România nu-şi permite un lider eurosceptic precum Orban al Ungariei

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Politică / 10 decembrie 2021

Uniunea Europeană dă României posibilitatea să-şi camufleze corupţia într-o haină europeană

Ben Madadi

Săptămâna trecută a avut loc în Varşovia o întâlnire a liderilor europeni, consideraţi eurosceptici. Reprezentantul României nu a avut prea mare legătură cu ceilalţi, deoarece greutatea lui politică şi, mai bine zis, electorală este, practic, inexistentă.

În ultimii ani, euroscepticismul a crescut în toată Europa, dar mai ales în fostele ţări comuniste, cu toate că acestea au câştigat enorm de pe urma aderării la Uniunea Europeană. O parte a curentului eurosceptic se bazează pe nişte lucruri reale, precum eşecul, cel puţin parţial, al monedei euro. Apoi, Uniunea Europeană a ajuns să preia şi o parte din suveranitatea ţărilor membre, aspect care niciodată nu a fost extrem de popular şi care nu a fost supus vreodată opţiunii electoratului.

Dar Uniunea Europeană a adus şi foarte multe beneficii cetăţenilor săi, mai ales prin eliminarea graniţelor între ţările membre, eliminarea taxelor vamale şi liberalizarea muncii în interiorul blocului comunitar. Aceste lucruri sunt, de fapt, idealuri înalte care dovedesc un nivel extraordinar al cooperării şi toleranţei între nişte ţări care acum nici opt decenii se luptau amarnic din cauza rivalităţii şi a urii dintre ele.

Euroscepticismul a crescut pe ceva la care nu se aştepta nimeni. Apariţia publică a fenomenului LGBT şi, ulterior, a imigranţilor sirieni, i-a ajutat cauza în estul blocului european. Aceste evoluţii au dat muniţie unor politicieni să se asocieze cu îngrijorarea multor cetăţeni, legată de aceste percepute ameninţări pentru viitorul societăţii lor. În vestul Europei, cu excepţia Marii Britanii care, între timp, a şi ieşit din Uniunea Europeană, euroscepicismul nu a ajuns până acum la niveluri care să-l propulseze la formarea de guverne. Nu acelaşi lucru se poate spune despre fostele ţări comuniste precum Polonia şi Ungaria.

În România, euroscepticismul este într-o tendinţă ascendentă, deşi, în acest moment, formarea unui guvern cel puţin parţial eurosceptic pare o posibilitate foarte puţin probabilă. Viktor Orban al Ungariei, în ciuda rivalităţii istorice dintre cele două popoare, a ajuns un politician popular chiar şi printre români. Iar dezamăgirile oamenilor de rând legate de vechii politicieni pro-europeni de la PSD şi PNL îi îndeamnă să încerce şi altceva.

Acel altceva, dacă le oferă mesaje simple şi scurte, precum cele ale premierului maghiar Orban, legat de tradiţie şi ameninţările "dezmăţului moral" din Occident, are şanse reale să ajungă şi la guvernare, în cele din urmă. Primii care ar putea beneficia de pe urma unui asemenea mesaj par să fie George Simion şi AUR.

Cât de rău să fie? Până la urmă nu s-a întâmplat nimic grav în Ungaria de când este condusă de Viktor Orban. Oamenii par să fie mulţumiţi de el. Şi nu ar fi imposibil ca domnul Simion şi AUR, în condiţiile în care reuşesc să atragă mai mulţi oameni relativ capabili, să poată conduce România mai bine decât PSD sau PNL. Dar o problemă reală este că România nu este tocmai Ungaria!

Ungaria, în mare parte, este chiar condusă de unguri, şi este condusă rezonabil. În schimb, România este condusă tot de români, dar de formă. În spatele românilor aflaţi la conducere stau instituţii europene şi euro-atlantice. Iar conducătorii români, din fericire pentru noi, nu se manifestă în totalitate cum şi-ar dori, de frica instituţiilor euro-atlantice.

Mă gândesc că dacă am avea politicieni pe care europenii şi americanii i-ar considera din diferite motive nefrecventabili, politicienii respectivi ar putea să ajungă pe picioare proprii şi să se manifeste mai natural. Şi, mai devreme decât mai târziu, s-ar confrunta cu provocări reale precum cele apărute în ţări vecine precum Ucraina, Serbia sau Turcia. Nu cred că există vreun risc real ca o parte a României să fie ocupată de forţe pro-ruse, aşa cum s-a întâmplat în Ucraina. Dar se poate confrunta cu sărăcia şi problemele administrative cu care se confruntă Ucraina, Serbia şi Turcia.

Cu toate că românii nu prea sunt mulţumiţi de felul cum este condusă ţara, nivelul de stabilitate şi prosperitate de care se bucură nu se datorează deloc politicienilor autohtoni, ci norocului geografic şi politic de a fi în relaţii foarte bune cu nişte ţări bogate şi puternice din vest. Cred că ar trebui să fim foarte precauţi şi să nu credem că o Românie eurosceptică poate să aibă soarta Ungariei. O Românie condusă de eurosceptici este foarte posibil să aibă soarta vecinilor neintegraţi în UE cu care legăturile culturale şi istorice sunt mai solide. Mă refer la Ucraina, Serbia şi Turcia. România pare să fie într-o situaţie ingrată, cu politicieni corupţi care însă sunt sprijiniţi de partenerii euroatlantici. Dar corupţia politicienilor autohtoni nu provine din UE, aşa cum nici corupţia din Ucraina nu provine din UE.

Uniunea Europeană încă oferă României posibilitatea să-şi camufleze corupţia internă într-o haină europeană şi să poată defila îmbrăcată aşa prin nişte pieţe unde, în mod normal, n-ar fi avut ce căuta. Această haină europeană în care deocamdată ne camuflăm, trebuie apărată cu sfinţenie. Înainte să ne permitem să fim mai autentici, aşa cum este Ungaria domnului Orban, ar trebui să mai reducem nivelul corupţiei şi să mai creştem nivelul practic şi intelectual al politicienilor locali. Şi este cale lungă până acolo!

Opinia Cititorului ( 49 )

  1. Bun articol, perfect de acord cu sinteza referitoare la evoluția României.

    Adevărul este că avem un noroc fenomenal cu integrarea în structurile europene. Și asta mulțumită promisiunii pe care a făcut-o Tony Blair când a venit la București pentru a ne mulțumi pentru aportul nostru in rezolvarea crizei iugoslave. A fost un om de cuvânt, și-a respectat angajamentul.  

    Altfel noi nu intram în Uniunea Europeană, pentru că nu meritam, nu satisfăceam criteriile minime de convergență și de transparență a actului guvernamental. Nici noi, nici Bulgaria nu meritam sa intram. 

    Paradoxal, aceasta promisiune a lui Tony Blair a avut ca și "unwanted consequence" ieșirea UK-ului din UE. Cetățeanul britanic din clasa muncitoare era în 2014 destul de obosit de sutele de mii de polonezi/lituanieni/cehi/etc. cu care ajunsese să concureze pentru joburile gen instalator, și care din 2004 până în 2013 avuseseră niste valuri de imigrare. Când părea că aceștia nu mai veneau, a venit uriasul val de români și bulgari. Farage și Johnson au profitat de acest context pentru a produce marea surpriză. 

    Realitatea e că dacă nu era UE, noi eram undeva la nivelul Macedoniei de Nord dpdv economic. 

    Singurul challenge pe care l-aș face articolului este referitor la Ungaria și Orban. Ungaria a rămas mult în urma fata de potențialul lor economic de dinainte de Orban. Regimul lui naționalist este foarte corupt și creează destul de multă nemulțumire la nivelul unei bune părți a populației. Personal nu cred că Orban va mai domni mult peste Ungaria, știu foarte multi unguri care s-au săturat de el. 

    1. Poate chiar Ucraina din punct de vedere economic, mai degrabă decât North Macedonia.

      Un articol care permite unor baieti sa se dezvolte cu temele clasice: suntem slabi, corupti, prosti, etc, noroc cu euro-zeii care ne ajuta. Cand afirma acesti baieti ca romanii sunt nashpa, se refera la ceilalti romani nu la ei si la familiile lor. Ei sunt 'europeni' superiori. Probabil ca parintii lor erau mandri prosovietici. Cand se discuta despre relatia cu UE trebuie sa se puna in balanta in mod cinstit ce se castiga si ce se pierde. Propaganda zice ca tot ce e bun este din cauza 'partenerilor' si ceea ce este rau e din cauza noastra. De exemplu, taranii francezi primesc subventie de cateva ori mai mare decat taranii romani. Propaganda zice ca e ok, egalitate, UE sunt super tari insa noi am negociat prost. Sau, unele firme din UE tireaza profitul din Romania. Cum zice unul sa fie impozitate aceste firme, apar slugile de serviciu care ne povestesc ca pleaca 'partenerii' sa fure de la altii sau ca 'partenerii' nu accepta sa castige mai putin si vor mari preturile. Melodia asta cu coruptia nu prea mai merge acum cand stie toata lumea de cele 1,8 mld doze de ser Pfizer luate cu contract secret, legaturile dintre ursula si bourla si toata lumea e fericita. De EADS nu ma discutam pentru ca a fost o tzeapa frumoasa, europeana. In concluzie, e rau cu nationalistii, e bine cu lagetebistii.

      Exagerezi cu Tony Blair. Ar trebui să-l amintim și să-i mulțumim lui Emil Constantinescu,care a deschis " coridorul " României pentru NATO spre Serbia unde rușii sunt priviți ca aliați naturali!

      Atunci si de teamă rușilor occidentalii au realizat rolul strategic al României! Fără o Românie în NATO rușii s-ar plimba în voie prin Balcani care ar redeveni " butoiul cu praf de pușcă al Europei! În concluzie Blair ca persoană a avut un rol marginal ," vizita " lui având un alt scop ( parcă ceva lobby pentru Sidex?) 

      Din alt pdv felicitări Ben,se pare că ești mai bun decât noi atât sub aspect economic cât și mai bine pregătit politic!

      Te citesc cu mult interes ! 

      Nu ni s-a făcut niciun serviciu cu intrarea în UE. Pur și simplu operațiunea "a meritat" din punctul de vedere al birocraților și al statelor din vestul Europei. Dacă nu le-ar fi meritat, nu am fi intrat! E exact ca-n afaceri: intri dacă îți merită!

      Pur și simplu România deține (deținea) o populație în general harnică și destul de educată, capabilă să lucreze precum sclavii pe venituri mici într-o multitudine de domenii inclusiv la muncile de jos (spălat WC-uri, îngrijit moși sau construcții). Pe lângă asta, deține o grămadă de resurse care pot fi exploatate ieftin (sau chiar gratis), oameni care să accepte bocancul pe grumaz fără crâcnire și o societate pașnică (lipsesc spintecările și execuțiile în stil mafiot din spațiul ex-sovietic). 

      Cât despre potențialul Ro vs Ungaria, cred că glumești. Cu populația pe care o are, cu bogățiile, know-how-ul, poziția strategică, România ar trebui să aibă în cel mai bun caz de 5 ori mai mare decât al Ungariei. În schimb, România e la un nivel groaznic de subdezvoltare, fără industrie, fără infrastructură și complet, dar complet dependentă de deciziile care se iau din exterior. 

      Faptul că România, după 20-25 de ani de politică în genunchi a ajuns să piardă 18-20% din populație în timp ce Ungaria a pierdul abia 2-3% îți DEMONSTREAZĂ faptul că Ungaria a dus atât economic cât mai ales ideologic o politică NET superioară României! 

      Da, și Emil Constantinescu merită apreciat. A impus legea cu deschiderea coridorului cu riscul de a deveni nepopular. Sarbii erau considerați frații lor de către mulți români, și mulți din România au făcut bani in timpul embargo-ului. Deci decizia deschiderii spațiului aerian nu a fost populara, mai ales în zona de sud vest a țării.

      Vai saracii de noi, ce ne-au mai chinuit europenii, pe noi ăștia harnici și corecti ce suntem noi, toți românii. Bravo lor, sârbilor, și ucrainienilor, și turcilor, și bielorușilor, că nu s-au lăsat păcăliți de interesul UE, și uite ce bine o duc. Numa' in caviar și șampanie de trandafiri o țin.

      Hai sa fugim totuși un pic serioși și să lăsăm retorica pseudo-naționalistă deoparte și să recunoaștem că fără UE eram vai de capul nostru. 

      Iar referitor la Ungaria, GDP PPP all României era la 55-60% din cel al Ungariei în 2002. Acuma suntem la 90-95%. Așa că numerele vorbesc clar 

      DA , Ben !! Aceștia suntem precum ne-ai descris. Si vom fi așa tot secolul al XXI-lea . Sinceritatea ta este de-a dreptul debordantă . Si eu te citesc frecvent. Valoare adaugată multă in articolele tale . Vreau să zic în ideile tale !

    Tara asta este atât de varza ca nici eurosceptici nu suntem în stare sa avem. Bine scris și poate vei trezi analfabeții din somn

    Desteapta_te romane

    Sa nu mori prost 

    1. Tu sa stii ca ai spus o vorba mare care m-a pus pe ganduri si ar trebui sa il puna pe ganduri si pe autor.

      Daca ar exista fibra de euroscepticism materializata intr-o reactie oficiala, publica, atunci acea reactie nu ar veni decat de la niste politicieni verticali si integri, siguri pe materie. Nu de la unii cu schelete in dulapuri.

      Deci dl Madani se teme degeaba de euroscepticism. Cand va veni, el va fi reprezentat de oameni integri. 

      PS... dl Madadi

    Singura legatura culturala cu Turcia este reprezentata de coruptie si manele, iar istoric, dincolo de influenta imperiului, cu ei nu mai avem nici in clin si nici in maneca de 150 de ani.

    Singura legatura culturala cu Ucraina este ortodoxia, pe care o interpretam diferit (datorita apartenentei la structuri de conducere diferite, ei fiind sub pulpana Moscovei), iar istoric n-avem nici o legatura in afara de perioada comunista (care ne-a nivelat pe toti sub senila tancului rusesc), si faptul ca, tot prin voia aceleiasi vitriolante puteri samavolnice, ne-au fost luate si dat si-mpartite doua provincii dupa cum a vrut stapanul din Piata Rosie. 

    Singura legatura culturala cu Serbia este ortodoxia iar istoric este aceasi perioada de comunism, cu uriasa diferenta ca la ei efectul distructiv al regimului secerii si-al ciocanului a fost mult mai redus.

    Inainte sa scrii, nene, mai pune mana pe carte. 

    1. Îți mulțumesc pentru răspuns! Dar "nene", după tine atunci România nu are legături "istorice și culturale" cu nimeni? Păi tocmai cele enumerate de tine sunt legături istorice și culturale foarte puternice. Marea majoritate a mâncărurilor românești, sarmale, mititei, ardei umpluți, pilaf etc sunt de origine turcă, și știu lucrurile astea că vorba ta, am pus mâna și "pe carte" dar și pentru că eu însumi fiind din Iran am legături culturale puternice cu turcii.

      Iar legăturile culturale cu Ucraina, Serbia, dar și Bulgaria, cu România sunt puternice și vechi tocmai datorită religie ortodoxe. Până de curând (până la Cuza) majoritatea pământurilor românești erau deținute de biserici/mănăstiri, și oamenii de rând munceau acele pământuri. Deci biserica, în mare măsură, a format poporul român. 

      Domnule Madadi, o singura observatzie: influentza dominanta ramasa asupra stilului de conducere din Ro nu este neaparat al unui stat, ci a unui mod de guvernare de tip neo-fanariot, dublat de centralismul dambovitzean copiat prost dupa Frantza.

      Da, n-am inteles ce vrei sa spui.

      Biblia gotica, scrisa in Dobrogea secolului al patrulea contine circa 400 de cuvinte romanesti, care au participat la formarea limbii germane (cultura de prin partile astea era mai avansata). 

      Balada Mesterul Manole are sute de variante pe teritoriul rusesc, ucrainean si balcanic, dar cele mai complexe s-au cristalizat aici, in Romania. 

      Pe de alta parte, sursele baladei sint iudeo-crestine, (din "Testamentul lui Solomon"- text crestin din sec. al IV-lea, procesat dupa unul iudeu, vechi de vreo 6-7 secole la acea data, daca nu ma insel) si cretane-grecesti (zborul lui Dedal si Icar). 

      Ai idee ce legatura este intre "Miorita", ritualurile razboinice beduine si "El Zorab" al lui George Cosbuc?  

      Cum iti explici cei trei africani reprezentati in stemele din heraldica Tarii Romanesti? 

      Cum iti explici cuvintele romanesti din muzica traditionala evreiasca? 

      Cum iti explici celebrarea traditionala a Romaniei in sarbatoarea cimpeneasca anuala din Elvetia, a carei traditie tinuta in Lausanne s-a stins abia de vreun deceniu. 

      Cum iti explici egiptenii blonzi de acum 50 de ani, contactati in timpul lucrarilor de la Assuan, provenind dintr-un trib izolat care fusese crestin si vorbea o limba romana arhaica? 

      Ma opresc aici, am vrut sa-ti spun chestii de care sint sigur ca habar n-ai. 

      Dar, se pare ca nu ai habar nici de chestii de care multi altii au habar, dar vrei sa le dai tu lectii. 

      Inainte sa scrii, nene, mai pune mana pe carte. 

      P.S. 

      La Batumi, cu 40 de ani in urma, m-am tirguit in piata de legume cu o precupeata, in romaneste. Problema ei era cum de stiu moldoveneste. Am luat doi pepeni verzi, o bunatate. Mai ieftin.

      In Grecia, la granita cu Bulgaria, intr-un orasel, am vorbit vlaha cu vinzatorul dintr-un magazin micut de basmale; mi-a spus ca vorbeste vlaha in familie. Nu intelegea neologismele. 

      Asta cu 'mâncărurile românești, sarmale, mititei, ardei umpluți, pilaf etc sunt de origine turcă' trebuie demonstrata cu argumente solide. Pe aici este moda ca sa se spuna ca totul vine de la straini. In DEX-ul de acum cativa ani, nu existau cuvinte de origine romaneasca. Marii specialisti ne spun/spuneau ca toate cuvintele vin de la altii. Exemplu: dacii cresteau oi dar nu stiau sa le numeasca oi si au invatat de la romani. Dar nu aveau nume nici pentru cel care creste oile, nu le-a placut sa ia cuvant de la romani si au asteptat pana au venit ungurii ca sa ia cuvantul cioban de la ei. Probabil ca in mintea specialistilor, existau scoli acum 1800-1000 de ani si toti romanii invatau cuvinte de la altii astfel incat sa se inteleaga toti din toate provinciile. La fel cu mancarea. Nu prea exista feluri de mancare romaneasca. Probabil ca romanii nu stiau sa manance deloc, tineau post si au tot asteptat sa vina altii ca sa-i invete sa gateasca.

      Nu te mai lamenta atâta și pune "mâna pe carte", dar dacă nu ești de acord cu cartea, asta e opțiunea ta.

      Am intervenit să spun că te înșeli că "cioban" e cuvânt unguresc. E de origine persană. Cioban provine de la cuvântul vechi persan "shab-ban" sau "shaban" care înseamnă "cel care păzește noaptea". Shab în persană înseamnă noapte. Cu timpul cuvântul shaban a suferit modificări intrând în contact cu triburile nomade din Asia Centrală care vorbeau limibi turcofone și a devenit cioban. Iar otomanii turci au adus cuvântul cioban în Valahia. Cu plăcere :P 

      c?obán m. (turc. ?oban, d. pers. ?uban, šüban, d. šub, berbece, și ban, conductor; ngr. tsobánis, alb. bg. sîrb. rut. ?obán, pol. czoban. D. rom. vine ung. csobán).

      Cam asa scrie. Unii zic ca vine din turca, altii din persana, altii din ungureasca. Adica cum le convine, stiintific. Pe la 1400 cei din Maramures nu prea invatau la scoala de persani si turci. Trebuie remarcat ca romanii din trecut erau deschisi, luau cuvinte de la toti, democratic. Articolul este insa despre altceva. Daca nu bagai cu haleala nu comentam. Legat de articol, remarcam ca cei din UE sunt mult mai performanti la smecherii si furat in comparatie cu turcii si rusii.  

      Atunci de ce in greaca se spune tot cioban? Si ei au fost sub unguri? Eu cred ca romanii au practicat crescutul oilor cu mult inaintea hunilor/ungurilor si acestia au preluat cuvantul de la romani

      Nu, domnule Madadi, cioban nu vine din persana ci din vechile limbi indoeuropene, din care persana este doar una.

      Ma rog, va inteleg, totusi. 

      Nene Madadi, exista conexiuni culturale intre toate natiile care populeaza, istoric, aceasi zona extinsa.

      Insa intre Romania si Ucraina, Serbia si Turcia nu exista legaturi culturale, in conditiile in care vorbim limbi complet diferite, avem origini diferite, ne-am dezvoltat ca natiuni in conditii istorice si geografice diferite, am fost invatati lucruri diferite la scoala. 

      Bunaoara, in manualele de istorie ale turcilor sta scris, negru pe alb, ca "Imperiul Otoman a exportat cultura si civilizatie", in timp ce in cele romanesti sta scris, la fel de negru pe la fel de alb, ca ne-au macelarit de fiecare data cand nu ne-am supus lor. Eu zic ca este un argument suficient de solid pentru a intelege, daca vrei, ca nu exista nici o posibilitate de "legatura culturala" intre unii si altii, cata vreme obiectivul a fost supravietuirea noastra, pe de o parte, si exercitarea puterii cu salbaticie, pe de alta parte. 

      Da, au exista puncte de contact si au fost intense pe alocuri, intre romani si turci, insa nu s-a produs niciodata un transfer cultural pe care noi sa-l fi acceptat, exceptand, ma rog, coruptia care ne-a cuprins si pe noi. 

      Si vezi, nene Madadi, ca "majoritatea mancarurilor romanesti" nu se rezuma la ce-ai scris tu, asa ca mai iesi din Muntenia si Bucuresti si du-te imbuca ceva prin vestul si nordul tarii, punand "mana pe carte" si altfel decat pana acum. 

      Si NU, un NU foarte hotarat, nu biserica "in mare masura, a format poporul roman": pune mana pe carte si-ai sa afli, cu stupoare, ca "formarea" de catre biserica a inclus amenintari, batai si jafuri in numele taxelor impuse de biserica populatiei. 

      Ma rog, daca turcii "au exportat cultura si civilizatie" punandu-ne sabia-n gat ... atunci si biserica, prin samavolnicii tipic orientale, "a format poporul roman".

      Vai de soarta celor superficiali! 

      Si eu cred ca ungurii au luat de la români dar asta este parerea mea. Am reprodus ce au scris specialistii. Repet ca subiectul artucolului este altul si am comentat doar la gluma cu mancarurile 'importate' de la turci.

      Oare îmbucă este un cuvânt icluziv?

      Cred că ai fost 'educată' cu povesti de groază daca afirmi că biserica a amenintat, bătut si jefuit. Sau poate esti useristă/bolsevică si ai boala pe biserică. Samavolniciile sunt tipic occidentale mai dragă. 

      Amice, vad ca nu te lasi!

      De fanarioti ai auzit? 

      Da, ei erau greci, dar de cultura turca. 

      Cuvintul "ticalos", vine de la interjectia "tiii!" si cuvintul grecesc "calos", care inseamna "bun". 

      Asa se gratulau la plecare mosierii fanarioti (greci) in fata iobagilor romani, dupa ce se vizitau unul pe altul si stateau la taifas cu serbeturi, dulceturi, rahat, sarailii si apa de fintina. 

      In limba romana intelesul lui "ticalos" s-a con vertit conform cu felul in care fanariotii erau perceputi aici. 

      Dar, influenta fanariota (deci, si turca) in cultura romaneasca este indiscutabila. 

      Vorba ta, cu coruptia: pentru mita (cuvint de origine ruseasca, ca si spaga), avem bacsis si rufset din turca si doar spert din germana, in schimb, nici un cuvint romanesc nemetaforic cu acest inteles - pricepi despre ce transfer cultural vorbim?

      Vai de soarta celor superficiali!  

      ai multa vrajeala in explicatii ca sa-ti iasa stamba la cot , dar ben are dreptate sa spuna ca ardeii umpluti sau sarmalele sint turcesti sau iraniene , pentru ca au orez care nu crestea pe dealurile noastre . dar cam ai boala contrazicerii .

      Cu Ucraina lucrurile ortodoxiei nu sunt tocmai cele care le relatezi . Ai auzit de marele lor MITROPOLIT MOVILĂ ?! - aceasta familie boiereasca (sec. XVI ) din care facea parte chiar domnitorul moldovean de atunci VASILE LUPU ? Si ,ca sa nu mai lungesc vorba și explicațiile informative , pot sa-ți spun ca sunt si mai vechi ! Chiar de pe vremea lui ALEXANDRU CEL BUN si RESPOPOLITA POLONEZA :

      Esti destept rău de tot, ardeii si sarmalele doar in mintea ta au doar orez. La oamenii normali, sarmalele mai contin carne de porc si eventual bucăți de șorici afumat sau chiar un ciolan de porc afumat, frunze de cimbru, mărar. În unele sate din Munții Apuseni, țăranii pun printre sarmale, bucăți de călbaj (un fel da caltaboș făcut cu bucăți de carne amestecate în umplutura tradițională și bine afumat). Este stiut de ăstia destepti ca tine că persanii si mai ales turcii se dau in vânt dupa carnea de porc.

      "Uniunea Europeană încă oferă României posibilitatea să-şi camufleze corupţia internă într-o haină europeană" Cred ca ati definit intr-o fraza cam ce se intampla cu Romania de 14 ani. Va urmaresc si pe facebook si n-am vazut la romanasii nostrii analize mai lucide sau ascutite ca ale dumneavoastra.O observatie "etimologica". Problema originii cuvintelor in EurAsia este foarte complicata de radacina comuna indo-europeana a multor cuvinte. Sunt total de acord cu influentele culturale balcanice(bizantine) si slave (genetice) cu observatia ca in Transilvania influentele Occidentale (maghiare si germane) sunt majoritare. Mult Succes!

    Foarte fain articolul domnule Madadi! Ati ilustrat foarte bine beneficiile UE. As mai aduga urmatoarele:

    - Armonizarea normelor si standardelor industrian (EN ISO) 

    - Armonizarea legislatieie tarilor membre (cam inceata, dar merge) 

    - Moneda Euro, care impreuna cu granitele deschise a inlesnit cooperarea economica (cu mentiunea ca sunt si state care au avut de pierdut de pe urma adoptarii monedei unice) 

    - Acces la fonduri europene 

    - Acces la programe de educatie si cercetare (Erasmus+, Horizon 2020, Horizon Europe etc.) 

    - Protectia minoritatilor etnice, religioase, LGBT etc. 

    - Crearea unui pol economic si politic, care teoretic ar putea negocia de la egal la egal cu marile puteri ale lumii, in timp ce fiecare tara in parte ar fii destul de neinsemnata. 

    - UE asigura intr-o oarecare masura pace intre membrii. 

    -... lista e lunga  

     

    1. E de observat ca un persan si un evreu sunt mai buni cunoscatori ai istoriei si realitatilor romanesti decat multi romani cu pretentii in domeniu.

      Tot ei s-au batut si se bat cu mult mai multa indarjire si consecventa pentru apararea drepturilor investitorilor pe piata de capital romaneasca. Bravo lor! 

      Ar trebui sa luam aminte si sa actionam in consecinta. Fara vaicareli, victimizari si atacuri nefondate.

      Mana pe carte si implicare civica responsabila in treburile cetatii ar trebui sa fie obiective curente. 

      Treaba cu evreu sau persan e nerelevanta cat timp vorbim de cetateni romani.

      Treaba cu "un persan si un evreu" este inceputul vreunei piese de teatru, de genul "Tache, Ianche si Cadir".

      La mine in buletin scrie roman si sint a treia generatie de bucuresteni, in familia mea.

      Sa fii roman nu inseamna sa-ti lasi opincile la bariera. 

    Coruptia Romaniei este tolerata de UE.

    Romanii au platiti si platesc ca o politicienii corupti sa fie tolerati de UE.  

    Stabilitatea şi prosperitatea relativa a Romaniei se datoreaza norocului geografic şi politic de a fi în relaţii foarte bune cu nişte ţări bogate şi puternice din vest? 

    Ce inseamna noroc geografic, pozitia pe harta, tipul de relief, faptul ca exista campii, paduri si rauri, diversele bogatii naturale?

    Ce inseamna relatii foarte bune cu tari puternice din vest? 

    Coruptie = UE = SUA asta se traduce din articol, iar politicienii sunt niste papusari impusi de aceste structuri (ceea ce este adevarat). Imi aduc aminte ce propangada a fost, Ceausescu a vandut sasii din Romania la germani. Acum toata lumea este fericita, noi ne dam toti tineri si oameni capabili la cei din vest, inclusiv Germania, pe gratis. Ei au venit si ne-au luat toate resursele pe gratis, in schimb ne tin saraci mai rau ca pe vremea lui Ceausescu. Ala a stat 25 de ani, astea 31 de ani si continuam in saracie, preturi mai mari ca in vest, calitate proasta, salarii mici. Poate sa stie cineva cum arata Romania in 31 de ani, daca nu o lasam pe mana hotilor si mafiotilor ajutati de SUA si UE? Nimeni, doar propangada UE si SUA, ca ce bine este acum cu coruptii si mafiotii care ne fura de 31 de ani. Cu averi facute pe furt ca le-am dat resursele la alte tari, iar noi murim in case de frig sau ca am ajuns o tara de asistati sociali la facturile de gaz si energie electrica. Oau mareata UE ne-a dus in postura sa numai avem banii sa platim gazul si curentul. Extraordinar ce bine traim. Pentru ca a pus pe butuci termocentralele pe carbune fostul si actualul ministru al enrgiei a fost ajutat sa continue in functie de catre UE si SUA, iar acum ne vaitam ca nu mai suntem independenti energetici.

    UE in forma actuala este intr-o profunda criza:economica, sociala si politica.Cit credeti ca o sa mai dureze zona euro o sa faca implozie?Este o problema de cind nu de daca.Fomdul asta din care ni s-a aruncat si noua o particica cu enorme conditionalitati s-a facut pentru Italia care altfel trebuia sa iasa din zona euro.Acum ECB-ul monetizeaza 100% din datoria nou emisa de catre italieni,Germania o sa inchida pina la anul in decembrie toate reactoarele nucleare asa ca un blackout in Europa devine extrem de posibil.Situatia actuala se datoreaza deciziilor demente ale factorilor politici de la Bruxelles si din multe tari europene.

    Se poate ca in viitor Romania sa nu aiba alta varianta decit sa devina eurosceptica chiar daca nu ne permitem.....In forma ctuala si pe trendul pe care s-a inscris Europa nu are viitor 

    Ben......... crezi?

    Surprinzător pentru un investitor inteligent precum d-l Ben Madadi să nu înțeleagă una din cele mai importante reguli în investiții: "past performance is no guarantee of future returns". Asta poate fi echivalat și în politică: faptul că UE ne-a adus până acum câteva avantaje (mai puține decât cele trâmbițate) nu implică faptul că ne va ajuta și de acum înainte. De fapt, odată cu inepția Green New Deal, împinsă de UE, am ajuns sau suntem foarte aproape de "tipping point", de punctul de inflexiune încât apartentenența în genunchi la UE nu mai devine fiabilă nici măcar economic.

    Pur și simpul Green Deal cu explozia prețurilor la energie, economia planificată, taxele uriașe vor omorî nu doar rămășițele industriale românești însă și populația. UE nu doar că nu are soluții dar nici nu încearcă să le găsească sau să remedieze mare lucru. 

    Pur și simplu, țările din UE, dacă vor continua politica ascultării în genunchi a comenzilor venite din politburo-ul de la Bruxelles, vor ajunge în 10-20 de ani un fel de muzeu al satului, frumos de vizitat, dar putred, dărăpănat și irelevant la nivel mondial. 

    Țările UE erau incapabile să concureze (datorită birocrației și taxelor uriașe) acum 2-3 ani la nivel mondial când energia era ieftină față de prețul de acum și foarte ieftină față ce ceea ce va fi peste 2-3 ani!

    Dacă pe noi ne-ar duce capul, am încerca să salvăm ceea ce mai putem printre altele încurajând relații bilaterale și economice cu Asia - locul de unde va răsări soarele în secolul 21. 

    1. Drum bun catre Beijing, de acolo o sa poti admira mereu apusul si sa te gandesti cu drag la ce drepturi ai avut aici!

      Dupa ce stapanii tai vor termina de fura de aici si de prin alte tari din est, ne vor vinde. Ei se vor orienta spre alte victime. Dupa ce ne vor vinde, iti vei sterge urmele si vei slugari la noii stapani, probabil cei din Beijing.

    Viktor Orban nu e eurosceptic, e pur si simplu in opozitie, cum multe alte partide din UE. Sa zic asa: nu e maistream. Opozitia din UE e sub un atac penibil - similar cum erau atacata opozitia in comunism, practic partidele care guverneaza UE declara opozitia dictatoriala si anti-democratic si ii santajeaza cu retinerea fondurilor si alte masuri abuzive. Democratia e o lozinca goala in gura neo-liberalilor. Hotul strica hot in UE.

    1. De pe site-ul.WEF:

      Viktor Orban 

      Prime Minister of Hungary, Office of the Prime Minister of Hungary 

      1987, graduate, Faculty of Law, Co-founder, István Bibó College of Law and Social Sciences, Lóránd Eötvös Univ., Hungary; 1989, studies, History of Philosophy of English Liberal Politics, Pembroke College, Oxford. 1989-91, with Managers School, Ministry of Agriculture and Food Industry; 1988-89, Co-founder and Spokesman, first Hungarian political opposition group, Federation of Young Democrats (FIDESZ); 1989, spoke at the reburial of the heroes of the 1956 uprising, demanding publicly for the first time, the withdrawal of Soviet troops fr om Hungary; 1989, Leader, FIDESZ parliamentary group at political subcommittee of the Opposition Round Table Discussions; 1990, elected Member of Parliament, first free parliamentary elections, Hungary; 1992, elected Vice-President, Liberal International; 1993, First President, FIDESZ; 1994, elected Member of Parliament; 1994, Chairman, Committee on European Integration Affairs, Hungarian Parliament; 1996 Founder and Chairman, Committee for Political Cooperation of the New Atlantic Initiative; 1995 and 1997, President, FIDESZ, Hungarian Civic Party; 1998-2002, and since 2010, Prime Minister of Hungary. 

    "Dar Uniunea Europeană a adus şi foarte multe beneficii cetăţenilor săi, mai ales prin eliminarea graniţelor între ţările membre, eliminarea taxelor vamale şi liberalizarea muncii în interiorul blocului comunitar. Aceste lucruri sunt, de fapt, idealuri înalte care dovedesc un nivel extraordinar al cooperării şi toleranţei între nişte ţări care acum nici opt decenii se luptau amarnic din cauza rivalităţii şi a urii dintre ele."

    ASta e partea pe care toti o vrem.Problema e cu parlament european,comisie europeana, consiliu european,fonduri europene si binenteles reglementarile europene.Astea sunt de fapt problemele pe care le urasc euroscepticii.Problema e ca UE nu a ramas la stadiul de organizatie economica ci s-a trasnformat intr-un monstru birocratic .

    Liderul românist a primit o vacanta la Rahova drept multumire.

    corecta analiza , chiar daca o stim cu totii , si anume ca ungaria este condusa de unguri si Romania de cine vrea si cine nu vrea , de soros ,de mafia de la bruxeles , etc

    Sa cumperi atât timp cât e lege de 10 Ani ca sifurile se pot cumpara intre ele arata la cine a cascat Ben urechea cand a dat foc la bani.

    Sigur, el acum face si pe jurnalistul, ne învață si Alibaba dar rămâne cu banii dati si in casatorie cu Make 

    Impresionant articol. Pacat ca o buna parte dintre cititori au intrat in dispute lingvistice . Se pare ca istoria se repeta. Nu am avut parte de o revolutie burgheza autentica si am dus cu noi feudalismul, saracia si Fanarul pana in sec. XX In anii 30 societatea era intr-o criza economica si politica fiind dominata de coruptie, nepotism si saracie. Am intrat in epoca regimurilor autoritare care au continuat pana in 1990. Atitudinea fata de straini a fost caracterizata fie prin servilism fie prin agresivitate functie de conditii si moment.

    Sistemul socialist a fost impus de intrarea in sfera de dominatie sovietica. Datorita unor resurse naturale valoroase si muncii slab remunerate a populatiei s-a reusit o crestere economica si a nivelului general al tarii dar sub nivelul altor state est europene. A urmat ghinionul epocii Ceausescu care a condus la o structura economica total nesustenabila dupa 1990. Sa nu uitam ca am fost si o parte a Europei invinsa in razboiul rece si puterile care ne-au preluat au avut si interese economice. Din pacate pe plan intern cleptodemocratia a reusit sa anihileze democratia si statul de drept. Traim in prezent pe datorie dupa ce am rontait acumularile perioadei precedente. Suntem contemporani cu o perioada de turbulente in Europa care ne complica si mai mult situatia. Nu cred ca sloganul " prin noi insasi " ne mai poate ajuta. 

    1. Sistemul socialist adus la noi a fost rezultatul unei imparteli facute de niste smecheri.

      'Ghinionul' epocii Ceausescu a insemnat si unele lucruri bune. Nu le mai amintesc pentru ca sar trogloditii cu acuze ca cine nu injura politica de pana in 1990 este nostalgic sau alte aberatii de genul asta. 

      Nu sistemul lui Ceausescu a condus la o structura nesustenabila ci noile intelegeri facute de smecheri.

      Misto chestia cu 'interese economice' la hotii din vest. La hotii locali nu merge sa zicem 'interese economice' ci coruptie si nepotism. Daca zici ca nu crezi ca noi ne putem ajuta pe noi inseamna ca tu crezi ca mai bine este sa fie numiti in toate functiile straini, nu doar in cateva ca acum, sa-i lasam pe altii sa se ocupe de afaceri pentru ca au demonstrat ca stiu sa tireze profiturile, sa ne schimbam numele si doar sa muncim si sa platim taxe.  

    Cand cu AGA de la SIF4, chiar am crezut, si in continuare cred, ca vi s-a facut o mare nedreptate de catre prostalaul acela de Dragoi prin faptul ca apartenenta la o etnie a fost considerata suficienta pentru a va acuza de necinste. Cred ca nimeni nu trebuie sa fie apreciat sau judecat prin prisma etniei sale. Dar, in acest articol, aveti acelasi gen de abordare ca si Dragoi, cu afirmatii de genul romanii sunt nu stiu cum, iar ungurii sunt altfel, eventual mai buni. Asta este o mare prostie, pentru ca nu toti romanii sunt corupti asa cum nu toti ungurii sunt integri, asa cum nu toti iranienii sunt fanatici islamisti. Iar pentru afirmatia ca Romania isi datoreaza situatia rezonabila in care se afla pozitiei sale geografice, ar trebui sa va dati doua palme, si sa fiti bucuros pentru asta, fiindca in Iran, pentru o sustinere defaimatoare de genul acesta probabil ca nu ati mai fi avut palme deloc.

    1. S-au înmulțit comentariile...

      Era AGEA SIF1, nu SIF4.  

      Înțeleg că articolul deranjează pentru că un etnic iranian scrie ceva despre... România cărei cetățean este? Și să înțeleg că eu n-ar trebui să scriu ceva critic despre realitatea României fiind de o altă etnie decât cea română?

      Articolul n-are niciun fel de conotație etnică. Este despre România, cu toți cetățenii în ea. Să scrii ceva din care să reiasă că o țară este la un anumit nivel de dezvoltare n-are nicio legătură despre calitatea intrinsecă a populației acelei țări. Poate fi, mai mult, rezultatul întâmplărilor istorice. Eu, în principiu, văd oamenii, indiferent de origini, cam la fel. Diferențele între popoare, în principiu, provin de la noroc/ghinion. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb