ROMÂNIA, PARTENER LA "SOUTH STREAM", SAU SPERIETOAREA RUŞILOR PENTRU SÂRBI ŞI BULGARI? Rusu, ruşii şi gazele

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 octombrie 2008

Rusu, ruşii şi gazele

Gigantul energetic "Gazprom" este tot mai interesat de includerea ţării noastre în proiectul gazoductului "South Stream", după ce întâmpină dificultăţi de natură politică şi comercială în statele vecine, Bulgaria şi Serbia. O delegaţie a "Gazprom", lider mondial în producţia de gaze naturale, a analizat, ieri, la Bucureşti, cu reprezentanţii companiilor "Transgaz" şi "Romgaz", pers­pectivele unei colaborări privind dezvoltarea capacităţii de depozitare şi de tranzit a gazelor pe teritoriul ţării noastre şi variantele de traseu pentru gazoductul "South Stream".

Vizita la Bucureşti a delegaţiei ruse, condusă de directorul de dezvoltare strategică a "Gazprom", Vlada Rusakova, vine la numai nouă zile de când şefii "Transgaz", Ioan Rusu, şi "Romgaz", Francisc Toth, au luat calea Moscovei pentru a se întâlni cu directorul executiv al companiei ruse, Alexei Miller. Ei au dis­cutat despre posibilitatea construirii unui gazoduct prin ţara noastră, în cadrul South Stream - proiect pentru care Rusia caută parteneri în Balcani.

La finalul discuţiilor de ieri, care au avut loc "cu uşile închise", directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, a declarat: "Vizita delagaţiei ruse a avut loc în contextul extinderii discuţiilor noastre de la Mos­cova, cu reprezentanţii Gazprom. În principal, s-au analizat perspectivele Gazprom de colaborare şi dezvoltare în domeniul înmagazinării subterane de gaze în România, precum şi alternative de dezvoltare a capacităţilor de tranzit. Este vorba atât despre conexiunile existente, cât şi despre constituirea unei noi capacităţi de tranzit, luând în considerare sis­temul de conducte "South Stream", pe care Gazprom îl are în analiză".

Conform directorului general al Transgaz, în prezent, "Gazprom" analizează diferite variante de traseu pentru gazoduct, planul incluzând şi un studiu de fezabilitate. Ioan Rusu a mai precizat că o nouă rundă de negocieri va avea loc în luna decembrie, fără a specifica, însă, şi locaţia evenimentului.

Duma de stat nu vrea "South Stream" prin România, iar Comisia Europeană nu sprijină proiectul

Apropierea României de Rusia în cadrul proiectului "South Stream" nu a adus obiecţii din partea Bruxelles-ului, susţinător, ca şi noi de altfel, al proiectului european Nabucco.

"Comisia Europeană nu consideră South Stream o prioritate, dar nici nu se opune acestui proiect. Dar dacă o ţară doreşte să participe la construirea acestei conducte, este liberă să o facă, însă fără sprijinul financiar sau de altă natură al Comisiei", a afirmat Ferran Tarradellas, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru energie Andris Piebalgs, citat de NewsIn.

Exceptând vecinii noştrii sârbi şi bulgari, posibila apropriere a ţării noastre de Rusia nu este privită cu ochi buni la Kremlin. Preşedintele comisiei de afaceri externe din Duma de Stat, Konstantin Kosacev, a afirmat că "Gazprom" trebuie să respecte acordul deja semnat cu Bulgaria şi să nu redirecţioneze "South Stream" pe teritoriul ţării noastre. "Rusia trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile contractului semnat cu Bulgaria, nu văd niciun motiv pentru redirecţionarea conductei prin România", a spus domnia sa.

România - doar sperietoare ruşilor pentru sârbi şi bulgari?

Gazprom întâmpină problemele la sud de Dunăre, generate de faptul că Bulgaria doreşte să fie proprietarul porţiunii de conductă, în vreme ce şi Rusia intenţionează să îşi păstreze acest statut. În plus, rocada româno-bulgară în privinţa "South Stream" ar duce la o scurtare cu 100 km a gazoductului, fapt agreat de ruşi.

Nici în Serbia situaţia nu este tocmai roz pentru gigantul rus. Deşi parlamentul Serbiei a ratificat, în septembrie, cu o largă majoritate, un important acord energetic cu Rusia, care se referă îndeosebi la preluarea controlului de către "Gazprom" a principalei companii petroliere sârbe NIS, Belgradul s-a "sucit" ulterior.

Conform ministrul sârb al Economiei, Mladjan Dinkic, Belgradul este decis să revizuiască prevederile acordului de privatizare, cu toate că "Gazprom" propusese preluarea controlului NIS, în proporţie de 51%, contra sumei de 400 milioane de euro şi investirea a 500 milioane de euro în companie. Atitudinea Rusiei în statele vecine arată clar că vrea să-şi recâştige sferele de influenţă politică şi economică în Balcani.

Ca să aibă şanse reale de a deveni partener la "South Stream" şi nu doar o sperietoare în acest sens pentru Bulgaria şi Serbia, ţara noastră ar trebui să-şi schimbe atitudinea faţă de est, după cum reiese din semnalele date de Moscova. Şi are şi timp să o facă, până în decembrie, când vor avea loc noi runde de negocieri.

Dacă nu, cel puţin "Transgaz" rămâne cu o apreciere a cotaţiilor titlurilor pe Bursă, de la anunţul vizitei delegaţiei ruseşti. Precizăm că, în şedinţa bursieră de ieri, cotaţia titlurilor "Transgaz" (simbol TGN la Bursa de Valori Bucureşti) s-a apreciat cu 6,61% până la 114,5 lei/acţiune, pe fondul unui rulaj de 230.562,8 lei. În timpul zilei, preţul unei acţiuni a fluctuat între 111,3 lei şi 118 lei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ar trebui sa mai va informati cind faceti afirmatii--tgn a crescut pe conjunctura ieri nu ar leg cu rusii .

    1. Aceste colaborari considerate ca un inpact deosebit pentru tara noastra nu se discuta ,sau mai bine zis nu se pornesc dela nivelul a doi dir.generali...care se pregatesc sa predea stafeta imediat dupa alegeri......S-ar putea pana la urma sa fim asa cum se prcizeaza mai sus "Sperietoarea rusilor pentru sarbi si bulgari" Dar chiar daca ar fi asa nu se lasa o astfel de initiativa sau zvon sa-l numim ....la indemana oricui....Cat priveste remarca d-lui CC ,asa este .,n-a crescut pretul la tgn ca vezi ce mare zvon...

    gazele sunt folosite acum ,ca presiune politica asupra Ucrainei ,a statelor din UE si daca nu vom trage invataminte nici de data aceasta,vom ramine in continuare la mina rusilor,vom fi badjocriti incontinuare de cei care au tinut in comunism multe state si o stim prea bine cum am trait in comunism....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb