România a trecut, de curînd, pe locul doi ca număr de plîngeri împotriva statului înregistrate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), depăşind Turcia, a afirmat judecătorul la CEDO, Corneliu Bîrsan, recent, cu ocazia întîlnirii unei delegaţii a acestei instituţii cu magistraţi români. În opinia sa, ţara noastră se situează pe acest loc din mai multe motive, unele obiective, cum ar fi incompatibilităţi între dispoziţiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi dispoziţiile existente în legislaţia română, iar altele subiective, care ţin de nemulţumirea pe care o au cei care pierd un proces.
Corneliu Bîrsan a amintit că printre cauzele împotriva statului român aflate pe rolul CEDO se află şi cazuri privind proprietatea şi libertatea de exprimare. O statistică arată că, în 2005, România se situa pe locul trei în această privinţă, după Federaţia Rusă şi Turcia, a spus preşedintele CEDO, Luzius Wildhaber, citat de Rompres. Totodată, el a declarat că numărul de plîngeri împotriva statului romîn care trebuie să fie soluţionate de CEDO este de aproximativ 9.800. Luzius Wildhaber consideră că probabil unele dintre aceste cauze vor fi declarate inadmisibile,din diferite motive, cum ar fi faptul că unele plîngeri se bazează pe aspecte care nu sunt protejate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Preşedintele CEDO a precizat că tratamentul inuman din timpul detenţiei la poliţie, lipsa tratamentului medical în instituţiile psihiatrice, discriminarea rromilor reprezintă cîteva dintre cazurile tipice formulate de români la CEDO. Nu în ultimul rînd, el a afirmat că alte cauze de la CEDO împotriva statului român se referă la proprietari care nu pot obţine expulzarea chiriaşilor.