România promite sprijin total pentru reformarea Republicii Moldova

G.B
Politică / 23 iulie 2021

România promite sprijin total pentru reformarea Republicii Moldova

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, o întrevedere cu Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, chiar în ziua în care Curtea Constituţională a ţării vecine a validat rezultatul alegerilor parlamentare, câştigate de partidul PAS, urmând să fie învestit un nou guvern de la care, a spus Aurescu, se aşteaptă îndeplinirea reformelor promise, care să repună Republica Moldova pe drumul European, potrivit Digi24.

Bogdan Aurescu a declarat, în conferinţa de presă comună susţinută cu Maia Sandu, că România a sprijinit şi va continua să sprijine şi mai eforturile de reformă, pe toate palierele, şi a anunţat că cele două părţi au agreat crearea unui grup informal bilateral de lucru pentru identificarea priorităţilor de cooperare în perioada următoare. Astfel se va urmări sprijinirea punerii în aplicare a reformelor de către noul executiv, implementarea accelerată a proiectelor bilaterale prioritare în curs şi identificarea de noi proiecte şi programe, inclusiv pe baza priorităţilor de guvernare şi a necesităţilor concrete pe termen scurt şi mediu.

O atenţie deosebită va fi acordată continuării în ritm accelerat a proiectelor strategice de interconectare, inclusiv a celor din sfera energiei şi transporturilor, precum şi derulării şi multiplicării de programe de asistenţă, ambele cu rezultate pozitive, în beneficiul direct al cetăţenilor Republicii Moldova, a arătat ministrul Afacerilor Externe român.

"Avem încredere în programul de reforme asumat de doamna Preşedinte Maia Sandu, încredere reafirmată şi cu ocazia vizitei pe care domnul Preşedinte Klaus Iohannis a făcut-o în decembrie anul trecut, la Chişinău.

Am fost mereu şi vom fi şi în viitor alături de domnia sa şi de Guvernul care îşi va începe în curând mandatul, în eforturile de avansare a acestor reforme, care sunt de natură să consolideze poziţia Republicii Moldova ca partener solid în relaţia cu Uniunea Europeană", a spus Bogdan Aurescu în cadrul conferinţei de presă.

Din nefericire, a spus acesta, "proiectele de pe agenda bilaterală guvernamentală au avansat prea puţin şi prea lent în ultima perioadă, din motive care nu au ţinut de România". "De aceea, contăm pe o cooperare reînnoită cu viitorul Guvern", a explicat el.

"Mă aflu aici pentru a transmite astăzi asigurările noastre, ale domnului Preşedinte Iohannis, ale Guvernului condus de domnul Florin Cîţu, că România este pregătită pentru o accelerare a realizării tuturor acestor proiecte şi o multiplicare a acestora. Sprijinul României pentru Republica Moldova se va consolida în toate domeniile de interes major pentru dezvoltarea şi modernizarea statului, pentru creşterea rezilienţei sale în faţa tuturor provocărilor cu care se confruntă. Este mesaj ferm de deschidere şi disponibilitate depline din partea noastră, care îmi doresc să ajungă la toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de limba maternă vorbită, de regiunea în care se află, dacă se află la sat sau la oraş, şi indiferent de vârstă.

Astăzi am discutat despre importanţa convenirii unui nou program de asistenţă nerambursabilă, care să îndeplinească funcţiile Acordului privind asistenţa nerambursabilă de 100 milioane euro, semnat în 2010 şi ieşit din vigoare, din păcate, în martie, în acest an.

Noi am depus eforturi susţinute pentru a prelungi valabilitatea acestui Acord, dar, din motive care nu au fost imputabile părţii române, s-a ajuns la ieşirea din vigoare a Acordului. Cu toate acestea, Acordul acesta a permis finanţarea de către România, peste un deceniu, a unor proiecte emblematice şi în beneficiul real al cetăţenilor: peste 1.000 de grădiniţe, instituţii şcolare, asigurarea de contribuţii la dezvoltarea gazoductului Iaşi-Chişinău.

De asemenea, vreau să vă anunţ că am decis, ca ministru de externe al României, acordarea unei noi contribuţii voluntare din partea României, în valoare de 300.000 euro, prin intermediul European Endowment for Democracy, în scopul implementării de proiecte pentru susţinerea societăţii civile şi a presei independente din Republica Moldova. Această asistenţă financiară este atribuită în conformitate cu pachetul de sprijin anunţat de către domnul Preşedinte Klaus Iohannis în decembrie anul trecut, la Chişinău, şi vine în continuarea contribuţiei voluntare similare, de 250.000 euro, pe care am acordat-o anul trecut, în luna noiembrie. Am plecat de la premisa, în acordarea acestei asistenţe, că susţinerea societăţii civile şi presei independente din Republica Moldova reprezintă elemente centrale pentru dezvoltarea unei societăţi democratice, reziliente şi incluzive.

Am discutat, de asemenea, despre proiectele de interconectare din sfera energiei şi din sfera infrastructurii de transport. Trebuie să lucrăm împreună, în mod susţinut, pentru avansarea şi operaţionalizarea acestora.

România este, prin urmare, angajată în implementarea unor proiecte care pot să aducă dezvoltare şi bunăstare pe termen mediu şi lung, beneficii concrete pentru cetăţeni, inclusiv oportunităţi de ordin economic şi social. Am dat astăzi, ca exemplu, necesitatea implementării cât mai rapide a Acordului privind reglementarea construirii unor apeducte, având în vedere intenţia autorităţilor din regiunile limitrofe Prutului de a coopera în domeniul serviciilor de alimentare cu apă, care trebuie să fie ameliorate.

Chiar dacă România este principalul partener comercial al Republicii Moldova, dorim o consolidare a investiţiilor româneşti în Republica Moldova şi am discutat şi despre acest aspect", a mai declarat Bogdan Aurescu.

Maia Sandu a mulţumit României pentru sprijinul substanţial în combaterea pandemiei de COVID-19, în special pentru donaţiile semnificative de vaccin. ''Astăzi, în Moldova va ajunge un nou lot de peste 100 de mii de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, oferit de România, care devine astfel cel mai mare donator individual de vaccin pentru ţara noastră'', a spus Maia Sandu în declaraţia de presă făcută după întâlnirea cu ministrul român de externe, Bogdan Aurescu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Romania trebuie sa puna mana rapid pe forta de munca ieftina din Rep Moldova.

    semnat comenturi “cretine” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb