România, pe locul patru în UE după ritmul de creştere al producţiei industriale

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 14 august 2008

România, pe locul patru în UE după ritmul de creştere al producţiei industriale

România s-a clasat pe poziţia a patra în Uniunea Europea-nă (UE), în iunie 2008, având un ritm anual de creştere a producţiei industriale de 5,9%, pe primele poziţii fiind Polonia, cu 7,3%, Slovacia, cu 6,3% şi Irlanda, cu 6,1%, potrivit datelor publicate, ieri, de Eurostat.

Datele prezentate de biroul european de statistică, pentru 21 din cele 27 de state membre, arată că, în intervalul iunie 2007 - iunie 2008, producţia industrială a scăzut cu 0,3% în Uniunea Europeană şi cu 0,5% în zona euro. Cele mai mari scăderi în perioada iunie 2007 - iunie 2008 au fost înregistrate în Spania, de 9%, Letonia, de 5,2% şi Estonia, de 4,7%.

Pe categorii, cel mai mult a scăzut producţia bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 3,7% în UE şi cu 5,3% în zona euro, urmată de cea a bunurilor intermediare, cu 0,9%, respectiv 1,1%. Producţia energetică s-a redus cu 0,3% la nivelul UE şi cu 0,8% în zona euro, iar sectorul bunurilor de uz curent s-a diminuat cu 0,7% în statele membre ale UE şi cu 0,6% în zona euro.

Singura categorie a producţiei industriale care s-a apreciat în intervalul menţionat a fost cea a bunurilor de capital, creşterea fiind de 1,4% în ambele zone.

Pe ansamblul Uniunii Europene, între iunie 2007 şi iunie 2008, producţia industrială a crescut în 12 state membre şi a scăzut în nouă.

În iunie, România a înregis-trat o comprimare a producţiei industriale cu 0,2% faţă de mai 2008, numărându-se printre cele zece state comunitare care au raportat reduceri ale acestui indicator. Cele mai mari scăderi ale producţiei industriale au avut loc în Irlanda, de 5,3%, Danemarca, de 3,7% şi Bulgaria, de 2,4%.

În UE, producţia industrială din iunie a crescut cu 0,1% faţă de luna anterioară, în timp ce în zona euro nu s-au înregistrat schimbări. Creşteri lunare importante ale producţiei industriale au fost marcate în Portugalia, de 3%, Olanda, de 2,9% şi Polonia, de 2,8%.

Ritmul lunar de creştere a producţiei de energie a fost, în iunie, de 0,6% în UE şi de 1% în zona euro. Producţia din industria bunurilor de uz curent a sporit cu 0,7% în UE şi cu 0,9% în zona euro. Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 0,4% în statele membre şi cu 0,1% în zona euro, în timp ce sectorul bunurilor intermediare a rămas stabil în UE şi s-a micşorat cu 0,2% în zona euro. Producţia bunurilor de capital a înregistrat scăderi de 0,3%, respectiv de 0,4%.

Institutul Naţional de Statis-tică (INS) anunţase că, în luna iunie, producţia industrială din România a crescut cu 4% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, în timp ce, faţă de luna mai a acestui an, producţia industrială înregistrase, în iunie, o scădere de 1,5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb