România riscă să piardă avantajul competitiv al cotei unice dacă va fi introdusă o taxă europeană din 2014

f.a.
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 14 august 2007

România ar putea să-şi piardă avantajul competitiv al cotei unice dacă va fi introdusă o taxă europeană pentru bugetul Uniunii Europene, începând din 2014, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), secretarul de stat Adrian Ciocănea. Instituirea unei taxe europene este susţinută de unii critici ai bugetului actual al UE, caracterizat de o prea mare complexitate a surselor proprii şi de absenţa unei resurse veritabile pentru formarea veniturilor. Ciocănea a precizat că România nu este în favoarea introducerii unei taxe europene, care i-ar micora competitivitatea fiscală.

Bugetul actual al UE (pentru perioa­da 2007-2013) este criticat şi pe partea de cheltuieli, fiind considerat prea scăzut şi prea rigid. În acest sens, există opinii care susţin că ar trebui rediscutată alocarea a trei sferturi din resurse către fermieri şi regiuni sărace, fiind necesară o reorientare către politici de competitivitate şi furnizare de bunuri publice pentru regiunile mai puţin dezvoltate. Ciocănea a precizat că revizuirea bugetului UE va avea loc începând de anul viitor şi va dura până în 2009, impactul acestui proces fiind unul major pentru perioada după 2014.

Până în septembrie 2007, Comisia Europeană va elabora un document cu problemele cheie, vor urma consultări timp de şase-nouă luni, perioa­dă în care Executivul european va avea la dispoziţie şi două studii independente. În primăvara lui 2008, vor avea loc două conferinţe pe această temă, una adresată mediului universitar şi una politică, va fi elaborată o Carte Albă a bugetului UE, iar procesul de adoptare se va încheia probabil în timpul preşedinţiei franceze, din 2009. Şeful DAE a subliniat că România va trebui să aibă o poziţie foarte clară pe acest subiect, mai ales că tot din 2008 vor fi discutate şi eficienţa instrumentelor de sprijin din agricultură, cotele de producţie şi mecanismele de plată directă.

Ciocănea a mai menţionat că, la momentul actual, România doreşte ca politica de coeziune la nivelul UE să continue şi are interesul păstrării unui sistem care oferă sprijin direct fermierilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb