România, promovată de Banca Mondială în categoria ţărilor cu venituri mari

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 iulie 2020

România, promovată de Banca Mondială în categoria ţărilor cu venituri mari

Banca Mondială a promovat România, de la 1 iulie, în categoria ţărilor cu venituri mari, adică peste 12.535 de dolari brut pe an pe cap de locuitor, după încorporarea evoluţiilor din 2019. Practic, venitul pe cap de locuitor a crescut la 12.630 de dolari anul trecut de la 11.290 de dolari în 2018.

Promovarea este importantă pentru deciziile privind rating-ul investiţional şi pentru negocierile de aderare la OCDE, arată Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania. Totuşi, România poate fi reclasificată în categoria ţărilor cu venituri medii superioare dacă recesiunea Covid-19 va avea un impact puternic asupra acestui indicator.

Pe lângă România au mai fost promovate în acest an alte şase ţări: Benin, Indonesia, Mauritius, Nauru, Nepal şi Tanzania. Mauritius şi Nepal sunt ţările care au fost reclasificate la categoria ţărilor cu venituri mari alături de România (vezi poză pentru toate ţările din această categorie).

Raportul Băncii Mondiale a devenit de asemenea motiv electoral, preşedintele PSD Marcel Ciolacu spunând vineri că promovarea se datorează guvernărilor social-democrate. Ciolacu a acuzat de altfel PNL şi guvernul Orban că "au prăbuşit economia".

"Guvernul PNL ştie doar să fure şi să risipească. Istoria se repetă cu Iohannis în loc de Băsescu! Diferenţa dintre politicile PSD şi gogoşile electorale ale PNL e scoasă astăzi (vineri - n.r.) la iveală de Banca Mondială", a scris pe Facebook Marcel Ciolacu. El precizează că în perioada 2017-2019, venitul mediu pe locuitor a crescut de la 9.650 la 12.630 de dolari.

"Ce a făcut PNL? A distrus tot. A prăbuşit economia, veniturile şi nivelul de trai al oamenilor. A crescut deficitele până la cer. S-a împrumutat într-un ritm ameţitor. 86 de milioane de euro pe zi care nu au ajuns nici în economie şi nici la oameni. Doar în buzunarele clientelei liberale. În acest timp, de la lună la lună avem zeci de mii de români care îngroaşă rândurile şomerilor şi mii de firme care şi-au tras deja obloanele. Niciun sprijin concret din partea Guvernului, doar promisiuni că va fi bine peste 10 ani! Acum înţelegeţi de ce am spus că PNL a copiat prost de la PSD?! Mărturie e istoria: întotdeauna PSD la guvernare a clădit bunăstare, în timp ce dreapta a risipit tot generând austeritate, sărăcie şi şomaj. E ca în greierele şi furnica: sunt unii care muncesc tot timpul, în timp ce alţii care cântă la chitară toată vara, se distrează pe la chermeze guvernamentale şi trag de halbe pe la terase cu prietenii risipesc tot", mai scrie Ciolacu.

Banca Mondială clasifică ţările în patru categorii: cele cu venituri mici, cele venituri medii inferioare, ţări cu venituri medii superioare şi ţări cu venituri mari. Clasificările Băncii Mondiale sunt actualizate în fiecare an la 1 iulie.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. imprumuturile pesediste ne-au creat iluzia de bunastare

    1. pai imprumuturile pnl care sunt triple si nu le vedeti licuricilor,

    Romania țară cu venituri mari? Doamne ferește. Poate numa in mintea tâmpiților de la Banca Mondială. Se moare de foame in Romania de către 80% din populație.

    1. Se moare de foame la coada la supermarket.

      ha ha ha se moare de foame ,oare a cui vina este

      Nu moare nimeni de foame. Terminati cu aberatiile.

    foame de care se moare in Romania e foamea de procente a psd-ului...

    mai bine mai tarziu decat niciodata.

    Romania abia s-a inscris pe o axa de dezvoltare de acest gen. 

    Pana in 2029 -2032 trebuie sa egalam state ca Italia sau Olanda sau Franta sau, de ce nu?, Germania.  

    Directia pentru Romania e una singura : in sus.  

    Desigur, evolutia va fi sinuoasa, cu urcari si coborari, dar in 2029-2032 vom privi la 2020 cum in 2007-2008 priveam la perioada 1992-1994. Acesta va fi raportul.  

    Nu credeti gurile rele care arunca cu mizerie si noroi.  

    Romania are o singura directie cand vine vorba de aspecte economice: in sus.  

    Va sfatuiesc mai degraba sa aveti grija la spirit si suflet, aici vor fi marile incercari, nu la grija de bani.  

    Bani vor fi, mai mult decat puteti duce. Stati fara grija, vitele isi vor primi nutretul. 

    Oamenii adevarati si sufletele mari - cat deficit va fi in aceasta directie! ....  

    1. Salut Vali. Apreciez foarte mult optimismul tau. Sper sa ai dreptate, dar sunt sceptic. Cu cine si cu ce vrei sa egalezi tarile enumerate de tine?

      Cu clasa politica de rahat? 

      Cu sistemul de educatie la pamant si universitati praf? Cercetarea e la pamant, inovatia zero. 

      De unde specialisti si personal calificat? Meseriasii adevarati sau sunt plecati din tara ori sunt pensionari. 

      Sper sa ai dreptate 

       

      chiar in aceste trimestre are loc o modificare (dureroasa as putea spune, unii patroni pierd bani si raman doar cei rezistenti in picioare) a economiei , facem pasi efectivi de trecere la economia informationala digitalizata (supranumita economia 4.0 in literatura de specialitate).

      presupune industrie cu un nivel sporit de robotizare / utilizare de coboti (roboti semiautonomi manipulati remote, de la distanta) si presupune servicii remote (aplicata extensiv telemunca) si interfetele web-based.  

      inca nu se vede pe deplin ceea ce zic eu aici. Dar primii pasi au fost facuti (cu forta).  

      Marele avantaj , IMENSUL AVANTAJ, e dat de o infrastructura IT absolut tzeapana (in sensul bun al expresiei) care ne plaseaza pe locul 3 sau 4 LA NIVEL MONDIAL (broadband internet) si care este premiza-pivot a redezvoltarii economiei pe noi baze.  

      Acum inca nu se vede pe deplin. Din 2023-2024 va fi absolut evident ce am descris aici.  

      In plus in agricultura dispar / vor disparea exploatarile agricole de mici dimensiuni.  

      Viitorul apartine cooperativelor si marilor ferme. Si acolo tehnologia va fi larg aplicata.  

      Din 2023-2024 vom vedea masini agricole fara om, bazate pe orientare GPS care vor face treaba agricultorilor (in marile ferme ma refer). Trebuie dezvoltata si o retea de stocare a bunurilor agricole (pentru a fi evitate fluctuatiile de pret tipice perioadelor de recolta care lucreaza in deavantajul producatorilor).  

      Sunt foarte multe de zis.  

      Eu am o perspectiva pozitiva asupra viitorului. Si nu e wishful thinking, e bazata pe observatii.  

      Tehnologia IT se va intalni cu industria , agricultura si cu serviciile in economia romaneasca. Rezultatul e o super-detonare pozitiva in termeni economici (la nivel de 8-12 ani, ca rezultate).  

      Nu plecati urechea la Casandre tampite care vad siruri de infometati in Romania, nu stiu ce vorbesc sau sunt rau-voitori.  

      Pastrati inima sus si fiti curajosi si creativi!

      VOM REUSI SA RAZBIM UNDE TARI MATURE, DEZVOLTATE CAD SI DECAD! Eu stiu, pesimistii NU STIU!  

    Daca venitul brut pe cap de locuitor este de 12535 dolari,asta nu inseamana in niciun caz ca fiecare locuitor are 12535 dolari .

    In conditiile in care majoritatea pensionarilor are venituri foarte mici, unele la limita subzistentei, salariul mediu brut pe economie este de 5429 LEI ( aprox.1120 EUR ) si salariul minim brut pe economie ,2230LEI ( 460EUR) , inseamna ca asistam la un proces de acumulare si de repartizare a veniturilor si patrimoniilor care care duce la un nivel din ce in ce mai ridicat al inegalitatii sociale ,cu evidenta amprentare negativa asupra valorilor democratice . 

    Oare de ce nu calculeaza mediana in loc de media aritmetica? Ar reflecta mult mai bine adevarul, eliminand de exemplu cei mai bogati si saraci 5% din calcul.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb