România poate deveni un actor important la nivel european în domeniul tehnologiilor cuantice

A.F.
Miscellanea / 28 iunie

România poate deveni un actor important la nivel european în domeniul tehnologiilor cuantice

Companiile au început să se intereseze de specialişti în acest domeniu, iar UPT lansează un program de masterat denumit "Quantum Computing"

Specialiştii români din domeniul IT&C sunt foarte apreciaţi pe piaţa globală de servicii, iar acest lucru poate fi un avantaj pentru ţara noastră în noi direcţii de dezvoltare. Odată cu dezvoltarea tehnologiilor cu inteligenţă artificială, în paralel va fi nevoie de noi servicii şi specialişti înalt calificaţi. Un astfel de domeniu unde va fi nevoie în viitor de specialişti este "Quantum Computing", care înseamnă calculul efectuat pe un nou tip de computere, extrem de puternice, care folosesc legile fizicii cuantice pentru a face calcule complexe mult mai rapid decât calculatoarele tradiţionale, conform unui comunicat remis redacţiei.

"În Timişoara sunt două companii care s-au interesat de angajarea unor specialişti în acest domeniu. De altfel, tot aici sunt deja multinaţionale care fac quantum computing în ţara mamă, iar când Timişoara va dezvolta un ecosistem şi va pregăti specialişti, atât prin programe de master, cât şi prin studii de doctorat, acestea vor putea transfera anumite proiecte în România. Într-un studiu realizat de compania de consultanţă McKinsey, una dintre concluzii este că în prezent este un singur candidat calificat în quantum computing pentru trei poziţii deschise, ceea ce înseamnă un deficit enorm", a declarat Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

În acest an sunt două universităţi din România care organizează admitere la o astfel de specializare. Comparativ cu alte ţări, Ungaria şi Serbia nu au programe de quantum computing la programele de masterat, iar ţări precum Austria, Suedia, Spania sau Olanda au unul singur. În Europa, lideri sunt Germania, Marea Britanie şi Franţa, cu cinci, patru, respectiv trei astfel de programe masterale.

"Din fericire, România este destul de bine poziţionată în acest domeniu, universităţile au înţeles nevoile pieţei şi pe lângă programele de masterat, mai au şi grupuri de cercetare în tehnologiile viitorului. Companiile au nevoie de specialişti în tehnologii cuantice aplicate în calcul, în comunicaţii, în măsurători cu senzori avansaţi. Asta înseamnă oameni care să se priceapă atât la calculatoare, tehnologii informatice, comunicaţii, cât şi la fizică cuantică şi matematică. Prin urmare, un program de quantum computing poate atrage calculatorişti, matematicieni, fizicieni, electronişti, pentru a-i aduce la un numitor comun", a continuat Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

În Timişoara este prezent un startup cu capital străin, care pe plan global este în fruntea dezvoltării acestor tehnologii computaţionale şi intenţionează să producă un procesor cuantic. Partea hardware este dezvoltată în Irlanda şi Statele Unite ale Americii, iar partea de software va fi dezvoltată în Timişoara. În jurul acestor companii şi a mediului academic se poate dezvolta un ecosistem quantum care va atrage şi alţi actori importanţi.

"Înainte să formăm acest program de masterat, la Universitatea Politehnica Timişoara, prin UPT Quantum Hub, am organizat mai multe prelegeri în domeniul quantum computing, iar interesul a fost unul enorm din partea studenţilor. În noul program de masterat vor fi 20 de locuri bugetate, iar studenţii vor învăţa fundamentele mecanicii cuantice şi modul cum aceste proprietăţi cuantice ale particulelor pot fi exploatate pentru a rezolva eficient probleme complexe din calcul şi comunicaţii. Partea importantă este că firmele care caută specialişti în acest domeniu, nu caută neapărat forţă de muncă ieftină, ci personal înalt calificat, astfel că nivelul salarial al absolvenţilor poate fi cu mult peste media pieţei", a declarat Mihai Udrescu-Milosav, profesorul coordonator al programului de master din cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare.

Următoarea ediţie UPT Tech Talks va avea invitaţi din domeniul quantum computing

Ediţia din anul 2025 a UPT Teck Talks îl va avea ca invitat pe Michio Kaku, un fizician american şi scriitor, cunoscut pentru contribuţiile sale pentru a aduce ştiinţa în atenţia publicului larg. El consideră quantum computing ca fiind următoarea revoluţie tehnologică, care va schimba tot ce ştim despre domeniul calculatoarelor.

"Am declarat ca temă pentru UPT Tech Talks-ul de anul viitor domeniul de quatum computing şi aducem specialişti români şi străini de calibru la cea mai mare conferinţă despre tehnogie a unei universităţi româneşti. La Universitatea Politehnica Timişoara avem tradiţia primului calculator construit într-o universitate din România sau prima specializare de Calculatoare din ţară, ceea ce ne obligă să rămânem, prin programele de studiu dezvoltate, într-o zonă de pionierat pentru România sau Estul Europei", a încheiat Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb