activitatea economică, în special când fac investiţii. Ar fi de aşteptat ca, direct sau prin intermediari, să fi început tatonări în "piaţa" politică, pentru a detecta din timp potenţiale obstacole cu care s-ar putea confrunta în planurile de afaceri sau potenţialii aliaţi care să le asigure susţinere.

De exemplu, în luna iulie a anului curent, Ambasada Suediei la Bucureşti a avut iniţiativa organizării unei întâlniri cu Nicuşor Dan, la care au participat diplomaţi acreditaţi de Danemarca, Finlanda, Spania. Aceste state au companii-fanion în domeniul energiilor regenerabile, cărora misiunile diplomatice le reprezintă în mod legitim interesele, inclusiv prin consultări cu reprezentanţii societăţii civile.

Dezvoltarea economică din România se concentrează pe numai câteva arii urbane, precum Bucureşti - Ilfov, Cluj, Timişoara, Sibiu sau Constanţa, prin urmare alegerile locale din anul 2016 au miză atât pentru candidaţii partidelor politice, cât şi pentru managerii firmelor cu activităţi în zonele respective. Aceştia din urmă nu pot ignora perspectiva ca locurile ocupate acum de PSD sau PNL în consilii locale şi judeţene să aparţină, pe viitor, unor nou-veniţi în politică, din micile partide apărute deja sau care vor fi înfiinţate în baza Legii nr. 114/2015.

"Sensibilitatea" mediului de afaceri la nevoile de campanie ale partidelor riscă să fie plasamente ratate dacă respectivele companii vor ignora ostilitatea în creştere pe care românii o au faţă de "aleşii neamului" şi ipostaza lor recurentă de "făcători de rele", cum s-ar zice în limbaj bisericesc. Neputinţa politicienilor români de a se dezbăra de conduite oneroase doar reflectă structura găunoasă şi funcţionalitatea coruptă care caracterizează partidele autohtone. Ei fac doar ceea ce le cere, intrinsec, să facă partidul de care aparţine fiecare.

Anul viitor poate fi de răscruce în istoria politică a României contemporane şi ar putea marca finalul perioadei "post-decembriste", inclusiv dispariţia partidelor născute după "revoluţia" din anul 1989. Primul defunct a fost PRM, al doilea PDL, iar cadenţa continuă. Aşa cum Biserica Ortodoxă se autodefineşte ca fiind "iubitoare de oameni", tot aşa simţirea politică şi manifestarea ei concretă trebuie să înceapă să fie dedicată naţiunii. Acum, România cere imperativ să aibă şi partide politice "iubitoare de oameni".

Politicienii incapabili să îmbrăţişeze sincer poporul şi să se oprească din a-l vedea ca pe un "electorat" nu vor avea parte de adeziunea votanţilor şi vor risipi banii "investitorilor" din mediul de business. A scăzut dramatic cererea de piaţă pentru fariseism "pe faţă", căci românii vor "să se înalţe". În comerţ, noua tendinţă deja a fost conştientizată: de Praznicul Sf. Parascheva, cel mai mare dintre panourile publicitare instalate pe faţada magazinului Cocor, aflat în zona ultracentrală a Bucureştiului, proiecta imaginea sfintei pentru potenţialii clienţii trecători pe stradă.

Moartea poliţistului Bogdan Cosmin Gigină, de la Brigada Rutieră, s-a întâmplat în Bucureşti. Accidentul aviatic în care au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion, în munţii Apuseni, iar următorul în care au pierit cadre ale SMURD, pe lacul Siutghiol. Aceste evenimente par să nu aibă nimic în comun, dar cercetările legale şi jurnalistice întreprinse la fiecare în parte au scos la iveală avalanşe de detalii privind funcţionarea defectuoasă a instituţiilor publice implicate, inclusiv exemple de management arbitrar şi decizii abuzive care au precedat producerea propriu-zisă a tragediilor. Dar, marţi seară, o moarte inutilă a avut loc în capitala ţării, nu în locuri greu accesibile şi îndepărtate. Mai mult, numitorul comun al tuturor celor trei situaţii menţionate este cuvântul "urgenţă".

SMURD este Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare. Odată produse, ambele accidente aviatice au devenit situaţii în care se impunea ajungerea "de urgenţă" la victime, ceea ce autorităţile direct responsabile - inspectoratele pentru situaţii de urgenţă - nu au reuşit nici la unul, nici la altul.

Gabriel Oprea este vicepremier şi preşedinte al Comitetului naţional pentru situaţii speciale de urgenţă. Conform legii, membrii Guvernului au dreptul să fie escortaţi de echipaje ale Poliţiei Rutiere "în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă".

Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 43/2015, guvernul condus de Victor Ponta a modificat, la 21 octombrie anul curent, cadrul normativ ce stabileşte persoanele beneficiare de protecţie din partea Serviciului de Pază şi Protecţie, deci şi dreptul la coloană oficială, acesta din urmă fiind extins şi pentru cele care "nu au funcţii de demnitate publică", precum preşedinţii de partide parlamentare. Se pregăteşte Partidul Social Democrat de trecerea în opoziţie?

În aceeaşi ordonanţă de urgenţă, apare suplimentar categoria extrem de vag definită a "altor persoane", care, la cererea acestora", vor putea beneficia de serviciile SPP, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Se asigură confortul rutier pentru viitoare "eminenţe cenuşii", care, conform actului normativ în cauză, "participă la luarea unor decizii de importanţă deosebită pentru activitatea statului" şi "influenţează adoptarea unor decizii"?

Dificil de răspuns la astfel de întrebări, formulate din exteriorul cercului de încredere al guvernanţilor, autori ai respectivei ordonanţe. Dar sare în ochi recurenţa obsesivă a cuvântului "urgenţă" în "caznele normative" ale statului român şi discrepanţa dintre utilizarea acestuia şi realitatea cotidiană a românilor. Un citat din Tacitus rezonează perfect cu excesul de falsă iminenţă: "Cu cât statul este mai corupt, cu atât va emite mai multe legi".

Care era "urgenţa" pentru care subinspectorului Bogdan Cosmin Gigină i s-a ordonat să gonească, pe motocicletă, cu o viteză de 100 km/oră, pe ploaie şi întuneric? Poate doar faptul că traficul auto din Bucureşti înregistrează cele mai mari blocaje din Europa, deci timpii cei mai mari de deplasare, după cum a arătat un studiu de monitorizare rutieră prin GPS, apărut la două zile după moartea sa. În plus, se constată că, în Bucureşti, trebuie să moară un om pentru ca să fie terminate în 24 de ore lucrări de reparaţii precum cele făcute, la reţeaua de gaze, în groapa în care a căzut şi a murit acesta. Chiar dacă, în acest caz, s-a vrut eficienţă doar pentru ştergerea urmelor şi împiedicarea unei cercetări la faţa locului eventual întreprinsă de procurori.

În timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis a promis poporului elector "România lucrului bine făcut", aceasta fiind "România în care promisiunile sunt onorate". Cuvintele se află încă pe website-ul cu care s-a promovat atunci actualul preşedinte al ţării (http://www.iohannispresedinte.ro/ro/program-prezidential/ce-inseamna-romania-lucrului-bine-facut), iar orizontul de aşteptare se menţine şi se adânceşte. Deocamdată, România rămâne ţara lucrului prost făcut: are autostrăzi nefăcute sau făcute prost, are instituţii care funcţionează după proceduri ignorate deliberat sau elaborate contradictoriu, are politicieni care mint cu vorba şi guvernanţi care înşeală cu fapta, are oameni care pleacă din ţară sau care mor cu zile.

Opinia Cititorului ( 35 )

  1. Felicitari domnule Mares. ATI realizat cel Mai de anvergura articol din ultimul sfwrt de veac, menit sa prezjinte Romania. Cu ingaduinta Dumneavoastra l-as propune agentiilor de press pentru a intelege fenomenul Camera de Garda, The Emergency Room, Die Notaufnahme.O exlicatie a privatizarii Petrom, refuzului de a intra in zona Euro si a deciziei falimentului Astra.

    1. Dle. "The Brute", va multumesc pentru apreciere, dar este mult prea mult spus că articolul meu ar fi al "acestui sfert de secol". Mă bucur că v-a placut, însă.

    Imi place articolul, daca asa gandesi si in relitate este si mai ok, sper sa gandesti la fel de pozitiv si despre piata de capital.Despre aceasta din urma as dori sa vad o analiza la fel de pertinenta si eventual propuneri

    1. Daca opinia nr. 2 se adreseaza autorului articolului: intotdeauna scriu exact ce gandesc in realitate. cu scuze, pentru piata de capital nu am o cunoastere care sa imi permita sa ma pronunt pe acest subiect. multumesc.

    Lipseste din analiză Mișcarea Populară!

    Credeți ca nu are șanse? 

    1. Dle. "anonim", va multumesc pentru intrebare. Da, Miscarea Populara lipseste din articol, am omis aceasta formatiune deoarece am considerat ca este mai intelept sa astept sa isi defineasca identitatea electorala, cel putin mai clar decat o are acum. MP este inca intr-o tranzitie interna si in raport cu electoratul. Desigur ca are sanse, pentru ca fostul presedinte are, in continuare, un electorat fidel. Pe scurt, MP e caracterizata de prea multe variable la acest moment. Va multumesc si pentru intelegere.

      atunci ar trebui sa va ganditi daca este oportun sa folositi expresia domnului Isarescu AR FI INTELEPT. Aceasta intelepciune a cost at Romania mea un miliard de euro. :-)

    Acest pasaj mi se pare foarte subiectiv, deloc bazat pe fapte.

    "Dintre ele, doar PSD are meritul - absolut real, în lumea pragmatică a politicii - că a fost consecvent cu proprii membri şi le-a răsplătit fidelitatea asigurându-le patronaj central pentru reţelele locale de corupţie, pentru nepotismul din administraţie şi dependenţa reciprocă în hoţia de toate felurile. " 

     

    Aveți informații statistice în privința putreziciunii din PSD care l-ar face pe acest partid să se deosebească în rău față de PNL? Vă pot da eu informații din două ziare, de dreapta. Sau, de fapt, ceea ce spuneți, este că PSD i-a protejat mai vizibil pe penali, în timp ce liberalii agită în continuare sabia anticorupției și sunt nemiloși cu proprii membri care calcă pe bec. Articolul din România Liberă arată că tocmai liberalii sus-puși erau cei protejați de colegi. Sau este oare că liberalii au vopsit gardul pe exterior cu marketing politic de partid cinstit, iar în interior se fac că nu observă că "așa este treaba în partid". 

     

    România Liberă: "Cei mai căutați parlamentari" 

    23 octombrie 2014 

    Cotidianul: "Câţi parlamentari sunt condamnaţi, trimişi în judecată sau urmăriţi penal" 

    10 iulie 2015 

     

    Listele nu sunt identice dar nici măcar nu regăsim în întregime lista mai veche în cea nouă. Am integrat eu cele două liste și iată ce obțin. 

     

    PSD: 27 lista veche, 14 lista nouă. Total 41 

    PNL: 23 lista veche, 9 lista nouă. Total 32 

    Numai un papagal subiectiv, șobolan de partid, poate susține că celălalt este coruptul României. Realitatea obiectivă este că ambele partide sunt la fel de corupte, dle Iulian. Țineți minte acest lucru și contraziceți-mă cu cifre adevărate. Dacă mai raportăm și faptul că numărul de parlamentari PSD este mai mare decât cel liberal, avem un raport de 16% pesedei la 16% urmași ai brătienilor, vai de PeNeLe lor liberale penale. 

     

    Dacă vreți lista completă a liberalilor: 

     

    Daniel Chitoiu 

    Varujan Vosganian Vosganian 

    Victor Paul Dobre 

    Dorinel Ursarescu 

    Corneliu Dobritoiu 

    Costin Gheorge 

    Iosif Secasan 

    Dan Popescu 

    Tudor Chiuariu 

    Grigore Craciunescu 

    Stefan Thuma 

    Relu Fenechiu 

    Gigi Becali 

    Sorin Rosca Stanescu 

    Daniel Akos Mora 

    Ioan Oltean 

    Alin Popoviciu 

    Cornel Samaritean 

    Mircia Muntean 

    Stelica Iacob Strugaru 

    Titi Holban 

    Monica Iacob Ridzi 

    Ovidiu Silaghi 

    Gigi Chiru 

    Mircea Rosca 

    Danut Culetu 

    Dan Bordeianu 

    Lucian Iliescu 

    Ion Ariton 

    Theodor Nicolescu 

    George Scutaru

    Dan Motreanu 

    1. Dle. Cristi C, in primul rand, va multumesc pentru opinie. prin pasajul din articol in care am facut referire la "meritul PSD" si coruptie, mi-a exprimat convingerea ca acest partid autohton are o structura interna mult mai solida decat PNL, de ex., si a reusit mult mai bine sa imprime coeziune membrilor sai, chiar si in privinta faptelor de coruptie. pe scurt, consider ca PSD e mai performant decat PNL, inclusiv prin modul in care au stiut sa fure tara. un argument in acest sens, este longevitatea electorala a PSD. prin comparatie, daca PNL porneste de la 0% scor la alegeri şi ajunge la aproximativ 20% PSD porneste din start de la 20%. PSD are mai multi "soldati fideli" si mai legati unii de altii.

      Numai un PSD-ist rău intenționat poate susține ca în ceea ce privește numărul de corupți ca exista în Romania vreun partid care sa se apropie măcar de PSD!

      Si asta dintr-un motiv foarte simplu si evident: PSD-ül s-a aflat la putere, sub diferite nume, din 1989 pana in zilele noastre. 

      Chiar cand nu detineau Guvernul, de fapt tot ei dețineau puterea prin primarii, consilierii locali sefii de consilii judetene (baronii locali), mult mai numerosi decat ai oricarui alt partid.

      - Si mai simplu:- fiind, de departe, cel mai mare partid ca număr de membrii si fiind cu totii romani au aceeasi proportie de corupti, este evident ca cei mai multi corupti sunt la PSD! 

      Foarte buna si logica argumentatia.

      In plus trebuie luat in calcul si electoratul PSD-ului, mult mai usor de corupt! 

      exact.

      Minciuni de propaganda. PSD a condus doar in 50% din timpul de dupa revolutie. Ia-ti propaganda de partid si bagati-o in gura de partid pe care o hranesti.

      Eu ofer informații concrete, date de necontrazis. Dv îmi oferiți aluzii, impresii, bârfă. Cine este ziaristul dintre noi?

       

      Nu neagă nimeni că în epoca FSN-ului de 80%, toți corupții erau la FSN și toți hoții erau acolo - de ce te-ai fi dus la partidele istorice, cașcavalul fiind în altă parte. După ce buba FSN s-a spart, au emanat în TOATE partidele. TOATE. Nu mai fiți catâr cu ochelari de cal. 

       

      Numiți un singur politician de după 2000 din politica românească de vârf care a ajuns la o responsabilitate importantă pe plan național (nu europarlamentar) care să nu fi acoperit sau chiar instigat la acte de corupție. Din păcate, nici despre Crin Antonescu (singurul despre care s-ar fi putut spune așa ceva) nu mai sunt atât de sigur... a tolerat corupții din partid și reacționa doar dacă aceștia nu urmau linia. 

      În ceea ce privește corupția, cetățeanule de la 4.2, oferă date statistice dacă ai, nu propagandă liberală. Și nu te duce la Wikipedia. Acolo o să afli că PSD și liberalii/CD au guvernat în mod egal țara în ultimii 25 de ani. Și au corupt și furat cu aceeași poftă. 

      Și la electoratul PDL pe care pungile portocalii îl îndestulau. Trusa de campanie: ulei, zahăr, tigăi, etc...... Cât de proști sunteți.

      Dacă vreți să deveniți propagandistul PNL, este decizia dv. Chiar și exemplul dat cu creșterea de la 0 la 20% și contra-exemplul PSD este rău intenționat.

       

      Dacă PNL era partidul pe care mi l-aș fi dorit, el nu trecea pragul electoral - dar chiar și fără a fi acel partid model, având mafioți precum Rușanu, Moisescu și Chiliman prin el, nu reușea decât un 7-9%. Asta este realitatea politică a României emergente, plină de mahalagii și de proști fără morală. Asta a înțeles și Crin atunci când a decis că este momentul să profite de implozia PDL și să ridice PNL de la un scor cu o cifră la obiectivul de 20% (pe care nu l-a atins fără topirea cu PDL). Restul de 12-14% adăugate de Crin prin extinderea post 2011-12 sunt gunoi politic românesc. Și exact acest gunoi l-a expulzat mai târziu și transformă PNL într-un partid oarecare, cu la fel de mulți corupți (ca % din personal) ca și PSD. 

       

      Să îmi răspundă cineva. Dacă PNL este atât de plin de virtuții, de ce nu scrie o Carte a Anticorupției din propriul partid? Să plătească un studiu sociologic pentru a arăta cât de puțini corupți au avut în partid la orice nivel. Și cum PSD este ciuma acestui popor. Ar fi cea mai bună reclamă electorală. Și este foarte simplu de făcut. 

      Răspunsul este că rezultatul studiului ar demola mitul pe care încearcă să îl promoveze. 

      Ca lucrurile să fie clare despre optica pe care o am/am avut-o. Cât timp PNL a fost partidul de scor electoral cu o cifră, l-am votat în permanență, deși, am spus mai sus, nu era chiar partidul pe care mi l-aș fi dorit, dar suficient de aproape. Acum este un partid la fel ca PSD, cu tot felul de gunoaie în el. Alegerea pentru mine este deschisă, fără idei preconcepute, la fiecare tur de scrutin.

      Dle. Cristi C .... of, iar nu ne înţelegem, când am putea să ne înţelegem perfect. Eu, fiind "catâr cu ochelari" (buna ironie, imi place), văd PSD şi PNL suferind de aceleaşi "afecţiuni", că să le zic aşa. Oricum, articolul meu nu era despre cum sunt sau nu sunt aceste două partide, ci despre celelalte, care au apărut sau pot apărea.

      Maghiarii sunt tot romani, din perspectiva coruptiei.

    Există niște postaci, precum acest Cristi. C pe care nu-i lasă micimea creierului să priceapă o logică elementară.

    Lor poți să le spui orice, dacă te iei de PSD, ai incurcat-o, imediat trec la injurii! 

    Ce este atat de greu de înțeles ca PSD-ul fiind cel mai mare partid, este firesc să aiba cel mai mare număr de corupți? 

    Cat privește guvernarea, premierul Tariceanu a dus o guvernare liberală?!?

    Dar Boc, cu Ponta in guvern?!? 

    1. Cristi C. este comentatorul nostru cel mai generos in documentare.

      Faptul ca este taios nu ii scade meritul, ci i-l creste, adeseori. 

      Feliciitari domnului Cristi C. Il rog , daca se poate, Sa NE comenteze ce vrea sa spuna rapsodul popular in miscarea sa bowniana:

      MAI BINE INJURAT , DECAT ELUDAT...MAI BINE BASIST DECAT ISARIST.Momentul epic in care se desfasoara actiunea este 10 ianuarie 10 februarie 2012 si BCE a fost rugata pentru exprimarea unei opinii. 

      Statisticile, in funcție de cine le face, pot oferi ce concluzie dorește sa obțină statisticianul.

      Dacă stai cu o buca pe un grătar incins si cu cealaltă pe un bloc de gheață, in medie ți-e bine! 

      La argumentație. Vrei să faci propagandă de prost gust, fără nicio bază reală, primești răsplata.

       

      Boc avea o altă problemă, nu pe Ponta în guvern ci pregătirea alegerilor din 2009. Iată ce declară Gabriel Sandu în dosarul EADS: 

       

      "Campania pentru alegerile locale 2008, campania pentru judetul Prahova: suma de 20.000 euro depusa de mine la PDL Prahova pentru participarea la alegeri. Mai jos voi relata cateva sume dispuse de mine la ordinul conducerii PDL, atat centrala cat si locala, sume care au plecat, in principiu, de la mine sau societatile mele comerciale: 

      ... 

      -125.000 euro pungi personalizate, respectiv 520.000 pungi din care 150.000 pungi au plecat la PDL Prahova, 20.000 au plecat la PDL Dambovita si 350.000 au plecat la Vasile Blaga (seful campaniei), toate acestea fiind predate domnului Alin Albu, trezorierul si administratorlul PDL" 

       

      Crezi că pungile au avut un pix și un calendar în ele? Te înșeli. 

       

      Poliția a găsit doar o singură dată în 2012 așa ceva (probabil că șeful de post nu fusese alertat ca să nu verifice). "Opt tone de alimente fara documente de provenienta au fost descoperite de politistii si inspectori ai Garzii de Mediu Dambovita intr-o incapere de la parterul unui bloc din Targoviste, printre acestea aflandu-se si cateva sute de pungi cu inscriptia PDL." 

       

      Ce au mai pus liberalii în pungile lui Gabriel Sandu, inscripționate PDL? Păi, Boc era preocupat să dea HG 600/2009 (13 mai 2009) prin care se acordau ajutoare sociale din rezerva de stat și banii de la UE. S-a scris în presa vremii că ajutoarele UE sunt în pungile PDL. 

       

      "Art 5: Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat, asigură în mod gratuit spaţiile disponibile în depozitele rezervelor de stat ce pot fi utilizate în derularea planului. În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat încheie protocol cu fiecare dintre consiliile judeţene şi consiliile sectoarelor municipiului Bucureşti." 

       

      "Art. 3. 

      (1) Categoriile de persoane cele mai defavorizate care vor beneficia de ajutoare alimentare în cadrul planului sunt: 

      a) familiile şi persoanele singure care au stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat 

      b) şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj 

      c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, se află sub 400 lei/lună;

      d) persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, neinstituţionalizate." 

      Despre BCE: € ajunge la paritate cu $, bine pt Europa.

      Cine a pariat pe leu până acum (ascultându-l pe Isărescu) a câștigat foarte bine. 

       

      De pe urma lui băsescu nu cred că a câștigat cineva în mod legal. Așa că rapsodul nu poate fi decât ........ suspans ...... Cristian Boureanu. 

       

      Pentru că rapsodul nostru juca în piesa "Oltchim, iubirea mea". 

      "Firma Ramplast Distribuţie Profile SRL are către Oltchim Râmnicu-Vâlcea, în 2009, un debit total de 2.794.168,26 lei, din care 922.810,73 lei în termen. Diferenţa, respectiv 1.871.357,53 lei, reprezintă datorie de plată care este în scadenţă, cea mai veche având termen scadent în luna februarie 2010, pentru care cele două firme – Oltchim şi Ramplast Distribuţie Profile SRL – au în derulare un protocol de eşalonare a plăţilor întocmit în data de 16.03.2010 şi valabil pentru perioada 9.03.2010-31.07.2010, timp în care Ramplast Distribuţie Profile se obligă să achite această datorie restantă”, explica, la momentul respectiv, directorul Oltchim, Constantin Roibu." 

      După o țeapă de 1 mil €, rapsodul Boureanu, în primăvara lui 2010, spunea "mai bine băsist ... decât isărist". Normal ... era mult mai profitabil. 

      Excelentă documentare!

      Dar cu ce schimba ea ceva din raționamentul conform caruia, este evident că PSD-ul are mai mulți corupți decat toate celelalte partide?!? 

      N-a negat nimeni că toate au coruptii lor. 

      Am spus mai sus că PSD are 41 de parlamentari corupți, PNL 32. Eu neg dreptul PNL de a se erija în campionul anti-corupției și a arăta cu degetul la celălalt în timp ce pute el însuși a corupție.

       

      PSD-ul este azi cu mai mulți corupți pentru că este mai reprezentativ electoral. Acum 3-4 ani, PNL a fost cel mai corupt partid din țară (sub forma fostului PDL, dar nu mai contează, sunt același drac acum). 

       

      Oamenilor ... Cinstiți și curați, relaxați în privința stării materiale (chiar dacă săraci) și cu conștiința curată, eu nu cred că sunt mai mult de câteva zeci de mii de oameni în țara asta, cu potențial de conducere. Iar mulți sunt în mediu privat. Partidele nu fac decât să reprezinte această putreziciune a poporului român. 

       

      "Cultura integrităţii la români şi falimentul capitalului social: încrederea" 

       

      "83,66% dintre angajaţii români cu studii superioare şi vârsta cuprinsă între 20 şi 50 de ani împărtăşesc idei şi convingeri ce favorizează necinstea, manipularea adevărului şi realizarea de compromisuri arată studiul Result Development realizat în perioada 2010-2014 pe 1616 participanţi din toată ţara." 

       

      "Această realitate socio-culturală ne afectează pe toţi întrucât exprimă gramatica vieții noastre sociale, așa cum o numea Emile Durkheim. Constatăm că avem de a face cu o viață socială care se bazează pe alte valori decât cinstea, corectitudinea, adevărul şi se traduce în plan concret, personal şi profesional, prin aceea că 8 sau 9 persoane pe care le întâlnim nu sunt demne de încredere, nu împărtăşesc în mod consecvent şi coerent valorile şi principiile legate de integritate şi onestitate. Iar dacă ar fi să privim partea plină a paharului, putem spune că doar unul sau maxim doi din 10 români se comportă şi acţionează consecvent în conformitate cu principiile legate de cinste, corectitudine, adevăr. Ne întrebăm retoric câtă încredere și ce fel de solidaritate ar putea să existe în această realitate socială. Pentru că, într-o astfel de realitate socială nu este exagerat să vorbim despre falimentul capitalului social." 

       

      Iată câteva întrebări cheie din sondaj: 

      8.În ziua de azi, nu poţi să fii imparţial – 84,19%; 

      9.Sunt dispus să fac mici compromisuri pentru a obţine rezultatele dorite – 90,69%; 

      10.Una e să furi un ou şi alta e să furi un bou – 58,37%; 

      11.Hoţul neprins e negustor cinstit – 59,96%; 

      12.Uneori este necesar să faci şi unele lucruri de care poate că nu vei fi mândru mai târziu – 81,40%; 

       

      Firma de cercetare și dezvoltare umană concluzionează apoi că: 

       

      "O cultură favorabilă compromisului și necinstei? 

      Aceste rezultate ne indică un model socio-cultural relativ bine conturat în care cei mai mulți indivizi, aproximativ 8 din 10, sunt în doze semnificative: 

      1.Duplicitari şi cu tendinţe manipulative, puternic centraţi pe interesele personale şi pe câştigul din orice situaţie; 

      2.Construiesc scheme mentale prin care se mint pe sine cu privire la propria onestitate şi integritate (de exemplu, frauda mea este mai mică decât a celorlalţi, este mai rezonabilă în comparaţie cu ceea ce se întâmplă la nivel general); 

      3.Nu respectă regulile pentru că sunt nepotrivite sau ciudate şi pentru că nimeni nu le respectă; 

      4.Valorizează persoanele care câştigă în orice situaţie, chiar dacă acest câştig presupune să calci pe cadavre, să faci compromisuri; 

      5.Valorizează neîncrederea plecând de la propria victimizare – suntem victime sigure ale societăţii şi ale celorlalţi dacă avem încredere şi suntem oneşti. Se impune aşadar să luăm măsuri, să apelăm la acte de necinste, la trădare etc." 

       

      Iar la nivelul societății: 

      "În consecinţă, dacă facem o medie a principalelor date rezultate din studiu, putem spune că: 

      - Doar aproximativ 16% dintre angajaţii români cu studii superioare participanţi la acest studiu acţionează constant şi consecvent în spiritul onestităţii şi integrităţii, ceea ce se poate traduce prin faptul că doar una, maxim două persoane din 10 împărtăşesc în mod consecvent valorile şi principiile morale, deci sunt de încredere. 

      - Pentru aproximativ 84%, tot ce ţine de onestitate şi integritate este discutabil, este în funcţie de situaţie, ceea ce înseamnă că 8 sau 9 din 10 români nu împărtăşesc sau împărtăşesc parţial, în doze personalizate cultura onestităţii şi integrităţii. Pentru aceştia, am putea spune că oportunitatea şi interesul personal primează în faţa alegerilor oneste. În consecinţă, 8 sau 9 din 10 nu sunt de încredere privind la convingerile lor. 

      Concluzia, ce poate părea halucinantă, este că trăim într-o cultură în care este acceptabilă social şi adesea tolerată lipsa de onestitate şi integritate, într-o cultură în care necinstea şi compromisul au devenit dezirabile social fiind strâns legate de succes, de specularea oportunităţilor, de obţinerea unui profit personal cât mai mare." 

      cum adica Voureanu spunea ASA in 2010 MAI BINE BASIST DECAT ISARIST? Nu are cum fizic Sa spuna asa deoarece triggerul a fost dat in 13 ianuarie 2015 prin invitatia la eludare a Lui Mugurel. Da-mi emailul sa ti-o trimit. Shark Basescu:-)

      Rapsodul Bourean ... n-am avut altă rimă... ha ha. ... Nu rimă poetică ... ci afectivă.

      La cât de pasionat ești de Oltchim, singura rimă era să menționez o căpușă a combinatului care vine din tabăra Comandantului tău suprem. 

      Boureanu e baiat simpatic, CE problems este daca are si el un milion debit. KPMG a facut 900 prin modificarea capitalului social retroactiv. Stiu cum Il chema PE actionarul majoritar la KPMG audit SRL? BOWMAN :-) Sa vedem cui II da maestrul Florian premium pentru cel mai I format. Tie sau Romania mie

      Felicitări ... păstrează-l.

      nu pot sa-l asum doar pentru mine. Sper ca ramanem prieteni:-)

    A desavirsit acapararea tarii de catre Sistemul Ticalosit, el insusi incoronindu-se Stapinul Sistemului Ticalosit, Regele Mondialilor si Imparatul Hotilor.

    1. The Nightmare of the Villans, die Furcht der Verbrecher,HAI BASESCU

      Flutura-mi dovada. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb