"România, mai aproape de nivelul de dezvoltare al Africii de Sud decât de cel al Europei de vest"

A consemnat ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii / 2 iulie 2019

"România, mai aproape de nivelul de dezvoltare al Africii de Sud decât de cel al Europei de vest"

(Interviu cu Excelenţa Sa, domnul Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula, Ambasadorul Republicii Africa de Sud în România)

Africa de Sud, partenerul comercial cel mai important al României de pe continentul african

"Cred că România are potenţialul să fie una dintre principalele ţări din UE", consideră Excelenţa Sa

Numărul turiştilor în Africa de Sud este în creştere

Africa de Sud este partenerul comercial principal al României de pe continentul african. Schimburile comerciale dintre ţările noastre s-au ridicat, anul trecut, la o valoare de 271,6 milioane de dolari.

Excelenţa Sa, domnul Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula, Ambasadorul Republicii Africa de Sud în România, a avut amabilitatea să ne acorde un interviu în care ne-a vorbit despre relaţiile bilaterale dintre ţările noastre, despre Africa de Sud ca destinaţie turistică, dar şi despre impactul la nivel global al războiului comercial dintre China şi SUA.

Reporter: Excelenţa voastră, cum descrieţi relaţiile economice şi diplomatice dintre România şi Africa de Sud?

Jabu Mbalula: Relaţiile politice şi economice dintre România şi Africa de Sud pot fi descrise drept cordiale. Relaţiile diplomatice dintre ţările noastre au fost stabilite în 1992. Din cauza constrângerilor financiare, în iunie 1998 Africa de Sud şi-a închis ambasada din Bucureşti, dar relaţiile dintre ţările noastre au fost conduse prin biroul din Budapesta. Ambasada în Bucureşti a fost redeschisă în 2008. Cooperăm mult cu România la nivel multilateral şi avem susţinere reciprocă, mai ales în cadrul ONU.

Relaţiile economice bilaterale dintre Africa de Sud şi România s-au dezvoltat în mod constant încă din 1992. Africa de Sud este de departe partenerul comercial cel mai important de pe continentul african.

Nivelul general de dezvoltare al României este mai aproape de cel din Africa de Sud decât de cel al ţărilor din Vestul Europei. Acesta este un avantaj relativ care ar trebui exploatat pentru că oferă oportunităţi firmelor din Africa de Sud printre altele, în furnizarea de infrastructură şi servicii.

Continuăm să muncim pentru a îmbunătăţi valoarea netă a schimburilor comerciale dintre ţările noastre. Suntem dedicaţi îmbunătăţirii relaţiilor în beneficiul reciproc al ţărilor noastre. Cu cât au loc mai multe schimburi comerciale între ţările noastre, cu atât va fi mai bine pentru oamenii noştri. Dar pot spune că ne străduim şi există oportunităţi, credem că viitorul arată strălucitor.

Reporter: Care sunt ariile esenţiale ale colaborării dintre România şi Africa de Sud?

Jabu Mbalula: Africa de Sud şi România colaborează pe diverse arii ca sectoarele economice, politice, culturale, educaţie şi turism.

La nivel economic, cooperarea este axată pe energie regenerabilă. De exemplu, Monsson, grupul românesc care activează în sectorul fermelor eoliene şi parcurilor solare şi care oferă soluţii de folosire eficientă a energiei electrice, şi-a marcat prezenţa pe piaţa din Africa de Sud prin deschiderea unei reprezentanţe pentru a-şi găsi parteneri, proiecte şi a-şi crea un portofoliu de potenţiali clienţi.

Tot în sectorul energiei, compania Electroservice participă ca subcontractor în instalarea echipamentelor energetice pentru unul dintre cele patru grupuri de 333 MW legate de proiectul Ingula. Acesta este un proiect în valoare de 3,5 miliarde de dolari iniţiat de ESKOM - Compania Naţională de Electricitate a Africii de Sud.

De asemenea, colaborăm în sectorul pieselor auto şi piese de asamblare pentru producţia de maşini Sandero şi Logan Pick-up. Partenerii principali pe acest sector sunt Dacia şi Renault/Nissan Africa de Sud. Începând din 2009, o fabrică de maşini din Africa de Sud asamblează şi vinde Renault Sandero, Logan Pick-up şi Dacia Duster. O parte dintre aceste piese auto care nu sunt produse acolo sunt importate din Româ­nia.

În sectorul aeronautic, cele două ţări plănuiesc să iniţieze un proiect de cooperare între sectorul industriei de apărare a României şi Paramount Group, o mare companie sud-africană, lider global în apărare şi industria aerospaţială cu reputaţie în recorduri tehnologice şi inovaţie.

Transportul este un alt sector de cooperare între ţările noastre. Având în vedere avantajul pe care România îl are ca membru al UE, poziţia sa geografică şi mediul de investiţii existent, au avut loc discuţii între factorii de decizie ai Departamentului de Transport din Africa de Sud şi Ministerului Transporturilor din România în vederea încheierii unui acord de cooperare privind transportul. Acordul se va referi la cooperarea dintre Portul Durban şi Portul Constanţa, ca alternativă a transportului de marfă către Europa Centrală şi de Vest.

Reporter: Care sunt principalele sectoare din ţara noastră care atrag investiţii din Africa de Sud şi care este valoarea acestora? Şi care sunt sectoarele pincipale care atrag investiţii româneşti în Africa de Sud?

Jabu Mbalula: Principalele sectoare sunt cel imobiliar şi comerţul electronic. Asociaţia de afaceri România-Africa de Sud (ROSABA) a fost înfiinţată în 2015 pentru a uşura dezvoltarea oportunităţilor de afaceri potrivite ale companiilor sud-africane în România, ca şi a companiilor naţionale care plănuiesc să se extindă în Africa de Sud şi SADEC.

Piaţa din România a cunoscut o creştere a investiţiilor cu capital sud-african începând din 2010. Printre principalii investitori sud-africani de pe piaţa din România se numără New Property Investments (NEPI), un fond de investiţii înfiinţat în 2007, care tranzacţionează acţiuni pe bursa de la Londra şi Johannesburg. În iunie 2017 NEPI a fuzionat cu Rockcastle. Pe piaţa locală, valoarea portofoliului NEPI este de 1,8 miliarde euro. Este cel mai mare jucător de pe piaţa imobiliară din România. Este proprietarul a 34 de proprietăţi care generează venituri din retail, spaţii de birouri şi industrie. Suprafaţa totală închiriată a acestor proprietăţi este de 1 milion de metri pătraţi.

Un alt investitor important pe piaţa din România este Naspers. Unul dintre cei mai mari jucători din industria de comerţ electronic care a achiziţionat eMAG în 2012. Acţiunile Naspers în eMAG au crescut cu aproximativ 80% după o investiţie de 100 de milioane de euro. eMAG estima că va avea o cifră de afaceri de un milliard în 2018. De asemenea, Naspers a achiziţionat şi alte platforme online în România ca Gecad ePayment International, PayU, Autovit.ro, compara.ro, olx.ro.

Metair International Holding Cooperatief este un alt investitor important care a cumpărat stocul major al producătorului de baterii pentru maşini Rombat în 2012.

Pe aceeaşi listă a investitorilor principali se numără şi Rand Refinery, companie care produce produse rafinate din metale preţioase. A intrat pe piaţa din România în 2014. Legal, este singura companie autorizată de Guvern să producă monede sud-africane.

Printre investitorii sud-africani importanţi de pe piaţa din România se mai numără Steinhoff, care este distribuitorul de mobilă pentru Kika şi retailerul de modă al lui Pepco, dar şi compania de inginerie Blue Projects.

Un alt investitor este şi Prime Kapital, care a devenit partenerul MAS REI în 2017, un fond de investiţii. Cele două companii vor dezvolta centre comerciale în oraşe mai mici, mall-uri şi proiecte rezidenţiale în România.

Old Mutual Property este un alt investitor sud-african de pe piaţa din România. Divizia imobiliară a grupului de asigurări de viaţă a intrat pe piaţa din România ca partener al companiei bulgare AG Capital şi a cumpărat complexul de clădiri de birouri din Bucureşti, Oregon Park Pipera.

De asemenea, Africa de Sud are în România un investitor important şi în demeniul farmaceutic - Aspen Pharmacy Romania, companie care furnizează servicii importante în domeniul sănătăţii în România.

Investiţiile din Africa de Sud sunt în diverse domenii ale economiei româneşti, aşa cum puteţi observa.

În ceea ce priveşte investiţiile româ­neşti în Africa de Sud, acestea sunt reprezentate de Dacia/Nissan şi Monsson. Dacia/Nissan asamblează şi vinde Renault Sandero, Logan Pick-up şi Dacia Duster. O parte dintre piesele auto care nu sunt produse aici sunt importate din România.

Grupul Monsson Romania a început să activeze pe piaţa din Africa de Sud în 2015 în sectorul eolienelor şi parcurilor solare. Oferă soluţii pentru utilizarea eficientă a energiei electrice. Compania a deschis o reprezentanţă pentru a-şi găsi parteneri, proiecte şi a-şi crea un portofoliu de potenţiali clienţi.

Suntem recunoscători şi aceastea sunt relaţiile care sperăm să continue pentru că este în beneficiul sud-africanilor.

Reporter: Care este, în prezent, valoarea comerţului bilateral? Şi care sunt cele mai importante produse pe care Africa de Sud le importă din ţara noastră? Dar pe care le exportă?

Jabu Mbalula: În 2018, valoarea comerţului bilateral a fost de 271,6 milioane de dolari. România exportă în Africa de Sud mărfuri în valoare de 234 de milioane de dolari, iar valoarea bunurilor exportate de Africa de Sud în România s-a ridicat la 37,4 milioane de dolari.

După cum puteţi vedea, cifrele sunt în favoarea României, trebuie să echilibrăm lucrurile şi să atragem şi noi mai mulţi investitori din România în Africa de Sud. Credem că ar fi în beneficiul tuturor.

Principalele mărfuri exportate de România în Africa de Sud sunt maşini, vehicule, tractoare şi accesorii; cereale; grăsimi animale şi vegetale; dispozitive optice; camere foto; dispozitive de înregistrare a filmelor; boilere şi maşini industriale.

Principalele mărfuri exportate de Africa de Sud în România sunt mobilier şi articole din lemn, piese de pat; maşini, tractoare, vehicule şi accesorii, combustibili, uleiuri minerale, bitum, articole din piele şi fructe.

Cred că suntem pe drumul cel bun în privinţa relaţiilor bilaterale cu Româ­nia.

Reporter: Este Africa de Sud afectată de războiul comercial dintre China şi SUA?

Jabu Mbalula: Oricare ar fi motivele disputei comerciale dintre cele două ţări, ceea ce ştim cu siguranţă este faptul că nu există câştigători şi perdanţi într-un astfel de scenariu. Deja au fost companii americane afectate de restricţiile impuse de China şi la fel şi companii chinezeşti afectate de restricţiile impuse de SUA, iar un astfel de exemplu este Huawei. Este un joc şi cu alte ţări pentru că orice schimburi comerciale avem între Africa de Sud şi China unele sunt afectate de restricţii. În final toţi suntem afectaţi de acest război comercial. Avem în principal problema tarifelor, apoi este problema restricţiilor companiilor. Unele ţări care folosesc China drept bază pentru a produce diverse mărfuri vor fi afectate de acest conflict, la fel şi cele care folosesc drept bază SUA. Africa de Sud este afectată indirect de acest război comercial.

Poziţia noastră ca ţară, ca guvern încurajează angajarea tuturor ţărilor prin interacţiuni bazate pe reguli. Africa de Sud a fost destul de vocală legat de ceea ce credem că sunt lucrurile importante care au impact în funcţionarea ONU, am vorbit despre transformarea Consiliului de Securitate a întregului ONU pentru a ne asigura că ONU poate fi o organizaţie eficientă pentru a menţine pacea în întreaga lume. Nu sus­ţinem ca ţările să se impună una în faţa celeilalte.

Războiul comercial afectează diferite ţări, chiar şi în America este posibil să dispară locuri de muncă, la fel şi în China ţinând cont de noile tarife impuse asupra oţelului şi aluminiului pe care America îl importă din China, iar China a răspuns impunând şi ea restricţii.

Pot doar să sper că negocierile vor continua şi diplomaţia va câştiga astfel ca cele două ţări să poată să găsească un consens.

Reporter: Care credeţi că este cea mai importantă legătură dintre ţările noastre?

Jabu Mbalula: Africa de Sud este o ţară în dezvoltare, suntem o ţară de mijloc şi o democraţie tânără - 25 de ani. Venim dintr-un sistem de reguli numit apartheid care însemna că oameni de rase diferite, etnii, grupuri erau diferenţiaţi de sistemul de guvernare. Albii erau trataţi diferit de negri, chiar şi serviciile erau diferite. România vine şi ea dintr-un sistem comunist despre care mulţi consideră că nu a fost în întregime bun pentru interesele ţării. Deci şi România este într-un fel pe un drum în dezvoltare şi continuaţi să vă regăsiţi în termini democratici legat de direcţia pe care trebuie să o urmaţi. Deci avem multe lucruri în comun. Românii, ca şi sud-africanii sunt prietenoşi, oaspitalieri, calzi. În Africa de Sud avem filozofia "ubuntu" care în traducere înseamnă "tu exişti pentru că eu exist". Pentru noi când vin oameni din afară este o oportunitate să ne manifestăm această căldură şi să ne deschidem casele pentru cei din afară. Chiar şi cultural împărtăşim multe lucruri cu România. Unul dintre lucrurile pe care le-am remarcat aici în România sunt mărgelele, care sunt foarte des întâlnite şi purtate şi în Africa de Sud.

Cred că putem folosi aceste elemente care ne leagă ca pe un mijloc de întărire a relaţiilor noastre bilaterale.

Reporter: Cum vedeţi contextul politic din România?

Jabu Mbalula: În opinia mea pot spune că se vede că în România există o libertate de a vorbi, de exprimare şi de asociere. Românilor li se permite să se exprime liber, şi să vorbească liber cu cei de la putere, fără nicio frică că vor fi arestaţi sau persecutaţi. Şi noi avem, ca şi România, un sistem de multipartide în Africa de Sud şi oamenii se pot înscrie, adera la orice partid politic. Drepturile din Africa de Sud sunt la fel - libertate de protest, de asociere cu un partid, de exprimare. Per total, cred că România are potenţialul de a fi una dintre principalele ţări din UE. Deja aţi dovedit că economic, ţara voastră se află de câţiva ani pe creştere. Deci aţi dovedit că aveţi capacitatea de a fi cei mai buni din UE. Acum deţineţi preşedinţie Consiliului Europei şi nu mă îndoiesc că mandatul vostru va fi un punct favorabil de referinţă pentru ţara voastră. În familia UE cred că puteţi trece la un nivel mai înalt.

Reporter: Este Africa de Sud o destinaţie favorită a turiştilor români?

Jabu Mbalula: Mă bucur să pot răspunde la această întrebare cu un mare: DA! Am avut un workshop în aprilie 2018 în Bucureşti cu turoperatori din România şi Africa de Sud. Au fost prezentate atunci ciferele disponibile la acel moment privind numărul turiştilor care ajung în Africa de Sud din Europa, care se ridica atunci la 15.000 şi la care România contribuia semnificativ. Consultând cifrele de la Consulatul de aici, vedem că numărul turiştilor români care au plecat în Africa de Sud în 2018 a fost de peste 2000, în creştere de la 1300 de vize acordate în 2008.

Africa de Sud este faimoasă pentru frumuseţile sale naturale, pentru animalele sălbatice şi răsăriturile sale. Relieful variat al Africii de Sud susţine o diversitate bogată de animale, păsări şi plante şi oferă o gamă incomparabilă de experienţe. Africa de Sud este o destinaţie populară, unde principalele atracţii turistice sunt cultura diversă şi pitorească, rezervaţiile şi vinurile locale extreme de apreciate. Principalele atracţii turistice sunt: frumosul oraş Cape Town, Parcul Naţional Kruger, Rezervaţia Naturală a Canionului Râului Blyde, Winelands, Insula Robben, Coasta Sălbatică, şi oraşul Durban de pe malul Oceanului Indian.

Ambasada poate spune că numărul turiştilor în Africa de Sud este în creştere.

Trebuie să echilibrăm balanţa pentru că numărul turiştilor care călătoresc din România în Africa de Sud este mai mare decât cel al turiştilor sud-africani care ajung în România. Poate că este nevoie să continuăm discuţiile cu prietenii noştri din România şi să prezentăm produsele lor mai agresiv pe piaţa din Africa de Sud. Pentru noi, turismul este printre principalele domenii care contribuie la PIB şi la fel şi în privinţa numărului de angajaţi. Este o industrie organizată şi bine pusă la punct. Sunt multe lucruri de care turiştii se pot bucura în Africa de Sud, de la oameni, la viaţa din oraşele sud-africane, la peisaje, oceane şi animalele sălbatice, sunt multe lucruri de făcut şi văzut aici. Rămânem încrezători în industria turis­mului, credem că avem pachete turistice bune de oferit turiştilor.

Reporter: Câţi români trăiesc în prezent în Africa de Sud şi câţi sud-africani trăiesc astăzi în România?

Jabu Mbalula: Potrivit datelor ultimilor statistici de care dispunem, aproximativ 3000 de români locuiesc în prezent în Africa de Sud. În ceea ce priveşte sud-africanii din România, numărul acestora este mai mic de 80, dintre care 15-20 sunt studenţi înscrişi la Universităţile din România. Aş vrea să precizez că avem o colaborare foarte bună cu Universităţile din România. Şi cred că este nevoie să aducem şi mai mulţi tineri sud-africani la studii în România. Este important pentru că şi Uniunea Africană în una dintre întâlnirile pe care le-au avut în 2017, a ajuns la concluzia că unul dintre programele importante pe care trebuie să le susţinem este schimbul de experienţe prin Erasmus prin care se crează noi oportunităţi tinerilor. Cred că trebuie să profităm la maxim de bursele care sunt oferite studenţilor şi să aducem mai mulţi tineri sud-africani la studii în România. Cred că este foarte important ca oamenii să nu crească cu o singură percepţie asupra lumii. Orizonturile tinerilor trebuie lărgite. Cu cât sunt mai expuşi, cu atât vor avea o viziune mai corectă şi mai amplă. Chiar şi prin schimbul de experienţă legat de studii, tinerii pot beneficia de o viziune mai bogată. Iar schimbul de experienţă a crescut exponenţial. Sud-africanii care se înscriu la Universităţile din România studiază medicina, ştiinţele sociale, merg şi la specializarea de gaz şi petrol a Universităţii din Ploieşti, dar şi diferite alte domenii.

Ţările noastre au diferite acorduri de cooperare în privinţa educaţiei. Astfel, Universitatea din Bucureşti şi-a reînoit acordul de colaborare în 2014 cu Universitatea din Pretoria, Universitatea Româno-Americană are un acord cu Universitatea de Tehnologie Cape Peninsula, Universitatea Emanuel din Oradea cu Universitatea din Pretoria, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj are un acord cu Universitatea Western Cape şi cu Universitatea din Johannesburg, iar Universitatea de Vest din Timişoara cu Universitatea din Stellenbosch.

Reporter: Care este amprenta lăsată de Africa de Sud în lume?

Jabu Mbalula: Pentru multe ţări şi mulţi oameni suntem un exemplu a ceea ce poţi obţine prin puterea nogocierii. Când Nelson Mandela a fost eliberat din închisoare, imediat au început negocierile şi libertatea noastră a fost obţinută prin negocieri. Aceste negocieri au adus o nouă ordine, inclusiv adoptarea noii noastre Constituţii. Pentru multe ţări constituţia noastră este privită ca fiind una dintre cele mai bune. Aceste două lucruri pentru mine sunt cele care fac diferenţa şi ies în evidenţă. Noi am experimentat toate problemele pe care le vedeţi în lume. Toate acestea s-au întâmplat într-o ţară, în Africa de Sud. Am experimentat opresiune, ură, inegalitate. Câteva dintre aceste probleme încă sunt acolo, dar prin negocieri putem să împlinim misiunea ţării noastre şi să creăm o nouă ordine.

Totodată, avem o constituţie care nu poate fi schimbată chiar dacă guvernele se schimbă, aceasta este cea mai mare realizare.

Personalitatea şi moştenirea lui Nelson Mandela, laureate al Premiului Novel pentru Pace este de referinţă atunci când ne gândim la Africa de Sud.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb